Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (13)

Slovácko sa nesúdí (1975) 

Može rodný Moravák ze slovácké metropole Hradišča řéct něco iného než - "Kurňa, tož dobře to ti naší herci zahráli, tak nějak to u nás dřívěj mohlo vypadat!" Jožo Kroner si stréca Pagáča opravdu užil. Klasika, která nezestárne ještě dlouho. Hudba: cimbálová muzika Dolňácko z Hluku ()

Série 1 (1975) (S01) 

První série je o chloupek lepší než druhá, ale filmařsky je spíše horší. Příběhy jsou slušné, ale chtě nechtě musím přiznat, že knížka je daleko lepší. Ale klobouk dolů před Kronerem i ostatními herci, zahráli své party včetně lidové řeči parádně. A protože su ze Slovácka, možu to aj hodnotit - tož všetci máte butélku slivovice u mňa, chlapé. ()

Parohy (1975) (S01E01) 

První díl Slovácka sa nesúdí je o postarším chlapovi Franckovi Žufanovi, který si vzál za ženu mladší ženu Kaču, která ho podvádí s mladším ogarem a nasazuje mu tak parohy. Ještě že má za kamarády stréca Pagáča a Juru Kláska, kteří to s ním myslí jen dobře. Ne ovšem každá dobrá rada bývá ve skutečnosti dobrá. Seriál má svůj styl, v první díle je to obzvlášť poznat, kdo ale na tento styl přistoupí, bude se bavit. Obzvlášť je-li ze Slovácka jako já. ()

Polénko (1975) (S01E02) 

Nastala zima a chudý švec nemá co do kamen. Ještě že súsed má dřevo na dvoře. Parádní zamotaný případ o ukradeném i nechtěném dřevě, navrtaných dírách na střelný prach a o dvou detektivech Holmesovi a Cliftónovi. ()

Nadílka (1975) (S01E03) 

Snad až trochu za vlasy přitažený příklad nadílky o Mikulášu. Chamtivý kožkař raději mlátí své syny, než by pustil něco ze své nedobytné pokladny plné peněz. Jenže kdo s čím zachází, s tím také schází. A do toho stréc Pagáč s Jurou Kláskem vezmou spravedlnost do svých rukou. Sice poučný a morální, ale nikterak zábavný díl. ()

Hody (1975) (S01E04) 

Nad obsahem dílu vysoce ční morální poučení na konci. Ale muselo se k tomu dojít přes hodovou zábavu, zhrzelou lásku a pár facek. Milý díl. ()

Divadlo (1975) (S01E05) 

Zahrát divadlo na slovácké vesnici není jen tak ledajaká věc - a ví to i stréc Pagáč, který v roli režiséra šéfujů divadelní novince od Jury Kláska. Jenže přijde láska, cholerický tata, bouchající kamna a hasiči a o zábavu bude postaráno i bez divadla. Hezký, pohodový a milý díl. ()

Medicína (1975) (S01E06) 

Zakopaná, ale vypitá slivovica v poli odstartuje děj kolem stréca Pagáča a Cyrila Píščaly, kterému sa búřijú hlísty a jeho žena Anéša povolá do boje se žaludečními problémy vyhlášenou drbnu a kořenářku ve špatném slova smyslu Peléščenu. Jediné, co už može Cyrila zachránit, je kvapka slivovice. Jenže tu mu Anéša ne a ne dát, a tak musí uzavřít dohodu se strécem Pagáčem a jeho věrným poskokem Jurú Kláskem. Velmi podařený díl hlavně ve svých prvním dvou třetinách. ()

Zabijačka (1984) (S02E01) 

Zdeněk Galuška si sám uvede druhou sérii své slovácké epopeje a už šup na první díl. Lábus v roli syna starého tento Pargana díky strécovi Pagáčovi dojde ke štěstí s krásnou Tonkou a stréc ještě jako bonus dostane soudek vařinečka. Pohodový díl, který je vcelku uvěřitelný. A i když není úplně vyloženě vtipný, úsměvný rozhodně je. ()

Medvěd (1984) (S02E02) 

Méně uvěřitelný díl o strécovi Pagáčovi, kterak bojoval v cirkuse s medvědem. Ne vše, co ovšem oko vidí, musí být skutečné. A tentokrát to strécovi vše vyšlo na tisíc procent. Jeho lest byla dokonalá. Vtipné až ke konci, celkově spíše slabší díl. ()

Hlt za tři krejcary (1984) (S02E03) 

Předně zajímavý díl pro všechny Hradišťáky, protože v tomto díle se jarmark koná na hlavním Masarykově náměstí v Hradišti. A pak už je to hlavně došparování dvou kamarádů, kteří si kvůli třem krejcarům začnou dělat neskutečné naschvály. Ale je tu také dobře udělaný starosta, který už si ty dva pazúry srovná. Parádní představení Augusty, Jandáka a Poloczka. Jeden z nejlepších dílů. ()

Janek Vyskoč, kozí vrah (1984) (S02E04) 

Ačkoli je Slovácko sa nesúdí rozšavný a vtipný seriál i knížka, tento díl hrál spíše na smutnou a vážnou stranu. Ukazuje totiž odvrácenou stranu vojny a války. Janek, který si vytrpěl už před odchodem na vojnu (umřela mu žena při porodu a on místo uložení ji do hrobu musel na vojnu, navíc malé za chvíli po mamince umřelo také), se vrací jako válečný invalida bez nohy, a i když ho lidé mají ve vesnici rádi, setkání s namyšleným oficírem mu připomene nesmyslnost vojny a přivede na myšlenku odejít někam pryč od civilizace. Vtipné je aspoň učení kobyly strécem Pagáčem a bitva původního oficíra s novým, který ho nahradil. PS: Uherské Hradiště opět v ději, když vychází Janek se starostů ze soudu, vycházejí z uherskohradišťské radnice. ()

Odplata (1984) (S02E05) 

Tak to dopadne, když podvodník a zloděj podvádí podvodníka a zloděje. Pěkný díl plný naschválů, kterým ještě pod pec přitápí stréc Pagáč s Jurou Kláskem. ()

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama