Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V létě roku 1890 se jedna slečna rozhodla napsat svůj první román. Denně mezi snídaní a večerním koupáním napsala jednu kapitolu a za dvanáct dní ho v sešitě za dvě penny přinesla rodičům. Ta slečna se jmenovala Daisy Ashfordová a román napsala, když jí bylo devět let. Po čase ho v zásuvce mezi sušenou levandulí a spisy její matky objevil nakladatel, který jej v roce 1919 - s předmluvou J. M. Barrieho, autora slavného Petra Pana - poprvé vydal. A od té doby do dneška už půvabné, dětsky naivní vyprávění o panu Salteenovi, postarším dvaačtyřicetiletém pánovi, který se z lásky ke krásné Ethel rozhodl stát gentlemanem, potěšilo celé generace čtenářů. Není tedy náhodou, že režisér David Yates získal pro jeho televizní přepis výkvět současného britského herectví. Jako pan Salteena exceluje Jim Broadbent, který se tu po řadě svých dnes už slavných filmových rolí (připomeňme např. jen jeho oscarový výkon v Příběhu jedné ženy či účast ve filmech Pidilidi, Moulin Rouge, Bridget Jonesová, Tichý hlas atd.) vrátil na televizní obrazovku nejen jako herec, ale i jako spoluproducent. Jedním z hlavních důvodů - kromě dlouholetého přátelství s režisérem Yatesem - bylo podle jeho vlastních slov to, že jej vždy lákaly role, obsahující komické prvky. A takové jsou všechny postavy Mladých návštěvníků - každá je svým způsobem směsí karikatury a pravdy. Nejvýraznější je to samozřejmě právě u pana Salteeny, jehož televizní realizace maličko stylizovala do role smutného klauna. "Je s podivem," říká Broadbent, "jak dokázala devítiletá dívenka vystihnout celou složitost anglického třídního systému, v němž mnozí touží být něčím víc, než jsou. Jak jasně viděla i do milostných vztahů, v nichž si krásná žena hravě dokáže obtočit muže kolem malíčku... Půvab toho vyprávění tkví v jeho upřímnosti, kterou podtrhují i pravopisné chyby či užívání špatných slov. Je to prostě takový malý příběh s dobrým srdcem." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Tercikkk 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka.. Tenhle film jsem viděla před 8-9 lety a strašně se mi to líbilo a užívala jsem si každou scénku,,film jsem ztratila a od té doby marně hledala až jsem ho náhodou našla :). Dnes mi to přijde jako okouzlující a lehce naivní představa o světě dospělých, ale stále si to užívám jako před lety :). Splendidly :)! ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ach ano, tohle byla a je stále ještě ta Anglie, která si potrpí na společenské vrstvy i když pod povrchem je mnohdy ukryto mnohé, co nám tak mile napsala ta malá devítiletá holčina. Určitě byla velmi bystrá a její satirický pohled na svět byl velmi svojský a originální. A co je nejpodstatnější......vystihla to parádně. K tomu výborné obsazení, který tomu dal přesně daný punc a ejhle je tu prima kousek na nedělní odpoledne. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Roztomile prostoduché dílko, vpodstatě (de)geniální... :-))) Postarší >gentleman< pan Salteena, krátce Alf, by se rád uměl pohybovat >v kruzích< a tím získat sympatie malé mršky slečny Ethel. Tahle viktoriánská taškařice, něžně se vysmívající dětskýma očima lidem, kteří by rádi byli víc, než kým ve skutečnosti jsou, má nadčasovou pointu a navíc pobaví vskutku stylovými hereckými výkony a celkovým bizarním ztvárněním příběhu. Mašíbl! Vynikající!... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Velice pěkná romantická pohádka, jejíž autorkou je devítiletá slečinka. Nevím sice proč to všude píší, když se to filmu nijak úzce netýká, hlavně v obsahu/infu to nemá valný smysl, ale proč si toho všímat? Mladí návštěvníci jsou chvílemi fajn a zábavní, ale na druhou stranu chvílemi spíše otravovali. Ne že by nudili, to v žádném případě, ale štvali, například trapnými scénami, které měly být zábavné. Musím ovšem uznat že na televizní film se jedná o řemeslně skvěle odvedenou práci a dokonce ani herci se nemusí za své výkony nijak zvláště stydět. Je však hodně vidět, že film vzešel z dětské představy (jenom by mě zajímalo, jestli bych si to myslel i kdybych o autorce nic nevěděl), ale to je tentokrát naštěstí jen ku prospěchu. Očíma mladé dívenky tak sledujeme neskutečný příběh konfrontace několika různých sociálních skupin, ale díky Daisy Ashfordové se nejedná o nudnou sebranku a suchý příběh, ale o film s nadhledem a nádechem dětinskosti, která mu dodává neskutečnou sílu... Davit Yates je rozhodně pozoruhodný režisér, který snad konečně ukáže co v něm je, mluví se o něm totiž jako o nástupci Mikea Newella na postu režiséra filmu o brýlatém čaroději Harry Potter - a dovoluji si předpovídat, že přesně tohle série o oblíbeném čaroději potřebuje... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Možná přidávám čtvrtou hvězdičku za dětský věk autorky, za roztomile naivní příběh, který ale svoje kouzlo určitě má. ___ Chuděrka ta první služtička. /17. 4. 13./ ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Je až k neuvěření, že předlohu k této hořce humorné travestii napsalo na sklonku devatenáctého století devítileté děvče. Příběh křivolaké cesty jen zdánlivě nezajímavého starého mládence za zdáním domova, instinktivně vycpávaný nejrozličnějšími absurditami a tónovaný důvtipným jazykovým humorem, totiž snadno sklíčí i milovníka britského humoru: každá z postav, které jím procházejí a podepisují se na něm, se poutá k různým způsobem vychýlené představě života, jež jí vše okolo zastiňuje, a přirozeně tak spíše klopýtá, než kráčí, a každá chyba se zdá předznamenávat stále horší a horší fiaska. Všechny ty věrně sehrané karikatury jsou přitom tak příliš lidské – a ve svém lidství dětinské – že to nejednou až dojme. Několikanásobný happyend sice všechny rozechvělé utěší, ale ani s ním se nepapírově vylíčené papírové existence nerozzáří skutečným životním vzmachem… ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Tento britský televizní film byl natočen podle románu, který v devíti letech napsala Daisy Ashfordová. Samozřejmou absurdnost dětského vidění světa se filmu podařilo velmi dobře ukázat (předlohu jsem nečetl, ale předpokládám, že alespoň duchem, když už ne věrností předloze, je adaptace věrná). Hrdinové se bez výjimky chovají podivně a komicky, po celou dobu - zvrácená logika není porušena. Během celého filmu se dosyta nasmějete. Dětská naivita a zároveň možná hlubší (protože jednodušší) vhled do životní skutečnosti je poznat i v hořkém šťastném konci. 8/10 ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Jistě, hlavní kostra příběhu je vcelku nenáročné i když půvabné pohádkové dílko napsané dětskou ručkou devítileté slečny, jenže v podání BBC z toho vznikla také originální společenská satira přímo prošpikovaná absurdním humorem a výtečně zahraná britskou hereckou elitou. Já se bavila nadmíru dobře a rozhodně doporučuji. V žádném případě se nejedná o žádný naivní, bezduchý snímek, to ani náhodou. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

