Reklama

Reklama

Náhodný turista

  • USA The Accidental Tourist
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postavou je Macon Leary, který se živí psaním příruček pro obchodníky, kteří neradi cestují, jsou zvyklí na určitý způsob života a chtějí se všude cítit jako doma. Po návratu z jedné cesty mu manželka Sára oznámí, že se hodlá rozvést. Vadí jí Maconova pasivita a uzavřenost, která je mnohem výraznější od chvíle, kdy tragicky zahynul jejich dvanáctiletý syn Ethan. Protože žena odešla, musí před další cestou svěřit svého psa Edwarda do útulku. Po návratu mu cvičitelka Muriel, která se o psa starala, nabídne své služby. Edward je totiž značně nevychovaný pes. Macon odmítne, ale když si kvůli němu zlomí nohu a sestře Rose, kam se musí na čas nastěhovat, způsobí pes další nepříjemnosti, nakonec Muriel přece jen zavolá. Poněkud excentrická dívka začne s výcvikem a současně se snaží vytáhnout ulity uzavřeného Macona. Ten se sice brání, ale nakonec skončí v její posteli a přes nesouhlas sourozenců se k dívce nastěhuje. Na svatbě svého vydavatele Juliena a své sestry Rose setká s bývalou manželkou Sárou, která se k němu chce vrátit. Macon po dlouhém váhání Muriel opustí, ale život se Sárou nefunguje. Cesta do Francie za materiály nové turistické příručky Maconovi poskytne čas pořádně si vše promyslet a konečně se rozhodnout, co si chce počít se svým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"......Nezáleží na tom, s kým jsme, ale kým jsme, když jsme s ním....." . Svatá slova hlavního protagonisty, autora turistického průvodce, jehož doporučení, co si s sebou vzít, co naopak nechat doma, kde se ubytovat, na co si dát pozor se linou filmem jako metafora ke komplikovanosti vztahů, které prožívá. Výborný film, kterému s odstupem let víc a víc rozumím. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Geena Davis byla okouzlujícím způsobem neodbytná v dobývání Williama Hurta. Vydařené dílko s přiměřenou dávkou romantiky i humoru. Spolu s Grand Canyonem asi nejlepší film od Lawrence Kasdana. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Kasdanův film. Skvělí herci - moc se mi tu líbí postava Williama Hurta, výborně hrají i Kathleen Turner a Geena Davis, která získala Oscara za vedlejší roli. William tu píše cestopisné příručky a úryvky z nich jsou opravdu vtipné. Jinak je to doják jak se patří, ale ne nějak vykalkulovaný. Ještě nominace za film, scénář (Kasdan) a hudbu (John Williams). ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Toto prosím není komentář, jen zoufalé povzdechnutí na tím, kterak zase jednou debilní ČT divákovi totálně dojebe zážitek z filmu čudláckým dabingem s kuchyňským zvukem a ořezem obrazu na cca něco přes polovinu z původního formátu 2.35:1 . . . Zase jednou teda nemám chuť nějak subjektivně poctivě hodnotit. Někdy prostě ten hrneček přeteče, ouško se ulomí... Tak snad někdy na dvd, oné nuceně placené instituci pak veřejnoprávně nasrat... °-( - - - P.S. Ale abych nebyl za hysterku, čtyři hvězdy s fantazií, jo, myslím si, že L.K. nemůže nést vinu za ignorantské idioty nějaké postbolševické televize takzvané >veřejné služby< , že... - - - - - (Poprvé viděno 28.5.2011 v šašskotelevizácké úpravě na ČT1, hodnocení 227., naštvaný nekomentář zde jako čtyřiadvacátý - 28.5.2011) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Macon Leary, hlavní hrdina filmu, se naučil životem jen tak proplouvat a emocionálně se neangažovat, protože to může přinášet jenom zklamání. Sází na jistotu a jeho manželství je sice rutinní, nicméně víceméně bezbolestné. Jednoho dne ale dojde k tragédii a jeho jediný syn zahyne. Dosavadní jistoty se zhroutí, protože se ukáže, že právě potomek byl tím pojítkem ve vztahu k manželce a Macon se najednou ocitá ve vyšším středním věku sám bez jasného životního cíle. S pasivity se ho pokusí vytáhnout žena, která hledá nového partnera a otce pro svého syna. Jenže když už se zdá, že život nabral nový směr, rozhodne se bývalá partnerka k návratu a Macon se najednou musí rozhodnout a to mu při jeho hodnotovém žebříčku dělá zatraceně velký problém. Náhodný turista je film o tom, jak velký vliv má v našem životě setrvačnost, což je dobře znát nejen na hlavním hrdinovi, ale i na jeho rodině. Docela příjemný kousek se sympatickou Geenou Davis, kterou jinak moc nemusím, v tomhle případě se ale role vdavekchtivé stíhačky zhostila na jedničku. Bohužel je to ale film nepříliš výrazný, stejně jako je nevýrazné charisma hlavního hrdiny, takže se za pár dní pravděpodobně vykouří z hlavy. Celkový dojem: 65 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Aneb když vztah vychladne. Smutný, vtipný i křehký film o osamělosti a vnitřní bolesti. Na problematiku vztahů se dívá po svém, přičemž vychází z knižní předlohy. Hlavní hrdina se živí psaním cestopisných příruček. Radí, jak se vyhnout komplikacím na cestách. Ve vlastním životě jich ale musí několik překonat, protože mu manželka právě oznamuje, že se chce rozvést. Další velká rána poté, co tragicky přišli o syna. Poznává temperamentní cvičitelku psů, která mu ukáže, že žít se dá dál. Jenže se to pochopitelně ještě celé trochu domotá. Hlavním tahákem jsou především herecké výkony ústřední trojice, celkově mě to ale neoslovilo tak, jak bych si přál. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

DIvnej film, a to je ten nejtrefnější komentář, kterej mě k tomu napadá. Všichni jsou v něm moc staří, neatraktivní nebo ukousaní. Vyloženě nuda to ale není, a slušnej dabing ČT 1993 v čele s Jiřím Štěpničkou ostudu rozhodně nedělá. ()

classic 

všechny recenze uživatele

«NÁHODNÝ TURISTA» je okrem samotného názvu filmu taktiež i daná »príručka« , ktorú pravidelne píše (vypisuje) Macon Leary. Obsahuje akýsi „manuál” , defacto, je to najmä aj akási príručná batožina, a čo si do nej treba to najdôležitejšie nevyhnutne pribaliť, ak sa trebárs hocaký obchodný cestujúci vyberie kamsi do „Tramtárie” ... Na ceste v lietadle smerom do Atlanty mu napríklad vzdá poklonu istý, zavalitý, okuliarnatý chlapík menom Lucas Loomis, pre ktorého je táto príručka hotovým DESATOROM. _ Keď sa raz vráti domov z takéhoto výletu, žena Sarah mu znenazdajky rázom oznámi, že už s ním ďalej nechce žiť, a preto sa rozhodnú bývať oddelene. Obidvaja sú ešte stále zdeptaní z brutálnej smrti ich syna Ethana, ktorého CHLADNOKRVNE zastrelil ozbrojený lupič, pričom táto udalosť zvnútra zožiera predovšetkým Macona, ktorému to Sarah vyčíta. Patrí sa pripomenúť, že majú psa Edwardsa, ktorý je tak extrémne dôležitý, že vďaka nemu spoznávam uhrančivú Muriel Pritchett, ktorej profesia spočíva v akomsi staraní sa o štvornohých, domácich miláčikov, kde je zároveň aj veľmi skúsenou trénerkou týchto zvierat, alebo popritom prevádzkuje i HOTEL pre psov, kam toto neposlušné psisko umiestňuje Macon Leary predtým, ako sa vydá zase do Anglicka. Onedlho spoznávam i Maconovu introvertnú rodinu, t. j. dvoch bratov a jednu sestru, ktorí žijú pohromade. Mám tu niekoľko rôznorodých postáv, ktoré majú všelijaké starosti. Sarah sa odmlčí, s Muriel si začne vážnejší vzťah, ale bývala žienka sa opäť prihlási o slovo, a tak je to aj patrične náramne komplikované... Všetko sa nakoniec vykryštalizuje v Paríži, kde sú všetci traja pekne pokope, a tam sa to už nadobro rozhodne... _ Bill Hurt mal vynikajúce OSEMDESIATKY, v tom samozrejme aj Oscar pre najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe, keď mi svojim herectvom evokuje Jeffa Bridgesa so Stellanom Skarsgårdom, je to taký mix týchto citovaných, vynikajúcich hercov. Kathleen a Geena boli obdivuhodné, aj keď sa »Turnerka« na istý čas stiahla do ulity, aby z nej po čase opäť vyšla, kedy zatiaľ »Daviska« priam excelovala, až si za to vyslúžila Oscar pre najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Kasdanov snímok je tak zvláštne melancholický, že i Williams tomu prispôsobil svoj soundtrack, vlastne Macon je veľmi často smutný, keď hodne dlho trvá, pokým sa z toho spamätá ! Ide o zaujímavý, vzťahový snímok, ktorý ma nikdy nenechal na pochybách ! ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bezvýchodné životní drama laskavě řešeno dle klíče, který lze najít v cestovním průvodci. Bolavé, úsměvné, jemné, lidské, všemi perfektně zahrané. Emoce podávané v minimálních dávkách neškodí v jakémkoli množství.  Kdysi mě film nezaujal, ale s životními zkušenostmi přichází pochopení pro veškeré, co se zde odehrálo, čili film pro dospělé. Moc pěkné. "Ty mě už nepotřebuješ. Ale abych přežil já, potřebuji ji." ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Macon Leary píše príručky pre obchodníkov. Jeho príbeh, ktorý pre nás tak krásne vymyslela Anne Tyler, nech je príručkou pre tých, ktorí majú pocit, že protiklady nemožu vedľa seba fungovať - že intelektuáli len vedľa intelektuálov, pragmatici vedľa seba, snílkovia nech si snívajú spolu atď atď...že to nie je zákonité, potvrdí až do istej chvíle iritujúco ambivalentný William, extravagantná Geena, jej alergénny syn a všetci hyperaktívni psi/psy tohto sveta. P.S. Kedy zas prídu do módy čipkované ponožky v lodičkách, Broňka? ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nemam rad Kasdanove filmy. Sice si vybera potenciálne zaujimave temy, ale ich spracovanie mi vôbec nesedi. Tentokrat sa stal zazrak a film si ma podmanil od prvych minut. Nadherny citlivy pribeh o jednom nestastnom chlapovi, ktory prekonava smutok zo smrti syna a popritom sa da dokopy s extremne sympatickou Geena Davis. Chemia medzi nou a Williamom Hurtom funguje na sto percent. Takisto tu su zabavne vedlajsie postavicky, ktore film okorenia. Cely cas som sa modlil, aby to Kasdan nepokazil tym svojim obvyklým nemastnym neslanym stylom. Bohuzial marne. Posledna stvrtina v ktorej sa William Hurt definitivne rozhoduje ktorej zene da prednost je tak neznesitelne otravna a divna ako je u neho zvykom. Uplne mi to pokazilo celkovy dojem. Urcite si tento film este niekedy pozriem, ale tuto cast pravdepodobne preskocim. Takze namiesto dokonalych 5* davam len rozpacite 4*. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

The Accidental Tourist postrádá dramatickou sílu, hlubší propracovanost charakterů a jeho rádoby komediální prvky nemají dostatečný náboj. Chybí skutečné emoce, které dané téma vyžaduje. Dialogy jsou většinou prázdné a omšelé fráze, jakoby odrecitované z knih. Hurt se svým neustále otráveným vzezřením vypadá jak znuděný suchar a ne jak žalem zdrcený otec. I k ostatním postavám bylo těžké si vybudovat nějaký vztah. Poselství, ač nebude každému po chuti, je zřejmé, ale jeho dopad zanikne v povrchně zpracovaném příběhu. K srdci mi přirostl jen kousavý Edward, který je nejpříjemnějším osvěžením jinak mdlého filmu. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Naladěno jsem měla ihned, můžou za to oči, úsměv i slzy Williama Hurta, ten jeho introvertní pisálek mi byl ohromně sympatický a vůbec celá ta filmová rodinka byla úžasná.. Příběh plný citu, žalu i štěstí, humoru i úplně obyčejných dialogů mi bezvýhradně sedl, Lawrence Kasdan to se mnou umí, je mi srozumitelný i blízký.. Závěr potěšil, slza ukápla.. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kazdanův film mě jaksi chytl za srdce. (Jestliže v polovině to bylo za tři hvězdy, v závěru už za pět; nicméně průměr je průměr). Film, který evokuje tradici moderních amerických románů, mi v mnohém připoměl Henryho Jamese; ač ještě zakotvený v tradičním dramatickém pojetí , je vyloženě nový svým přístupem k postavám a vztazích mezi nimi. Také linka nahodilého či příležitostného či občasného "turisty" (accidental v tomto případě rozhodně neznamená "náhodný", třeba ještě přibrat další základní význam, "nehoda", tedy také "přinucený" a spíš "cestovatel" než turista, pro nějž má čeština v podstatě jen jeden význam) je dobře utkaná, všechno obaluje jako dárková stuha, která nám zpřítomňuje, že všichni jsme jen turisté putující svými životy, ať už náhodně nebo nehodně... Film přetéká rozchody a návraty, které se nejlépe daří u Rose, u mrtvého Ethana jen na imaginární úrovni, u pyšné (vše vědět a vše předělat podle sebe) Sáry cesta zpět nevede - filosofovat by se o ní dalo do nekonečna. Pozn. 1: Velkým plusem toho filmu je jeho variabilita. Předvádí nám sice jen jeden příběh, ale nebrání nám (možná nás i podněcuje) k tomu, abychom si jej modifikovali podle vlastní vůle a vlastních představ. Já jsem to udělal právě v případě Sáry, protože z pouhé vlastní vůle je sice možno odejít, ale z pouhé vlastní vůle už není možno se vrátit. Pozn. 2: Filmoví herci mě příliš nezajímají, a jen občas se podívám, jak se kdo jmenuje - v případě Williama Hurta jsem to udělal. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Toto je suverenne najlepsi film rezisera Lawrence kasdana /Zar Tela, Grand Canyon/. Film o tom, ze chlap pise prirucky, do toho sluzobky, rozvod, uzavrenost, pes a vyborna rezia. V hlavnej roli zaujme najma vyborny William Hurt /Zar tela, Bohem zapomenute Deti/, skvela Kathleen Turner /Falesna hra s kralikem Rogerem, Honba za diamantem/, dalej stale mlada Geena Davis /Moucha, Tootsie/ a vtedy este hodne mlady Bill Pullman /Den Nezavislosti/. Dialogy su obycajne, ale take prevazuju aj v realnom zivote, tempo dobre, neuspi ale strhujucejsie momenty chybaju. Dost to posobi ako cervena knihovna, skor daco a pre artovych divakov a pre tych co maju radi spolocenske konzervacky : 95 % ()

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama