Reklama

Reklama

Svět podle Daliborka

  • angličtina The White World According to Daliborek (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svět podle Daliborka je filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova, kterého štáb Víta Klusáka sledoval po dobu dvou let (2015 - 2016). Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je radikální neonacista. Blíží se mu čtyřicítka, ale doposud neprožil plnohodnotný vztah se ženou, bydlí totiž stále se svojí matkou Věrou (63). Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. Nesnáší svůj život, ale neví, co změnit. Natáčení obrazů ze života nácka s uměleckými ambicemi započalo ve chvíli, kdy se Daliborova matka seznámila přes Facebook se Slovákem Vladimírem (47), který s oblibou říká, že by "z cikánů udělal asfalt". Tragikomický vhled do světa "obyčejných slušných Čechů", kterým se stýská po Adolfu Hitlerovi. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (397)

baruss 

všechny recenze uživatele

Film sa mi veľmi zle hodnotí. Pozeral som to ako hraný film, nie ako dokument. Aj keď je pravda že ľudia trpiaci rovnakým postihnutím, len o čosi trošku výrečnejší nám sedia v parlamente. A tí najvýrečnejší atakujú popredné priečky vo speváckych súťažiach práve v Českej republike. Daliborko vyzerá ako neškodný rozumovo nie najbystrejší jedinec (dokonca snáď anilen bystrý), na ktorého si dokonca aj Vít Klusák, po dvoch rokoch natáčania a predpokladám že aj bratríčkovania, dokáže otvoriť papuľu. Z filmárskeho hľadiska mi príde epilóg fakt zlý, rovnako zlý mi príde nápad natočiť dokumentárnu ""reality-show" o "rádobyhajlujúcej Martinke z Turca" ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Po tom, co vyšlo najevo, že Klusák lhal a Daliborek je zcela vymyšlená postava, dostává film teprve ty pravé grády. Klusákův nácek je vlastně to nejtrapnější klišé o neonacistech: nevyzrálý mamánek, který pod tvrdou slupkou skrývá duševní bebínko a je tedy jen k politování. Klusák jako režisér předvádí takový ten typ shovívavě povýšené arogance, který si osvojila sorta "kosmopolitních" pseudointelektuáů toho druhu, kteří dnes vyjadřují své zhnusení nad českou malostí, nesnášenlivostí, xenofobií a já nevím čím ještě. Klusák narazil na téma, které ho evidentně přerůstá. A tleská mu přesně ten typ troubů zmíněných výš. ()

venison 

všechny recenze uživatele

S dokumentem „Svět podle Daliborka“ si nějak neumím poradit.. Jako dokument rozhodně nepůsobí.. Spíše jakoby obyčejní lidé měli přehrávat životní situace, které se jim již stali.. Pokud se má jednat o umělecky ztvárněný hraný dokument, tak hlavní postavy působí toporně a přehrávají více než je zdrávo.. Ani si nejsem moc jistá, co tímhle dílkem chtěl autor říci.. Legenda předcházela promítání, ale nebyla naplněna.. Za mě celkem zklamání :-( ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že lidé v tom filmu jen hooodně přehrávají a zoufale se snaží "prodat" svou zvrácenou ideologii do "dokumentu", který měl šanci se dostat na festivaly a do televize... A já se ptám, chceme tu zoufalost kupovat??? PS: pane režisére, nebyl to na toho prostého člověka tak trochu podraz??? ()

oveckaoa odpad!