No ano, jak už tu mnohokrát zaznělo, a jak i tvůrci na začátku i na konci zdůrazní, námět pochází z hlavy devítileté holčičky. Na jednu stranu je dobře, že to ani natvrdlý divák nemůže pustit ze zřetele, protože jinak by si Mladí návštěvníci (divný název) odnesli leda kritiku pro slabikářové repliky a zuřivé přehrávání dvou ze tří hlavních protagonistů. Na druhou stranu a s přihlédnutím k výše zmíněnému, jsou Mladí návštěvníci (pořád nechápu ten název) sarkastickou pohádkou v přebohatých kulisách se silným podtextem „drž se své sociální třídy a bude ti dobře“. Sedmisviňka a noctaškář poklekli k sňatku před oltář… se mi při sledování vybavilo. A překvapilo, že devítiletá slečna z viktoriánských dob měla tak zevrubné povědomí o – řekněme – odstínech mezipohlavních vztahů. Ještě větším překvapením bylo, že příběh nezakončila exhibicí věrné lásky až za hrob, ale osud všech postav se odvíjel přesně tak, jak jsem si sama přála. Alfred Salteena (tradiční zoufalec Jim Broadbent) je žalostný trapák, kterému nelze přát nic lepšího než delší pobyt na skřipci, anebo ve škole pokřiveného Clinchama (tradičně nenormální Bill Nighy), Ethel Monticue (afektovaná Lyndsey Marshal) je typická zlatokopka s cílem provdat se za titul, a lord Bernard Clark (posmutnělý Hugh Laurie) je moc hezký a navíc partie za všechny prachy. Líbilo se mi to. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Původně jsem sdělení z úvodu filmu, že námět napsala devítiletá dívenka, bral jako důkaz režisérovy geniality, protože se tímto obratným manévrem vyhnul jakékoli kritice svého díla, neboť hanět dětskou práci by dokázal snad jen Herodes. Pak jsem ale zjistil, že si režisér nic nevymýšlel, takže to s tou jeho genialitou asi nebude tak horké, jak ostatně prozrazuje dílo samo. Hlavní hrdina Salteen, i přes hustou paruku na dvaačtyřicet rozhodně nevypadající, působí jak šílený experiment šíleného vědce, který zmutoval a smíchal dohromady Forresta Gumpa, Mr. Beana a učitele angličtiny. Vzhledem k tomu, že z těchto tří jmenovaných individuí mi nikdy nikdo k srdci nepřirostl, ba naopak, i hlavní postava nějaké sympatie sotva vzbuzuje. A vůbec všichni herci se pohybují podivně, podivně vše vyslovují pomalu a s důrazem, Ethel navíc i podivně vypadá, což v člověku nechává podivně nepříjemný pocit. A vezmeme-li navíc v úvahu jednoduchý děj, toto dílo rozhodně nepatří k těm, co by divák přetrpěl víckrát než jednou. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Velmi velmi zvláštní. To se jen tak nevidí. Jim Broadbent byl tak ubohý, naivní, hloupý, ale tak dojemně ubohý, naivní a hloupý. Těžko se tento snímek popisuje....působí dosti podprahově a vy citíte něco zajímavého, avšak těžce definovatelného. Jen cítíte, že je to pozitivní zkušenost. Je to záležitost herců a celkového směru režizérského záměru, nežli geniality malé holčičky. Každopádně, Jim na sebe těžce upozornil. 80% ()

brabi 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je dost dobře patrné, že je podle knihy, kterou napsala devítiletá holčička. To ovšem vůbec není na škodu, ba naopak. Je to velmi kouzelné dílko. ()

Reklama

Reklama