Reklama

Reklama

Hvězdná brána: Atlantida

(seriál)
  • Kanada Stargate: Atlantis (více)
Kanada / USA, (2004–2009), 71 h 12 min (Minutáž: 41–44 min)

Předloha:

Brad Wright (povídka)

Hrají:

Joe Flanigan, David Hewlett, Rachel Luttrell, Jason Momoa, Torri Higginson, Paul McGillion, David Nykl, Robert Picardo, Rainbow Sun Francks, Mitch Pileggi (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(98)

V Antarktíde vedci objavili starú základňu z antických čias. Odhalia v nej odpovede na tisícročné tajomstvá, napríklad aj to, že stratené mesto Antikov - bájna Atlantída - sa v súčasnosti nachádza v galaxii Pegasus. Expedíciu, ktorá sa do galaxie Pegasus vydá preskúmať Atlantídu, vedie dr. Elizabeth Weirová (Torri Higginsonová), bývalá veliteľka SGC, spolu s podplukovníkom Johnom Sheppardom (Joe Flanigan). Na hviezdnej bráne je však potrebné zadať až osem symbolov a zdroj energie vystačí len na jedno otvorenie červej diery, preto sa expedícia nemusí už nikdy vrátiť na Zem. Expedícia pozemských kolonizátorov odhaľuje v Atlantíde množstvo šokujúcich skutočností z histórie Zeme a dozvedá sa informácie o našich predchodcoch - Antikoch, ktorí dnes tvoria najpočetnejšiu rasu vo vesmíre. Pozemšťania nadväzujú vzťahy s obyvateľmi okolitých planét, potomkami Antikov. Neustále ich však sužuje hrozba útokov zo strany agresívneho nepriateľa, krvilačnej rasy Wraithov, ktorí z ľudí vysávajú životnú energiu, pretože ju sami potrebujú na to, aby prežili. Naši noví Atlanťania sa snažia pomáhať ostatným a brániť Atlantídu za každú cenu, pretože Wraithovia by mohli objaviť Zem a nájsť tu svoje nové loviská. S riešením problémov významne pomáha aj český vedec dr. Radek Zelenka (David Nykl), povestný svojimi typickými hláškami v rodnej češtine. (TV JOJ)

(více)

Recenze uživatele PEPR k tomuto seriálu (19)

Útočiště (2004) (S01E13) 

Za setkání s živým antikem by dali všechno. A když se s jedním setkají, tak ... ()

Dopisy z Pegasu (2005) (S01E16) 

Wraithové se blíží k Atlantidě. Je načase informovat velitelství SGC a možná přidat i pár osobních vzkazů ... ()

V obležení, 1. část (2005) (S01E18) 

Wraithové jsou stále blíží a blíže k Atlantidě. Bitva o Atlantidu bude nevyhnutelná a po Atlantidě se prochází Wraith. ()

McKay a paní Millerová (2006) (S03E08) 

Tentokrát se objeví na scéně sestra McKaye a budou mít plné ruce práce, aby nevyhodili do vzduchu celý vesmír. A v mezičase jsi vyjasňují rodinné neshody. ()

Návrat, 1. část (2006) (S03E10) 

McKay je na palubě Deadala a chce vyzkoušet mezigalaktický most, který společně s Carterovou vymyslel. Jde vlastně o to, že mezi Zemí a Atlantis je umístěno více jak 30 bran a cestování z jednoho místa na druhé jde snadno a rychle. Při testu se však objeví na blízku nějaká cizí loď. Rodneymu se podaří loď kontaktovat. Ta je antického původu a na palubě se nacházejí Antikové. Mají však nějaké problémy s hyperpohonem, proto požádají, aby je Daedalus přepravil na Atlantis. Po příletu do ztraceného města Antikové chtějí, aby expedice opustila Atlantis, že už se o město postarají sami. ()

Návrat, 2. část (2006) (S03E11) 

Atlantis je pod vedením Antiků. V městě se nachází i gen. O'Neill a Richard Woolsey z I.O.A., kteří mají s Antiky vyjednávat. Jenže město je napadeno replikátory. Tým pplk. Shepparda společně s dr. Weirovou a dr. Beckettem se i přes zákaz SGC vrací jumperem pomocí mezigalaktického mostu zpět na Atlantis. McKay dostane nápad, jak replikátory v Atlantis zlikvidovat. Chce využít Niama - replikátora, který se pohybuje na oběžné dráze. ()

Ozvěny (2006) (S03E12) 

Na Atlantis se zdá být všechno v pořádku, dokud Teyla nezačne mít zvláštní vidiny. Když se prochází městem, z ničeho nic vídá antickou ženu, která mluví divnou řečí, a popáleného antického pilota. Nikdo jí zprvu nevěří, vyšetření také nic neukáží, jenže později mají vidiny i ostatní členové expedice na Atlantis. Pod vodou se k městu také začnou přibližovat stovky velryb. Co mají ty dvě zdánlivě rozdílné věci společného? McKay nalezne na tuto otázku odpověď - velryby stahující se k městu se pomocí halucinací snaží lidi v Atlantis varovat před nebezpečným výronem ze slunce, jenž každých 15 tisíc let ohrožuje planetu. ()

Bezohledný hrdina (2006) (S03E13) 

Athosianové Teyle řekli, že na jedné planetě žije superhrdina, který se postavil několika ozbrojeným mužům a všechny je přemohl. Sheppardův tým se tedy vydává na danou planetu. Tady však zjistí, že oním hrdinou je jejich starý známý Lucius Lavin, který zaktivoval antický osobní štít. Jenže na planetě se objeví ještě někdo, koho všichni znají - genijský velitel Kolya. Problémy na sebe nenechají dlouho čekat. ()

Rodneyho povznesení (2006) (S03E14) 

Vědci v čele s Rodneym McKayem prochází město a snaží se vypnout všechna nepotřebná zařízení, která Antikové na Atlantis aktivovali. Jenže Rodney je náhle zasažen energetickým výbojem z nějakého zařízení. Vše vypadá v pořádku, ale pak McKay zjistí, že má nové schopnosti - slyší vše, co se jen šustne, ovládá telekinezii a umí číst myšlenky. Weirová pomáhá s překladem antických textů spojených s přístrojem. Dozvídá se, že se Rodney musí povznést, jinak zemře. ()

Hra (2006) (S03E15) 

Po příchodu na Atlantis McKay se Sheppardem objevili záhadnou hru, kterou začali hrát. Jednalo se vlastně o real-time strategii - každý z nich se staral o národ na imaginární planetě. Alespoň si mysleli, že imaginární... Jednoho dne totiž tým majora Lorna navštíví planetu, kde má jeden národ na vlajce obličej McKaye. Planeta totiž byla součástí antického sociologického experimentu, který si však McKay se Sheppardem vyložili jinak. Mezi národy se vedou spory, které mohou vyústit ve válku. Tomu se však musí za každou cenu zabránit. ()

Archa (2007) (S03E16) 

Tým pplk. Shepparda prozkoumává vesmírnou stanici zasazenou uvnitř malého měsíce. Po restartu počítače se zjistí, že se uvnitř stanice nachází ještě někdo další, počítač totiž detekuje známky života, i když zde předtím žádné nebyly. Dalším člověkem na stanici je Herick, který měl za úkol zachránit několik tisíc svých lidí pomocí wraithské transportní technologie právě před Wraithy. Jenže něco se pokazilo a tak tu uvízl také. Tým se mu snaží pomoci. ()

Neděle (2007) (S03E17) 

Je krásná slunná neděle a všichni v expedici na Atlantis mají mít volno. Alespoň to nařídila dr. Heitmayerová, protože si každý musí odpočinout. Elizabeth přijme pozvání na oběd od jednoho z vědců, McKay má schůzku s Katie Brownovou, nechce se mu totiž s dr. Beckettem na ryby. Sheppard je s Rononem, zástupce českého národa dr. Radek Zelenka hraje s několika soupeři šachy a Teyla se jen tak prochází po městě. Jenže najednou se ozve strašná rána, která nedělní klid přeruší. Exploze v části města zraní několik lidí včetně Teyly... jenže to není poslední smutná událost v tomto díle. ()

Ponoření (2007) (S03E18) 

Vědci na Atlantidě zjistí, že se někde na dně oceánu nachází geotermální vrtná stanice. Tu by mohli použít, jako zdroj energie. Proto se Sheppardův tým, dr. Weirová a několik dalších vědců "nalodí" na jumpery a vydají se stanici hledat. Když ji najdou a začnou ji prozkoumávat, Teyla vycítí přítomnost Wraithů. Senzory však žádné známky Wraithů neodhalí. Teyla, aby dokázala, že má pravdu, se pokusí s wraithským návštěvníkem spojit. Jenže je ovládnuta wraithskou královnou a zraní několik lidí. Královna se do oceánu zřítila během války Wraithů s Antiky. ()

