Reklama

Reklama

Svět podle Daliborka

  • angličtina The White World According to Daliborek (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svět podle Daliborka je filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova, kterého štáb Víta Klusáka sledoval po dobu dvou let (2015 - 2016). Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je radikální neonacista. Blíží se mu čtyřicítka, ale doposud neprožil plnohodnotný vztah se ženou, bydlí totiž stále se svojí matkou Věrou (63). Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. Nesnáší svůj život, ale neví, co změnit. Natáčení obrazů ze života nácka s uměleckými ambicemi započalo ve chvíli, kdy se Daliborova matka seznámila přes Facebook se Slovákem Vladimírem (47), který s oblibou říká, že by "z cikánů udělal asfalt". Tragikomický vhled do světa "obyčejných slušných Čechů", kterým se stýská po Adolfu Hitlerovi. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (397)

Fajt 

všechny recenze uživatele

Jsem celkem udiven, že se tento dokument dostal do vysílání ČT2, v podstatě vystihuje názor většiny obyvatel, kteří si jej, ale nikdy nedovolí veřejně ventilovat. Pouze poslední část Daliborkova projevu, byla velice nevhodná a plně vystihla celou jeho zamindrákovanou povahu. Za tento jeho neskutečně debilní úlet z Osvětimi, jedna hvězda dolů...Je s podivem, že některý génius nazve toto dílo "dokumentární komedií". Chraň Bože svět před tímto "odborníkem" !!! ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Hlavnym "hrdinom" tohto snimku je buransky neonacista,ktory ked otvori usta ide mu z nich von jedna "perla" za druhou.Na scenu sa dostanu aj dalši slaboduchi jedinci ako jeho matka a otčim ktory tvoria tuto "podarenu" rodinku.Daliborko okrem nadavania na menšiny natača aj rôzne videa ktore su na urovni mentalne postihnuteho človeka.Postavy v tomto filme veria rôznym alternativnym faktom nad ktorymi sa rozumny človek len pousmeje pripadne pohorši ale oni tomu naozaj veria.Film miestami pôsoby ako reality show nie ako autenticky dokument.Len taško môžeme tento film označovat ako za ten ktory ukazuje českych neonacistov v realnej podobe.60%. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Ihned po zhlédnutí Daliborka je třeba podívat se na Klusákův rozhovor, kterým film v podstatě vysvětluje. Chápu, jde o problémovou věc v tom smyslu, že si tímto celý dokument/film žádá více, než je obyčejný divák schopen udělat, přesto jde o dobrý krok. Je zcela pochopitelné, že v rámci částečné stylizace, avšak založené na pravdě, musela stoprocentní dokumentární autentičnost lehce poodstoupit. Daliborek je tak třeba brát ne jako autentický záznam života neonacisty, ale jako vhled do života a světa jednoho takového jedince, kterých jsou v Česku minimálně tisíce. Velmi fyzicky nepříjemné sledovat. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Hodnocení se týká vypovídací hodnoty dokumentu, nikoli způsobu jeho natočení. Připomenout, že i tací žijí mezi námi - a ovlivňují i náš život. Český rádoby nácek, který jen žvaní, ale do žádné akce by pochopitelně ze zbabělosti nešel, jeho infantilní matka s pochybným vkusem, jeho přítelkyně, která mu ale nedá. To pak lze pochopit jeho flustraci ze zlého, cizího světa. Národní socialismus je tak přehledný a jednoduchý, stačí jen opakovat známé fráze. Nic než národ a Čechy Čechům. ()

Le artist nova 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem neporozuměl tomu, co má snímek divákům předat... Je to snad zprostředkovaný náhled do života "průměrného" člověka? V čem je Dalibor odlišný a zajímavější, než ostatní? Proč o tomto člověku vzniká film? Stačí se zastavit a chvíli pohovořit s lidmi pracujících na méně kvalifikovaných pozicích a ty názory a způsob života se v mnohém lišit nebude... Z mého pohledu, film vzbudil hodně pozornosti, ale příliš toho divákům nepředá. ()

MikeMyers 

všechny recenze uživatele

Po 100 minutach vubec jako nevim jakej z toho ma byt ten vystup...asi jsem to nepochopil. Skoro dvouhodinovy pohled do zivota debila za ktereho se podle me musi asi stydet k ty nackove. Radikalni nazory neonacisty si asi predstavuji jinak, nebo je sem tvurci nestihli dát...? Spíš to vypadá že ani ten Dalibor o tom moc neví a neví jako čemu má věřit...nevim. O autentičnosti pochybuji, ale ačkoliv je to hrané, tak nechápu to poselství prostě. Pro mě to je nic neříkající. ()

Sssiksseilor odpad!

všechny recenze uživatele

Ha, ha, ha, ha, ha aha. Tak tady je toho špatně tolik, že by se to sepisovalo a hlavně těžko vysvětlovalo hodně dlouho. Znovu zde víťa k. předvádí vyvrcholení zániku vlastní domnělé chytrosti, kdy po svém českém snu se nebojácně propadá na úplné dno české tvorby a to už je co říct. Zase, když se vybere tolik set tisíc i na tohle, tak proč ne... Sic je to raději nedotažený pokus o chytrou provokaci o věcech, o kterých neradno mluvit, ale takovým nestylem, kdy se chce divákovi přeladit minimálně zvuk na něco tisíckrát přinosnějšího - třeba ticho. ()

Nathaniell 

všechny recenze uživatele

Nebudu se pídit za teoriemi a konspiracemi toho, proč tento dokument vznikl. Vlastně je mi to jedno. Jenom bych chtěl říct, že tento film úžasně ukazuje, že nemá cenu odsuzovat lidi za jejich pravicově extrémní názory. Nemám nic proti neonacistům, fašistům, skinheadům a dokonce ani proti rasistům. Ačkoliv nesdílím jejich názory, proč bych je měl brát jim? A Dalibor (ačkoliv svůj názor na konci dokumentu změnil) je jasným důkazem, proč tyhle lidi neodsuzovat. Vždyť jen měl svůj postoj, svoje přesvědčení a nikomu neubližoval. Nikomu neškodil, plus ukazoval svoje (chvílemi opravdu obdivuhodné, to uznávám) umělecké nadání. Ať už v kreslení, básních, písních, či videích. Jasně o dohadech s paní v koncentráku bychom se mohli dohadovat my, ale proč? Jak říkám - nikomu neublížil. Sakra, žít v Americe, byl by z něho druhý Tarantino. Kdo pro mě naopak je největší pako celého dokumentu, je Vladimír. Policie dle zajímavostí na CSFD vyslechla Dalibora, Janu a režiséra. Měli spíš vyslechnout jeho. Ty kecy co měl a na konci popřel... Bylo mi z něho na blití. A to je tak nějak vše. Dokument považuji za skvělou sondu do života jednoho kreativního člověka. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Doslova se jedná o svět podle Dalibora, doslova. Dalibor je jedinec, kterého více, než cokoli jiného formovalo prostředí, ve kterém vyrůstal. Prostředí bez otce, bez finančních prostředků, bez morálního vzoru, bez patřičného vzdělání a bez kohokoli, kdo by mu tyto hodnoty (jako je morálka, vzdělání či finanční gramotnost) vštěpovali. Dalibor, ve svém postavení, kdy vidí život druhých lidí, kteří případně svou pílí si žijí nad poměry jeho a jeho okolí hledá přirozeného viníka této situace. Nenabízí se pouze politici ale také kapitalismus či multikultura - díky čemuž Dalibor nepřebírá odpovědnost za svůj život ale předává ji na každého, koho určí jako viníka svého nepříliš šťastného života. Zároveň v tomto postoji vůči světu vidí vlastní smysl života - takže může svému životu přikládat vyšší význam a považovat se ve své blažené naivitě za "vyvoleného". Samozřejmě si Dalibor neuvědomuje ani jeden z aspektů jeho postoje vůči světu jelikož do těchto mezí (vlastní sebereflexe) jeho intelekt nedosahuje. Jako víceméně nejkladnější postavou filmu je matka, která si pravděpodobně jako jediná na nich nehraje. Dalibora omlouvá jeho hloupost a omezenost, přičemž nepředstavuje žádnou hrozbu pro společnost protože věřím, že je absolutně neškodný. Pravděpodobně nejzápornější postavou je přítel jeho matky, který je lhář a manipulátor - není o nic inteligentnější než Dalibor ale je dominantní a majetnický. To jej činí pro společnost nebezpečnějším než kohokoli jiného ve filmu. Zároveň na konci, kdy dochází na konfrontaci je on tím, kdo mlčí. Na rozdíl od Dalibora, který rozvíjí konverzaci, která sice nikam nevede a není přínosná - on - který celou dobu manipulovat Dalibora, měl radikálnější postoje najednou mlčí a nebo ve svém postoji otáčí. Myslím, že nastavuje tvář naší společnosti víc, než kdokoli jiný v celém dokumentu. ()

RigorMortis 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý vo mne zanechal viac otázok, než odpovedí. Príbeh dezolátskej rodinky (ku ktorej sa neskôr pridá rovnako naladený priateľ matky) v hlavnej úlohe s neonáckom žijúcim s matkou v byte kde by sa beznádej dala krájať; ktorý podľa vlastných slov "má 36 a má hovno" a natáča amatérske horory s ksichtom hercov zamazaným Nutellou. Človek, ktorý dal tomuto počinu na Googli žáner "horor / komédia" mal nejakým zvrhlým spôsobom pravdu. Epilóg v Osvienčime, kedy sa náš neonácek snaží natlačiť konšpiračné teórie do hlavy žene, ktorá si zverstvá holokaustu zažila na vlastnej koži, naozaj bolel. Komentár pred titulkami bol snáď zábleskom toho, že sa v hlavnom hrdinovi nakoniec niečo pohlo. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

Přehnaně zinscenované, kdy sice ukazuje problémy, které toho nejspíš psychicky postiženého (a kdo by nebyl v takové rodině) kluka vedly k neonacismu. Daleko zajímavější je zbytek rodiny, který si uvědomuje, proč jsou jejich názory špatné a jsou v nich pak dostatečně pružní podle obecenstva. Navíc je film velmi dlouhý, kdy navíc nemám rád ty rádoby umělecké záběry (např. plastová láhev v potůčku, Daliborek posilující, ...). To že pracuje s Romem je tam jen velmi stručně vyřízeno, co třeba pohled toho Roma? A největší prasárnou byl ten závěr. Jestli ta stará paní nevěděla do čeho jde, což podle reakcí nečekala tak je to svinstvo od režiséra. A jakýkoliv jeho vlastní výstup už to nezachrání. Jediné pozitivní na tom je, pokud se dá věřit zprávě v titulcích, že se Dalibor nad sebou zamyslel a přestal se aspoň takto prezentovat, pokud ty názory neopustil úplně. ()

Neor 

všechny recenze uživatele

Byl by to dobrý dokument, kdyby z toho nebyla tak strašně cítit ta naaranžovanost, kdyby byl Daliborek skutečný neonacista a ne jenom ten, který si na něj hraje, a kdyby se skutečně jednalo o dokument a ne o dokufilm, kde sice mají scény reálnou předlohu, ale ve výsledku jsou natočené s neuvěřitelnou nepřirozeností. Co od dokumentu očekáváte, je právě zachycení přirozenosti, popis reality. Namísto toho ale dostanete patvar něčeho, co by se dalo nazvat středoškolským pokusem o film se studenty-neherci, ve kterém chtějí pobavit jen sami sebe. Vrcholem téhle přes 100min trvající aranže má být epilog, kde Klusák přímo v Osvětimi (podle neověřených informací k tomu tlačený podílející se britskou produkcí) názorově konfrontuje pamětnici holocaustu s Daliborem. Divím se, že s tím dotyčná souhlasila, a že se vůbec našel někdo, koho takováhle zhovadilost napadla. Jako by si ta dáma už neprožila dost. Co dodat. Chtěl jsem to vidět, dobře mi tak. Kdo chce, ať udělá stejnou chybu jako já. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Postavte kameru do jakékoliv hospody v pátek večer a natočíte 30 takových dokumentů / filmů. Když osazenstvu po 22 hodině zaplatíte "rundu" máte to i z jakýmkoliv tématem si zamanete a nebude vás to stát vlastně ani moc peněz. Daliborka mi bylo až líto a určitě bych netvrdil že to je svět podle něj. Když hlupákovy (bohužel i takový jsou mezi námi a je snadné je zneužít) nakukáte SVOU pravdu (pane režisére !) není to jeho svět ale ten váš který mu jen představíte. Doku-film je udělaný špatně a na mnoha místek zřetelně upadá do hereckého režimu. Přirozených a uvěřitelných záběrů jsem tam moc nezaznamenal. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Je to absurdní divadlo, bohužel až příliš okatě hraný. Ale stejně, podle mě je docela těžký tohle celý koncepčně vymyslet a zrealizovat s nehercema. Klusák je genius, vytvořil si vlastní žánr. A nakonec.. je docela možný, že realita je ještě daleko horší. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Tady jde čistě o to,jestli divák věří v to,že je tohle doopravdy dokument či jen jasná mystifikace hraného filmu,který je jen smyšlený,ale poukazuje jen na dané téma.Popravdě jsem ta druhá stránka mince.Musím říct,že přesně takhle nějak funguje půlka lidí,který mají naprosto stejné vyznání.Myslím,že tím hlavním bylo,že doma je každý generál a v reálném životě je úplný opak,který nehájí to,co si říká doma a proti čemu by bojoval.Vít Klusák doopravdy trefně ukazuje Dalibora jako toho,který si zpívá rýmy těžkého kalibru,převlíká se a hájí svoje i před kamarády a pokud možno před každým i na youtube,kde ho nikdo nesleduje.Musím říct,že nejlepší byl epilog,který bohužel srazil laťku doopravdického dokumentu do kýble.Člověk se doopravdy u i snímku zasměje a jeho matka a přítel to je doopravdy studnice zvláštních kultur,který drží a nepustí.Výborné téma,které je k zamyšlení,ale určitě není takový,že by si z toho divák měl spadnout na zem.Hodnotím snímek díky tomu né co ukazuje,ale jak je zahraný,což je asi problém,který divák nerozdejchá. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Nejdriv zajimave, prekvapive, poutave vypraveni o nekom, kdo ma socialni citeni nejak jinak. Studie rodiny, ktera zije v jinem svete, nez na jaky jsem zvykly ja. To vse bylo zajimave. Pak nechapete, jak nekdo muze byt takovy a takhle se chovat. Po skonceni si prectete, ze je to zinscenovane, naaranzovane v mnoha pripadech a vrchol byl v Osvetimi. To nezapomenu, byl to neskutecny hnuj. Da se tomu ale verit, mysli to ten clovek takhle? Pan Klusak mi zamotal hlavu, ale pravdu neukazal. Tohle neni dokument, ale prasopes. ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama