Reklama

Reklama

Černý stín

všechny plakáty

Obsahy(1)

Lehce cynický film o ženě, která si vysní velký a slavný pohřeb. Peníze, které si na něj našetří však po její smrti skončí úplně jinak... (Dr. Hawkeye)

Recenze (4)

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Jak osvobodit strádající, když je strádání prostředkem naplnění jejich touhy – Hirszman provádí zásek do morálky brazilské maloburžoazie, v níž boj favely a bídy proti vnějšímu/ třídnímu nepříteli nahrazuje vnitřní boj upadajících maloměšťáků proti sobě samým. Manželka představující modelovou hysterickou strukturu, v níž dochází k neustálému přesunu vlastní životní nespokojenosti na nové objekty, nachází komplement v neschopnosti manžela ne najít si práci, ale práci si vůbec hledat: jakýkoliv skutečný vzdor á la tradiční cinema novo je nemyslitelný u hrdinů, kteří si libují v privaci vlastního uspokojení. Jak film (a asi i jeho knižní předloha) totiž geniálně ukazuje, symbolický a myšlenkový obzor protagonistů nepřekračuje rámec jejich třídy, které chybí hojnost vysoké společnosti i radikalita nemajetnosti nízkých tříd, a proto potřebují, aby nikdy neměli málo, ale ani moc - čím blíže je ono moc, tím spíše přichází vnitřní sabotáž (opuštění milence, rozházení lehce nabitých peněz,…). Klenákem ve stavbě díla je, že právě onen pohled jejich třídy, který reguluje a motivuje jednání hlavních protagonistů, je viditelně personifikován v postavě Glorinhy, bohatší příbuzné – I(A) – jejíž všudypřítomnost na poli vnitřní motivace hrdinů je vyvažována právě takřka její úplnou absencí faktickou. ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Film z dob, kdy „Ademir [fotbalista týmu Palmerias São Paulo] znamenal tolik co Pelé“ – nemocná Zulmira se upne k výroku kartářky a živí v sobě obavy z uhranutí. Film, jehož důležitou část tvoří přístup hrdinů k fotbalové kultuře. „To je pech, ztratit ženu před důležitým zápasem!“, říkají čerstvě ovdovělému Toninhovi kamarádi. Muž se však na zápas vydá. Co na to ale jeho svědomí? V hlavní roli poznáme Fernandu Montenegro, protagonistku ceněného Hlavního nádraží. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Černý stín (A Falecida) aka Nebožka aka The Death aka The Deceased*** Brazílie 1965*** Režie: Leon Hirszman*** Scénář: Eduardo Coutinho, Leon Hirszman (podle hry Nelsona Rodriguese)*** Kamera: José Medeiros*** Hudba: Radamés Gnatalli*** Střih: Nello Melli*** Hrají: Fernanda Montenegro (Zulmira), Paulo Gracindo (Gui-marães), Ivan Cândido (Toninho), Nelson Xavier, Joel Barcellos, Dinorah Brillanti, Hugo Carvana, Lucy Costa*** Jazyk: Portugalština*** 90 minut*** Hlavní hrdinka si vysní velký a slavný pohřeb. Peníze, které si našetřila si však po její smrti užívá muž a ona je pohřbena v té nejlevnější rakvi. Film využívá flashbacky, čímž činí tento lehce cynický snímek ještě atraktivnější. ()

Velemír 

všechny recenze uživatele

Depresivní, tíživý, bezútěšný, ale také neobyčejně působivý - takový je film o ženě, připravující se na svou smrt - tíseň prosakuje z každého milimetru celuloidu - všechny plány zúčastněných osob jsou zmařeny a zůstává jen zoufalství… ()

Reklama

Reklama