Reklama

Reklama

Bohatý továrník Pavel Haken (H. Haas) je zapřisáhlým starým mládencem, který s pomocí věrného sluhy Václava (V. Trégl) úspěšně uniká nástrahám vdavekchtivých žen z lepší společnosti. Jediné chvíle klidu tráví Pavel ve víkendové vilce, kterou si nechal postavit daleko od lidí. Jenže právě tam, přímo na Pavlově pozemku, se pod stany utáboří celý houf jeho nápadnic, které k tomu dostaly svolení od továrníkovy matky. K jejich zděšení si Haken porozumí s prostořekou Andulou Mráčkovou (V. Ferbasová), která vypomáhá v táborové kuchyni. Uražené slečny se nakonec s Andulou vsadí, že ani ona Hakena nezíská… (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pánové a dámy, u mě tento film vyzdvihává herectví Hugo Haase! On snímek dělá jedinečným a hraje skvěle! ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Ac hlavni roli ztvarnila ma "oblibenkyne" Vera Ferbasova nepodarilo se ji nastesti slusny dojem z pomerne vtipneho snimku pokazit. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Oblíbené téma: Chudé děvče a bohatý nápadník-ženich. Sen mnoha jiných dívek v každé době. Že to nemůže fungovat? Tak to se už dozvíte v této velice svižné konzervační komedii se skvěle a vtipně napsanými dialogy a s velmi dobrým civilním výkonem zapřísáhlého starého mládence Hugo Haase v hlavní roli. Haas je zde od začátku až do samého konce prostě neodolatelný. Vzduch, strom ,šiška ale co:-) Jeho pozvolné seznamování s Andulou, rozhovory se sluhou atd. Partnerkou mu je zde Věra Ferbasová (chudá Andula, dcera taxikáře-Saša Rašilov) konečně zahrála také něco jiného než jen ty její věčné diblíky a i přes ten její rozpačitý úvod pak víceméně vystupuje a chová se opravdu jako skutečná dáma. Tréglův sluha je další zdařilá a lehce zapamatovatelná figurka tohoto velmi oblíbeného přihrávače. A mladší bratr Anduly, tak trochu na duši slabý Tonda (Stanislav Neumann), je zde také k nepřehlédnutí.."Kde mám ten kajak":-)? "Koukám jakou máš krásnou haciendu":-)? Zdařilý film, který bych řadil přeci jen o stupínek výš, než byl obvyklý dobový standard.. Obsazení, herecké výkony, svižné a vtipné dialogy a režie - takže v konečném součtu za 4*. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já se téměř vždy bavila, pokud byl na place Hugo Hass. Tenhle film jsem viděla asi dvakrát, ne nějak cíleně, prostě byl zrovna v telce. Nepatří zrovna k těm nejpovedenějším, ale za to mohou jiné faktory, určitě ne Hugo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Tak abyste věděla, já s ním promluvím, a kdyby mě i 10x vyhodil…“ - „To je docela možné, co potom?“ - „No, já ještě nevím…tak bych vás třeba unes.“ - „Jé, vy byste mě unes?“ - „No ovšem, kolik vážíte?“ Pavel Haken je boháč, který díky falešným telefonátům prchá ze spárů slečen, nutí matce šlehačku, hraje sám se sebou šachy, vášnivě chytá ryb…u, pěstuje si směšný knír a nabízí ženám různé věci …třeba bobkový list! Haas je tu perfektní. Má navíc dobré spoluhráče, ať už věrného Trégla, noblesní Šlemrovou („Václave, odkliďte tady to smetí.“), prostořekého Neumanna…či chvílemi i zábavnou Ferbasovou (silnější momenty převládají). A nevím, co je ještě práce Scheinpflugové a naopak už Cikána s Haasem, ale ty vtipné, hravé dialogy je radost poslouchat. Škoda, že tempo kolísá a ke konci filmu trochu dochází dech. Přesto spokojenost a solidní 4* navrch. „Já to vemu rovnou od elektriky, doprava, doleva, rovně a už sem tady.“ - „A jako vždycky o půl hodiny později!“ - „Jako vždycky prosím ne…byly doby, že sem chodila až i o hodinu.“ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

I když není vlastně vůbec ničím výjimečná, je tahle romantická komedie přece jenom velmi příjemná a Hugo Haas s Věrou Ferbasovou tvoří doslova roztomilý pár. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pan Haas je zde sice excelentni, ale chatrny dej a staticnost zbylych postav tento snimek srazi hodne nizko. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré herectví všech zúčastněných, dvojice Haas - Ferbasová výborná, skvěle jim to pasuje, celkově povedený humor a různorodost prostředí, letní tábor je nádherná podívaná. Klasická romance a trampování, zastoupeno rozverným zálesákem Neumannem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moje predsavzatie pozrieť si väčšinu filmov z domácej produkcie, ktoré miestna komunita zaradila do prvej tisícky, nezačalo najlepšie. Andula vyhrála predstavuje typický prvorepublikový film, v ktorom chýba výrazná herecká osobnosť. Hugo Haas s jeho "prkenným" prejavom a neprirodzene deklamovanými vtipmi ju nemohol predstavovať. Obávam sa, že ani pri ďalších pokusoch neobjavím nejaký skrytý filmový poklad, na ktorý som doteraz nenaďabil. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Spolehlivá klasika, která si v ničem nezadá s mnohem protěžovanějšími předválečnými „pamětníky“. Svižná, plná skvěle napsaných dialogů a slovních přestřelek, se skvělým a ďábelsky hláškujícím Hugo Haasem coby štvancem vdavekchtivých slepic, dokonale přihrávajícím Václavem Tréglem a šarmantní Růženou Šlemrovou, která s oběma zdatně drží krok. Dojem nekazí dokonce ani Ferbaska, kolísající mezi okouzlující živelnou komikou a úsměvnou ochotnickou prkenností. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Podzim 1938. Houstnoucí atmosféra se dala krájet, tím spíš, že se pomalu schylovalo k tragédii jménem Mnichov. Strach a nejistota přepadaly také Hugo Haase, vystavovaného den co den sílícím vulgárním atakům budoucích kolaborantů z řad (nejen) pražských Němců. Pár měsíců předtím, během letních prázdnin, bylo ale ještě všechno jinak – režisér Cikán jej angažoval do jedné z hlavních rolí filmové komedie podle populárního bestselleru Olgy Scheinpflugové a zdálo se, že dny plné slunce, radosti a nakažlivého humoru nikdy neskončí. Haas, vyzbrojen pověstným sarkasmem, nemá čím zklamat ani tentokrát, snad také proto, že zdrojem jeho mimořádné tvůrčí geniality zůstával povznesený výraz nad sebou samým. Na stejné frekvenci jsou ostatně naladěni i všichni ostatní – sympatická Ferbasová, která mezitím dospěla v jednu z nejlepších komediálních hereček vůbec, nepostradatelný Trégl, Šlemrová, jejíž jiskřivá ironie báječně souzní s Haasovými postranními glosami, mladistvě vyhlížející Neumann i nenápadný Saša Rašilov. Tehdy asi ještě nikoho nenapadlo, že další film s populárním Židem Haasem už v Československu nikdy nevznikne. Doba se rychle měnila, v mnoha případech šlo o hodiny či minuty a na hrdinská gesta jaksi nezbyl čas. Haasova potupná a tichá emigrace v únoru následujícího roku byla zoufalým činem zoufalého člověka a pro český film znamenala jednu z nejbolestivějších ztrát. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Věra Ferbasová v jedné ze svých rolí ďiblíků, které mi byly odporné do té chvíle, než jsem pochopil, že dost prostých lidí ji mohlo mít rádo a považovat za "jinou" komediální herečku, než bylo tehdy běžnější. I když jsem to pochopil, tak se mi její styl hraní nikdy moc nelíbil. Nejlepší je asi až ve filmu "Drahé tety a já". ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pri takýchto filmoch sa človek len tak zastaví a povie si, ako je možné, že komédie mali kedysi šmrnc, boli milé, slušne, nepotrebovali nič sexualizovať a dokonca ani feminizmus mebol nutný na to, aby hlavná predstaviteľka len svojim hlasom a krásne hovorenou češtinou potešila. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Já mám tricitkovy komedie docela i rád, ale tahle mi nepřišla moc vtipná. Nejhorší byl bratr Anduly, to byl i na tehdejší poměry megatrapák. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tyhlety červené knihovny (to fakt psala Scheinpflugová?), do nichž nemohl Hugo Haas vnést nic ze svého smyslu pro humor a musel se tvářit, jak je nadšený z baculaté Ferbasové, když kolem něho běhala spousta holek daleko lepší postavičky, mne moc neberou. Tři hvězdy dávám za úvodní část, která má určité haasovské rysy i komiku, ale to odhalení strašné sázky, rok bez sebe a závěr v obchodě, to bylo čiré zoufalství. Navíc ten dívčí tábor v lese, začátky trampingu, to se sem moc nehodilo, i když se z toho snažili tvůrci vybruslit touhou po chatě mimo městský život. Od Ferbasové se mi líbila jediná scénka, ta, kde vypočítává, jak na táboře vaří, uklízí a myje nádobí a vedoucí jí řekne, ať si užívá prázdninový život. Navíc Andula skutečně se měla omluvit za ty zmatky, ale neudělá to ani jednou, a za blba je chlap. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář : Josef Neuberg, Jarka Mottl. Kamera : Ferdinand Pečenka a Karel Degl Degl. Hlavní postava je určitě Hugo Haas. 60 % ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zdařilá konverzační komedie, s jistou dávkou noblesy, velkým množstvím vtípků a mně milou a příjemnou atmosférou. Uvědomím-li si, v jaké době snímek tvůrci natáčeli, musím smeknout, poslední film Huga Haase u nás. Příběh je samozřejmě čitelný, o tom žádná, nicméně nadhled a lehkost, svižné tempo vyprávění + vynikající herecké obsazení (Růžena Šlemrová v roli maminky, Václav Trégl jako Hakenův sluha, Stanislav Neumann, Andulčin bratr, no a v neposlední řadě báječný filmový pár Věrka Ferbasová a Hugo Haas) to vše jej posunuje do nadprůměru. "Já vím, vzduch, strom, šiška." ()

Reklama

Reklama