Reklama

Reklama

Poprava

  • USA Return to Paradise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Lewis, Sheriff a Tony jsou přátelé, kteří společně tráví své prázdniny v Malajsii. Nikdo z nich netuší, jak mnoho tento výlet změní jejich životy. Prázdniny končí a tak Sheriff s Tonym odjíždějí zpět do Ameriky. Lewis se do Malajsie zamiloval a zůstává. Toto rozhodnutí se mu ale stává osudným. Místní policie totiž při hledání ukradeného kola, nachází v domě, kde všichni tři bydleli, větší množství hašiše. Lewis je uvězněn a následně odsouzen k trestu smrti. Po dvou letech se Sheriff a Tony dozvídají krutou pravdu. Teď mají osm dní na to, aby se rozhodli, zda vezmou svou část viny na sebe a zachrání tak život svému kamarádovi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (172)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Joaquin Phoenix ještě lepší než obvykle v drsném naturalisticky natočeném filmu se špínou, nemocemi a strachem v cele, odkud se ho zoufale snaží dostat Anne Heche. Nejedno morální dilema a z filmu .....velká deprese. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jedno kolo, jedna tragédie a jedno rozhodnutí dvou mužů. Je čest a přátelství více než uchování vlastní svobody? Velmi silný snímek, v kterém excelují Vince Vaughn a Joaquin Phoenix. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Slibně silný námět, slušné zpracování a dobří herci - to vše bez skrupulí zadupáno do země směšně debilní milostnou dějovou linkou. Jsem nasrána. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Poprava je film nejen o velkém dilema, ale o sérii „co kdyby“. Co kdyby nebyly tak blbý a nekoupili tolik hašiše? Co kdyby si nepůjčili kolo? Co kdyby ho nerozbili? Co kdyby ho vrátili? Co kdyby nechtěl zůstat a zachraňovat orangutany? Co kdybyste byli v jejich situaci? Při sledování jsem měla úplně stažené hrdlo, mlely se mi pocity, hlavně beznaděje a nasranosti. Phoenix i přes to, jak málo měl prostoru, tak exceloval a filmů s Vaughnem jsem moc neviděla, takže jsem byla docela překvapená, jak dobře se se svou postavou popral. Každopádně vývoj postav je to, co film dělá tak dech beroucí. Spoiler: A docela by mě zajímalo, jestli se za podobnou novinařinu trestá!? Když exklusivní článek v novinách „zaviní“ smrt člověka? ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Že urobíš dobrý skutok ešte neznamená, že sa to skončí happyendom.“ Režisér so scenáristom urobili to najlepšie, čo mohli: ten príbeh je natoľko šialený, že akékoľvek prehnané afektované gestá a prehrávajúce herecké výkony by ho pochovali. Takto zostáva vo svojej tichosti strhujúcim príbehom na zamyslenie. Predstavte si, že si v Malajzii s troma kamošmi užívate, potom sa dvaja vrátite domov (do USA) a tretieho tu necháte, lebo chce ísť zachraňovať šimpanzov. Po dvoch rokoch vás vyhľadá žena, ktorá sa predstaví ako jeho právnička. Oboznámi vás s neuveriteľnými faktami: len zopár hodín po vašom odlete do USA si po požičaný bicykel prišiel ku kamošovi jeho majiteľ. Aj s policajtmi. Tí objavili viac ako 100 gramov hašiša, čo z vás podľa tunajších zákonov robí priekupníka. Trest? Obesenie. Po dvoch rokoch kamoš (Joaquin Phoenix) využil všetky možnosti, ako sa oslobodiť. Nič nepomohlo. O 8 dní ho obesia, už je to isté. Až pod ťarchou tejto skutočnosti právničke (Anne Heche) po celých tých rokoch prvý raz spomenie mená svojich dvoch kamošov (Vince Vaughn a David Conrad). Právnička okamžite odlieta do USA, kde sa ich snaží prehovoriť, aby prijali svoj podiel viny: ak sa obaja vrátia do Malajzie a priznajú sa k spoluúčasti, síce vyfasujú od troch do šesť rokov v tunajšej base, ale kamarát sa JEDINE TAK môže vyhnúť šibenici... Čo by ste urobili vy? P.S. V tom istom roku sa Vaughn a Heche stretli aj v absurdnom remaku Psycha. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Z pohledu roku 2013 musím uznat, že je to velmi povedený thriller a vidět to o pár let dřív, je to jasná čtyřka. Trochu tomu chybělo větší napětí a spád, které se sice dostavilo, ale až ve finální části. Rozhodně jde ale o dost depresivní příběh o tom, kam až může dojít taková klukovina, jako je krádež kola. Možná, kdyby ubrali trochu té romantiky, která se do té situace tak nějak moc nehodila v té míře jak jsme viděli, určitě by to celý příběh o level zvedlo. Co jsem ale ocenila, byly sice krátké, ale působivé momenty s Joaquinem Phonixem, kde jsem pochopila, proč byl vybrán do pozdější role Johnyho Cashe. Rozhodně není jednoduché ocitnout se v takové situaci, jako byl Sheriff s Tonym, kteří se museli postavit čelem před nesmírně těžkou volbu a byli nucenii zapojit nejen svoje charakterové vlastnosti, ale i svědomí. "Žádná vina není zapomenuta, když o ní ví svědomí." ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Skvělý Joaquin Phoenix a obrovské morální dilema, nad kterým by se měl zamyslet každý z nás, jak bysme se my zachovali v takové situaci. Ve filmu mě překvapilo, že to nakonec všechno dopadlo jinak, než jsem čekala. Jen ten románek mi trochu kazil dojem, nějak se tam nehodil. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Zajímavý téma, ale strašně se to táhne. Celá ta milostná zápletka mi tam přišla nějak navíc. Jinak jsem čekal, že to úplně pohřbí nějakej happy end, kdy soudce jim řekne, že jsou plantážníci, ale když se někdo takhle obětuje pro kamaráda, tak je nechá jít. No nakonec to byl happy end jenom tak napůl. Slabý 3 hvězdy... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nepříliš známý snímek, který mi opravdu udělal radost a přinesl nečekané překvapení v podobě perfektně šlapajícího dramatu, který mě dokázal v několika momentech skutečně dojmout. Výborný scénář s několika nečekanými zvraty o tom, že se zdánlivě nevinná situace může pořádně zadrhnout a z ničeho nic může jít člověku o život. Teprve v kritické situaci se tříbí charaktery a poznáš, na koho se můžeš spolehnout a kdo selže. Balancování mezi životem a smrtí, mezi láskou a nenávistí a mezi odpovědností a strachem. Perfektní film, který můžu jen doporučit. Celkový dojem: 95 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Malý spoiler: Hodně silný příběh s úžasným závěrem a excelentními výkony. Ta věznice byla vykreslena opravdu úžasným způsobem, zdálo se, že tvůrci se snaží co nejvíce přiblížit realitě. Právě z toho jsem měl největší radost. Nikde žádný tlak na diváka, nebyla vidět ani špetka snahy o citové vydírání, všechno se zdá tak přirozené a jasné. Dalším plusem je fakt, že se snímek nestaví ani na stranu američanů, ani na stranu malajského obyvatelstva, odkrývá klady a zápory obou národů, na jejichž konfrontaci však staví jen velmi málo. Na druhou stranu ale celou dobu sledujeme jen snahu jedné ženy, která se snaží zachránit svého bratra, scénář však nabízí dostatek prostoru, abychom nesledovali jen to samé dokola. 80% [TOP 19/5 80%] ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi deprimujúci snímok, hlavne keď som ho pozrel v psychickom rozpoložení akom som momentálne bol, mi ešte viac priťažil. Možno preto na mňa zapôsobil inak, ako by mal. Určite však chcem vyzdvihnúť Vincea, ktorý keby zostal pri podobných filmoch, určite by sa nestratil ani tak. Veľmi presvedčíví sú aj ostatní, hlavne Joaquin, vďaka ktorému bol záver taký ako bol. 85%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Morální drama o přijmutí zodpovědnosti za hříchy z minulosti aneb jak jedno nahodilé malajské přátelství projde skutečnou zkouškou. Return to Paradise mnohdy připomene o rok mladšího brášku Brokedown Palace z Bangkoku režiséra Jonathana Kaplana, kdy se dvě naivní kamarádky musejí vypořádat s obviněním z pašování drog. Silné téma ale stejně jako u Kaplana nepodpořila režie (Joseph Ruben), která ze silného tématu mohla vytěžit o poznání víc. Navždy průměrný Ruben naštěstí neplýtvá sentimentem, netlačí na diváka a k duhu mu jdou vedle námětu a dobře padnoucí hudby i zdatné herecké výkony (dosud nepříliš známý Vince Vaughn a Anne Heche se ve stejném roce potkali v jednom nechvalně známém motelu spravovaném Normanem Batesem; navíc, jak už to tak bývá, Joaquin Phoenix opět excelující), nicméně zhruba v polovině bylo jasné, kam se kroky obou přátel budou ubírat. Otázkou pak zůstává ona mediální vsuvka – v těchhle momentech to totiž vypadá, že scénář musel být hodně barevný, jak do něj zasahovalo vícero propisek. Téma o vlivu a neuvěřitelné moci médií tak mohlo snímek posunout do viditelně jistějších rovin!! Takhle 70%.. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Nevinná klukovina se stane noční můrou tří kamarádů. Pomohou dva kamarádi dostat třetího z nemilosrdné situace a odvrátit nevyhnutelnou popravu. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý sa mi taktiež dokonale vyhýbal, som zmeškal na ČT pred pár mesiacmi, ale premiéru na STV som si nenechal újsť. Je škoda, že doteraz tento pozoruhodný film nikto na DVD nevydal. Ešte v 3/4 filmu som mal pocit, že pozerám typický hollywoodsky film, akých som videl stovky a po návrate V.Vaughna do súdnej siene som už začal krútiť hlavou, ale netušil som, že to ešte nie je koniec. Koniec bol nečakaný a pridalo to na hĺbke a význame všetkému, čo záveru predchádzalo. Scén z J.Phoenixom nie je mnoho, ale vždy keď sa objavil, nabral film na neskutočnej sile a pôsobivosti. Phoenix má v sebe neuveriteľný herecký talent a emócie, ktoré rozdáva vás musia strhnúť. Keby mal film v prostrednej časti pár scén s Phoenixom navyše, neváhal by som aj s plným hodnotením. Nakoniec štyri, ale s čistým svedomím. Film 80%. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Poprava je poměrně silné romantické drama, které se však pořádně rozjíždí až ke konci. Ne, že by do té doby nebylo poutavé a lákavé, ale teprve ve chvíli, kdy Anne Heche začně řešit případ Joaquina Phoenixe, nabírá snímek správné grády a spád. Herecké výkony jsou tu vynikající, zejména J. Phoenix, a s blížícím se koncem je film lepší a lepší. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Působivý psychologický snímek se zásadním dilematem - nechat se zavřít do malajského vězení nebo nechat přítele zemřít? Příběh je zajímavý, postavy projdou během filmu značným vývojem a závěrečná sekvence úplně přimrazí do křesla. ()

Reklama

Reklama