Reklama

Reklama

Svět podle Daliborka

  • angličtina The White World According to Daliborek (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svět podle Daliborka je filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova, kterého štáb Víta Klusáka sledoval po dobu dvou let (2015 - 2016). Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je radikální neonacista. Blíží se mu čtyřicítka, ale doposud neprožil plnohodnotný vztah se ženou, bydlí totiž stále se svojí matkou Věrou (63). Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. Nesnáší svůj život, ale neví, co změnit. Natáčení obrazů ze života nácka s uměleckými ambicemi započalo ve chvíli, kdy se Daliborova matka seznámila přes Facebook se Slovákem Vladimírem (47), který s oblibou říká, že by "z cikánů udělal asfalt". Tragikomický vhled do světa "obyčejných slušných Čechů", kterým se stýská po Adolfu Hitlerovi. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (397)

semo99 

všechny recenze uživatele

Teda taky odpad som uz davno nevidel... davam jednu za napad a snahu a odobera styri za realizaciu... neverim ani,ze sa tu bavime o realnych postavach a nie podpriemernych ubohych ochotnikoch... to co boli najviac je ale fakt, ze takyto ludia tu medzi nami naozaj ziju... maju napr sikme oci a plnu hubu kecov pred volbami ale su aj napr taki, ktorych nikdy neuvidite... a ti su skutocne nebezpecni!! ()

pájap 

všechny recenze uživatele

Debil...... Osvětimská scéna je naprosto neuvěřitelná.......mimochodem tenhle film vypovídá i o ortelu....napřed jsem jenom kroutil hlavou a pak jsem byl konsternovaný....tohle úplně vymytit ()

HankaVitova 

všechny recenze uživatele

Upřímně nechápu, co dělá v popisu slovo "komedie". Já u toho cítila takovou vnitřní úzkost a beznaděj, že by se za to nemusel stydět ani průměrný horor. Vskutku děsivé. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Dokument mě zaujal, vadily mně jen dvě věci -některé uměle naaranžované scény a zbytečný výstup režiséra jako obránce spravedlnosti v Epilogu. Postava Dalibora je zajímavá, protože k jeho jednoznačnému odsouzení jsem byl dalek. Mnohem pokřivenější je Vladimír, postava představující skutečnou morální žumpu. Dalibor drží svůj názor, vlastně není ani agresivní a ke svému chování byl v podstatě dohnán svou životní situací, ačkoliv to samozřejmě není omluva. Celý dokument má pro mě jeden důležitý podtext, a to že lidi vlastně neumí pracovat s příliš mnoha informacemi, ke kterým mají díky internetu přístup. Celé je to vlastně hrozně smutné ... Vyhrocená scéna v Osvětimi s přeživší paní nebyla vůbec nutná, považuji to spíš za selhání režiséra. I tak musím dal čtyři hvězdy (slabší), protože jako sonda do duše nižší střední třídy to nebylo vůbec zlé. ()

thorax65 

všechny recenze uživatele

Není to až tak špatné, jak jsem čekal. Bohužel je to jedna velká nahraná bouda, a tak je otázkou co jest pravdou a co prstíkem režiserovým. Přes dobrou kameru tomu příběhu něco chybí, nemá to šťávu. Kdeže je ten Český sen...60/100 ()

Motyuek odpad!

všechny recenze uživatele

Můj první "odpad!" a to jsem opravdu věřil, že tuhle možnost nikdy nepoužiju. Ale co tohle k..a bylo?!!! Dokument? To určitě ne. ()

jarmil8 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější a zároveň nejproblematičtější byl konec a zamrzelo, že k tomu bylo nutné to téměř dvouhodinové ochotnické divadlo předtím. Ten film není o neonacistech, ale o lidské malosti, duševní lenosti a ignoranci, což se projeví právě na konci v té vyhrocené situaci, kdy se konečně charaktery všech postav projeví a skutečně žádná z nich nevyjde dobře (kámen do terárka mě odrovnal). ()

RomanL 

všechny recenze uživatele

Fantastická komedie, něco jako Borat! Naprosto stejný styl. U Borata jsem to napřed nepochopil, až tady u toho mi došla hloubka těch myšlenek! :-D Jenom si nejsem jistý, že to došlo i ostatním. ;-) ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Jako komedie s dokumentárními prvky na 4 hvězdy, jako dokumentární film na 2 hvězdy. Průměr tedy vychází na tři, ale za to, co Klusák předvedl v Osvětimi, si to opravdu víc jak dvě nezaslouží. Abych použil pojem hlavního hrdiny, je to "pseudodokument". Spousta scén hraných, na nějaký přesah, který by nabídl pohled na krajně pravicovou scénu a "obyčejné slušné Čechy, kterým se stýská po Adolfu Hitlerovi", jak hlásá anotace, zapomeňte. Místo toho sledujeme podivínskou rodinku, kterou režisér a jeho squadra stylizují přesně tak, jak si na začátku usmysleli. Vše vrcholí v Osvětimi, kdy Klusák najednou angažovaně skáče před kameru, Daliborka v jeho názorech pořádně vykoupe a pak se ještě snaží uměle vyprovokovat větší konflikt, aby měl závěr filmu ty pravé grády. "Dokumenty", které jsou točené s předem daným scénářem a vyzněním a ještě jsou z velké části hrané, mi jsou prostě proti srsti. ()

Pokri odpad!

všechny recenze uživatele

Príšerné. Ako autentický dokument neuveriteľné, ako hraný film slabučké. Navyše remeselne mizerné. Odpad ako vyšitý, neviem, čo na tom ľudia vidia, ale toto patrí do čiernych čísel. ()

Bohdy67 odpad!

všechny recenze uživatele

Po asi 25 minutach jsem pochopil, ze i lobotomie by mela na mou mysl mensi dopad nez tohle...Sice sem se nedostal k projegu jeho "neonacisticke dusicky" ale u neceho takhle blbeho a zbytecneho to ani nebylo treba...0% ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Tohle by byl zajímavý hraný film, ale dokument? Stylizace je sice líbivá na pohled, ale pak se nad tím člověk znovu zamyslí a vidí to divadlo před sebou. Je to vlastně spíš reality show → budu aranžovat člověka, co je mimo, do situací a nechám ho hrát, jak si zlíbí a až všichni pochopí, že ten člověk je nestoudný, tak jej zavezu do Osvětimi, kde ho nechám pozurážet svědkyni Holokaustu a ještě v posledních minutách filmu sám vystoupím před kameru a po dvou letech sledování se s ním před kamerou pohádám. Vlastně jsou to dva filmy v jednom - prapodivný dokument a nezvládnutá reality show, kdy konfrontace neonacisty s realitou končí zásahem štábu. Navíc dodávám, že film začíná být zhruba po třetině sledovacího času značně nudný (statická kamera a čekáme na stále stejné chování a hlášky aktérů). "Je mi vás trošku líto za TOTO, co máte doma." - "Co já s tím nadělám? On je hodnej kluk, ale má takový blbý názory." ()

fricek12 

všechny recenze uživatele

Super komedie - to nevymyslíš 😃 Těžko poznat, které scény jsou nahrané a které autentické. Jen škoda, že Klusák je takovej zmrd, kterej těží z hlouposti nemocných lidí - zejména ten epilogue z Osvětimi, kde pan režisér rozdává rány pod pás a veškerou práci na dokumentu degraduje na prachprostou reality show. ()

Elibu 

všechny recenze uživatele

Trochu polemizuji nad tim, zda si z Daliborka delali prdel, nebo jestli mu chteli ukazat opravdovy svet. Mozna vic nez Daliborek byl vetsi magor ten pritel jeho matky. Zvraceny pribeh z Prostejova, ktery me nuti premyslet nad tim, kolik takovych existenci vlastne zije a ma moznosti volit nebo se rozmnozovat. Btw, to smireni s tim, ze nechce mit deti bylo to jedine, co me zahralo u srdce a rekla jsem si, ze nemusi byt vsechno ztraceno. ()

HMTD odpad!

všechny recenze uživatele

Dokumentární to není ani náhodou. Scény se přetáčeli, štáb nabádal aktéry k "tomu co chtěli vidět", hlavní aktér dělal některé věci vyloženě naschvál protože si myslel, že se to od něj očekává. Osvětim byla vyloženě připravená, filmaři předem věděli, že tam bude oběť holokaustu, což hodnotím jako hodně nechutné a neuctivé k obětem a především k té ženě. Tohle a mnohem víc na klusáka a jeho štáb vyplavalo po té, co se film začal řešit. Já se na něj podíval až po letech, protože jsem věděl, že to bude krásná ukázka Klusákovy práce a toho jak mohou zneužít Babiše mladšího v politickém boji. ()

Krupe 

všechny recenze uživatele

Dokument? Určitě ne. Spíše škodoliběúsměvné něco, takové to "Nakoukání do českí naci kultúri na obědnávku slavnoj Klusackoj narodu". Medvědí služba danému problému. ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama