Reklama

Reklama

Svět podle Daliborka

  • angličtina The White World According to Daliborek (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Svět podle Daliborka je filmový portrét autentického českého neonacisty z Prostějova, kterého štáb Víta Klusáka sledoval po dobu dvou let (2015 - 2016). Dalibor K. (37) pracuje jako lakýrník, točí amatérské horory, skládá naštvané písně, maluje a je radikální neonacista. Blíží se mu čtyřicítka, ale doposud neprožil plnohodnotný vztah se ženou, bydlí totiž stále se svojí matkou Věrou (63). Nesnáší svoji práci, cikány, Židy, uprchlíky, homosexuály, Merkelovou, pavouky a zubaře. Nesnáší svůj život, ale neví, co změnit. Natáčení obrazů ze života nácka s uměleckými ambicemi započalo ve chvíli, kdy se Daliborova matka seznámila přes Facebook se Slovákem Vladimírem (47), který s oblibou říká, že by "z cikánů udělal asfalt". Tragikomický vhled do světa "obyčejných slušných Čechů", kterým se stýská po Adolfu Hitlerovi. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (397)

Kacounek 

všechny recenze uživatele

Z toho snímku mi není moc dobře. Opravdu je to s mými spoluobčany tak špatné - hloupost ve spojení s agresivitou názorů a neschopností jakékoliv sebereflexe? Pak se nemůžeme divit naší politické reprezentaci. Daliborova píseň "Hermafrodit", je jediné, co mě pobavilo. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Sonda do života typického českého nácka? Nene, Daliborek ani není nácek, jako spíš chudák a hlupák. Smutné je, že tu svou ubohost ukázal celé zemi a zatáhl do toho i svou zvláštní rodinu. Ale lidi to dělají za 50.000 ve výměně manželek co týden, tak proč ne… Není to žádný insider dokument, jen obyčejný bulvár. Koukat se na toho blba hodinu a půl dá fakt zabrat. Záchrana je, že je to místy úsměvné. Daliborek nepotřebuje ani tak trest za své náckovské názory, ale spíš psychoterapeuta a pohlazení. 2,5 * ()

navorski 

všechny recenze uživatele

Stylizace dokumentu do hraného filmu se skoro úplně povedla, ale není lehké to vybalancovat. V tomto smyslu to působí jako nadějný lehce neotesaný debut. Je to ale zábavné, dojemné a má to myšlenku. Pozadí natáčení je lepší než celý film. Ale ne o moc. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Bože, ten Klusák je ale dement. Fakt nechápu, proč netočí normální filmy, když dokumentu očividně neni schopnej. Dál nechápu, co mi těch 105 minut krystalickýho odvaru nejomletějších klišé na daný téma (uprchlíci, jsem rasista, no a co?, židi, ilumináti...) mělo dát. I rádoby autentický vyhrocený situace (kalbička s kámošema v práci) jsou jak z nějakýho kavárenskýho vtipu a dost daleko za hranicí wtf jsou pak momenty z Daliborkovo youtuberskýho života. A závěr s potetovanou babčou? Tvl, jestli to bylo real, tak je to vůči ní docela prasárna. Vlastně jediný, co mě na tom bavilo, byla ta jeho máma ala legínová královna s tim jejím brouk pytlíkovskym strejdou. (20%) ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Jako dokument to nefunguje a ani nemůže, protože to prostě dokument není. Je to příšerná karikatura hloupého a zamindrákovaného Čecháčka a já se jenom modlím, aby takových lidí bylo v ČR co nejméně ()

KR4T4S 

všechny recenze uživatele

Mám trochu problém s formou. Jako dokument to za mě moc nefunguje. V dnešní době, kdy se točí adaptace hry s Pacmanem, filmy o emotikonech, to klidně mohl režisér pojmout jako zfilmování internetových diskusí. Tak to na mě působilo. V podstatě vše, co v Daliborkovi je, jsem už právě vysledoval na netu. Ano. Takoví lidé existují. Nic nového film nepřináší. Ale zas na druhou stranu - ne každý má možnost tuto zkušenost získat. Jenže pak zas naráží film na onu formu. Proto to problematické přijetí jako dokumentu. Nebo aspoň to mohlo být ve stylu Kanclu a podobných mockumentů. A Dalibora je mi upřímně líto. Jde poznat, že si pár problémů v sobě nosí a že by stačilo poznat opravdu dobrého člověka/kamaráda. Vlastně nakonec i ty dovětky na konci snímku, dávají naději, že aspoň režisér mu trochu pootevřel dveře do zdravějšího světa. ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za provedení a jedna za nápad. Dokumentace Daliborova života je skvělý nápad. Asi i chápu systém reprodukce událostí při natáčení (stát Daliborovi nonstop za zadkem by asi nešlo), ale je tu jeden zásadní problém, který celý zážitek z filmu kazí. Je to strašně matoucí. Většina lidí (co jsem tak pozoroval) vlastně moc nepochopila "vo co jako de"? Já jsem před shlédnutím (projekce s komentářem režiséra v Dlabačově) shlédl plno rozhovorů, které přesně toto řeší, takže jsem věděl aspoň trochu. Podle mě by stačilo, aby byly komentáře, kterými režisér Klusák hodně objasní byly obsaženy ve filmu a ne v diskuzi po něm. Nebo by mohl udělat Film o filmu. Jo a chci druhej díl Svět podle Vladimíra!!! ()

Roxan odpad!

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu jsem odcházela vážně naštvaná. A ne kvůli tomu, že Daliborek je tak trochu neonacista a přítel jeho matky absolutní rasista, ale kvůli tomu, jak jednoduše je možné skupinu lidí ponížit a ztrapnit. Natáčeli Daliborka a jeho rodinu dva roky, není nic jednoduššího než bezkontextově poskládat záběry, aby ukázali to nejhorší ze života každého z nás. Konec dokumentu, kdy režisér vystoupil proti D. názorům se mi zdál už opravdu jinde - během debaty jsme slyšeli, že s D. diskutovali o jeho názorech celou dobu. Proč režisér vystoupil až před skupinou cizích lidí? Šlo o hájení názoru, ztrapnění D. nebo vylepšení vlastního obrazu. Nakonec se tím ale zas tak trápit nemusíme, protože všichni lidi na exkurzi v Osvětimi byli komparz a scéna tak působí jako vyhrocený konec Výměny manželek, který měl zvednout sledovanost. Je mi smutno, ale ne z Daliborka, ale z tohohle dokumentu, který se snaží získat pozornost na základě ztrapňování lidí. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Po veľmi, veľmi dlhej dobe tu máme vážne rozporuplný film, ktorý osobne neviem ani ako hodnotiť. Či už z pohľadu režiséra alebo hlavných protagonistov sa dajú oznámkovať najlepším i najhorším hodnotením. Po stránke sociálnej, či politickej sa nebudem vyjadrovať, pretože debata a rozpisovanie by bola nekonečná a k riešeniu problému by som sa vrátil k prvej vete. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

V. Klusák má rád kontroverzi a určitej konflikt, nicméně v tomhle dokumentu to úplně nezvládl. Problémem jsou dvě věci - 1. výběr hlavního protagonisty (a jeho rodiny/okolí) je tak extrémní a okrajovej, že to je až moc do očí bijící. 36 letej mamánek, asociál a jednoduchej člověk, kterej se vlastně schovává za masku tvrdýho nácka, že víc už to ani nejde. 2. finální "tilt" pana režiséra se vážně nehodí, pokud to má být seriózní a tím pádem objektivní dokument. Trochu mám pocit, že to Klusák nezvládl a sám v určitou chvíli nevěděl, co chce vlastně točit. Jinak je to vcelku zajímavá sonda do společnosti, kam se "normální" člověk jen tak nedostane a chvílema fakt nezbývá než kroutit hlavou, co se to tam děje! P.S.: A ten přítel maminky je teda taky napováženou, protože něco tak pekelnýho se jen tak nevidí. ()

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Můžete ho buď milovat nebo nenávidět.Dalibor a jeho kámoši maji ale můj respekt že vůbec pustili kameru do svýho soukromí a nebáli se jít do toho i za cenu že se ztrapní nebo budou mít opletačky s policajtama.Jedinej kdo mě teda sral byl ten ulhanej a falešnej přítel Daliborovi máti ale jinak proti týhle tragikomedii nemám výtek.Ba naopak sem nadšen. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Zajimavý je, že film, který jsem viděl předtímto je tu veden jako komedie a přitom to je spíše dokument a tady je to zase naopak. Je pravda, že jsem zahlédl zprávu, že to je vše nahrané, tak proto jsme to nebral tak moc vážně. Trošku mi to připomnělo stylem Office nebo PaR. Daliborek pobavil. 70% ()

Teg 

všechny recenze uživatele

Poměrně prvoplánový dokument. Forma, kterou Klusák zpracovává, brnká na ty správné struny a publikum se povýšeně usmívá. Při trochu kritičtějším pohledu je to ale čistý hyenismus. Daliborka, který nejspíš díky souhře okolností dopadl jak dopadl je mi líto, ale Vítek tu zaprasil víc než slušně. Takže palec dolů. Hezky to napsal Marigold. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Bizarni dokument, kde v prvni polovine vetsinu zabavy zajistoalo dohadovani se, kdo z protagonistu je vic retardovany. Epilo je ale silny. A pisen hermafrodit ma genialni text. ()

Související novinky

43. Letní filmová škola začíná 28. července

43. Letní filmová škola začíná 28. července

18.07.2017

Největší prostor bude věnován švédské kinematografii, na kterou se zaměří blok Fokus. Ze Švédska přijedou také významní hosté: svou retrospektivu na LFŠ uvede Tarik Saleh, k němu se přidá i jeden z… (více)

Reklama

Reklama