Reklama

Reklama

Náhodný turista

  • USA The Accidental Tourist
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postavou je Macon Leary, který se živí psaním příruček pro obchodníky, kteří neradi cestují, jsou zvyklí na určitý způsob života a chtějí se všude cítit jako doma. Po návratu z jedné cesty mu manželka Sára oznámí, že se hodlá rozvést. Vadí jí Maconova pasivita a uzavřenost, která je mnohem výraznější od chvíle, kdy tragicky zahynul jejich dvanáctiletý syn Ethan. Protože žena odešla, musí před další cestou svěřit svého psa Edwarda do útulku. Po návratu mu cvičitelka Muriel, která se o psa starala, nabídne své služby. Edward je totiž značně nevychovaný pes. Macon odmítne, ale když si kvůli němu zlomí nohu a sestře Rose, kam se musí na čas nastěhovat, způsobí pes další nepříjemnosti, nakonec Muriel přece jen zavolá. Poněkud excentrická dívka začne s výcvikem a současně se snaží vytáhnout ulity uzavřeného Macona. Ten se sice brání, ale nakonec skončí v její posteli a přes nesouhlas sourozenců se k dívce nastěhuje. Na svatbě svého vydavatele Juliena a své sestry Rose setká s bývalou manželkou Sárou, která se k němu chce vrátit. Macon po dlouhém váhání Muriel opustí, ale život se Sárou nefunguje. Cesta do Francie za materiály nové turistické příručky Maconovi poskytne čas pořádně si vše promyslet a konečně se rozhodnout, co si chce počít se svým životem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Dospělá romanťárna oscilující mezi komedií (místy mimořádně vtipnou, málokdy prvoplánovou) a dramatem, pojednávající lehkým, nikoli však zlehčujícím tónem o ztrátách, rozcházení, nerozhodnosti, neschopnosti opustit svou ulitu, ba i o tíze reálné, neidealizované „zodpovědnosti za to, co jsi k sobě připoutal“. Své různě vyšinuté, ale přitom lidsky opravdové postavy nikdy neponižuje, i když si z nich často tropí legraci. Geena Davis v ní projednou dokonale uplatnila svůj typ téměř oslnivé krásky s mírně nepříčetným pohledem pilota kamikaze, Hurt svého cestovatele z donucení s vnitřním krvácením duše kouzelně podehrává a vůbec se tu řada věcí děje v jemných náznacích pro pozorné diváky, kterým odžitý kus života naladil přijímače na ty správné frekvence. Na mě měla účinky přímo léčivé a nepochybně jsem si ji zdaleka nenaordinoval naposledy. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Toto je suverenne najlepsi film rezisera Lawrence kasdana /Zar Tela, Grand Canyon/. Film o tom, ze chlap pise prirucky, do toho sluzobky, rozvod, uzavrenost, pes a vyborna rezia. V hlavnej roli zaujme najma vyborny William Hurt /Zar tela, Bohem zapomenute Deti/, skvela Kathleen Turner /Falesna hra s kralikem Rogerem, Honba za diamantem/, dalej stale mlada Geena Davis /Moucha, Tootsie/ a vtedy este hodne mlady Bill Pullman /Den Nezavislosti/. Dialogy su obycajne, ale take prevazuju aj v realnom zivote, tempo dobre, neuspi ale strhujucejsie momenty chybaju. Dost to posobi ako cervena knihovna, skor daco a pre artovych divakov a pre tych co maju radi spolocenske konzervacky : 95 % ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kazdanův film mě jaksi chytl za srdce. (Jestliže v polovině to bylo za tři hvězdy, v závěru už za pět; nicméně průměr je průměr). Film, který evokuje tradici moderních amerických románů, mi v mnohém připoměl Henryho Jamese; ač ještě zakotvený v tradičním dramatickém pojetí , je vyloženě nový svým přístupem k postavám a vztazích mezi nimi. Také linka nahodilého či příležitostného či občasného "turisty" (accidental v tomto případě rozhodně neznamená "náhodný", třeba ještě přibrat další základní význam, "nehoda", tedy také "přinucený" a spíš "cestovatel" než turista, pro nějž má čeština v podstatě jen jeden význam) je dobře utkaná, všechno obaluje jako dárková stuha, která nám zpřítomňuje, že všichni jsme jen turisté putující svými životy, ať už náhodně nebo nehodně... Film přetéká rozchody a návraty, které se nejlépe daří u Rose, u mrtvého Ethana jen na imaginární úrovni, u pyšné (vše vědět a vše předělat podle sebe) Sáry cesta zpět nevede - filosofovat by se o ní dalo do nekonečna. Pozn. 1: Velkým plusem toho filmu je jeho variabilita. Předvádí nám sice jen jeden příběh, ale nebrání nám (možná nás i podněcuje) k tomu, abychom si jej modifikovali podle vlastní vůle a vlastních představ. Já jsem to udělal právě v případě Sáry, protože z pouhé vlastní vůle je sice možno odejít, ale z pouhé vlastní vůle už není možno se vrátit. Pozn. 2: Filmoví herci mě příliš nezajímají, a jen občas se podívám, jak se kdo jmenuje - v případě Williama Hurta jsem to udělal. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ztráta dítěte asi není zrovna snadná situace a každý se s tím vyrovnává trochu jinak. Bylo o tom natočeno desítky filmů, ale tenhle je jeden z prvních a rozhodně jeden z nejlepších. Doba největší slávy všech zúčastněných herců, asi díky Kasdanovi, který prostě dovede odvyprávět i takové těžké téma jako je tento příběh. Ve filmu se moc nemluví, pomalu plyne, většinu si divák musí domyslet sám. To spoustě diváků nemusí vyhovovat, zejména to pomalé tempo. Mně ale přišlo přijatelné, byl čas vychutnávat stavy hlavního hrdiny a přemýšlet, kterou ženu bych si asi vybral já. A není to lehká volba...nezávidím. Tento film lze právem nazvat klasikou svého žánru! 90% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Kasdanův film. Skvělí herci - moc se mi tu líbí postava Williama Hurta, výborně hrají i Kathleen Turner a Geena Davis, která získala Oscara za vedlejší roli. William tu píše cestopisné příručky a úryvky z nich jsou opravdu vtipné. Jinak je to doják jak se patří, ale ne nějak vykalkulovaný. Ještě nominace za film, scénář (Kasdan) a hudbu (John Williams). ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Interiéry filmu se natáčely ve studiích Warner Bros. v Los Angeles. Exteriéry pak ve městech Baltimore, Paříž a Londýn. (SeanBean)
  • Na konci filmu Macon Leary (William Hurt) vyndává z kufru mohutně vyhlížející knihu, aby se mu lépe nesl. Je to vázaný výtisk prvního vydání knihy:" Miss MacIntosh, My Darling" od Marguerite Young. Kniha má 1198 stran a autorka ji údajně psala denně od roku 1947 do roku 1964. Hmotnost tohoto exempláře činí 1,6 kg. (Tixo)
  • Předlohou snímku se stal stejnojmenný román Anne Tylerové z roku 1985. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama