Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Otec Huberta Flynna se před sedmdesáti lety vydal na sever do Dublinu a často vyprávěl irské legendy o proměně lidí ve zvířata. Nejspíš by se však náramně divil, kdyby viděl, že se jeho syn přes noc proměnil v hlodavce. Hubert prostě přišel v noci, domů, natáhl se jak široký tak dlouhý na postel i v šatech a ráno z nich vylezla na světlo boží bílá krysa. Uhádaná manželka Conchita, dcera Marietta, která na otce nedá dopustit, i svatouškovský syn Paul nevěří vlastním očím z táty, který jako obvykle strávil večer v hospodě se svými kumpány, je krysa. Rodina přivolá na pomoc Hubertova bratra Matta, ale ani ten si neví rady. Absurdní situace vede k celé řadě událostí, v jejichž průběhu se odhaluje síla i slabost rodinných pout. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

igi B. 

všechny recenze uživatele

>Pravdivý příběh< pekaře Huberta Flinna, dobrého to Irčana, kterýžto po kousnutí v krysu se proměnil, aby tím vytrestán pak polepšen vráil se zpět a >kouli otočil< ... ;o) . . . Bizarní crazy taškařice coby satirické podobenství o rodinných vztazích, hlouposti, pokrytectví, svatouškovství a chamtivosti, kde však nakonec soudržnost rodiny nad všemi strázněmi a protivenstvími navrch má... . . . Místy velmi zábavný filmek se spoustou nenápadných, ale skvěle vypointovaných legrácek a hlášek, které díky vpodstatě naoko vážnému hraní protagonistů a nesklouznutí do nějakých rádoby komediálních šaškovacích klišé vytváří skvěle absurdní atmosféru, tak něco mezi Kafkovskou "Proměnou", "Takovou normální rodinkou" a "Myšákem Stuartem Littlem"... ;o))). Prostě výborná oddechovka s poselstvím v mezích žánru - a kéž by všechny takové byly... - - - P.S. A pozor! Nečurejte po zdech, může se vám taky stát, že se ve psa proměníte! ;-) Jestli tedy ne v něco horšího... :o] - - - - - (Poprvé viděno 21.11.2008 na dvd, komentář zde jako první - 21.11.2008) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Komedie / drama. Tohle už od pohledu nesourodé žánrové označení filmu přesně sedí, protože tak nesourodě na mne působil i film. Je to taková bajka o tom jak se z jednoho otce, který má své mouchy stane po návratu z hospody krysa a kterak to zamává s jeho rodinou. Dcera otce miluje ať je jaký je, syn usilující o kněžské roucho v něm vidí cosi zvrhlého a chce jej jako hlodavce zabít. Vždy rázná manželka se s ním jako s hlodavcem také hodlá vypořádat po svém, vždyť to tak dělala i když byl muž ještě člověk a její bratr, velký znalec všeho a milovník encyklopedií je také pro jeho likvidaci avšak samozřejmě - rozumnou. A aby to rodina měla složitější, nalepí se na ni spisovatel, který v příběhu vidí skvělý námět na knihu a do rodiny se vetře. Soužití s krysou však není jednoduché a tak v rámci jednotlivých scének každý ze členů odhazuje svoji masku, protože ke zvířeti si to může dovolit. Jakoby všichni zapomněli, že to pištící zvířátko s fousy, trousící bobky je jejich otec. --- Námět jistě zajímavý a samotná myšlenka. Proč ale zrovna krysa? Je to zvíře inteligentní, družné, avšak také opředené celou řadou pověr či prokázaných faktů z nich asi nejpodstatnější je, že může přenášet mor. A mezi námi Pete Postlethwaite ji tak trochu sám připomíná i bez proměny... :-). Ačkoliv mám rád anglický humor i ten Monty Pythonů, tady to k smíchu moc nebylo. Film jde sice za hranu absurdity, vtípky jsou však příliš jednoduché, zápletka moc laciná. I já si všiml (stejně jako Fingon) té klouzající kamery při debatě - co s otcem uděláme. To bylo parádní. Parádní byly i písně film doprovázející, už jen ta úvodní od Doris Day... nádhera! A hezoučká byla i mlaďounká Kerry Condon, která zazářila v seriálu Řím, nebo Walking Death- zde coby jako ona milující dcerka. Závěr? Na drama to bylo málo dramatické, na komedii málo veselé. Jednou vidět stačilo, dávám za dva krysí bobky. * * ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Jeden krásně kousavý a černohumorný příběh o tom, jak se Řehoř Samsa... tak ne, ale chápete, že?:) Místy trochu rozvláčné, ale krásně udělané (jen velmi ztěžka jde rozeznat, kde se použila živá krysa a kde řádili borci a borkyně z dílny Jima Hensona), ozvláštněné záběry z krysí perspektivy (o doggy kameře jsem slyšel poprvé). Chtěl bych upozornit i na scénu, ve které se rodinka rozhodovala, jak naloží s problémem - a kamera brousila v makrodetailu a plynule z jedné tváře na druhou... Jen by mě zajímalo, kdo dělal titulky, když stabilně přepisoval jméno Conchita jako Kongita a o vakomyši zase napsal, že je z Kolumbie, když to mělo být město Colombo v Austrálii (a že udělali z Pia - Pius - Paula, to bych ještě pochopil, aby jim ten dabing, ze kterého se titulky přepisují, líp lezl do pusy). ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl když mi bylo asi tak 10 let celou dobu jsem totiž čekal že se jedná o horor krysy(obal jsem neměl proto ta shoda), no zklamání mě čekalo veliké. Ale i tak mě film jakž takž bavil. Dnes když už vím co a jak mi to přijde příliš utahaný a hodně klišoidní. Aspon že Postlethwaite je sympaťák a role mu sedla. Ale jinak celkem slabota. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Nevyladěná polobajka, zajímavá v detailech, v celku ale trochu nudná. Automatická smířlivost lidí s přítomností krysy na místě člověka je chvílema vyloženě otravná, i když v rámci použitého vyprávěcího útvaru asi nezbytná... Sám sebe nepovažuji za člověka, kterému by britský styl humoru nějak vadil, říci ale, že jsem se tu byť jen usmál, lhal bych jako když tiskne. Hodnocení z mé strany tak do značné míry zachraňuje odevzdaný výraz Postlethwaita a příkladná megera Imeldy Stauntonové (na její roli si nedokáži dosadit lepší představitelku). II Scénář: Wesley Burrowes. Hudba: Pete Briquette, Bob Geldof. 55% ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Mám neblahé tušení, že sledování téhle parodie-komedie vyžadovala smysl pro anglický horor, a teď nemyslím ten britský, který mám ráda, např. v podání Simona Pegga, ale takový ten montypythonovský. Ale ať už je to jakkoliv, asi to mělo být vtipné a bráno s nadsázkou, no já kromě tří songů neocenila vůbec nic. Vtipné mi to nepřišlo a to je blbé, když na tom celý film stál. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Černá satirická bajka s typickým ostrovním humorem, která na chování okolí vůči muži proměněném zničehonic v krysu poukazuje na nešvary lidské společnosti. ()

LadyPig 

všechny recenze uživatele

Mrkla jsem se na to, protože mám ráda potkánky, ale musim říct, že to teda byla neuvěřitelná kravina. Smysl pro takový humor asi vážně nemám... ()

Reklama

Reklama