všechny recenze uživatele

Ten konec tomu nasadil korunu. Je mě jedno jestli je to hrané nebo není, ale urážet 93letou babičku co přežila koncentrák může jen ubožák i kdyby četl svědectví 4 židů co to přežily pořád je to málo proti 10 milionům mrtvých nacistického režimu. Škoda,že ta babička neměla už sílu nejspíše mohla mu rovnou jednu natáhnout a druhou přidat režisérovi. Celé mě to příjde hrané ve stylu Prostřena s tím magorem co spal v rakvi nebo nově Prostřena s tím chlápkem co jim dal do jídla drogu. Oproti tomuhle je i Soudkyně Barbara věrohodnější. Uznávám, že s názory na migrační krizi a na to, že Merkelová za vše může souhlasím, ale to na hvězdu nestačí. Jinak je zajímavé,že třeba na film Borat bylo tolik žalob a tady není žádná (https://www.youtube.com/watch?v=XpNuvP_h7ps&feature=youtu.be tady je sice psané,že to měl režisér ošetřené,ale i tak) P.s. pobavil mě ten cikán (nebo rom ať si vybere oslovení každý podle svého) co si stěžoval,že ho nevzali do supermarketu u nás v potravinovém skladu dělaly 2 a nevydržely tam ani půl rok P.s. 1 pobavila mě ještě ta tlusťoška co říkala,že jela v autobusu s tlustou cikánkou (romkou) a nadávala jí do tlustých,když sama vážila 150 kg minimálně. ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(6/2018) / U Víta Klusáka som bol zvyknutý na väčšiu kvalitu (Český Sen, Vše pro dobro světa a Nošovic) Daliborek je ale stále dokument ktorý stojí za pozretie. Docela nezvykle sa išlo cestou štylizovaného dokumentu, v podstate ale to bola ale forma priznaná, takže berem. Daliborek samotný je inak veľmi smutná postavička, v podstate ale neškodná, na rozdiel od nádejného otčima, to bol hnus. Dojem trošku pokazil len záver filmu kde nečakane do deja vstupuje režisér a v momente búra celú logiku filmu. Inak výber témy fakt na jednotku, realizácia ale zaostala za očakávaniami. (5/10) ()

bobby_jean 

všechny recenze uživatele

Toto nie je dokument a ani len jediná minúta ma nepresvedčila o opaku. Scény sú jasne zinscenované, neherci presne vedia, kde je kamera a keby to bolo takto poňaté, omnoho ľahšie by sa hodnotilo. Keďže sa to tvári ako niečo, čo to nie je, nedá sa pridat viac hviezd. Prečo sa, inak námetom celkom slušná snímka, nemohla hrať na normálny hraný film, to nechápem... (alebo sa možno nesmierne mýlim, no priamo po zhliadnutí si proste nemožem pomocť) ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

V podstatě bych klidně dal jednu hvězdu, ale mohlo by být i výš. Spíš jen z opatrnosti, protože téma je tak "citlivé" a zpracování místy pokulhává (a nejen kvůli obsahu vyvolá kontroverzi), ale vzniklo něco jedinečného a neviděného. ()

Všivák 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem si celý film myslel, že to má nějaký scénář. Výkony herců jsou skvělé. Koho by napadlo, že je to realita? Na to se to tváří moc absurdně až neuvěřitelně. Bylo to i vtipný. Vlastně až do konce jsem moc nevěřil, že by tohle mohla být realita. Škoda režisérova moralizování nakonci. To už moc vtipné nebylo. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Bizarní pseudodokumentární horor o minulosti i budoucnosti. Mě nevadí, že je vše inscenované, Dalibor do toho šel a zahrál to a je mi jen nekonečnou záhadou proč? Když snad i jemu muselo být jasné, že scény s hymnou, na koupališti nebo ve Frýdku pro něj nemůžou vyznívat dobře. Nebo nebylo? Závěr je mrazivý i když mi je také trochu proti srsti. Nelituju, že jsem se na to podíval, sem tam se v prasečích očičkách Daliborka objeví pohled, který od lidí ze svého okolí zná asi každý. Brrr. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

A takhle, dámy a pánové, vypadá typický volič SPD a Zemana. Odporný a zároveň velmi silný medailonek (nevím, jestli přímo dokument) o jednom stupidním, špatném, nenávistném a ubohém mamánkovi. Po shlédnutí Světa podle Daliborka je mi opravdu docela psychicky špatně. Člověk si říká, že skoro ani není možné, aby lidé s takto malými znalostmi a přesto tak velkohubými, hlasitými a zvrácenými názory existovali a vidíte. Asi je jich mnohem víc, než si myslíme. Obludnost a ubohost hlouposti, nevzdělanosti a chudoby. Docela silná výpověď s ještě silnějším závěrem. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Po delší době český dokument, který umí nějakým způsobem (ať už dobrým nebo špatným) zaujmout. Opravdová poklona lidem, kteří do tohohle šli, snímek se částečně dotýká české pokrytecké společnosti, kterou zde reprezentuje hrstka ztroskotanců, kteří zde hašteřivě poukazují na to, jak mylné a závádějící informace můžou prostí a naivní lidé bez rozmyslu přijmout za kult. Tohle nebylo marný, když už nic tak se zasmějete, jakékoliv vyvracení holokaustu je za prvé absurdní a za druhé je to urážka padlých a přeživších. Je jen s podivem, že se najdou lidé, kteří se své pravdy nechcou za nic na světě vzdát .... no nedivte se, poznatek, že celý život jste věřili v pokřivenou pravdu může kdekoho dostat na kolena. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Na tento kousek jsem se těšil, byť vím, co je pan Klusák zač. Hodně se řeší, co to vlastně je. Jestli je to film, dokument, syntéza obou...ne. Je to hlavně režisérův experiment. Což o to, ať si Klusák točí jak chce. To není ani to nejdůležitější, i když formálně a techniky je to kvalitní film. Problém spočívá v samotném obsahu. Je úplně jedno, co si tam zaranžoval režisér (takovou past na Daliborka i diváka), naneštěstí pro diváka sám do jámy spadl. Vychtěnost, nepřirozenost a hlavně závěrečná trapnost jde na vrub jeho ideovému/aktivistickému/manipulátorskému přístupu. Netvrdím, že tam nejsou zajímavé momenty, ale jako celek to nefunguje. Nějaký pokus o moralizování, odkaz či vzkaz...v tomhle se to nepovedlo. 54%. /Nákladové nádraží Žižkov/ ()

MencaCZ 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozmýšlel, jak bych měl Daliborka ohodnotit, do nynějška si nejsem jist. Mé hodnocení se totiž odvíjí od toho, jako co Daliborka zařadit. Stále totiž nemohu přijmout fakt, že bych to měl hodnotit jako dokument. Přijde mi totiž nemyslitelně bizarní, že by to, co bylo natočeno, nebylo včetně dialogů předem přesně naplánováno. Nevěřím zkrátka, že to bylo autentické. Pokud by bylo, tak bych tomu asi na hodnocení přidal. Pokud je tomu ale tak, jak si myslím, tedy že se jedná o jakýsi (ne)film, tak je mé hodnocení naopak nadsazené. Protože sledovat hodinu a čtyřicet minut postavy, které se snaží velice špatně zahrát opravdový "výkvět společnosti", je prostě mučení. Přitom jediné myšlenka díla Daliborek, kterou jsem pochytil, bylo ukázat, jak je pro některé jedince složité orientovat se v dnešní změti mnoha informačních zdrojů, které jsou ale mnohdy daleko méně než nerelevantní. ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

vesele depresivni,tragicky zabavne..Daliborek neni nacek je jen strasne hloupy a Klusak mu znicil uz dost zpackanej zivot - jako socialni experiment do hlubin sidlaku dost dobre! furt cekam kdo mi vysvetli postavu otcima.. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[NEDOKOUKÁNO] A já se ani nedivím. Po vzoru toho, že ani nevím jestli jsem film vypnul, protože jsem ani nevěděl jestli jde o dokument nebo hraný film a nebo protože mi vadily neustálé lopaťácké, vyplešlé, xenofobně rasistické kecy. Což se není samozřejmě čemu divit, když jde o film o náckovi a náckovském okolí. To by mi asi ani ve výsledku ani tak nevadilo, jsem na to zvyklý, ale spíše asi jde o tu chaotiku. Vít Klusák sklidil kritiku za to, že je to vykonstruované. Nechápal jsem. Teď se nestačím divit. Skvelý námět přeměněný v neklid a nejistotu, jelikož film vlastně nemá dokumentaristické prvky. A tam je zakopaný čokl. Mám silnou nechuť film dokoukávat. A ve výsledku. Asi ani o moc ošizen nebudu. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dokumentárna komédia? Tak nakoniec ani dokumentárna, a komédia pomerne slabá. Názory Daliborka vyzerajú celkom reálne, ale tie hrané scény sú katastrofa. Zaujímavé je, že dokumentárnym sa film stáva, až keď sú aktéri dostatočne pripití. V triezvom stave, keď sa hrajú na hercov, scenáristov a režisérov (všetko v jednom) sa stáva film nepozerateľným. Účel dokumentu je jasný od začiatku, ukázať mladému divákovi, ako by dopadnúť nemal. Potvrdzuje to aj návšteva Osvienčimu, kde dokumentárna komédia pokračuje ešte viac rozpačitým spôsobom za účasti väčšej skupiny komparzistov, ktorá tam ktovie prečo stojí a nepovie ani slovo. Rozporuplný film, ťažko hodnotiteľný, kde je akékoľvek hodnotenie správne. A teraz idem čítať k nemu zaujímavosti, aby som si možno ujasnil, ako sa veci s hercami nehercami majú. Aj tak je bezkonkurenčne najlepším hercom pán Vladimír, ktorý má názory vždy také, ako práve režisér potrebuje, a dokáže na kameru aj trikrát pobozkať vianočného kapra a následne ho tromi údermi zabiť. ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama