Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak zábavné je pohrávat si s lidskými osudy a přelstít duchaplným hovorem a galantním žertováním jeden druhého! Tohle poznání svítí v krásných očích víly Sousio (H. Maciuchová) a jejího bratránka kouzelníka (F. Němec), když se opět po stu letech setkají. Musí se poohlédnout, jak se daří jejich lidským chráněncům, zoufale neohrabané šeredce Tritonce (B. Hrzánová) a okouzlujícímu princi Šarmánovi (M. Dlouhý). Snad by všechny pletichy, kterými se víla snaží pomoci své chráněnce, možná i vyšly. Nebýt jedné věci – osudové lásky, která vzplane mezi Šarmánem a nevlastní Tritončinou sestrou, princeznou Florinou (S. Laurinová). (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Víla, která pohrdá lidskými měřítky, ale sama se chová jako poslední dohazovačka vybavená kouzelnou neschopností přiznat vlastní odpovědnost. Princezna, která je po vzoru Vinnetoua slovy jednoho desperáta smířlivá jako beránek. Král, který je, no, zkrátka i Nečas by si vedle něj mohl hrát na chlapa. Tritonka, o jejíž smysl pro humor by si jeden zlomil nohu a ani k tomu nepotřebuje leštidlo Jeronýma Alessandra Scotty. Princ Šarmán, který neměl jen říkat, že se měl raději chopit meče, měl to udělat. Snad jen kouzelníkovy činy vedou jakž takž ke svému (dobrému) cíli, i když trochu oklikou. Navíc jeho smysl pro vytříbenou mluvu má něco do sebe. Obecně dialogy jsou v téhle pohádce propracované, jen by to k nim chtělo dosadit charaktery, kterým by člověk držel palce s větší chutí. P. S. Nechť všechny rádobydrsňačky pamatují, že "tyhle křehulinky mají tužší kořínek než se zdá." :) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Teatrálně truchlící král tluče hlavou o stěnu - tu o jednu, tu o druhou, až mu kancléř nechá stěny raději vypolštářovat, čímž se do pohádek dostala vypolštářovaná místnost. Okouzlující víla Soussia a kouzelník si pohrávají s lidskými osudy, protože co po dvousetletém spánku, když vám je pár tisíc let, dělat jiného? Záhadou mi tedy je, jak čerstvě probuzené nadpřirozené bytosti mohou mít své chráněnce, které, v případě víliny chráněnky, do značné míry vychovali? Předobrá a přesladká (a nedomrlá až unylá a nudná) princezna Florina se zamiluje do kouzelníkova chráněnce a on do ní. Achich. Tím se děj komplikuje, ty trdlo, se za něj chce provdat Tritonka přece. Od toho tu je kmotřička víla, aby ve svém paláci s plastovými válci (rozumějte, křišťálová síň ozvěn) mávla proutkem .... Hlášky téhle pohádky jsou nesmrtelné, od králova sdělení, že má na truchlení skvěle vybavenou místnost a mohou truchlit vespolek, přes všechno, co z pusy vypustí nepřekonatelně vtipná Tritonka, až po plánovanou vraždu krále jeho sebeumlácením se o stěnu. Kulisy nevadí, podstatný je děj mající hlavu a patu, humor a herci a to Modrý pták má. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tak jak to na závěr říkali? Že zase až za 200 let? No, tak na to si schválně počkám. Takže vlastně dnes jsem se na to opět díval zbytečně a nesmyslně brzo. Tak proto se mi to zdálo prakticky stejné jako před lety! Ahááá! ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Preiss, Kostka, Němec, Maciuchová a Hrzánová nemají chybu - a hláška "Král je zvyklý bít hlavou o stěnu, brzy se utluče sám." patří k vrcholným momentům české televizní tvorby pro děti...:-) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Průměrná pohádka s dobrým hereckým obsazením, ovšem zbytečně zdlouhavá. Haně Maciuchové jako víle to sluší. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dvakrát tak delší pohádka, než měla být - zbytečně dlouhá, zdlouhavá a natahovaná. Některé dialogy jsou zcela zbytečné a o ničem. Ano, chápu, že víla měla zjistit, že přestřelila a přiznat svou chybu, což ženy běžně moc nedovedou, ale potom je tam ještě linie s totálně divným a uplakaným králem, královnou, která bez perlí nedokáže použít make-up, princeznou, která sem spadla ze čtvrté cenové a těžko jí věřit, jak se chová jako poslední hospodská, unylým princem, který jen furt bulí a brečí a nic nedělá, a podobně unylou blonďatou princeznou, která se taky nijak aktivně moc nechová. Možná to byla původně psychologická sonda a někoho napadlo to přepsat na pohádku. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taková postava jako byla jedinečná princezna Tritonka se v pohádkách jen velmi těžko hledá. Ani kdybych náhodou prstíčkem hrabala, tak podobnou nikde nenajdu. Díky hereckému obsazení se dá tahle pohádka v klidu zkouknout bez jakékoliv psychické ujmy. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Velice utahaná pohádka s nic neříkajícím dějem. Tedy alespoň mě nic neříkal, ale téměř se obávám, že ani pro děti nebude příliš stravitelná. Obsazení je sice slušné a trotlinka Tritonka úžasná, ale jinak je televizní zpracování tradičně příšerné. ()

Sabrewulf odpad!

všechny recenze uživatele

Nevzhledná pohádka s odpornými kulisy a výrazy jako: pitomost, blbost, či státní převrat. Vzhledem ke kategorii kulisová pohádka a ne příliš rozvinutému ději je tento žblebt únavně dlouhý a ukecaný (hodina a půl!!!!). Maciuchová intrikuje, Maciuchová zakleje prince, Maciuchová zruší kletbu prince, Maciuchová potrestá zlé postavy (se kterými ale ze začátku intrikovala). Ostatní postavy včetně prince a princezny jsou tam jen na okrasu. Hlava nebere, jak vznikají takové scénáře. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je opět stylizovaná do podivných smutných kulis a vede zbytečně složité poetické dialogy. I když jsou zde herecké hvězdy, pohádka je tak dlouhá, že druhá polovina přestane bavit jak malé, tak velké diváky. Do poměrně smutného nádechu pohádky pak vůbec nezapadá komická postava Báry Hrzánové, která co věta, to perla - např. "Šarmáneček chlapeček, přilepil si paleček." Její postavička by si zasloužila samotný film třeba s Nárožným a Janžurkou. Tyhle poeticky romantické pohádky s temným nádechem opravdu nemusím. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, jak šmrnc Hrdého Budžese, který Bára Hrzánová dokázala vnést do jinak poměrně unylé studiové pohádky, celé věci prospěl. :-) ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

...milé děti,dneska jste viděly pohádku s přípravou na život - od žen se lze dočkat toho nejhoršího...... to víte,bratránek víly,kouzelník,ten se vyzná :-) ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

jedna z těch zdařilejších pohádek, možná proto, že většinu pozornosti na sebe poutají úplně jiné postavy než poněkud mdlý ústřední pár. ()

jatamansi 

všechny recenze uživatele

Studiová pohádka nižší kategorie. Ani přebarevné kostýmy a originální pokrývky hlavy nemohly zakrýt levnou výpravu a nenápaditý interiér. Preiss příšerně přehrával počáteční truchlení a pláč, podobně Zawadská. Pak se sice zklidnili, ale dojem zůstal. Kostka jako průhledný intrkán. Ještě že to jako obvykle vtipná Maciuchová a elegantní Němec zachraňovali, i svými komentáři pod obraz. Hrzánová bohudíky ani v takové slátanině neztratila svou hubatost a bezprostřednost. Laurinová unylá a nezajímavá, alespoň pro mne. Michal Dlouhý až léty získává určité charisma, tady to ještě rozhodně nebylo. Šňůra perel a Dlouhého maska byla asi oříškem hlavně pro maskéry. Už jsem viděla lepší pohádky. ()

Braddy 

všechny recenze uživatele

Pohádka sice poněkud studiová a "náročná" pro malé děti,ale výkon Báry Hrzánové je vskutku brilantní. Nejinak Viktor Preiss. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tritonka Bara Hrzanova z toho udelala zabavnou a koukatelnou vec. Jinak by to byla bezna unyla tv  pohadka v plastovych kulisach. Ale Hrzanova je proste uplne bozi, civilni a husta. :))) Za ni pridavam hvezdu navic. ()

Reklama

Reklama