Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Baladický příběh scenáristy Vladimíra Körnera a režiséra Milana Cieslara o dospívající dívce Grétce ze slezského pohraničí, která se dostala do nacistického programu Lebensborn pro vyšlechtění čisté nordické rasy. Mladičká Grétka Weiserová (M. Hilmerová) je pod záminkou rentgenové prevence proti TBC poslána do lesního sanatoria Isolde. O svém poslání zprvu nemá tušení. Neví, že sítem pro převýchovu prošla přičiněním učitele, který jí chtěl po matčině smrti pomoci k lepšímu životu, a díky osudové náhodě, protože se narodila ve stejný den jako sám druhý muž Třetí říše Himmler. Společně s dalšími „vyvolenými“ dívkami zde prochází nacistickou výchovou, aby posléze zajistily hitlerovskému Německu rasově čisté potomstvo. (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý počin, a to zejména originálním námětem a také hereckými výkony nejen Moniky Hilmerové ale třeba i Vilmy Cibulkové... Jedna věc mi ale na filmu vadila - a to podle mě dost kýčovitý konec (nebudu ho tu popisovat, abych nenaštvala ty, kdo film ještě neviděli), ale je to takový Happy End za každou cenu a podle mě se do toho filmu prostě nehodí. Slyšela jsem, jaký byl původní záměr s koncem filmu a myslím si že je škoda, že byl na popud režiséra změněn. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ojedinělý filmový náhled do nacistického projektu Lebensborn. Monika Hilmerová hraje skvěle, ale můj obdiv si zasloužila především Vilma Cibulková. Její Schefarztin jako by vypadla z propagandistického filmu. A vůbec scénář jako celek je velice vydařený. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mohl to být opravdu zajímavý a působivý snímek, ale stal se průměrným. Proč? Film nemá žádné silné momenty a ani atmosféra by se nedala nazvat zrovna jako nejpovedenější. Chtěl tvůrce říct nějakou myšlenku, z které by se mohli budoucí generace učit nebo jen chtěl natočit film o něčem co se stalo, bez ničeho hlubšího? Příběh mi nepřišel strhující ani silný, ale velmi obyčejný zasazený do neobyčejného prostředí, které se však ukázalo nečekaně nudné. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Velice zajimave pojaty pribeh divky vybrane do nemeckeho vycvikoveho programu a predevsim obdivuhodny herecky vykon v te dobe temer nezname Moniky Hilmerove, ktera sve kvality jen potvrdila v Obetech a vrazich. Co hlavne ocenuji je velmi dobre proklesleni jednotlivych postav. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, leč trochu (akademicky) chladný film o historicky mírně opomíjené epizodě druhé světové války, je dobře, že Milan Cieslar sebral odvahu a našel peníze k natočení filmu o projektu nacistických lebensbornů. Výborná předloha Vladimíra Körnera a Vilma Cibulková v jedné z vedlejších rolí... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Koukali jsme na to ve škole a byl jsem docela mile překvapen. I když se mi zdá že cokoli je české je buď o komunistech nebo o nacistech. :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZAPADÁ SLUNCE! ADOLF HITLER S NÁMI! PŘENESME TENTO ČISTÝ PLAMEN DO LŮNA SVATÉ PŘÍRODY. AŤ NIKDY NEUHASNE, NOVÉMU POČETÍ ŽEHNÁ NOVÉ SLUNCE.“.... /// Jako jedna z mnoha mohla dát ,,DAR VŮDCI“ na místě špatným pro život, ale dobrým pro vědu. Zajímavý nápady má ten Cieslar. Nemyslím jen samotnej příběh o esesáckých matracích. Líbí se mi totiž (hlavně) provedení. Poetika se mísí s epikou, o dramatický situace tu není nouze a fantastická je Vilma, chrlící spoustu ,,pravdivých“ replik, který možná smrdí pózou, ale vystihujou situaci. Ke světovosti filmu něco (spíš víc) chybí, ale moc bych si přál víc podobně odvážnejch filmařů v naší kinematografii! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Válí se nám doma řád ,,Krve a slunce“. 2.) Poláky mám nejradši na ledu. 3.) Chtěl bych se nechat od Vilmy Cibulkový poučit o nadčlověku (nebo snad radši vodpanit?...). /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem velmi mile překvapená filmem o kterém jsem nevěděla, ale který mně byl doporučený. Ano, o dokonalých dětech pro Třetí říši jsem už slyšela, takže Grétčin příjezd a důvod, proč jela do velkého domu s více pěknými děvčaty byl jasný od samého počátku. Já se přiznám zcela otevřeně, že můj zájem se ustálil na hereckém výkonu mně neznámé Moniky Hilmerové a tradičně dokonalé Vilmě Cibulkové v roli ne zrovna záviděníhodné, ale inteligentní doktorky s jasnou představou o říši a čisté rase. Trochu se to odehrávalo téměř v mysteriózním duchu, ale to mně nevadilo. Jednou vidět válečný film bez vražedných akcí (kromě jedné a to byla spíš trpící akce) je také umění. Za mě to byla velká spokojenost. Bála jsem se závěru, ale nebyl k tomu absolutně žádný důvod a toho si také cením. Díky ! ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Téma druhé světové války je stále otevřené novým a novým tématům, ať již z bojiště či domácího zázemí. Tento příběh je natočen velmi jímavě, dobře působí prolínaní češtiny, němčiny i polštiny. Hereckým výkonům dominuje Vilma Cibulková. Škoda jen nedotaženosti některých naznačených témat. 85% ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Cieslar rozhodně není zárukou kvality, ale když dojde na zvěrstva nacismu, tak se vždy zázračně vybičuje ke kvalitnímu výkonu a doručí velkolepou podívanou. Sledování výplodů chorých německých mozků je zkrátka sázka na jistotu. Skvělému obsazení vévodí ďábelská Cibulková a andělská Hilmerová. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Lebensborn se týká v podstatě velmi kontroverzního tématu, rozhodně na české vody, přijde mi. Bohužel se nekoná žádné kladení otázek ohledně motivace a ospravedlnění, psychologizace nebo něco takového, co bych třeba ráda viděla. Film je natočený jako pohádka o popelce, takže co mi z něj zůstalo v hlavě nejvíc byl sametový hlas a kulaté brejličky prince na bílém koni. Ačkoliv bych si byla raději pamatovala rozporuplnou Vilmu nebo cokoliv jiného. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tématem více než zajímavý film o dalším střípku z nacistické ideologie. Mile překvapila hlavně jazyková stránka, trochu mě provázela obava, že to bude celé česky (tudíž autenticita půjde do kytek), ale naopak, nejenže se zde velmi lehce přechází z češtiny do němčiny a nazpátek, mluví se zde i polsky (tato řeč už však v titulcích přeložena nebyla, takže když se jí mluvilo rychle, moc dobře jsem bohužel nerozumněl). Příběh by možná mohl být trochu dramatičtější, přece jenom takhle to chvílemi působilo spíš jako historická rekonstrukce, ale hlavní hrdince, i když se chová dost často hloupě a zbytečně riskantně, divák fandí a není mu lhostejné, jak to s ní dopadne. Z ostatních herců se mi jednoznačně nejvíc líbila Vilma Cibulková, která byla ve své roli obrovsky přesvědčivá. Konec jsem čekal trochu jiný, a proto mě docela (dalo by se říct mile) překvapil (přesněji tak z poloviny). Slabší 4*, snímek bych doporučil spíše zájemcům o problematiku druhé světové války než nezainteresovanému publiku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V českém hraném filmu ojedinělý pohled do prostředí u nás téměř neznámého - "reprodukovny panské rasy". Ve skutečnosti pohled do obludného nevěstince-kravína, v němž jsou obě pohlaví rovnoměrně ponižována ve jménu posedlých nacistických pseudoteorií. Nikoliv náhodou je spoluscénáristou tohoto filmu velká autorská postava tématu - Vladimír Körner. Asociace s ADELHEID nebo KRVÍ ZMIZELÉHO nejsou tedy náhodné. Jedna z největších tragédií moderního středoevropanství je více než přes ideologické slogany a velká slova nazírána důsledně pohledem zděšeného, nejistého děvčete, pochybujícího i o vlastním původu. Z plejády skvělých hereckých výkonů mimo Hilmerové určitě vyniká i Cibulková, dnes jedna z nejvyzrálejších původních osobností naší střední herecké generace. Námět i směřování filmu je jistým pandánem ke konzumistickým šekovým jistotám a důrazným varováním před tím, co by také, byť před lety zažehnáno, mohlo znovu příjít. Varováním ne marným a inspirujícím pro ty, kteří jsou připraveni naslouchat. