Reklama

Reklama

Jak chutná smrt

  • angličtina The Taste of Death
TV spot 2

Obsahy(1)

Juraj Kukura v hlavní roli kriminálního filmu, který se odehrává na pozadí vrcholového střeleckého sportu... Kriminální film režiséra Milana Cieslara vznikl podle literární předlohy renomovaného slovenského spisovatele Ladislava Mňačka. Vypráví příběh navenek úspěšné rodiny, v níž vše plyne zdánlivě podle pravidel a s dostatečným množstvím lesku a třpytu. Pod povrchem hladce fungujících vztahů se však odehrává drama celé rodiny i závažné osobní problémy jejích jednotlivých členů – otce (J. Kukura), matky (M. Šplechtová) a téměř dospělého syna (O. Šrámek). Řetězec nedorozumění, předstírání, nenaplněných ambicí, touhy po penězích i lásce jednoho dne vykolejí rodinný vlak a vyústí v tragédii… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

choze 

všechny recenze uživatele

Utahaný a průhledný pokus o psychologický thriller podle rozhlasové hry Ladislava Mňačka v produkci České televize a Cieslarova Happy Celluloidu. Na začátku se dozvídáme, že mladý talentovaný sportovní střelec Robert nepochopitelně zastřelil dva policisty při dopravní kontrole a zbytek filmu nám ve dvou proplétajících se dějových liniích osvětluje proč a jak je zabil (flashbacky) a jak to s ním dopadne. Z toho sice pramení nemalé napětí a početné, v krátkých intervalech sázené flashbacky dodávají vyprávění na dynamice, ale Robertova motivace k činu je lehce odhadnutelná a samotný nejočekávanější (aspoň mnou) závěrečný flashback s vraždou policistů nakonec není nijak zajímavý. Je-li s filmem někdy spojován přívlastek akční, nelze jej vztahovat k ničemu jinému než k zmíněné formě vyprávění, protože jediné, co tu vzdáleně připomíná akční scény je to, že se dvakrát za film někde proběhnou urňáci a to aniž by vystřelili. Ve filmu, kde hrají zbraně takovou roli, bych také čekal víc jejich fetišistických detailů a víc "hollywoodských" scén jako ta, kde si Robert a Daniela (sexy Miss Československo 89 Ivana Christová) při sexu přejíždějí po tělech pistolí (orgasmus symbolizuje cvaknutí uzávěru), která v českém filmu samozřejmě působí trochu úsměvně. Obrovským mínusem celého filmu je pak nesmírně otravná postava Robertovy matky v podání Miluše Šplechtové. Film ve své době výrazněji nezabodoval ani u kritiky, která si s ním nevěděla rady (Cinema 80%, její Lexikon českého filmu 20%), ani u diváků. Pro zajímavost, pod pseudonymem Jon Jorlin se na scénáři podílel Marek Vašut a cameo roli reklamního režiséra si tu střihl Zdeněk Troška. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Je vysoko nad mé možnosti soucítit se zazobaným spratkem, jemuž rodiče místo lásky dávají kapesné vysoce převyšující průměrný plat v ČR. Stejně tak neumím soucítit s rodiči, kteří si až v okamžiku problému vzpomenou, že jejich dítě po nich patrně něco chtělo. A jelikož se policejní šerlok pohybuje mimo hranice uvěřitelnosti i zákona a modelka je tam spíše pro okrasu, tak jsem viděl snímek, ve kterém nejsem schopen fandit ani jedné postavě. Přesto jsem jistý náznak napětí zacítil a dokonce mne zajímalo, jak to dopadne, ale ta třetí hvězda je jen a jen za to, že při hudebním doprovodu se vyřádila Tichá dohoda, jejíž pozvánky na koncert jsem nikdy nedokázal odmítnout. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Inu, zlatá devadesátá. Z nepublikované povídky Ladislava Mňačka vykřesal Cieslar nejen skvělý thriller, ale taky svůj Happy Celluloid. Jak chutná smrt má mnoho společného s Válkou barev, kterou taky snímal Petr Hojda. Okouzlení západními thrillery v této české variantě není ani v nejmenším trapné, skvěle pracuje s uvěřitelným Kukurou, kterého doplňuje se svou typickou manýrou Šplechtová, Vašut na jistotu a debutující Šrámek, který se hercem nikdy nestal, a v neposlední řadě překrásná Ivana Christová, která nikdy neměla tolik sebevědomí jako Simona Krainová, ale jako herečka měla mnohem větší talent. Aktraktivní film, který sice dneska působí jako vzpomínka na dobu, která taková nikdy ve skutečně nebyla, ale pro znalce jedné z nejzajímavějších dekád našeho filmu je to fajnovka. Kdo jiný by taky ocenil Trošku jako režiséra reklamní kampaně aerolinií. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak podle nametu bych cekal nejaky solidni krimi drama misto toho jsem dostal trapnou protizbrojni agitku ktera atraktivni tema jenom trochu natukne ale dojem si z toho neodnesete vubec zadny není tu komu fandit vsechny postavy jsou vesmes otravny Splechtova milujici matka Kukura despoticky otec Vasut superdrsnej policajt a mladej vrah o jehoz motivaci k cinu se vicemene nic nedozvime na to je film prilis povrchni a nezvladnutej no a ten konec to je vylozene trapas jedna hvezda za kocici Christovou a cameo Jaromira Bosaka furt jsem si rikal je to on? no a byl to sem teda cumel ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Snaha o jakousi přesžanost tématu, podobá se to amer.-francouzské produkci sedmdesátých a osmdesátých let. Zajímavé, leč české z devadesátých let.. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo tak strašně televizní a kdyby tam nehrál toporný Kukura a tehdy ještě trochu štíhlá a celkem ještě pohledná Christová, snad by se na to dalo i dívat. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vašutův policista byl celou dobu na jednu do zubů, Kukurův otec taky, přehrávající Šplechotová byla místy dosti komická, stejně jako policistovo příjmení. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Silný příběh v nezáživném, až otravném zpracování. Podprůměrná, byť alespoň melodická road (shot) movie životem. O tom, že úkolovat svými nenaplněnými sny potomka může vést ke smutnému konci. Aneb dlouhé vlasy, krátký rozum (a tím nemyslím tu „zděděnou“ matraci Danielu, ale Robertova otce). Ale trefil to parádně, tatík! Přímo olympijská trefa, řekl bych. Jen místo medaile si vystřelil doživotní peklo. Tak aspoň se na to ještě učesal, no. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ja som sa kedysi na to dosť tešil, keď som sa dopočul, že to bude v televízii. Hlavne na Ivanu Christovú. Ale na moje ospravedlnenie to bolo rok po tom, čo bol film v kinách. Asi to bola strašná blbosť, lenže nejakým tým cool spôsobom ma tento film vtedy dosť zaujal a vôbec som sa pri ňom nenudil. Dnes pozerať podobné výtvory by bolo určite riadne terno. Museli neskutočne zostarnúť. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Mňačkovy příběhy mám rád. Knížka "Jak chutná moc" je nadčasová, byť zaznamenává smrt komunistického státníka. Příběh "Jak chutná smrt" naopak zapadl. Vymazlený sportovní střelec Robert (Ota Šrámek) má bezmeznou oporu v rodičích (Juraj Kukura + Miss 89 Ivana Christová), kteří ale řeší problémy sami se sebou, takže nedokážou pochopit, že jejich synáček je obviněn z dvojnásobné vraždy... Marek Vašut si zahrál nejen detektiva Mortona, ale pod pseudonymem Jon Jorlim se spolupodílel na scénáři. ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Pokus o český thriller. Tohle téma neumíme, to je všeobecně známo. Navíc natočeno v překotných devadesátých letech. Vždy, když jsem viděl v "akci" Marka Vašuta, vzpoměl jsem si na seriál "Detektiv Martin Tomsa". Nutno podotknout, že tohle je lepší než zmíněný seriál. Asi i díky ne zcela využitému výbornému námětu... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Milan Cieslar, Jon Jorlim a Dušan Kukal. Kamera : Petr Hojda. Hudba : Zbyněk Matějů a Tichá dohoda. Ve filmu hraje Marek Vašut jako poručík Morton. Průměrný český thriller. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, mně se tento příběh líbil. Nejen jako příběh, ale i celé filmové zpracování. Tedy téměř celé. Byla totiž místa, kde byla doprovodná hudba tak hlasitá, že to nešlo jinak, než ji prostě ztlumit. Vyloženě mě překvapilo, že se mi poprve líbil Marek Vašut. Možná to bylo tím, že nehrál zápornou postavu. Řekl bych, že film dobře vystihuje problémy, které se u velmi zámožných vrstev obyvatelstva mohou v té či jiné podobě vyskytnout. Bylo docela jasně vidět, že bohatství samo o sobě ještě není zárukou šťastného života. (čtvrtek 19.11.2009) ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

Tak zúfalo nepravdepodobný námet.Chlapec-jedináčik z bohatej rodiny,úspešný strelec olympionik zastrelí dvoch policajtov...stress?? z čoho ?prečo? športovec,strelec,kde sústredenie a kľud je základ úspechu...Ak teda vezmeme toto v úvahu a tiež -na prekvapenie toporného Kukuru, Christová ako vždy keď ide o hranie -výraz typu "som poleno",ohromne otravná ,ukričaná matka...bieda.Snáď len M.Vašut obstál a hral dobre,úlohu ktorá mu sedí.Jedna hviezda. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Musim rict, ze ten film ma neco do sebe. Bavila me postava otce, kterou vyborne ztvarnil Juraj Kukura i pokus o psychologicke vysvetleni Robertova cinu (ktere tedy mohlo byt jeste lepsi). Christova neni a nikdy nebyla zadna herecka, je to ale nesmirne zajimavy typ zenske, v tomto jejim jedinem celovecernim filmu urcite potesila! Sice filmu chybi vice lepsich hereckych vykonu, propracovanejsi scenar a lepsi technicka stranka filmu, dobovou atmosferu naseho raneho "kapitalismu" to ale ma slusnou. Lepsi, nez jsem cekal. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Televizní výsledek filmového pokusu s tradiční kvalitou Cieslarovy tvorby, která v každém období dobře zastupuje obecnou marnost běžné české produkce, jako by tohle všechno ani nestálo peníze. Bída scénáře a režie. 1-2* ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Amatérský pokus o český thriller, s docela zajímavým námětem, ale naivním a v našich poměrech sotva uvěřitelným provedením a předvídatelným koncem. Herecká šeď bez výrazných výkonů. Zaujalo mne jen Kukurovo prohlášení na synově oslavě, že zásluhou propagační činnosti jeho agentury vyvezeme do zemí Blízkého východu zbraně za miliardu dolarů. Na to kontrovala jeho žena Šplechtová ušlechtilým sdělením, že jejich nadace Otevřená dlaň vypravila několik kamionů s humanitární pomocí obětem války. Tak to dneska na světě chodí. Je to stejně nadčasové jako Jak chutná moc, jenže mizerně zpracované. Ani mne proto nepřekvapuje, že tento film je tak málo vysílaný. ()

Reklama

Reklama