Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V patnácti letech už toho má Amanda Sue Bradly (Juliette Lewis známá z filmů Takoví normální zabijáci a Cape Fear) za sebou víc než dost. Dívka zneužívaná otčímem, od které se vlastní matka odvrátila, utíká z domova. Navzdory samotě a strachu je odhodlaná přežít a najít chybějící porozumění. Brzy se ale stává obětí pasáka Billyho (Brad Pitt, Dannyho parťáci, Interview s upírem) a její už tak dost problematický život se dál zamotává. Jedné noci se noví partneři opojení drogami a alkoholem vydávají na divokou jízdu, která končí … vraždou. Důkazy proti Amandě jsou přesvědčivé a brutalita spáchaného zločinu ji navíc zařadila mezi dospělé vrahy. Verdikt „vinna“ by tak pro ni znamenal smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pätnásť ročná Amanda Sue Bradleyová je zatknutá za únos a vraždu. Nevlastný otec ju sexuálne zneužíval. Jej matka sa o ňu nezaujímala. Únik z tohto ťažkého života vyriešila tým, že sa vydala za svojho osemnásť ročného priateľa. No po pár mesiacoch ju opustil. Amanda sa začala živiť ako striptérka. Dostala sa do područia pasáka, narkomana a kriminálnika Billyho. Zo špinavého baru ju vytiahol rozvedený vojak Mike. Prichílil ju u seba doma a začali spolu žiť. Zakrátko sa aj tento vzťah rozpadol. Amanda sa ocitla znova na ulici. Vrátila sa ku Billymu. Ten ju nahovoril na to, aby sa Mikemu pomstila. Z Amandy sa stala chladnokrvná vrahyňa. Hrozí jej trest smrti. *** ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Juliette Lewisová v tomto málo známém a moc dobrém filmu dokazuje, že když se rozdával herecký talent, tak si šla 2x. Zastiňuje i Brada Pitta, který je tu sice dost odporný a věrohodný, ale na svojí tehdejší přítelkyni nemá. Škoda, že tahle skvělá herečka chybí v první herecké garnituře, ačkoliv....... to vlastně není mínus. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

(2x) Jde o to, že Juliette byla tehdy mnohem dál, než začínající Pitt. Proto není takovým divem, že ona září o kapku více. Kdo má zájem o dvojici Lewis-Pitt, určitě už také viděl výbornou Kalifornii. ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Jestliže ona je vinná, společnost je vinná především.“ Drama, ke kterému není důvod se někdy vracet, ani nějaký společensko-kritický podtext výrazně nestrhne. Toho času sedmnáctiletá Juliette Lewis hraje čtrnáctileté pískle zneužívané otčímem, ignorované matkou, sžírané samotou a otazníky nad budoucností. Klacky pod nohy jí hází i velký svět, do kterého se vydá. A když už se pomalu schovává pod ochranitelská křídla rozvedeného otce dvou dětí, znovu přijde zklamání. A „nevyhnutelný“ návrat k feťákovi a pasákovi Bradu Pittovi. Právě ten, než ho do skutečné hry pustil o rok později Ridley Scott, se opakovaně pokoušel rozbít nálepku hezounka a frajírka. Než došlo k jeho osudovému setkání s Davidem Fincherem, střihl si huliče v černočerné gangsterce Pravdivá romance i masového vraha ve velmi atmosférické a ponuré Kalifornii. Zatímco v ní Juliette Lewis zastínil, tady je to přesně naopak. V téhle mírné depresi září ona, i když je to místy uječené, utahané a devadesátkově přemrštěné. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Predstava popravy pätnásťročného dieťaťa je fakt desivá.Ak si k tomu primyslíme hrôzu,ktorou počas svojho kratučkého života prešlo,sme na najlepšej ceste prikloniť sa na stranu zločinca a odsúdiť zákon.Prečo to tak necítili porotcovia,ktorí bez mihnutia oka poslali malé dievča do plynu,zostáva pre moju citlivú dušu záhadou. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně působivej a depresivní film. Podle počtu hodnocení jak tady pozoruji i naprosto zapomenutej což je tedy rozhodně škoda, protože kromě toho, že se jedná o opravdu precizně vystavěné a velmi depresivní drama, tak se v tomhle filmu i poprvé předvede několik v té době nadějných herců hlavně Brad Pitt si myslím, že na sebe tou neskutečně hajzláckou a bezcharakterní rolí upozornil více než dostatečně a je to v jeho podání o světelný míle dál než některý ty sračky ve kterých se předváděl v pozdější době.70% ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Vážení diváci nenechte se oblafnout tak jako já celkem solidním hodnocením tohoto filmu. Je mírně nadnesené. Snímek nemá moc co nabídnout, kromě tedy závěrečného rozuzlení jestli Juliette Lewis půjde do plynové komory nebo ne. Zní to trošku morbidně. Brad Pitt tady také zrovna neoslňuje, takže určitě se jedná o film, který si znovu nepustím. Nevidím jediný důvod. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Napriek očakávaniu a extrémne silnému posolstvu a téme ma snímok po pocitovej stránke nejak výrazne nezasiahol. Réžiu a celkové spracovanie by som si vedel predstaviť aj inak, išlo z toho vytrieskať podstatne viac. Našťastie mal režisér šťastnú ruku na hercov čo celkovému dojmu výrazne pomohlo, hlavne J. Lewis bola fantastická. Jej tie postavičky jednoduchých, prostých, niekedy aj nahlúplych dievčat idú geniálne, to vždy zhltnem aj s navijakom (napr. vo filmoch Čo žerie Gilberta Grapea, Kalifornia...). A B. Pitt to je v tomto jeho období už klasika, typická póza rebela, len tu rebeloval až moc. Obaja ma teda bavili po celý čas. Navyše slabšie miesta vo filme môže divák vyplniť premýšľaním nad témou a morálkou trestania detí hrdelným trestom. Hlavne keď uvážime, že v mnohých prípadoch za kriminalitu detí si môže spoločnosť sama. 70/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Silně depresivní televizní drama, kde jsou hlavním tahounem herecké výkony Juliette Lewis a tehdy neznámého Brada Pitta. Co se týče příběhu ten už tak zajímavý není (mladá dívka - zneužívaná otčímem - utíká z domova - ujme se jí mladý pasák - dostane jí do ještě větších problémů - vše končí vraždou) a tempo vyprávění je hodně utahané. Za podívaní to ale stojí. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

"Chudák" Amanda. Nic by se asi nestalo kdyby nepotkala Billyho, který naivní holku zmanipuloval a zničil ji celý život... Jemu se nic nestane a pro Amandu Smrt přijde opravdu brzy... - 2011 - 65% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Herecký výkon Juliette Lewis je strhující, ale film samotný má zpoždění pár let a je neaktuální, navíc natočený příliš jednostranně. Otázka zní - dá se omluvit zločinnost a kriminalita mládeže skutečně JENOM tím, že je v mládí otčím zneužíval? ----- U snímků s určitým společensko-kritickým podtextem je vždy jeden velký problém, a to, že bude stranit jedné, nebo druhé straně.   Samozřejmě nejde asi natočit zcela objektivní film, zvláště pokud sám tvůrce má na věc nějaký svůj vlastní názor. Ale přece jen je potřeba dát slovo oběma stranám. Žel tento snímek klade klišé na klišé, moc mu ani nepomáhá, že má vzhled jak ze 70. let, přitom je z roku 1990. Herecký výkon Juliette Lewis je strhující, ale film samotný má zpoždění pár let a je neaktuální, navíc právě natočený příliš jednostranně. Hlavní otázka zní - dá se omluvit zločinnost a kriminalita mládeže skutečně JENOM tím, že je v mládí otčím zneužíval? Zde se nám předkládá příběh dívky, kterou od 14 let zneužíval otčím, matka s otčímem pak utekla a holku nechala vlastnímu osudu, ta se ve svých 15 letech vdala, ale manžel utekl na vojnu, a tak holka našla místo nejdřív jako tanečnice u tyče a pak jako partnerka místního pasáka (Brad Pitt), který ji naučí brát drogy. Pod vlivem drog holka zabije (podřízne) svého bývalého partnera, otce dvou dětí, který jí také slíbil vztah, ale nakonec se na ni kvůli práci vykašlal. Soud holku odsoudí k smrti (to není spoiler, když se podíváte na název filmu). Celé dilema je tedy jasné a v několika málo dialozích naznačené ("Co kdyby to byla tvoje dvanáctiletá dcera?" - "Nemůžeme nechat pobíhat po Americe 15leté vrahy." - "Zodpovědný je systém, v němž se rodiče nestarají o děti. Musíme změnit systém.") a záleží jen na vás, na jakou stranu se postavíte. Život to ale nevrátí ani té holce, ani tomu podříznutému otci od dvou dětí. Disk načíná protipirát a tři trailery, ty samé najdeme v hlavním menu znovu, jinak nic navíc disk nenabízí. Obraz je jen 4:3 a zvuk pouze v mono. Ve Studiu Barrandov by si měli sem tam oživit lekce českého pravopisu, protože v podtitulcích jsou chyby zvláště u zájmen 4. pádu. ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Film co vyvolá otázky a zamyšlení jestli společnost jedná správně a nahlíží tím správným úhlem na lidi co tolik štěstí v životě neměli...Mám tyto filmy rád co vás nabádají přemýšlet.Jinak Brad Pitt tu hraje jednu ze svých postav co není hrdinský ani zrovna vzor správného chování..:-) jinak některé scény mi přišly přemrštěné,jinak bych dal více,takto 75 % a čtyři hvězdy. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Bradu Pittovi role hnusného slizkého padoucha sedla. Taky Juliette Lewis hrála roli teenagerky dobře. Jedná se o film, ve kterém není ani jeden pozitivní či nadějný okamžik. Všechno spěje k neodvratnému špatnému konci. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Trochu opomenutý -přesto moc zajímavý film. Kdo je oběť -kdo vrah ? Na jednu stranu předčasně vyspělé děti - které toho mnohdy i využijí --na stranu druhou - kde je chyba ? Téhle jakoby holčičce bych fakt donesla kupu lentilek .... ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Výborný herecký výkon mladičké Juliette Lewis zastiňující vše okolo v tomto nenápadném a málo známém film o osudem těžce zkoušené dívky, která nakonec brutálně zabije svého přítele. Film především o vině a trestu, klade otázky, zda skutečně za kriminální chování čtrnáctileté dívky může společnost anebo zda je plně odpovědná za svoje chování...Velice slušný televizní film ve kterém si společně zahráli ve svých hereckých začátcích Juliette Lewis a Brad Pitt. Podobnné úlohy si potom ještě zopakovali v kriminálním thrilleru z roku 1993 "California"... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Moc mi nešlo do hlavy, jak se v Americe mohla holka vdát ve 14 letech. Prokurátor a policajti byli na ni trošku moc drsní, navzdory jejímu věku - jak kdyby byla nějaká masová. Prej: budeme ji soudit jako dospělou, vzhledem k brutálnosti jejího zločinu. A to ho jen trochu píchla a řízla. Asi holt jiná doba. Jinak je to ale především koncert pro 16letou Juliette Lewis, která mladou blbku zahrála skvěle. S Bradem Pittem si tak natrénovala roli do pozdějšího (dost podobného) snímku Kalifornie, kterej se podobal hlavně Pittovou rolí šupáka s dobrým vztahem k pivu (a tady i k drogám) a kriminalitě. Dokonce jednou zmínili i to, že jsou na svatební cestě do Kalifornie. Kdyby někoho zajímalo, co se nakonec stalo s postavou Billyho, kterého na konci zatkli a už jsme o něm neslyšeli, tak ve skutečnosti (protože to bylo podle skutečného příběhu) byl také odsouzen k trestu smrti, což mu nakonec změnili na doživotí. Jí nakonec změnili rozsudek na doživotí + dvakrát 25 let, ale nakonec ji v roce 2008 propustili. Film bohužel dost zavání televizností (hudba, zvuk, obraz) a najdou se tam i nějaké docela strašné herecké výkony ve vedlejších rolích, ale jinak hlavní dvojice si to dala na jedničku. No, spíš na dvojku. Takže celkově průměr. ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu čím si Amanda prošla je vůbec zázrak že v její duši zůstalo pořád tolik citu. Chudák holka měla v životě víc smůly než štěstí. Zneužívaná otčímem,přehlížená vlastní mámou a výběr partnerů taky žádná sláva. Možná kdyby nebyla rozumově pomalejší dokázala by líp rozlišit co a kdo je pro ní dobrý. Bohužel nebyl nikdo kdo by jí připravil do života. Nepomohla ani snaha jejího obhájce. Lewiska v roli Amandy byla skvělá. Tak si tak říkám kolik asi běhá po světě takových zneužívaných Amand a šmejdů jako byl Billy. Je dobře že se točí i takovýhle filmy. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Hmmmm...více se mi líbí samotné téma filmu, než herecký výkon Lewis...Mě to vůbec neohromilo...Nějako mi to k ní prostě nesedělo. To mě víc bavil Pitt, kterého nemám ráda :D Doporučila bych tento film lidem ve věku tak 13ti let, aby viděly, co se všechno může stát a aby si uvědomily, že se vlastně oni třeba mají jako "prasata v žitě" :) Holt - to je život :) A nakonci rozmluva po verdiktu - obhájce a soudce - dlouho jsem neviděla takové "zákulisí" :) ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Áno TV Film, s tým asi súhlasím...Uťahané, ničím zvláštne, predvídateľné. Dosť nadhodnotený film, to je asi tak všetko. ()

Reklama

Reklama