Reklama

Reklama

Milý Frankie

všechny plakáty
Trailer

Devítiletý Frankie Morrison, který je hluchý, se s matkou Lizzie a babičkou Nell už poněkolikáté stěhuje. Tentokrát ale budou bydlet u moře, což chlapci připomíná jeho otce, o němž je přesvědčený, že se plaví na lodi. Matka mu o něm nechce říci pravdu a tak píše chlapci dopisy, které on považuje za dopisy od otce a na které pak odpovídá na adresu poštovního boxu, odkud je matka vybírá. Lizzie mu rovněž kupuje známky, údajně také od „otce“ … V novém bydlišti začíná Frankie chodit do školy a najde si i kamaráda Rickyho Monroea, i když ten občas lže a nechová se k němu pěkně. Zato majitelka sousedního obchodu s hranolky a rybami Marie si ho zamiluje a spřátelí se také s Lizzie. Ta synovi řekla, že loď, na které jeho otec Davey slouží, se jmenuje Accra. Netuší, že taková loď skutečně existuje a zděsí se, když se v novinách dočte, že má v nejbližší době přistát právě v jejich městě. Frankiemu to řekne Ricky, zároveň se mu ale pošklebuje, že za ním otec jistě nepřijde. Chlapci se spolu vsadí … Frankie se těší, že s otcem zajde na fotbalový zápas. Kamarádka ze školy je toho názoru, že mu matka otcův příjezd neoznámila, protože chce, aby to bylo překvapení… Lizzie je rozhodnutá za každou cenu něco podniknout, aby pravda o smyšleném otci nevyšla najevo, i když její matka je rozhodně proti a chce říci chlapci pravdu. Lizzie zajde do baru a pokusí se najít muže, který by za úplatu jeden den dělal Frankieho otce, ale odejde odtamtud zdrcená, protože ji osazenstvo považuje za prostitutku. Promrzlou ji na lavičce u moře najde Marie s přítelem. Marie jí pak dá adresu svého známého, který by možná požadovanou roli sehrál … Lizzie se s ním setkává a neznámý muž nakonec souhlasí … V den, kdy má přijít na návštěvu, Frankie zmizí z domu a Marie ho najde na břehu moře. Doma se pak chlapec setká se svým „otcem“. Dostává od něj knihu o mořských rybách, o které se vášnivě zajímá. Když se dozví, že otec se o jeho vášni dozvěděl z jeho dopisů, vrhne se mu do náruče … Jdou spolu na fotbalové utkání, kde Frankie Rickymu hrdě ukáže, že „otec“ za ním přišel a on prohrál sázku. Neznámý s Frankiem si hrají u moře, házejí žabky a chlapec si tajně schová kámen, který pro něj jeho „otec“ sebral. Muž pak Lizzie požádá, jestli by se s oběma nemohl sejít ještě druhý den, jeho loď údajně odplouvá až pozítří. Lizzie je nejprve ostře proti, nakonec ale souhlasí … (TV Prima)

(více)

Recenze (124)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dear Frankie je oslovení, jímž začínají dopisy otce hluchému synovi, které ovšem píše matka, aby syna nezbavila snů a iluzí. Z násilníka udělala námořníka plavícího se modrými dálkami a ze syna hrdého fandu, který si plavbu otcovy lodi vlaječkuje na mapě přes celou stěnu, a nedomyslela, že jednou ... Laskavý film o lidech, kterým na sobě záleží, má něco z Lasse Hallstroma, podobnou poetiku a schopnost pohladit. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

. „Zase se stěhujeme. Máma říká, že nastal čas.Taky sice říká, že už to bude naposledy, ale to tvrdí pokaždé.A babička zase říká, že pokud bude nějaké další... ... tak ji budeme muset zabalit do krabice.“ Matka je schovává před Frankiho násilnickým otcem, ale synovi nechává iluzi, že jeho táta je báječný. Na dopisy, které mu chlapec píše, odepisuje sama a nikdy nezapomene přidat do dopisu známku s obrázkem lodi. Jedna zpráva v novinách „Loď ACCRA připluje do přístavu“ a lži v dopisech jsou ohroženy, je potřeba někoho najít „cizince, který by mohl být Frankiemu tátou. Jenom na den. Na jediný den. Dokonce mu za to zaplatím.“ Citlivě natočený film o tom, že brát dítěti iluze je velmi obtížné, ale udržovat je, je mnohdy ještě obtížnější. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Příběh matky, babičky a hluchého syna vzbuzuje sílu emocí, zvláště když zjistíme, že opakovaně prchají před agresívním otcem častým stěhováním po celé Británii. Nápad s dopisy psanými nahrazujícími synovi otce laskavým námořníkem jsou originální. To je ale asi tak vše, žádné další velké scénáristické nápady či zvraty se nekonají. Matka pouze tiše vegetuje a nechává se manipulovat pod tlakem okolí. Konec filmu, kde by se dala očekávat katarze, vyšumí tak nějak do prázdna. Příjemný, pocitový, až příliš poklidný, pouze mírně nadprůměrný film. Trailer: http://www.csfd.cz/film/154103-mily-frankie-dear-frankie/videa/ ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tento film je, jak už to má i v názvu, (velmi) milý. Další přívlastky, které by ho mohly vystihnout, jsou „hřejivý“ a „dojemný“ (nikoliv však emočně vydírající). Milý Frankie se může plně opřít o velmi sympatické (a dobře zahrané) hlavní hrdiny a také poutavý příběh, kterému i ty malé berličky v podobě takřka dokonalé schopnosti odezírat ze rtů, stejně jako přespříliš dobrovolného „táty“, rádi odpustíte, protože se na něj moc příjemně dívá. A co na snímku hodně oceňuju je také jeho překvapivý konec (jasně, nejde o americký nýbrž britský film, ale stejně). Silné 4*, kvalitní podívaná. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Drama jednoducha pribehom, no velmi silna emociami. FIlm sa odohrava v Skotsku, ktoreho zivotna uroven je omnoho nizsia ako v susednom Anglicku. A iked je pribeh zasadeny do pritomnosti, prostredie v ktorom sa odohrava je obrazom zivota tych najjednoduchsich ludi, ktori na svoje zivobitie tvrdo pracuju. Velmi jednoducho vybavene obydlia, staromodny nabytok a co je na tom najkrajsie, film je absolutne odprosteny od vydobytkov terajsej doby ako su moderne auta, mobilne telefony, ci ina moderna technika. Prostredie posobi naozaj velmi prosto. No cim viac je film odprosteny od tychto veci, tym ludskejsie su vsetky postavy a tym cistejsie su ich emocie. Uprimne, ludske a velmi, velmi krasne. (9/10) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Krásný a citlivý film o síle mateřské lásky s melancholickou atmosférou Skotska. Kam až je matka ochotna zajít, aby uchránila nevinnost svého syna? Lhát se sice nemá, ale v tomto případě nejde s matkou nesoucítit, vzhledem k jejím dobrým úmyslům. Opravdu dojemný film, přestože do těch pěti hvězdiček tam něco schází. Možná jsem naivně doufala v happy end, možná je to mými antipatiemi k Emily Mortimer. Tak nevýraznou šedou myšku jsem jakživ neviděla. Na druhou stranu je pravda, že zjištěním, že Frankie všechno věděl, mi vyrazili dech. Další palec nahoru za to, že mi po dlouhé době nešel hlavní dětský hrdina na nervy. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak se ke mně dostal tento film. Fakt ne. Jednou jsem si totiž dělal pořádek v DVDčkách a najednou objevím placku s popisem "Dear Frankie." Ptám se mamky, ale ta neví, odkud je. Ptám se sestry, ale ta taky neví. Tak ho odkládám stranou s tím, že se na to někdy podívám. A dnes jsem si vzpomněl na tento "neznámý film". A po 100 minutách se musím k něčemu přiznat. Málem jsem brečel. Mě k tomuto stavu, (rozuměj, já jsem ještě u žádného filmu nebrečel, ale někdy jsem k tomu měl blízko), dovede jen strašně málo filmů. A právě tenhle byl jeden z těch, co se mnou pohnuly. Opravdu krásně natočený film o jednom (ne)tátovi, jednom hluchém chlapci a jeho starostlivé matce. Především konec, který jsem nečekal, (čtení dopisu v autobuse), se mi strašlivě líbil. Takže jedno je jasné, i když nevím, jak se ke mně toto DVD dostalo, tak si ho určitě znovu pustím. A pak znovu… ()

castor 

všechny recenze uživatele

Oslovuje otce, kterého nikdy neviděl, zatímco jeho starostlivá matka mu ho s dobrým úmyslem idealizuje v hrdinného námořníka, jenže, co když jednou jeho loď přistane u chladných skotských břehů? Citlivě natočené drama ukazuje, jak těžké je brát dětem iluze a postupně odhaluje další a další souvislosti, přitom to dělá velmi nenásilně, přesto divácky atraktivně. Když se pak na scéně objeví Gerard Butler, divačky zbystří, vyšpulí pusu a vytáhnou kapesníky a diváci budou zase přikyvovat, protože jeho kroky nejsou až tak prvoplánové, jak by se mohlo zdát. Vyvážené, poetické, laskavé, uvěřitelné, melancholické.. moc příjemné!! Herci a hudba na výbornou.. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Hladivé drama, které vhání slzy do očí, ale nepřekračuje hranici sladkobolu. Celou dobu člověk čeká, jak matka, která z přemíry strachu o vnitřní vyrovnanost svého syna celý propletenec dobře míněných lží způsobila, nakonec věci vyřeší, až to nakonec dopadne úplně jinak. Ten malý kluk hraje skvěle. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nečakane príjemný a pohodový rodinný film. Navyše rozumne emotívne ladený, nič prehnané. Tiež oceňujem, že sa príbeh dokázal vyvarovať ošúchaného romantického klišé. No a samozrejme, hrá tu Emily Mortimer, ktorej to tu veľmi pristalo. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Dosti jsem se kochal přístavně-industriální atmosférou Glagow, rezavým zabarvením filmu, jemným napětím a melancholickou náladou. V závěru však tenhle milý, komorní snímek poněkud vyšuměl. Hlavně téma milosrdné lži, které se celým filmem vine, vyznělo neuspokojivě - hrdince se ze všeho podařilo vybřednout příliš snadno a důsledky jejího předstírání byly nakonec - shodou okolností - jen kladné, čemuž je zatěžko věřit. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Mno, i napriek tomu, že vieme , ako to dopadne, mne sa to ľúbilo mega. Emily Mortimer začína byť mojou obľúbenkyňou, Butler bol tiež výborný ( s tými prachami to bolo tiež jasné :) ) a mamka bola úplne jebová. Mimochodom, fajčím Embassy, ale tvrdé :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Sociálna britská dráma reznutá klasickou melodrámou, ktorá postupom času stále viac preberá žánrovú nadvládu. Pomerne originálny nápad ospravedlňuje jasne predvídateľný dej. Takže jeden vačší problém mám iba s vyznením tohoto malého filmíku, keď som si nebol istý autenticitou reakcie Frankieho na danú situáciu. Ale povedzme, že je silne empatický. Milý Frankie mohol riešiť viacero morálnych dilemat, ale iba sa o ne obtiera a postupom času sa sústredí viac na spomenutú melodrámu, čiže mieri viac na ženské publikum, ktoré môže stále snívať o príchode Gerarda Butlera do ich zapadákova. Úloha Lizzie mohla pomôcť Emily Mortimer k nejakým cenám (možno aj hej, nič som o tom ale nepočul), na to by ale musel byť Frankie silnejším filmom. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem v poslední době viděla několik filmů různých žánrů a kvalit s Gerardem Butlerem, ve kterých bojoval, hýbal osudem, válčil, zpíval a já nevím co ještě. Ale v mých očích mu to paradoxně nejvíce slušelo v roli cizince, který nic podobného nemusel, vlastně toho až tak moc nenamluvil a vydalo to za tisíce slov. Příběh ohluchlého Frankieho a žen, které jej obklopují, mi z hlavy jen tak nevyšumí. ()

Eawy 

všechny recenze uživatele

Nádherný príbeh, ktorý zasiahne priamo do čierneho. Úžasní herci Emily Mortimer je skvelá. Príjemné prostredie a krásna Angličtina. 100% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Spočiatku mi nebolo jasné, čím ma môže zaujať príbeh hluchého chlapca, ktorého matka s babičkou chránia pred (vtedy ešte) nešpecifikovaným nebezpečenstvom častou zmenou bydliska. Postupne sa z deja vykľuje virtuálny otec, ktorým matka dopĺňa ochranu postihnutého syna. Každá hra však má svoj koniec a v tejto má každý z hráčov eso v rukáve. Potešilo ma, že eso malého Frankieho bolo srdcové. Šťastím pre tento pokojne plynúci a dojímavý film bolo, že na režisérskej stoličke sedela žena. Bolo to poznať. A tri hviezdičky nie sú málo. Znamenajú, že sa mi film páčil a považujem ho za nadpriemerný. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Ve vyčerpávajícím obsahu od oficiálního distributora chybí snad už jen to, že vše dopadlo hezky a všichni žili šťastně až do smrti. Naštěstí je úplně jedno, že je vše vyspoilerováno už v popisu filmu. Ten totiž stojí za to vidět. Tísnivé drama z prostředí drsného skotského severu je stejně tak chladné a pomalu vám zaleze pod kůži. Parádní obsazení a brilantní scénář. Je to typická "čtyřhvězdičkovka". Rozhodně doporučuji i přes pomalý a táhlý děj. 80% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemný film, do ktorého Mortimer neskutočne zapasovala a sama som sa divila, aký tu bol Gerard komerčný Butler obyčajný. Neviem prečo, ale z filmu na mňa vyžarovala taká čarovná atmosféra a zase raz super muzika. Pekné. ()

Reklama

Reklama