Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý student chemie Louis Pasteur se po absolutoriu na universitě v Paříži rozhodne zůstat na škole jako asistent a věnovat se chemickým pokusům. Ředitel školy si brzy oblíbí Pasteurovu píli a zaujetí pro obor a po jeho prvních úspěších s kyselinou vinnou se zasadí, aby byl Pasteur jmenován nejmladším profesorem ve Francii. Pasteur se ožení a založí rodinu, práce v laboratoři mu však stále zabírá většinu času. Začne se zabývat chemickou podstatou kvašení, čímž zahájí sérii doslova revolučních objevů, týkajících se života mikrobů...

Trojdílný slovenský televizní film zachycuje podstatnou část ze života významného francouzského chemika, biologa, humanisty a jednoho ze zakladatelů moderní mikrobiologie Louise Pasteura (1822–1895). Jeho práci tvoří neúnavné experimenty, strádání a pochyby, zároveň ale i fenomenální objevy, které v 19. století posunuly lidské znalosti o struktuře mikroorganismů o obrovský kus vpřed. Pasteur položil základy preventivního očkování proti nakažlivým chorobám, jehož principy objevil při výzkumu psí vztekliny. Nikdo před ním totiž ještě nepopsal látky, které byly v mikroskopu neviditelné a kterými se tato nemoc šíří, tedy viry. K Pasteurovým objevům patří též proces zneškodňování škodlivých látek zahříváním, tzv. pasterizace. Pasteurovo jméno je dnes nedílnou součástí učebnic základních škol a skript chemie a mikrobiologie. Louis Pasteur patří k těm historicky významným osobnostem světové vědy, jako byli Alexander Fleming, Johannes Roentgen či Jan Janský, bez jejichž bádání a talentu by dnešní svět vypadal možná úplně jinak. V hlavní roli slovenského filmu, natočeného roku 1977, uvidíme slovenského herce Daniela Michaelliho a v roli jeho oddané ženy Márie Emílii Vášáryovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (35)

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Hodně milé překvápko!!!!Seriál který mě dokonale vtáhnul do děje,určitě to bylo i osobou herce D.Michaelliho jakožto L.Pasteura.Ten na mě působil neuvěřitelně klidně a rozvážně.Moc dobře věděl čeho chce dosáhnout a za tím si stáll a nenechal se rozhodit nějakýma pisálkama a nevěřícími Tomáši.Opravdu moc hezkééé!!!! ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

„To nie je dôležité, kto to povedal, ale komu to poslúži.“ Vo všetkých častiach vidno veľký zápal pre vec a obrovský počet pokusov, ktoré ľudstvo posunuli tam, kde dnes je. 1. časť: Točené podľa románu. O vojenskej účasti hlavného hrdinu na wikipédii nie je ani zmienka. Film trpí slabou dynamikou spôsobenou dosť nemenným príbehom a rovnako nemennou formálnou stránkou, ktorá trpí televíznymi pomermi bez invencie. Tvorcovia ani formálne nezvládli zobrazenie hlasov Luisovho okolia, čo sa mu ozývajú v mysli v 50. minúte prvej časti. Rozprávanie o náhode v 73. minúte je výborné. Ostatné dve časti sa našťastie nepúšťajú už do formálnych experimentov, ktoré nezvládajú a dávajú už len yychutnať zobrazeniu vytrvalého človeku a jeho diela. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Profesor Louis Pasteur bol jedným z najvýznamnejších vedcov devätnásteho storočia. Bol to biológ, lekár a chemik. Člen prestižnej Francúzskej akadémie prírodných a lekárskych vied. Slovenský režisér Igor Ciel natočil v roku 1977, podľa kvalitného scénara Jaroslava Dietla, životopistný film o tomto významnom francúzskom vedcovi. Trojdielná mini séria prehľadne vykresľuje nie len vedecký, profesionálny, ale i osobný život Louisa Pasteura. Titulnú postavu vynikajúcim spôsobom stvárnil herec Daniel Michaelli. **** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmové i televizní životopisy mnohdy bývají povrchní a mají málo společného se skutečným jejich životem. Zde to je ovšem jiné. Přesvědčivá rekonstrukce opíraje se o portrét osobnosti Louise Pasteura se drží faktických dat. Vpravdě realističtěji to herec důstojného stylu Daniel Michaelli už nemohl ani ztvárnit. Vytěžil z toho skvělý příběh velké osobnosti na poli vědy a ještě k tomu zajímavě. A pro ty, co mají rádi životopisné filmy, by se slušelo napsat něco málo o ději příběhu. Lze napsat, že děj kultivovaně postihuje hlavní etapy života Louise Pasteura a přesně odpovídá tomu, co chtěl film říci k objevům vědy. Slovenská televizní tvorba dokazuje, že si vůbec nepočínala špatně v době totality, jak dokazují starší hraná díla. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dobrý námet, kvalitné spracovanie a výborní herci, nie je čo váhať nad silnými štyrmi hviezdami. –––– Nejaké guľôčky, tie rastú, potom puknú, rozdelia sa, a zase rastú. –––– Víno po dlhšom čase na lodi skysne. Pýtame sa, či by pán profesor nenašiel spôsob, ako tomu zabrániť. –––– Náhoda poslúži iba tomu, kto je vyzbrojený vedomosťami, kto je na tú náhodu dobre pripravený. –––– Ako ste nazvali tento svoj objav? – Nijako. Varené víno. – Ja si myslím, že by si zaslúžil názov pasterizácia. –––– Keby ste mi tie zvieratká neboli ukázali, nikdy by som neuverila, že existujú. – Čo vy, ale ani mnohí profesori neveria, že existujú. –––– Naša práca a naše mená budú dávno pochované v pieskoch času. Ale práca a meno pána Pasteura bude žiariť naveky v dejinách Francúzska. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama