Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Napínavý příběh o pátrání po vrazích mladé studentky. Skupina mladíků z prostředí takzvané zlaté mládeže se bavila tím, že se zmocňovala dívek, aby je přiměla ke skupinovému sexu. Jednoho dne unesli z vysokoškolského klubu studentku 1. ročníku a znásilnili ji. Na rozdíl od jiných obětí ale tentokrát studentka nechtěla o svém ponížení mlčet, a proto musela být umlčena. O tom, kteří z únosců se stanou vrahy, rozhodne v její přítomnosti los. Nad ránem dívku odvezou k řece a utopí… Snímek režiséra a kameramana F. A. Brabce podle scénáře M. Zinnerové je vzdáleně inspirovaný skutečným zločinem. Uměleckými postupy obnažuje obludnou podobu egoismu, cynismus a bezcitnost při zacházení s lidskou bytostí, a usiluje o renesanci svědomí, soucitu a lidskosti. Film je doslova nabit hereckými hvězdami. Zaujme excelentní výkon J. Bartošky či M. Stropnického jako hlavního vyšetřujícího nebo obsazení hereckých rodin do rolí filmových rodičů a dětí (B. Polívka a A. Polívková, A. a D. Švehlíkovi). (Česká televize)

(více)

Recenze (277)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

F.A. Brabec se skutečně snaží, ale jeho detektivní mozaika stojí a padá s obsazením, které je značně nevyvážené. Na jedné straně lahůdkový Martin Stropnický a Jiří Bartoška, na té druhé naprosto ostřesné obsazení mladých detektivů. Jakoby věk herců odrážel jejich herecké schopnosti (David Kraus v roli slizkého synka je v omladině výjimkou). Snímek tak drží především Brabcova kamera a mnohdy neotřelá (na český styl) režie. Třeba otáčivá kamera okola hlavních aktérů během jejich rozhovoru je zajímavým doplňkem, ale spíše než účelnou vložkou je nepodstatnou, avšak vizuálně efektní záležitostí. Hudba je velmi pěkná, ale nikterak rozsáhlá (využívá se defakto jeden jediný motiv). Příjemným překvapením je velmi dobře rozpracovaná detektivní zápletka a její postupné rozplétání. Vyhýbá se zbytečných chyb a postupné kroky jdou ruku v ruce s logikou. Zajímavé jsou taneční výstupy, které sice podtrhují jistý umělecký nádech, ale vprostřed filmu působí v detektivní zápletce dost rušivě. Tím nejpodstatnějším záporem celého filmu tak zůstává opravdu nevydařený casting. Naštěstí nemají mladí zas tolik prostoru a výsledný dojem je i přes jistou roztříštěnost vesměs pozitivní. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ta Bára Seidlová tam skoro nehrála! Taky bych to neviděl na takovej průser...OVŠEM: kamera je zajímavá, ale až moc neklidná, hudba též, ale docela jednotvárná a navíc si myslím, že Markétě Zinnerové se špatně píše "pro dospělé." Jako detektivka to v podstatě nezaujme a současnost je jen plakátově načrtnutá. Nejhorší výkon předvedli IMHO Kraus a Štefánková (ta to ale vynahradila tělem), nejlepší jasně Anna Polívková. A Harapes & Vančurová jako rodiče - docela zajímavé cameo :-) Celkově vzato další film z řady (i když jsem se taky zasmál, někdy chtěně - bodyguard luxuje, někdy nechtěně - ožralu zatýká commando.) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Neříkám že by mě to nebavilo, zejména zaměření na vyšetřování případu policií se mě líbilo. Nevím však co si mám myslet o kameře. Originální byla, ale k čemu je originalita, která mě sere ? To se prostě nemůže ta kamera postavit a normálně s ni nehejbat, nepřibližovat, neodalovat, nejzdit, nehoupat ? Snad v nasnímaní vnadů Jany Štéfankové má u mě kamera malé plus, ale spíše jí Jana Štéfanková v červeným spodním prádle úplně uzemnila a to i včetně Brabce za kamerou. Jirka Bartoška byl zřejmě za zásluhy v oblasti českého filmu následně odměněn milostnou scénou s Janičkou. Nutno říci, že ze všech herců to byl právě on, komu hážu do vínku slovíčko nejlepší. Za zmínku ještě stojí Stropnický a Kraus ml., zbytek ancáblu odvedl na český poměry průměr, čili na světový poměry, hovno. Sledovat Bolero mě, ale nakonec tak nebolelo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak si tak pročítám zdejší komentáře, jejichž stáří je poměrně často kolem deseti let, tak mě to nutí zapřemýšlet nad tím, zdali tehdejší divák byl k českému filmu daleko shovívavější a nebo je český film dneska někde úplně jinde. Bolero je totiž absolutní sračka, kde hlavní herci melou kraviny, vedlejší sem tam něco hrajou a příběh je asi tak normální, jako když Zlín vyhraje ligu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hodně pomalý snímek s pár lepšími herci ve vedlejších rolích a hodně slabšími herci v hlavních rolích. To je pro mě trochu u českých filmů nečekaný posun, ale budiž. F. A. Brabec je na filmu dost cítit hlavně v kameře, která je nečekaně působivá a jen v pár okamžicích chaotická. Obraz je velmi čistý a nelze mu nic vytknout, ale trochu se divák může ztrácet v ději, který v jednu chvíli lehce poskočí a vše se začne vyšetřovat s odstupem. Jako rekonstrukce je to zajímavé, ale jako snímek to nemá potřebné kvality. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Musim povedat, ze je to asi jeden z najhorsich filmov co som mala cest v poslednej dobe vidiet. A to som si myslela, ze cesky film nemoze az tak sklamat. Ale uprimne povedane, bola to hroza. Ani som to nedopozerala...Nedalo sa. V ziadnom pripade neodporucam nikomu. Hrozne dialogy, este horsia hudba, ktora by mi mozno inde nevadila, zle herecke vykony, uplne nejasnosti, nudne, rozvlacne, bez pointy. Jedna velka katastrofa. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Když jsem se před pár lety poprvé dočetl, že F.A.Brabec bude točit Bolero, kladl jsem si otázku proč. Proč právě režisér, specializovaný na vizuálně stylizované a básnivé filmy (uvažovalo se mj. o natočení Karafiátových Broučků nebo Máchova Máje) by chtěl točit něco tak prozaického a vzhledem k námětu i reálného? Nevím to dodnes. Už scénář filmu je tak mizerný, že by od něj každý soudný režisér dal ruce pryč. Příběh je přelidněný postavami, z nichž nejméně třetina je mu platná jako schody ve výtahu. Brabec tuto chybu ještě zdůraznil hvězdným obsazením a tím se postaral o definitivní zmatek. Uznejte, že pokud ve filmu hrají herci typu Bolka Polívky, člověk čeká, že budou mít v příběhu nějakou zásadní důležitost, všímá si každého detailu, který může být v detektivce důležitý... A na konci zjistí, že ty zástupy známých tváří plnily jen funkci rodinného komparsu a jejich existence ve filmu je ryze dekorativní. Nebo další věc - na jednom místě příběh poskočí o několik let dopředu, což se ale dozvíme až mnohem později, víceméně náhodně to vyplyne z dialogu. Takové chyby jsou zatraceně podstatné a na mém hodnocení filmu se musejí odrazit daleko víc než to, že Brabec krásně nasnímal taneční intermezza. 30% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Tragicky nevyvážený film snad ve všech směrech. Obzvlášť to bje do očí u herců a scénáře - místy brilantní, většinou však naprosto nepřesvědčiví / ý. K tomu strašná rozstříštěnost děje, který těká mezi enormním množstvím postav, čímž si znemožňuje jakýkoliv psychologický vývoj, to prostě nejde. Takže špatný, špatný špatný. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Docela mě to překvapilo, čekal jsem že se budu šíleně nudit a že to bude hodně podprůměrný, ale naštěstí jsem se mýlil. herecký výkony nebyly rozhodně úplně špatný, spíš bych řek průměrný a mile mě překvapila dobrá hudba, sice děj je předvídatelný a tim neni moc napínavej,ale aspoň neni špatnej. Celkově to je lepší průměr a ještě k tomu je to podle skutečný události ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem opravodýv 'průser', ale jsem celkem překvapen jak mě tohle chytlo. F. A. Brabec se snaží bořit zažitá schémata české kinematografie, pohrává si se střihem, kamerou a smyslem vyprávění, ale to není to jediné co se mi tolik líbilo. Zajímavý je i scénář, který sice občas upadne pořádně pod průměr a chyb je v něm habaděj, ale jeho snaha přiblížit se realitě - něco podobného jsme mohli pozorovat i u otřesného snímku Panic je nanic - tu opravdu nevychází v niveč. Hodně se tu opíráte do herců, ale jejich proměnlivé výkony (zejména Bartoška) - ač z počátku děsivé - se mi nakonec také zalíbily, skvěle totiž doplňovaly celkovou atmosféru. Trochu horší je to už se samotným příběhem, jak už jsem se zmínil, scénář křípe a nepřehlédnutelně, občasné sklouznutí do klasického kriminálního příběhu nebudu zmiňovat jako problém, horší je to už se samotným rozřešením záhady. Téměř 3/4 snímku policisté tápají a nemají se vůbec čeho chytnou, chybí jim prostě jakýkoli styčný bod a pak si najednou jeden z nich všimne dívky, která lhala, že na místě, kde se udál začátek trestného čiu, vůbec nebyla. Vystavení tématu jako rodinného dramatu je zajímavé a vcelku slušně podkresluje zdejší poměry, hold kdo na to má, může si dělat téměř vše. Brabcova režie mi prostě sedí a jeho spojení s Jiráskem vnímám veskrze pozitivně. Bolero se mi líbilo hodně, ale těch chyb je opravdu škoda. [TOP 19/5 32%] ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Ef Ej Bí je jako Soderbergh, ten taky dokáže do svého filmu dostat hvězdné herce i na pár sekund trvající štěky - tím však nejspíš veškerá podobnost končí.. Kamera stoupá, zoomuje, rotuje, nasazuje filtry, klesá, krouží - hlavně aby jediný záběr nevypadal tuctově, nicméně obsah hodný TV inscenace, divný zvuk i samotná režie vykazují známky rozpačitosti. Z herců snesou přísnější měřítko snad jen ředitel festivalu, Stropnický a svým způsobem i mladý Kraus, jehož floutka bych preventivně liskal přes tlamu každé ráno před snídání. Zbytek jako by však nevěděl, co má hrát - ať už hvězdy mýdlových VKVéček či dvojice mladých vyšetřovatelů, co mi spíše připomínala párek turistů mířící na Okoř. Bolero bolelo, jako promarněná šance určitě.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavě natočený, taneční vložky se mi celkem líbily, kromě toho sloužily jako jistý čas pro diváka zamyslet se nad novými objevy v případu. Musím také pochválit, že jsem neobjevila žádnou nelogičnost. I hudba je moc dobrá. Co je ale naprostou katastrofou je počet postav. Chudák divák se v nich občas docela ztrácí (tím nemyslím ty hlavní, ale takové ty vedlejší, např. Magda, někteří rodiče). Také musím souhlasit s Tomem Hardym, casting byl u dvojice mladých detektivů opravdu nešťastný. A co ta scéna zatýkání Štefana, Rendy působí jako by držela pistoli poprvé v ruce (její představitelka ji asi opravdu poprvé držela) - to u detektivů přece nejde. Sice mám dost superhrdinů, kteří si se vším poradí, ale jestli to takhle u policie opravdu chodí, tak potěš Pánbů. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Napoprvé jsem Bolero ani nedokoukala, napodruhé už mi tak katastrofické nepřišlo. Pořád je tu ale hodně cítit, že ani pan režisér, ani paní scénáristka silně nezvládají obsah. Pěkné kamerové záběry a zajímavá předloha jsou fajn, ale když polovinu rolí hrají naprosté herecké antitalenty a příběh se posouvá kupředu bez jakékoliv gradace, ani sebelepší kameraman to nezachrání. Za sebe musím říct, že jsem to dokoukala jen kvůli Jiřímu Bartoškovi, nicméně ani jemu scénář nenabídl žádnou zajímavější scénu, kde by se mohl projevit. Tedy pokud do toho nepočítáte tu jednu, tolikrát už zmiňovanou a podle mě lehce přeceněnou, erotickou scénu v začátku filmu. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Co ocenit? Bohužel se mi do hodnocení dere jen zajímavý plakát, ale tím výčet končí.. Brabcova vizuálně stylizovaná kamera je od dob Kytice ta tam, taneční intermezza nikterak neosloví, ale celkově příjemná bezpochyby je. Herci sice nemají co hrát, ale víceméně tohle řemeslo ani neumějí - výkony jsou nevyvážené, hloupé, ABSOLUTNĚ NEPŘIROZENÉ, emočně hluché, jen pár výjimek by se našlo. Dále jsme svědky časové nelogičnosti, hudba využívá jediného (často rušivého) motivu a mnohdy (no, celkem často) jsem přes efektní zvuk totálně nerozumněl dialogům. No, a na závěr pan režisér? Měl by se držet svého původního řemesla, režie (společně s nevyváženým scénáře, ať mu nekřivdím) je nejslabším článkem celého snímku. Je nevýrazným vypravěčem, neschopným pohánět děj dál.. Ano, skutečně je tuzemská kinematografie v propastné krizi - Bolero jest toho důkazem!! ()

ripo 

všechny recenze uživatele

2* za katarstrofálny scenár, podpriemerné herecké výkony, za nelogiskosti vo filme . 4* za výbornú kameru a pôsobivú hudbu. Výsledok : škoda premrhanej šance .... ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Byl jsem po velké mediální masáži natěšen, že uvidím výbornou kriminálku. Místo toho jsem se dočkal průměrného filmu, kde se vlastně celou dobu skoro nic neděje a na němž je to nejlepší bezpochyby kamera a jiné efekty. Pan Brabec to prostě umí s kamerou jako nikdo jiný, a to dokazuje i v tomto filmu, a to je ten důvod, proč nakonec dávám dvě hvězdičky, díky umění pan Brabce, kterého se nebojím označit za nejlepšího kameramana u nás a jednoho z nejlepších na světě. Ale na druhou stranu by měla vésti k zamyšlení skutečnost, že kamera a efekty jsou zde lepší než děj a herecké výkony. Ale nakonec jsou z toho dvě solidní hvězdičky. ()

Reklama

Reklama