Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Citlivý příběh o Edim - sběrači kovového šrotu i knih. Peníze, které za kov získá, obvykle propije spolu se svým parťákem Jurečkem v hospodě, kde se setkává s mafiánskou dvojicí drsných bratrů. Bratři Ediho požádají, aby doučoval jejich sestru, kterou po smrti rodičů vychovávají. Ediho si vybrali, protože vědí, že jeho vášní jsou knihy a že je Edi sečtělý. Ale také proto, že není Edi atraktivní a krásná sestra mu nepodlehne. Za několik měsíců se však ukáže, že je sestra těhotná. Podezření padá na cikána, který se o sestru dlouho zajímal. Sestra pod strachem pomsty bratrů označí Ediho za otce dítěte... Edi bydlí někde vedle nás. Míjíme ho každý den, když jedeme do práce, školy, do kina, ke známým. Vidíme, jak tlačí svůj vozík, naplněný tím, co nám kdysi bylo vzácné, ale dnes jsme se toho zbavili. On ví, co se s tím dá ještě udělat. Jeho život se nám zdá málo komplikovaný a možná proto on výborně zná základní pravdy o životě - co je to přátelství, poctivost, láska, možnost spolehnout se na druhého, dát někomu štěstí. Když se díváme na film o Edim, začínáme rozumět, co je opravdu pro nás to nejdůležitější. A co v tom filmu najdeme pro sebe, je jeho skutečná hodnota... Polský film Edi Piotra Trzaskalského získal vedle mnoha domácích cen i ceny na mezinárodních filmových festivalech m.j. jmenujme alespoň cenu ekumenické poroty a cenu Fipresci MFF v Berlíně 2003, cenu Philip Moriss na MFF v Karlových Varech. Polská republika nominovala film Edi na cenu Oscara Americké filmové akademie v roce 2004. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

charlosina 

všechny recenze uživatele

Naturalistické polské drama ze současnosti o jednom muži jménem Edi, který rád četl a rád paběrkoval krámy, rád trávil čas se svým kamarádem Jurečkem, rád pomáhal. Takový dobrák od kosti, který žil v té "nižší" vrstvě, ale přitom měl jen ty vyšší city. // Zcela autentická atmosféra, dojemný příběh, strhující závěr. Henryk Golebiewski hraje opravdu celou svou bytostí, chce se mi říct. // Film nabitý emocemi, strachem, beznadějí a zase nadějí... prostě Piotr Trzaskalski mě mile překvapil a potvrdil, že polská kinematografie má opravdu co nabídnout. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ale dlouho jsem se rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Film osciluje mezi gangsterkou, "kidovským" filmem a existenciálním dramatem o tom, že nemá cenu litovat minulosti a bát se budoucnosti. Důležité je žít tak, jak momentálně lze, jakkoliv je to těžké... Hloubavý a citlivý hrdina možná místy zavání sentimentem, zejména, když koná dobré skutky... Nevyvrací nařknutí ze znásilnění (ani jej nepotvrzuje, de facto do tří čtvrtin filmu nedozvíte, co se doopravdy stalo), příjímá dítě a odpouští všem okolo. A přesto na konci filmu nemáte pocit, že by vás někdo citově vydíral. Přes možná až příliš násilný kontrast mezi městem a venkovem, předvídatelný závěr a místy k smrti pomalé tempo, nemáte na konci pocit, že byste měli být smutní, vždyť v současné chvíli to zase tak špatně nevypadá... A jak to bude potom? To už vás nemusí zajímat. Sám Edi by si to nepřál. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Obyčejný chlápek postávající na ulici. Nenápadný. O vaši pozornost neusiluje, jeho život vás nezajímá. Polského režiséra Piotra Trzaskalského ano a věnoval mu celý film. Edi je looser. Co měl, ztratil. Co má, ztratí též. Žije za peníze ze sesbíraného šrotu či vyhozených elektrospotřebičů. Často relativně nových a funkčních elektrospotřebičů, což nedává spát Ediho kamarádovi Jureczkovi. Proč, proč to ti lidé vyhazují? Taky se někdy ptám. Z chladného a odtažitého Polska přišel nečekaně citlivý a vstřícný snímek, s univerzálním, v postsocialistických zemích přesto účinnějším příběhem o životě a přežívání. Perfektní technickou stránkou může směle konkurovat nákladnějším západním produkcím. Ty ovšem málokdy dojímají bez tíhnutí k patosu. Edi je krom několika radostných okamžiků mimořádně smutným filmem. Řekl bych, že v tolik kritizovaném konci nejvíc. 80% Apendix: První minuty, kdy kamera zabírá vodní hladinu, kterou s čím dál větší intenzitou rozčeřují dopadající kapky, bych bez váhání označil za jeden z nejlepších úvodních záběrů vůbec – miluji déšť! Zajímavé komentáře: Douglas, charlosina ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Aby příběh vyzněl plnou silou je potřeba vyčkat až do poslední scény, protože pak TO přijde a stojí TO za to. Tři dámy co seděly v kině v mé blízkosti začaly vytahovat kapesníčky jak na povel. Hodně vydařený je rovněž obrazový kontrast mezi syrově a špinavě vyobrazeným městským životem a poetikou polského venkova. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem první polovinu válčila s tím jestli to zvládnu celé, protože Jurek s Edim se od té flašky ne a ne odtrhnout, ale Poláci jí mají přišitou už k pupeční šňůře, tak jsem věděla, že bych čekala zbytečně. A to jsem ještě chvíli jen tak mimo obraz přemýšlela, jestli těch lahví vodky je víc před kamerou a nebo za kamerou. Ale ono to velmi dobře vystihlo jejich mentalitu, včetně těch vozíčků se šrotem, ano, takhle to tam stále funguje a kdo si myslí, že ne, stačí se tam jet podívat. Postupně se ovšem vše mění ve velké drama, když dojde k otěhotnění jedné dívky a podezření padne právě na zcela nevinného Ediho. Od tohoto momentu nabyl film neskutečně silnou a dojemnou atmosféru, kdy jsem se chvílemi dívala na Ediho s miminkem skrz slzy. A když tady napíšu, že tam byly situace přímo srdceryvné, tak věřte, že tady to slovo je skutečně namístě. Závěr byl v této situaci jediný možný, ale že bych ten kapesník už nepotřebovala, tak to ne, ba právě naopak. Krásný film o drsnoti a smutné životní realitě v kontrastu se skutečnými touhami našeho srdce. Kdo si chce pobrečet, tak tohle moc smutné drama doporučuji. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Malý velký film. V Ediho životě se něco zvrtlo. Zřetelně je vidět, že má navíc, ale není natolik silný, aby sám něco změnil. A tak se smířlivě podvoluje svému osudu a bez jakýchkoliv námitek přijímá rány života. Při sledování se mi na mysl neustále drala myšlenka, jaký je vlastně život svině. Od plného hodnocení mě odradill až příliš předvídatelný a v mnoha ohledech hloupý konec. IMHO typický snímek pro MFF. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli to bylo cílem, ale podobný typ filmů se natáčí s výhledem na účast v soutěži na filmovém festivalu a s výhledem na ocenění filmovou kritikou. Komerční potenciál tohoto snímku je minimální. Koncentrovaná deprese v příběhu o dvou bezdomovcích, kteří nemají sílu vzepřít se osudu. Citlivě nasnímané, založené na poctivých hereckých výkonech, s dobrou kamerou. Emotivní příběh o tom, že každý ztroskotanec za sebou vláčí nějakou minulost. Celkový dojem: 70 %. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Velmi smutný příběh ve kterém hrají dva odlišní přátelé. Edi život bere takový, jaký je. S ničím si neláme hlavu, ale zato Jurek má se vším problémy a potřebuje poradit a s tím mu vždy Edi pomůže svými myšlenkami. Tím vznikají příběhy velmi vtipné. Občas skočí do záběru scénky z Ediho minulosti, když byl u vody. Edi se snaží, aby byli štastní všichni a to se mi na něm líbí. Dokáže obětovat kvůli tomu všechno. Ve filmu je vidět ta hranice mezi bohatými a chudými. Chudí se snaží dostat mezi bohaté a sní o tom. Každý den vidím ve městě plno takových lidí, ale oni se s tím bohužel nesmířili a říkal jsem si, že kdyby to tak bylo. Cítil bych, že jsou štastní a tím bych byl i štastný já. Na to, že to je druhý film Piotra Trzaskalskiho, je to film o kruté realitě, který si ta všechna ocenění zaslouží. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Niečo na spôsob hesla: prijmi svoj údel, nech sa deje čokoľvek. Keď Ti odrežú gule, podaj ich nepriateľovi. Poľská na city a Bibliu sa hrajúca, vznešenými ideami naplnená, no menej už realistická socka o dvoch bezdomovcoch. O nebezpečnom okolí ľudí, v prostredí ktorých sa ľudia bez domova hýbu a a o zdrvujúcich dôsledkoch edukačného večierku dcéry miestneho mafiána. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bylo, nebylo, za devatero skládkami a devatero hromadami šrotu žil jeden sečtělý masochista. Rád si čítával knihy ze své staré ledničky a chodil světem dělat dobro. Ne všichni však jsou tak dobří jako otec Terezák a tak mu jednoho dne udělali ti zlí škaredou věc. Díky tomu se však Edi ocitl na nejlepší cestě stát se skutečnou Terezou. A jestli nezemřel, tváří se i nadále jako bezmozek a sbírá staré železo. Místy se této podivné pohádce povedl vizuál, ale to je bohužel vše. Scénář, hudba a herecké výkony se nepovedly vůbec. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Až téměř neskutečná historka, která se odehrává v bohužel pravdivé realitě bezdomovců. Člověk se hned začne zamýšlet nad osudy lidí, které denně vídá kolem sebe a míjí je téměř bez povšimnutí. Líbilo se mi, jak režisér dokázal vměstnat momenty, které hřejí lidskou duši a srdce, do velice neutěšujícího prostředí, kde bezdomovci přežívají SVŮJ ŽIVOT. Když si do plusu připočtu i výborné herecké výkony obou hlavních představitelů, potom mi vychází téměř plný počet bodů. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kombinácia melodramatických klišé a Shakespearovskej drámy, tentokrát v nezávislom balení. Režisér so scenáristom inscenujú scény ako sa im hodí, napríklad príchod gangstrov uprostred krstín. Keby tak všetci somráci boli takí dobrosrdeční ako Edi so svojim parťákom. A keby na Slovensku vznikali aspoň takéto filmy. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý příběh dvou ztroskotanců, který je natočen citlivě, moderně a velice emotivně. Přes krátké momenty obyčejného lidského štěstí je to celkem depresivní historka, která si ale rozhodně zaslouží vaši pozornost. Věřte mi, nudit se určitě nebudete. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Uz davno viem, ze Polsko vyprodukovalo a dodnes produkuje nejeden vyborny film. Edi je jeden z nich. Minimalne naklady, ale za to film so srdcom. Krasny namet, trefne dialogy, citliva rezia, prirodzene a za srdce chytajuce herecke vykony. Dojimave, ale moc moc pekne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď máte doma krásnu 19-ročnú slečnu, nikdy nie je isté, že sa vám neprespí s cigánom alebo bezdomovcom. Aspoň tak to tu je znázornené a ja som sa nestačil čudovať, čím toto dievča myslí. Film ale má svoju hodnotu poukazujúc na to, že človek sa k spodine spoločnosti nemusí dostať vždy len svojím pričinením a že dokonca môže mať aj dobré srdce. Ale že by bol až taký dobrák a nechal sa takmer zabiť, keď niekto na neho hodí vinu? V tomto mi to prišlo tak nejak prehnané. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Civilní, minimalistický snímek s nepříliš komplikovaným příběhem a dost příšernou hudbou. Herecké výkony jsou celkem slušné. Rozhodně to není špatný film, ale podobných počinů jsem viděl na různých festivalech desítky - proč je zrovna tento ověnčen několika cenami (což je také jediný důvod proč jsem se na něj díval) upřímně řečeno nechápu. ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Moc hezký, i když smutný, filmový zážitek a příjemné překvapení. Přímočarý děj, lakonické dialogy, originální mizanscéna. Takový polský Kaurismäki. Místy možná až příliš sentimentální, místy poněkud vykalkulované, místy snad kýčovité. Ale takový typ melodramatu je základem tvorby i u Kaurismäkiho nebo třeba Fassbindera. Film není nějaký zázrak, ale myslím, že naší kinematografii by takový Edi rozhodně neuškodil. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Příběh ze života jednoho bezdomovce a jeho kamaráda. Hezky, citlivě udělané, chvílemi i velmi dojemné. Proč by nemohl existovat takto moudrý a laskavý bezdomovec? Možná jsou někteří z nich šťastnější než my. ()

Reklama

Reklama