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film založený na skutečných událostech z období 2. světové války. Než jsem film zhlédla, byl mi program "Lebensborn" zcela neznámý a při popisu děje i sledování jsem stále přemýšlela nad tím, zda se to vše skutečně událo. Přišlo mi to strašně bizarní a "choré." Tento projekt skutečně existoval a byl jedním z řady fanatických nacistických ideologií na vytvoření dokonale čisté německé rasy, která by vytvořila "Nový řád" a "Novou, nezničitelnou říši." Zaujala mě především, mě dosud zcela neznámá, Monika Hilmerová, která mě svým panenským a nevinným vzhledem i přirozeným herectvím uchvátila. Pro mě jedna z nejkrásnějších hereček, jaké jsem v současném českém filmu viděla. Velká škoda, že není více v podvědomí a nedostává výraznější role. Fenomenální rovněž nacistická doktorka v podání Vilmy Cibulkové. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V době, kdy česká kinematigrafie skomírá, musí na scénu přijít tvůrci ze staré školy. V tomto případě se na post scénáristy po letech vrátil Vladimír Körner. Působivý baladický příběh dívky, která se nevědomky dostane do programu Der Lebensborn (továrny na áríjce) a vzplanutí lásky vůči židovskému chlapci. Svojí syrovostí připomíná severské balady, či sovětská válečná dramata. Milan Cieslar je jedním z nejschopnějších režisérů součastnosti, jehož talent může být více využíván pro kina, pro TV je ho škoda. Monika Hilmerová je naprosto přirozená, nordicky namaskovaný Karel Dobrý dokáže čarovat i pohledem, Michal Sieczkowski výborný a Vilma Cibulková dechberoucí. Vladimír Körner našel v poslední době v Milanu Cieslarovi pro zfilmování svých drsných balad toho pravého. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Když už si člověk myslí, že o druhé světové válce bylo natočeno všechno, co může být jen trochu zajímavé, tak přijde film, který se věnuje problematice, o níž jsem zatím téměř neslyšel a vlastně jediný případ, kdy jsem něco málo o plánovaném tvoření árijské rasy zaregistroval, bylo ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále, kde pokud se nemýlím hlavní hrdina pracoval v podobném zařízení, ve kterém se v tomto filmu ocitla i hlavní hrdinka. A musím říci, že tahle část z druhé světové války byla velice zajímavá a film na tuto látku rozhodně nahlíží velmi kvalitně a dá se říci skoro až strhujícím způsobem, ale bohužel zároveň také trochu s odstupem a velice chladně. A ten chladný náhled jakoby z odstupu, to je asi jediná věc, která mi na tomto filmu vadila, jinak se jedná o hodně zajímavý a kvalitní příběh, který určitě stálo za to vidět a který je hodně povedený. Jen by mě ještě docela zajímalo, jestli hlavní hrdinka to své dítě někdy našla, ale to je jen jakási malá nepodstatná osobní výtka. Pokud se podívám na herecké výkony, tak tam rozhodně musí směřovat má velká pochvala pro všechny zúčastněné, počínaje Monikou Hilmerovou v hlavní roli, přes Vilmu Cibulkovou, Bronislava Poloczka, Michala Sieczkowskiho, až např. po Martina Stránského v menší roli. Všichni se snažili, všichni hráli bravurně, a všichni se tak přičinili o kvalitní a na české poměry nevídaně povedený film. Nebýt toho chladného nazírání na celý příběh, které jsem z filmu cítil, tak to mohlo být i za pět hvězd, takhle jsou to "jen" čtyři hvězdy, ale hodně solidní a hodně kvalitní čtyři hvězdy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný český film,s ktorým by mi po odvysielaní urobila radosť ktorákoľvek tv stanica, lenže tie radšej dookola opakujú opozeranú klasiku. Chápem, že to nieje film pre široký okruh divákov, ale podobne je to aj s inými dobrými českými a slovenskými filmami. Film samotný rozpráva o udalostiach počas vojny, o ktorých mnohí iste nikdy nepočuli a nemyslím si, že by bol film nezaujímavý. Určite dokáže zaujať nielen mužské publikum, pretože téma, ktorá sa točí i okolo detí, by mohla byť ženám blízka. Monika Hilmerová hraje výborne. V čase natáčania bola ešte veľmi mladá a je vidieť, že v intímnych scénach mala dablérku. Vytkol by som miestami nezrozumiteľné dialógy, hlavne rýchlo rozprávajúci poľský žid by možno potreboval otitulkovať. Trošku vyšší rozpočet, pár napínavých scén nayvyše a film sa kľudne mohol stať omnoho slavnejším. Napriek tomu , klobúk dole. Viac podobných filmov! 80%. ()

Reklama

Reklama