Reklama

Reklama

Slovácko sa nesúdí

(seriál)
Československo, (1975–1984), 7 h 9 min (Minutáž: 31–43 min)

Režie:

Petr Tuček

Předloha:

Zdeněk Galuška (kniha)

Hrají:

Jozef Kroner, Oldřich Velen, Stanislav Hájek, Ilja Prachař, Oldřich Vykypěl, Jiří Lábus, Vlasta Peterková, Pavla Severinová, Josef Somr, Zdeněk Kryzánek (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Museli by ste hľadať poriadne dlho a prejsť nejednu dedinu, či mestečko, aby ste našli takých, ktorí by sa im aspoň trochu mohli rovnať. Pagáč a Klásek sú jednoducho príliš svojrázni muži na to, aby ste ich stretli iba tak. Týchto dvoch už sotva môže niečo prekvapiť. Azda len strata zmyslu pre humor, ktorým vyriešia každý problém. Bez akéhokoľvek zaváhania... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (178)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem seriál moc nechápal. Jeho poetika na někoho, kdo do té doby v podstatě neviděl živou kozu, moc nezabírala a většině zápletek jsem nerozuměl, stejně jako tomu nářečí. I když už se od té doby spousta kamarádů skrze kvašené slivky postarala, abych měl k oné kultuře přeci jen blíž, tohle asi nikdy nebude můj šálek humoru. ()

waxtrax 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pozornost na tomto seriálu si zaslouží šestý díl s názvem Medicína. Zde totiž jednu z hlavních rolí, roli zlé a pomlouvačné tetky Peléščeny, ztvárnila neblaze proslulá Světla Amortová. Symbiózu povah této herečky a její postavy dokázali tvůrcové nejen ztvárnit v ději samotném, ale i v závěrečném monologu Jozefa Kronera: "Těžko sa léčí ludé, kteří pro zlé řeči žijů. Protože zlá povaha obyčajně roste ze závisti. A zlostné srdce sa daleko hůře léčí, než nemocný břuch." Lépe snad osobní profil a osud Světly Amortové vystihnout nelze. ()

Reklama

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

shlédl jsem první díl seriálu Vinaři z produkce TV Prima a vyprovokovalo to ve mně nutkání napsat sem komentář. jestli chcete 100% Moravu, zapomeňte na Vinaře i na Bobule, v české filmografii je toto snad jediný úkaz, který dokázal tento kraj (tedy přesněji moravské Slovácko) vykreslit opravdu bezchybně. říkám to, jako člověk, který se na Moravě narodil a vyrostl a který svůj kraj miluje. vše, co v tomto seriálu uvidíte nebo uslyšíte, působí oku a uchu místního člověka naprosto autenticky (samozřejmě s patřičnou nadsázkou, dramatizací a humorem, který je narozdíl od těch současných pokusů opravdu vtipný a peprný jak se na Slovácko patří). Na pevném základu, který tvoří famózní knižní předloha Zdeňka Galušky, stojí výkony Josefa Kronera a Oldřicha Velena, ale překvapivě i dalších moravských i nemoravských herců, kteří pocitvě nacvičili nářečí a pečlivě přenesli Galuškův svérázný humor do filmových polí. Je škoda, že v druhé sérii (natočené o několik let později) toto pravidlo krapet povolilo, nicméně stále se laťka drží dostatečně vysoko. Někdo by mohl namítnout, že v současné době už Morava není taková, jako za Rakouska-Uherska a že seriál ze současnosti už nemůže být stejně dobrý, ale věřte mi - lidé té stejné nátury, ty stejné zvyky, tradice, zpěv, kroje, nářečí a komické situace z knih Zdeňka Galušky jsou tu k nalezení stále. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

To já si zase tuhle folklórní klasiku užíval kdykoliv k tomu byla díky milosti naší veřejnoprávní televize příležitost. Naprosto kouzelný dialekt jazyka, který bych za svou rodnou řeč označil jen v pokročilém stádiu občerstvování se plody vinic slunné Moravy nebo koštování něčeho ostřejšího. Čí só hode? Naše!!!:) ()

herrbierer 

všechny recenze uživatele

Co díl, to skvost. Inteligentní příběhy v kombinaci se slováckou náturou aneb konečně někdo neukazuje moraváky prvoplánově jako blbé vidláky. Herecké výkony jsou všechny skvělé, ale s přehledem tomu vévodí Jozef Kroner. Divoká slovácká hudba a vůbec folklór jako řemen. A to ani nejsem Moravák, nýbrž Čech jako poleno. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (14)

  • V seriálu hraje manželku Jozefovi Kronerovi jeho skutečná žena Terezia Hurbanová-Kronerová. (M.B)
  • Poprvé můžeme vidět před kamerou herce Oldřicha Navrátila. (M.B)

Související novinky

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama