Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (177)

Gemini 

všechny recenze uživatele

To já si zase tuhle folklórní klasiku užíval kdykoliv k tomu byla díky milosti naší veřejnoprávní televize příležitost. Naprosto kouzelný dialekt jazyka, který bych za svou rodnou řeč označil jen v pokročilém stádiu občerstvování se plody vinic slunné Moravy nebo koštování něčeho ostřejšího. Čí só hode? Naše!!!:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ano, přiznávám dobrovolně, před nějakými deseti lety bylo moje obeznámení s jakýmkoliv folklórem minimální, hodnocení zůstalo z dětství. Nicméně se mi zdá přepjaté hodnotit můj starý komentář jako xenofobní, ale to nechám na tom, kdo ho napsal. I když je člověk z Moravy, přirozeně se mu nemusí seriál líbit, to je velmi naivní, i po revizi svého hodnocení zůstanu u toho, že se jedná o dílo, které se sestává z lehce nadprůměrných historek, jediné ozvláštnění je právě onen folklór, který ale děj nevytahuje nikam nahoru, zůstává pouze jako zajímavost. Vše ostatní více či méně hapruje. Třeba jen to, že se seriál odehrává za Rakouska-Uherska, je naprosto nevěrohodné. 50%. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Tož, ten kdo nebývá v centrumu tehoto kraja, nemože nikdá pochopit, co je na temto seriálu tak fajnového. A plést semkaj jakési hanácké nářečí je capina, protože tentok kraj se jmenuje Moravské Slovácko a kemu to nende pod fúse, ať si hnedkaj chlópne jednu po papuli lebo skončí na kerchově Originální lidová slovesnost vypravěče Zdeňka Galušky patří v místním kraji ke kultu, který vedle modlitebních knížek patří k povinné výbavě každé řádné knihovny. Seriálová podoba tohoto díla mohla sice dopadnout lépe (hlavně někteří pražští herci nikdy nedokáží s lehkostí vyslovit většinu peprných slov), ale naprosto geniální obsazení Jozefa Krónera zvedá toto dílko na úroveň předlohy ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zdenek Galuška, Petr Tuček, Jaroslav Dietl .. Kultovní slovácká záležitost, která zaručeně pobaví. Výtečně obsazená hlavní dvojice je bezesporu zárukou kvality. Navíc se v epizodních rolích vystřídá slušná plejáda československých herců, byť ne přímo zapadajících. A příběhy .. velice povedené. Mám k venkovu blízko, tady je to sice v jiné době než znám, ale své přetrvávající kouzlo to má. Díky střídmé stopáži se jedná o seriál, který si kdykoliv dám s chutí znovu. 70% ()

tron odpad!

všechny recenze uživatele

Otrasné. Vždy, keď vidím tento brutálne nevtipný seriál v televízii, vyskakuje mi na celom tele zakrvavená husia koža a vo vrecku sa mi samovoľne otvára vyskakovačka. Scenáre zúfalo nehumorné, fakt som len čučal na televízor, že čo to preboha odo mňa tvorcovia chcú, smiať sa takým úboho nevtipným scénkam a nápadom. Toto ozaj niekoho úprimne baví??? Miestami som len v nemom úžase vytriešťal oči. WTF dosahuje vysoký nadpriemer. Hrozivú korunku tomu definitívne nasadzuje hrozne zlá ústredná dvojka postáv, ktoré sú skrz naskrz zlé, klebetné, zákerné a odporné. Jozef Kroner to našťastie s dedinskou tematikou nevzdal a už o rok neskôr si zahral vo fenomenálnom Svákovi Raganovi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Veselé, místy až tragikomické, ale především upřímné a srdečné, zkrátka perla. Jen mně mrzí, že jsem ty dvě knihy někde při stěhování ztratila. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Toš sa nepaprč, pazúre hlúpy." Já se tedy ani trochu nepaprčím. Jenže jsem se jako zkušený lingvista pokusil sledovat tento seriál bez titulků a jsem z toho tak trochu pazúr. Nicméně sranda to je celkem solidní, ale na poli hudebním jsem raději, když cimbál zůstane v garáži a na poli módy, když se kroje venčí jen na maškarním. A na Slovácko jsem se bez tlumočníka odvážil vyrazit jen jednou, což už nikdy neudělám. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tož taká je to eném taškařica strécu... Tak Matůšu, však nésů Slováci jako Slovácí, né? ;-) Tož nemudrujte chlapí, toporné to je, leč kultovné... :-)) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu bych asi dala tři-čtyři hvězdičky kvůli tomu, jak "prázdné" se to často zdá, ale jelikož tak 40% slovníku, který moje rodina používala, když jsem byla malé bejby, pochází z tohoto seriálu, musím trvat na těch nostalgických pěti. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Musím se přidat k davům, který tento geniální seriál chválí. Dlouho jsem čekal, až dostanu možnost Slovácko sa nesúdí vidět, ale když opravdu přišla, byl jsem v šoku. Vcelku jednoduché dílo dokáže diváka okouzlit nejen díky krátké stopáži, která mu více než svědčí ale také díky úsměvnému folklornímu humoru a hlavním představitelům. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kde sa objeví Pagáč s Kláskem, tam visí čert v luftě.. Odpověď, nás Asiatů na východ od zatáčky na Vídeň, na Pojarovo Potkali se u Kolína a jen bych dodal, že kdo není schopen ocenit Galuškovy hody jedinečného folklóru, dialektu a bezelstnosti, právem může sám sebe označit titulem „zapšklý pazúr..“ ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě volný, na sebe nenavazující sled národopisných obrázků ze života jedné slovácké vesnice, pospojovaný osobami dvou staříčků, je ve skutečnosti kritickým pohledem na "malé" lidské vlastnosti. Dobré, místy špičkové herecké obsazení jen násobí tuto přehlídku krojované autorovy přesvědčivosti a nesmlouvavosti. Za smíchem, který se nám prakticky bez přestání dere na rty, cítíme mnohdy potlačenou slzu, bolestný vzdech, křivdu, která nepřebolí. Ale i smích a výskot těch, kteří dokázali odolat tlaku místní malosti a malichernosti. Zvláštní ocenění zaslouží Kysučan Króner, jehož Pagáč nabývá až sanchopanchovských rysů. Z tváře slovácké vesnice na přelomu 19. a 20. století, kterou SLOVÁCKO zachycuje, ledacos přežívá i dnes. A nejenom na Slovácku. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Sedmnáct let jsem tančila ve valašském folklórním souboru, proto mám možná tento seriál tak ráda :-), hýří vtipem, jsou zde vyobrazeni tamní lidé, jejich život na vesnici ve folklorním stylu se všemi lidovými tradicemi a písněmi. Jedna z perel Česko-slovenské kinematografie :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem seriál moc nechápal. Jeho poetika na někoho, kdo do té doby v podstatě neviděl živou kozu, moc nezabírala a většině zápletek jsem nerozuměl, stejně jako tomu nářečí. I když už se od té doby spousta kamarádů skrze kvašené slivky postarala, abych měl k oné kultuře přeci jen blíž, tohle asi nikdy nebude můj šálek humoru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál. Zobrazuje krásně a stylově život na Slovácku za Rakouska-Uherska a je sledem někdy vynikajících, někdy i slabších epizod. V hlavních rolích se blýskli Josef Króner a Oldřich Velen jako dva nerozluční kamarádi, kteří musejí být u všeho. Klasika. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dva postarší slováčtí kamarádi strkají za Rakouska-Uherska nos všude možně a dělají si šoufky z ostatních. Takoví dva zastydlí srandisté. Posouvání děje pomocí živých obrazů, v každé epizodě československý herecký all stars team, někdy až bizarní, avšak skvěle vypointované zápletky, atmosféra slovácké vesnice i padnoucí cimbálová hudba (kterou jinak opravdu nemusím), mě nutí po letech a další repríze přihodit pátou hvězdu. A dávám ji rád. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jozef Króner ako strýc Pagáč a Oldřich Velen ako Jura Klásek. Dve nezabudnuteľné postavičky. Dvaja dedinskí chytráci, čo sa do všetkého starajú a všetko vždy vyriešia. Dvanásť dielny seriál "Slovácko sa nesúdi" je originálny svojou silne folklórnou moravsko slováckou charizmou. Špecifický televízny projekt, ktorý natočil v rokoch 1975 až 1984 režisér Petr Tuček. Nikdy ma to nijak zvlášť neoslovilo. Na mňa tam toho folklóru a prostého ľudového humoru bolo až nad únosnú mieru. ** ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Pražák vychovaný na betonu to pochopit nemůže a ani nechce a my Moraváci se mu můžeme tak jenom smát. Omezenecký a xenofobní komentář mistra Tosima je toho zářným důkazem. Jeden z nejlepších seriálů, které u nás za komančů vznikly. ()

A_FISH 

všechny recenze uživatele

I když trochu jednodušší, nakonec vždy dokonale vypointované a hlavně "laskavé" historky z MS. A už mi snad ani navadí ty předěly (cimbálovka), které jsem v mládí z duše nenáviděl. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejúspěšnějších seriálů o prostém venkovském lidu a jeho životě, starostech a strastech v podhůří Bílých Karpat... Pan Kröner a pan Velen jsou obdivuhodně komičtí a skvělí. ()

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama