Reklama

Reklama

Zimní válka

(festivalový název)
  • Finsko Talvisota (více)
Trailer
Finsko, 1989, 195 min

Režie:

Pekka Parikka

Předloha:

Antti Tuuri (kniha)

Kamera:

Kari Sohlberg

Hudba:

Juha Tikka

Hrají:

Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Markku Huhtamo, Martti Suosalo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V řijnu roku 1939 začalo Rusko požadovat po Finsku značnou část jeho území. Finsko však jako vojensky neutrální stát odmítalo ruské požadavky. Proto 30. listopadu Rusko vtrhlo do Finska, které však bylo na vojenský vpád dobře připraveno. Začala "Zimní válka", která skončila 12. března 1940. Do této války odjíždějí i bratři Hakalové, Martti a Paavo. Byli povoláni, aby bránili svou zem. Mladší Paavo to bere jako čest, ale starší Martti vidí, že i ten nejzkušenější voják může padnout. (Isherwood)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

laik_60 

všechny recenze uživatele

TO NÁM CHCÚ ZABIŤ VŠETKÝCH NAŠICH KAMARÁTOV ? Panečku, kto chcete vidieť dobrý vojnový film, tak si pozrite toto. Nie je to žiadny bombastický patetický Bondarčuk, ani Bulajič (Neretva), ale prostí jednoduchí, a tak neuveriteľne chlapskí a krásne zahraní Fíni. Od hrdinstva po beznádej, ..od odvahy až po totálnu skepsu, o priateľstve a studených fínskych žartoch. ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších válečných filmů jaký jsem viděl. O čemž svědčí i to, že jsem na odpoledne hledal nějaký 90 minutový snímek a vybral jsem si tento. Jenže jsem se chytil do pasti 2CD verze, když bylo posledních 20 minut nějakých dlouhých, neodolal jsem a zkontroloval kolik mi chybí do konce, chyběla asi hodina, v tu chvíli jsem zjistil, že mám 2CD verzi a musel jsem promítání přerušit abych nepřišel pozdě do práce. Začátek sice pomalejší, ale pak se to rozjelo a drželo tempo. Jak už to u severské kinematografie bývá, měl jsem ze začátku problém s postavama, ale později jsem se v nich s přehledem orientoval. Těším se až si pustím další finské snímky o Zimní válce. Framom främsta linjen a Tali-Ihantala 1944. PS Nechápu jak mohl Sovětský svaz podobným stylem boje (styl krleš a běžíme na ně a ani krok zpět) dojít až do Berlína. ()

Reklama

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Poslední hodinu už jsem byla přímo tam.... Ještě teď jsem z toho trochu v šoku. Takhle dokonale mě už dlouho žádný výlečný film nevtáhl a vlastně nevím, jestli jsem za to ráda.... bylo to fakt hrozný. Film byl dobře vystavěnej, přestože neměl žádný hlavní nosný příběh, tak se nesl nějak sám svojí nepřikrášlenou autentickou výpovědí. Nebudu hodnotit herecké výkony, tam všechno v pořádku, ale tentokrát vyzdvihnu naprosto dokonalý zvuk. Zvuky byly to, co mě dostalo do filmu, na ten zasněženej kraj lesa, do těch zákopů. Všechny ty druhy zbraní měly každá vlastní zvuk a ty zvuky byly tak nějak zvláštně přítomný, že to bylo jako bych tam osobně byla. Skvělý efekty, krásně malebně vyvedený výbuchy a hodně naturalistický mrtví a zranění. Další vyjímečnej jev, kterej se ve filmech běžně nevyskytuje a dodal obrazu války fakt ultimátní autenticitu, byly ty stromy....Jak ráda bych se dočetla na konci titulků, že všechno byly triky a skutečným stromům nebylo ublíženo, ale nedočetla jsem se to....Uf dlouhá, předlouhá cesta to byla.....jsem unavená, polomrtvá, ale šťastná, že ...že...že se to těm klukům Finskejm tehdá povedlo! ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový pohled na válku bez jakýchkoli příkras. 3 hodiny umírání v zákopech. V zákopech plných přátel, příbuzných nebo sousedů z vesnice. Většina děje probíhá v první frontové linii pod neustálou dělostřeleckou palbou. Film ukazuje víc než kterýkoli jiný skutečnou hrůzu války z pohledu běžného vojáka. Dává výstižnou výpověď o tom, co dodnes pro Finsko Zimní válka znamená a jaké síle zde hrdinně čelilo v temných dobách předvečeru Druhé světové války. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som primerane zvedavý na film zobrazujúci niektoré epizódy Zimnej vojny. Chápem nadšenie Fínov pre túto obdivuhodnú časť ich histórie a verím, že spravili všetko pre to, aby film čo najvernejšie zobrazil, čím si fínski vojaci museli proti presile Rusov prejsť. Nie celkom sa to podarilo. Menej by bolo viac. Opakovaním rovnakých situácií, rovnakých záberov sa lepší efekt dosiahne málokedy. Vo filme bolo množstvo skvelých situácií a záberov. Podarilo sa, aby divák tie boje cítil zblízka a prežíval ich spolu s vojakmi.  Na druhej strane davy Rusov vybiehali na bojisko ako cvičenci spartakiády na Strahove. Neviem tiež prečo sa tanky dali na ústup po paľbe pušiek a prečo Rusi opúšťali betónový bunker. Keď vybuchovali granáty, vojaci sa hádzali na zem až po sekunde zdržania. A množstvo podobných maličkostí, ako keby nemali vojenského poradcu. Veľmi si vážim hrdinstvo Fínov pri obrane svojej zeme proti obrovskej presile. Málo národov Európy sa môže s nimi porovnať. Ale pri hodnotení filmu s ľútosťou musím konštatovať, že na viac ako tri hviezdičky odo mňa dostať nemôže. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (14)

  • Fínsko na základe mierovej zmluvy odovzdalo ZSSR 57 000 km2 svojho územia. (andykovac)
  • Výzbroj fínskych vojakov sa skladá z pušiek Mosin Nagant 1891/30 a Mosin Nagant 1928, samopalov Suomi a ľahkých guľometov Lahti-Saloranta. Sovietskí vojaci sú vyzbrojení puškami Mosin Nagant 1891/30 a ľahkými guľometmi DP 28. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama