Reklama

Reklama

Zimní válka

(festivalový název)
  • Finsko Talvisota (více)
Trailer
Finsko, 1989, 195 min

Režie:

Pekka Parikka

Předloha:

Antti Tuuri (kniha)

Kamera:

Kari Sohlberg

Hudba:

Juha Tikka

Hrají:

Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Timo Torikka, Heikki Paavilainen, Antti Raivio, Esko Kovero, Markku Huhtamo, Martti Suosalo, Matti Onnismaa, Konsta Mäkelä (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V řijnu roku 1939 začalo Rusko požadovat po Finsku značnou část jeho území. Finsko však jako vojensky neutrální stát odmítalo ruské požadavky. Proto 30. listopadu Rusko vtrhlo do Finska, které však bylo na vojenský vpád dobře připraveno. Začala "Zimní válka", která skončila 12. března 1940. Do této války odjíždějí i bratři Hakalové, Martti a Paavo. Byli povoláni, aby bránili svou zem. Mladší Paavo to bere jako čest, ale starší Martti vidí, že i ten nejzkušenější voják může padnout. (Isherwood)

(více)

Recenze (82)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch finských filmů, na které se nezapomíná. Vypráví totiž rusko-finskou válku zatím nejlépe, jak jsem jen mohl vidět. Poutavě, fakticky a naprosto poctivě. 195 minut je vlastně naprosto vypovídající čas. Také přesně vystihuje morálku jak Finů, tak Rusů. Stejně tak i odhodlanost v boji a fakta, kvůli kterým se na tento spor během druhé světové války rozhodně nesmí zapomínat. Pro mě to sice není na plný počet, ale pořád je to film, na který nikdy nezapomenu. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Neznámý válečný klenot z finské kuchyně. Film, který byl natočen k 50letému výročí sovětsko-finské války si po celé tři hodiny drží vysoký standard. Všechny boje jsou zobrazeny naprosto realisticky. Komu se líbilo Band of Brothers, ten bude zbožňovat i Talvisotu. Škoda jen, že zde není nějaká ústřední postava, kolem které by se děj točil. Jinak ale jeden z nejlepších válečných filmů! ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že mi osobně chvilku trvalo, než jsem se zorientoval ve finských jménech. Nu což, povedlo se, poté stačilo už sledovat výjimečné filmové dílo. Spontánní a strhující odvaha Finů mě vyrazila totálně dech, je téměř neuvěřitelné, co dokázali. Mohu napsat, že jsem fandil Finům do poslední chvilky se zatajeným dechem. Tady se vnucuje myšlenka, která mě po zhlédnutí filmu okamžitě napadla. Jaká škoda, že jsme neměli taky nějakého podobného Maršála Mannerheima v témže roce 1939, který by nakopal u nás Němcům do zadku :-) Tak to by byla paráda, asi by to nebylo jednoduché. Tak a zpět k filmu. Celé filmové dílo vychází z dokazatelných skutečností. Sympatická je i prostota řeči a velmi přívětivý finský černý humor. Třeba hláška, jestli ještě trochu přituhne, budeme si muset jídlo porcovat dynamitem. Co víc dodat? Prostě velmi vydařený film s válečnou tematikou. A i když je film dosti dlouhý, ani chvilku nepřestane nudit. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Jedinú zem, ktorú im dáme, bude na ich hroby..." Rusi v roku 1939 jednoducho požadovali Fínske územie. Tí boli síce po občianskej vojne trochu nejdnotní, ale ukázali ako sa dokážu proti nepriateľom spojiť. Tento trojhodinový film je takmer do polovice bez akcie, čo vôbec nevadí, pretože dostávame slušný prehľad o tom ako to prebiehalo. Od rečí medzi obyčajnými ľuďmi až po velenie, dialógy o tom , že snáď niečo vyjednajú bez vojny, neskôr sme svedkami narukovania, zatiaľ všetci v presvedčení, že iba na cvičenie. Dovtedy všetci verili, že si to Rusi rozmyslia. Nie, Stalin nepovolil...a je to i dobre, pretože Fíni ukázali celému svetu ako nakopať riť veľmoci...Bojové scény sú na slušnej úrovni, ale viac som si cenil scény, kde sa nebojuje, pretože až tie ukážu, či je vojnový film dobrý ako celok alebo ho možno obdivovať len pre pár akčných momentov. +++++++ Každý kto sa chce o tejto Zimnej vojne niečo dozvedieť, by mal po tomto filme siahnuť. Fínov pre toto strašne obdivujem a vznikajú i dobré hudobné pecky na túto tému. Snáď i o tomto slávnom fínskom sniperovi raz vznikne dobrý film. 80%. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Neobycejny a pusobivy snimek z doby rusko-finskych boju za druhe svetove valky. Postavy jsou vytecne psychologicky vykresleny a film dobre ukazuje tragiku a bezradnost doby, ve ktere se hlavni akteri octli. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Velmi syrový pohled na válku bez jakýchkoli příkras. 3 hodiny umírání v zákopech. V zákopech plných přátel, příbuzných nebo sousedů z vesnice. Většina děje probíhá v první frontové linii pod neustálou dělostřeleckou palbou. Film ukazuje víc než kterýkoli jiný skutečnou hrůzu války z pohledu běžného vojáka. Dává výstižnou výpověď o tom, co dodnes pro Finsko Zimní válka znamená a jaké síle zde hrdinně čelilo v temných dobách předvečeru Druhé světové války. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Málo známy fínsky vojnový klenot, neskutočne pôsobivé, desivé a dokonalé, bez amerického pátosu a zbytočných komerčných kudrliniek. Kto bol očarený snímkom Zachráňte vojaka Ryana (1998) alebo Čatou (1986) odporúčam do pozornosti tento film, určite nebude sklamaný, spomenuté snímky sú iba tieňom tohto veľkolepého diela. Ponúka totiž aj niečo navyše. Majstrovskú, hlbokú psychologickú sondu do duše mužov, ktorých nečaká nič, iba smrť, prežitie a víťazstvo sa zdajú byť len vzdialeným snom, pričom všetky ľudské túžby sa scvrknú iba na tento cieľ. Teda niežeby som niečo podobné nenašiel aj v americkej produkcii, ale určite nie do takej hĺbky a takou surovou, naturálnou a realistickou formou. Môžem povedať iba jedno. Nevidel som lepší vojnový film, nezostáva nič iné iba vstať a zatlieskať, bravooooooo!!! ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Velmi realisticky natočená válečná řež, jež probíhala na začátku druhé světové války na dalekém severu mezi Ruskem a Finskem. Zimní válka je historický milník, který pro každého Fina znamená vítězství nad vetřelci, kteří chtěli všem vzít jejich domovy. Oni se ale nevzdali a krutě se bili za svou zem. Dle mne jeden z nejrealističtějších filmů o válce a to i vzhledem k roku natočení. Jeden z nejnákladnějších filmů ve finské historii. I když je délka filmu malinko přetažená a na frontě se toho mnoho neděje (rozuměj, děje se tam stále to samé - útok x protiútok = spousta mrtvých), tak každý nadšenec a fanoušek válečných filmů musí plesat. Ano, je to skutečně masakr a jeden z prvních skutečně realistických válečných dramat, ve kterém na vás kulky létají přímo z obrazovky. 85% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Bol som primerane zvedavý na film zobrazujúci niektoré epizódy Zimnej vojny. Chápem nadšenie Fínov pre túto obdivuhodnú časť ich histórie a verím, že spravili všetko pre to, aby film čo najvernejšie zobrazil, čím si fínski vojaci museli proti presile Rusov prejsť. Nie celkom sa to podarilo. Menej by bolo viac. Opakovaním rovnakých situácií, rovnakých záberov sa lepší efekt dosiahne málokedy. Vo filme bolo množstvo skvelých situácií a záberov. Podarilo sa, aby divák tie boje cítil zblízka a prežíval ich spolu s vojakmi.  Na druhej strane davy Rusov vybiehali na bojisko ako cvičenci spartakiády na Strahove. Neviem tiež prečo sa tanky dali na ústup po paľbe pušiek a prečo Rusi opúšťali betónový bunker. Keď vybuchovali granáty, vojaci sa hádzali na zem až po sekunde zdržania. A množstvo podobných maličkostí, ako keby nemali vojenského poradcu. Veľmi si vážim hrdinstvo Fínov pri obrane svojej zeme proti obrovskej presile. Málo národov Európy sa môže s nimi porovnať. Ale pri hodnotení filmu s ľútosťou musím konštatovať, že na viac ako tri hviezdičky odo mňa dostať nemôže. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Len tak si tam chvíľu sedeli v kryte, navôkol zúrila vojna, kňaz im čítal z písma svätého, bol Štedrý deň, ďaleko od svojich rodín, s čoraz menším počtom spolubojovníkov, unavení, doráňaní na tele aj na duši a ON sa na to všetko pozeral. Ak máte záujem zistiť ako to vo vojne asi vyzerá (v akejkoľvek, nielen tejto zimnej) pozrite si tento film, je ako skutočný. Skvelá vec! ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Mám trochu rozporuplné pocity. Velmi realisticky ukázaná Zimní válka a nediskutovatelné hrdinství finských vojsk. Na druhé straně je film místy roztahaný a monotónní. Vpodstatě stejně jako bylo roztahané a monotónní zákopové přetahování se mezi Finy a Rudou armádou. U mě 70%. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

i pro úctu k historickým reáliím a pro moji sympatii k finskému odporu nepůjdu pod pět. ještě se k tomu rozepíšu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Rusové v listopadu 1938 překročili finské hranice bez vyhlášení války. Chtěli získat zpět území, které okupovali od roku 1809 do pádu carského režimu r. 1917. Nepřipravená a špatně vybavená finská armáda složená z obyčejných civilistů byla však odhodlána bránit svou vlast, jejíž autonomii teprve nedávno získala. Finové neměli ani jedno letadlo nebo tank. Tento film sleduje osud dvou bratří a jejich čety v nerovném souboji s útočící Stalinovou armádou. Uznávám, Talvisota je spíše film pro muže, kteří se do plné polní dokáží lépe vcítit. Mně na něm zaujalo, že Rusové na frontě slavili Stalinovy narozeniny (docela hlučně), hrstka Finů proti tak obrovské přesile, frontová sauna, statečnost finských vojáků, ale hlavně to, že ve válce jsou vojáci skutečně jen stroje, schopné čehokoliv. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Málo známý válečný velkofilm, který popisuje osudy finských vojáků v rusko-finské válce v letech 1939 - 1940, tzv. Zimní válce. Dalo by se říct, že jde o zákopový film, protože děj se z větší části odehrává ve finském zákopu a kolem něj. Ale na to, že film je z roku 1989, je po technické stránce zvládnutý dokonale, dokonce za použití odpovýdající vojenské techniky (T-26 atd.). Krásně je vidět, jak na začátku vojáci přicházejí do čerstvých pozic v lese a postupem času se z okolí stává země bez jediného stromu. Opravdu realistický pohled. Všude výbuchy granátů a útoky Rusů. Byl jsem velmi překvapen a proto tento snímek doporučuji všem, koho zajímá válečná tématika. Viděl jsem tříhodinovou verzi a můžu říct, že jsem se ani chvíli nenudil. 85%. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Je velmi smutné, že jen málokdo o této kapitole a předválečném dění něco ví. U filmu mi chyběl širší rozhled okolo konfliktu. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

S těmi chvalozpěvy bych byl opravdu trochu opatrnější. Téměř hodinový rozjezd má seznámit s postavami, ale v těch nefinský divák ztratí orientaci, jakmile je zahlcen jednou bitevní scénou za druhou, které se na něj valí stejně jako hordy bolševiků na čím dál vyčerpanější obránce. Na dobu vzniku jde o řemeslný nadstandard, ale pokud v tom někdo neviděl patos, měl by si protřít (patrně unavené) oči. ()

johny89 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dlouhé a neuvěřitelně neutíkající film. Neustále se zde objevují prostřihy létajících letadel a finů kosících jakoby tupé nepřátele. Opravdu mě to příliš nenadchlo. Člověk se z toho nedozví příliš o historii, je to spíše jen o pocitech, střelbě a krvi. Celý film neustále jen posílají Marttiho něco vyřizovat a chybí zde nějaký větší tah na scénáristickou branku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Zrucne natoceny vypravny velkofilm o valce, ktera je odjakziva ve stinu te svetove. Tomu filmu jde vytknout jen malo, na druhou stranu, pokud nejste fanouskem valecnych filmu, pochybuji, ze si ho nekdo pusti podruhe... ()

Reklama

Reklama