Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od chvíle, kdy Štěpán Šafránek nastoupil do ústavu pro mentálně postižené děti, uplynulo deset let. Ústav byl zrušen a Štěpán se vrací do nemocnice jako lékař u záchranky. Stále žije s pragmatickou lékárnicí Ute. Navíc mu zemřela maminka a musí se postarat o pohřeb i pozůstalost. V dispečinku záchranky slyší sestru Toničku vyprávět o řediteli Sahulákovi, který chtěl skočit z okna, a doma ho vyhledá Kendy, kterého vyhodila manželka. Když se zastaví za Ute, narazí na zrzku Annu a nabídne jí svezení. Majitel prosperujícího autosalonu Karas ho přemlouvá, aby se přihlásil do konkurzu na nového ředitele nemocnice, ale on o tom nechce ani slyšet. Pohádá se s Ute a poté opět narazí na Annu. Napíše pro ni básničku a další den Karasovi řekne, že se rozhodl kandidovat. Dál se schází s Annou. V konkurzu vyhraje a stane se novým ředitelem nemocnice. Začátky nejsou snadné. Navíc přijde o svou novou lásku Aničku, která zahlédla Ute, jak přichází ke Štěpánovi domů s kufrem. Marně ji hledá, v nemocnici se pouze dozví, že otěhotněla a odstěhovala se. Štěpán se odmítne zaplést do podvodných machinací a vrátí se k záchrance. O sedm měsíců později je nahlášen akutní porod... (TV Nova)

(více)

Recenze (375)

golfista 

všechny recenze uživatele

Jak postupně stárnu společně s "Básníky", tak jsem byl na čtvrté pokračování naštvanej a od tohohle jsem téměř nic nečekal. Možná i to je jeden z důvodů, že jsem se překvapivě dobře pobavil. Na první tři díly to sice nemá, ale v proudu komedií, které se na nás hrnou z televizí, kin a půjčoven je tahle určitě z toho lepšího soudku. Škoda jen, že Šafránkova nová přítelkyně nesahá předchozím ani po pás. Ale to je jen můj subjektivní dojem :) .... Jo a moc se mi líbil David Matásek. Herecky hodně "vyrostl" a všechny scény s ním patří k tomu nejlepšímu. ... 70%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Vždyť i střední věk může mít svůj půvab, tak proč je z toho taková postpubertální trapárna? Taková kliše, co tam řeší ti dva a hlavně jak.....Kořínková hází manželovy krámy z balkonu, Brodská za dveřmi slyší, co nemá - to je opravdu "originélní". Na jednu vtipnou glosu připadá deset trapných - učitelova senilita, spolužačka na ministerstvu a její "know-how", kondolence smutečních hostů (to snad bylo ze všeho nejtrapnější)....A nakonec ředitel nemocnice, který nemůže najít zbouchnutou lékárnici ?!? Pokud by měl život, tak poeticky a mile našlápnutý v prvním díle, takhle sestupnou tendenci, tak to se teda máme na co těšit. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Snad jen v Čechách může jít 200 tisíc lidí na dílo sestavené ze stovky vykonstruovaných a papírem ušustěných dialogů, trochy pseudoromantické recitace pod záminkou soulože (ty verše jsou fakt tak levný) a nudy zrežírované v televizním stylu z před dvaceti let. K tomu pět hlavních ženských postav, co jen roztahuje nohy na požádání, a půlhodinka reklam na naší oblíbenou drogérii. A ti herci. Ti herci! Hnus nejotravnější. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Člověk by řekl, že horší než Konec Básníků V Čechách to nebude. Ono to totiž není moc možné, vzhledem ke "kvalitám" onoho "posledního" dílu. Pravda je bohužel taková, že onu nízko nastavenou laťku naděje plný Pavel Kříž překonal jen tak tak, a to ještě jen proto, že na jméno Michaela Badinková slyším a mám na něj velmi pozitivní reakce:) A taky díky tomu, že vztah se Superpopelkou dopadl tak jak to vypadalo hned zkraje, takže aspoň to zrnko reality se do scénáře podařilo dostat. Vlastně dvě zrnka, to druhé je naprosto geniální hláška "Nechci vám radit, ale čím víc se budete hádat, tím to budete mít dražší," z úst koho jiného než právníka:) Když se nad tím zamyslím, obchodní praktiky a "výběrová řízení" paní náměstkyně Vendulky Utěšitelky by mohly být tím třetím zrnkem. Ale při dosažení tohoto bájeslovného počtu sudičky přehodnotily svou obchodní politku a byl konec jejich rozdávačnosti. Zbytek filmu působí hloupě až nevkusně, například viz rádobykomická figurka vietnamského obchodníka a role Jitky Kocurové a Adriany Sklenaříkové. Celkové vyznění filmu je podle mě optimističtější než u Konce Básníků, ale upřímně doufám, že je to opravdu poslední díl série. Velmi těsných 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Do očí bijící product placement, zastaralé vtipy, nucená snaha o satiru, stále stejně toporný Kříž (v prvních dvou filmech byl svou toporností alespoň roztomilý). 40% Zajímavé komentáře: mustafa, castor, hot_spot ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

PŘI NEJHORŠÍM NÁM POMŮŽE DADA. No, jenom o fous. Pánové Klein a Pecháček nám z Básníků dělají seriál, zdá se. Tomu odpovídá i vizuál. Neskutečně dlouhé, komično přechází v tragédii a pomalu komunální satiru (konkurz na ředitele nemocnice). Na PP je už zbytečné nadávat, veletoče v postavách pokračují (Karabec = Vaculík? A proč?), neherci obsazení kvůli popularitě (Mareš, šmarja), mnoho scén vypadá jako poučování a moralizování těch, kteří zestárli a jen proto na to mají právo. Přesně z toho si dřív série dělala legraci. Básníci se nám pomalu ztrácejí... Úvodní píseň - Uhlířův standard, závěrečná na úrovni slabikáře. 30%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Básníci sice po 20 letech ztratili kus svého kouzla i poetičnosti, ale přesto se na ně dá pořád koukat bez pocitu trapnosti, což se o některých jiných českých filmech nedá říct. Přesto je vidím maximálně na ty 3 hvězdičky - humor v nich obsažený je vesměs stále stejný, ale co bylo zábavné v 80. letech, dnes už tak zábavně nepůsobí (a naopak). Kříž odvádí takové "to svoje šafránkovství" spolehlivě, ale nijak nepřekvapí, Matásek se svou reklamní vsuvkou bohužel taky ne, Badinková je sice sympaťačka, jenže bez charisma... Zajímavé vsuvky jsou tak spíše z oblasti politicko-ekonomické, kde se naznačuje, jak to (nejen) ve zdravotnictví asi funguje, a to dodnes. Ale to už bych zabočil někam jinam... ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nebýt příšerných reklamních vsuvek, které jsou neuvěřitelně nucené a nesourodé, jsou to Básníci kráčející v té nejlepší tradici celé série. Asi vůbec nejlépe z celé "ságy" vyšlo duo Štěpán-Kendy – jejich sarkastický kámo-homo-vztah mě opravdu upřímně rozesmál. A vůbec... je to prostě příjemně nahořklá podívaná a pevně doufám, že to tímhle končí a nezačíná. Jako básnické rekviem opravdu slušné. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

V době komedií typu Kameňáků či fekálních rádoby komedií pro náctileté konečně svěží závan kvalitní české komedie. Prvních 20 minut jsem se sice trošičku nudil, ale o to více jsem se bavil při zbytku filmu. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Tu a tam se ta nostalgie předešlých Básníků opravdu na chvilku ozve - avšak je to příliš málo na to, abych mohla hodnotit výš - zbytek je celkem o ničem. Sice je zde pár docela vtipných momentů (např. rozpravy Štěpánka s Kendym), ale to prostě nestačí. Je pravda, že Pavel Kříž je i se čtyřicítkou na krku stále tím nesmělým klučinou, který umí ty pěkné básničky tak hezky předříkávat - avšak už je v tom sám - Badinková mi byla docela nesympatická, stejně jako pochybný scénář celého filmu. Snad raději kdyby tenhle díl vůbec nevznikl - i když, možná jeden klad bych přeci jen našla - mám chuť podívat se na předcházející díly Básníků a zvednout jim hodnocení, protože teprve teď si jich začínám trochu víc vážit... ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Pořád to funguje...Štěpán Šafránek se definitivně stal unaveným lékařem s obličejem postaršího baseta, z Kendyho je pak bezstarostně naladěný playboy. A zase se řeší životní problémy a hlavně ženy. Jsem vysloveně nadšený z toho, že tvůrci vehnali hlavnímu hrdinovi do náručí kouzelnou zrzku Badinkovou, která svým sex-appealem dodává švih i scénám, kde se děj zbytečně zasekává. Nejsem v jejich věku, ale jestli si udržím podobný smysl pro vlastní priority celý život jako Štěpán, tak to se mnou nedopadne tak špatně. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Cudzím nedávajú informácie.“ – „Ale ja nie som cudzí.“ Mám rád štvordielnu „básnickú“ sériu (1982 - 1993). Niektoré časti sa nevydarili tak, ako ďalšie, ale spoločnými silami to niekedy viac a niekedy menej dokopali do príjemnej, poetickej a hravej atmosféry, ktorá akoby mimochodom hovorila o dosť dôležitejších veciach. Najmä o dospievaní, medziľudských vzťahoch a o tom, ako starnúci človek vníma svet okolo seba. V roku 2004 sa básnici Štěpán (Pavel Kríž) a Kendy (David Matásek) vrátili. Zasa starší a ešte o čosi viac ubitejší životom a žitím. Ale stále nachádzajúci poéziu v každodennom priemernom živote. Zas a znova sa to okolo nich len tak hemží ženami všetkých vekových a farebných kategórií, nechýba ľahká erotika. Bohužiaľ, AKO BÁSNICI NESTRÁCAJÚ NÁDEJ sa nesie v pochybnom duchu fádneho scenára, slabších dialógov, trápne zbytočných figúrok (Mareš, Sklenaříková) a hercov, ktorí nemajú čo hrať (Zedníček, Somr). V takejto konkurencii sa ustavičná prítomnosť reklamy (pivovarnícky priemysel, farmaceutika) zrazu javí byť ešte tým najmenším problémom. Napriek tomu pokladám za dôležitejšie, že tvorcovia vôbec do päťky išli a že neskackajú na mieste: hrdinovia, ktorých dôverne poznáme a máme radi, zostarli a my s nimi, zmenili sa nielen ich názory a pohľady na svet, ale aj tie naše – v takejto spoločnosti sa vždy cítim dobre (viď. o tri roky mladší ROCKY BALBOA). Naprieč snímkou sa napriek množstvu záporov nesie akási „smutná dospelosť“ – a ja ju pod 60% spadnúť nenechám s tým, že dovidenia (dúfajme) o ďalších dvadsať rokov. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je uz takovej krapet zbytecnej. Sice je fajn, setkat se opet po letech s osudama hlavnich hrdinu a videt jak si vedou, ale je to proste takovy navic. Cele to uz krapet pusobi jak filmy nebo serialy z produkce Novy a kdyby neslo o basniky, nikdo by tomuhle filmu asi nevenoval pozornost. Navic uz je celej film takovej vaznejsi a smutnejsi, Kriz uz neni ten veselej "basnik", ale ma starosti a obcas je i krapet ostrejsi. Ale musim pochvalit vyber hlavni holky, Michaela Badinkova je fakt super. Taky sem si vsim, ze basnici postupne pribejvaj na stopazi, kazdej dil je delsi nez ten predeslej a u tohohle je to uz spis na skodu, protoze zaver s hledanim Badinkovy je uz krapet zbytecnej a je to jen takovy protahovani filmu. A par lidi je tu tak trochu zbytecnejch, treba Mares, ten je jak pest na oko. Nicmene porad se musi nechat, ze film mohl dopadnout daleko hur a tohle celkove zas tak velka tragedie neni. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Mně se to nelíbilo hlavně co se týká děje. To, že se tam aspoň dvacetkrát zmiňovali tak otřesným způsobem o Starobrnu, Mazdě, Drogerii Teta, Welle a Primeros (plus možná ještě něco, co jsem neviděl a myslím, že na jedné polici jsem tam zahlídl i kosmetiku Avon) neřešim, i když je pravda, že tu loženou reklamu mohli udělat něčim jiným, než půltunovým bucharem. Zajímavý, že u nás je to vždycky tak na očích (možná ne všecko, ale většina). V cizích filmech si toho sice občas taky všimnu, ale když už, jako kdyby to tam patřilo (viz třeba Trosečník s Tomem Hanksem), neřeknu si jaká je to trapárna! No nic, řekl jsem, že tohle nechám bejt. Ale co se týká děje, už dlouho jsem neviděl zmršenější film (kromě Troškových Kameňáků). I čtyřka se mi líbila mnohem víc, než tohle. (SPOILER) Nejen že jsem si opět říkal, že "pan doktor má sakra velký srdce", ale ještě jsem si taky říkal, že život jako on bych chtěl mít taky. Když mu o něco jde, vysype nějakou hovadinu, ostatní uchazeči se na to vybodnou a má to. A když se nedaří? Není třeba věšet hlavu, když se něco hned nedaří jak jsem původně plánoval, kašlu na to a vrátím se zase dělat toho malýho človíčka bez špetky odpovědnosti, kterej mi tak jde. A ještě jedna taková věc. Myslím, že Leoš Mareš neumí hrát. A měl by tuhle dráhu rychlovsky opustit, protože podle mě diváky spíš odradí (pokud to jsou soudně uvažující individuality a ne banda vřeštících holek). Jo, ještě jedna věc mi tam hodně vadila a to jak se v každým dílu objevují další a další lidé z jeho minulosti, kteří jsou úspěšní a za vodou a je jim hej, tedy kromě těch zemřelých. Abych zakončil citací z filmu, po shlédnutí tohoto snímku si připadáte jako po transplantaci mozku. A upřímně se docela divím, že jsem mu ty dvě hvězdičky vůbec dal, protože posledních šedesát minut jsem toužebně koukal na hodiny a odpočítával málem vteřiny do konce. A že byly zatraceně dlouhý. Jen by mě zajímalo, jestli rejža a scénárista plánují pokračovat až do důchodu. Už bych pro ně měl i název: Jak básníkům utíká moč mezi prsty ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl před X lety a tenkrát se mi to docela líbilo a dal jsem tomu tady 3 hvězdy. Dneska jsem na film narazil v televizi, tak jsem se podíval znovu, ale nějak mi to nesedlo. V podstatě nejvíc na celym filmu se mi líbilo, že tam jezdily jako sanitky starý Sprintery s motorama OM 602. Já na takovejch sanitkách před lety měnil čelní skla a slyšet zvuk toho 5-válce je pro mě strašná nostalgie. Ještě jsem se zasmál tomu, jakej byl Leoš Mareš tenkrát mladej floutek. Po letech teda snižuju hodnocení na 2 hvězdy... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tohle byl spíš takovej výstřel do tmy. Film je naprosto o ničem a kdyby neměl svoje slavnější přechozí díly, tak by se snad na něj ani nekoukal.: Dušan Klein se sice tak nějak snažil zakončit sérii o básnících, to se mu sice jakž takž povedlo, jenže jak.Všechno je tady špatně a nudně natočený, že chvilku po skončení filmu mi v paměti moc scén nezůstalo a těch pár vtipnýxh scén, které se dají spočítat na prstech jedné ruky po výbuchu dělobuchu ani nestojí za řeč. Snad by bylo lepší, kdyby se zůstalo bez zakončení série, tenhle paskvil s herci, kteří už spíš patří do starého železa je jen pokus o oživení toho, co se už oživit nedá ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Štěpánek, Starobrno, Kendy, Coldrex, Písařík, Mazda, Nádeníček...série o básnících klesla bohužel na samé dno. Narychlo splácaná rychlokvaška, ve které se tvůrci snažili navázat na poetiku prvních tří dílů, ovšem výsledek je plný křečovitých frází typu "Mobil je horší než diktatura proletariátu". ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V porovnání se současnou českou filmovou produkcí takřka veledílo. Oceňuju především, že ve filmu vystupují normální lidi a ne karikatury. Sem tam dobrý vtip, celkem dobrý pohled na problémy zdravotnictví, no a to je v podstatě všechno. Děj moc neodsýpá, ta tam je svěžest předchozích dílů, ideály postav konfrontované s realitou, možná poražení, ale morálně vítězící básníci. Příběh běží odnikud nikam, nový románek není moc uvěřitelný, prostě aby to bylo stejné jako předchozí díly, neskutečně otravný product placement (i když oceňuju, že se snažili zakomponovat to do filmu nějak funkčně). Taková povinnost střihnout si ještě jedny "Básníky". ()

Reklama

Reklama