Msta (2007) (S03E19) 

Sheppard, Ronon, McKay a Teyla cestují na jednu planetu, ze které se jim již dlouho nikdo neozval. Zdá se jim to proto divné. Když dorazí do osady, nikde ani živáčka... až na jednoho - McKay totiž objeví jednu známku života v podzemí. Sestupují tedy do podzemních chodeb, kde naleznou spoustu zavražděných a zmasakrovaných těl obyvatelů vesnice. Také zahlédnou nějaké stvoření, které až nápadně připomíná obrovské Eratruské brouky. Zjistí, že Wraith, kterého se snažili "polidštit" - Michael - zde na planetě prováděl experimenty. ()

Zaútočit první (2007) (S03E20) 

Plukovník Abe Ellis přilétá na Atlantis s novou pozemskou lodí Apollo. Pořídili totiž snímky rozestavěných replikátorských lodí, které určitě staví k útoku na Atlantis. V tom se jim musí zabránit, a tak je naplánován útok jadernými bombami. Ten je úspěšný, jenže poté na orbitu planety, kde je ztracené město Atlantis, přilétá satelit, jenž má i hvězdnou bránu. Ta se aktivuje a skrz ni je na Atlantis vyslán silný energetický paprsek. Město okamžitě aktivuje štíty, ty ale věčně nápor nevydrží. ()

Unášeni proudem (2007) (S04E01) 

První díl čtvrté sezóny pokračuje přesně tam, kde skončila poslední epizoda série třetí - Atlantida se pohybuje volně ve vesmíru kvůli předčasném vystoupení z hyperprostoru. Nikdo neví, ve které části vesmíru se město nachází a ještě do toho je těžce zraněna dr. Weirová. McKay společně se Zelenkou zjistí, že Atlantidě nebezpečně rychle klesá energie, protože paprsek replikátorů poškodil rozvody. ZPM se tedy vybíjí mnohem rychleji a moc dlouho již nevydrží. Rodney je tak nucen vypnout všechny nepotřebné systémy a postupně zmenšovat štít. ()

Záchranné lano (2007) (S04E02) 

Atlantida je stále ve volném vesmíru, proto se Rodney McKay snaží dokončit hyperprostorový generátor určený pro jumper. Pokud se to podaří, může Sheppard a jeho tým vniknout na domovskou planetu replikátorů, aby ukradli ZPM potřebné pro Atlantidu. To se podaří, všechno je v pořádku, avšak Rodney najde ve zdrojovém kódu replikátorů příkaz, který je nutí útočit na Wraithy. Tým se tedy s pomocí dr. Weirové pokusí kód znovu aktivovat. Poté se Sheppardův tým vrátí jumperem na Atlantidu, kde ihned aktivují ZPM, vyberou vhodnou planetu a Atlantida tak přistane na novém místě. ()

Shledání (2007) (S04E03) 

Ronon a Teyla jsou na návštěvě v jedné vesnici. Tam Ronon potká své tři kamarády ze Satedy. Dozvídá se od nich, že Wraithové pracují v nějakém tajném zařízení a že se snaží vypnout replikátorský útočný kód. Tomu by však bylo dobré zabránit, a tak Ronon přemluví pplk. Shepparda, aby se mise zúčastnil i tým z Atlantidy. Po splnění úkolu chce Ronon opustit Atlantidu a přidat se ke svým přátelům. Jenže vše nejde podle plánu... Mezitím se rozhodlo o tom, kdo povede expedici na Atlantidě po doktorce Weirové. Novým velitelem se tedy stává plk. Samantha Carterová. ()

Dvojník (2007) (S04E04) 

Tým pplk. Shepparda je na jedné planetě. Tu zkoumají hlavně kvůli Rodneymu, který si myslí, že by zde mohlo být něco důležitého. Všichni už jsou otráveni a chtějí se vrátit zpět na Atlantidu, ale McKay sleduje zvláštní známky energie. Zjistí se, že energii vydávají podivné krystaly rostoucí na stromech. John se krystalu dotkne a dostane elektrický šok. Tým se tedy vrací na Atlantidu, ale nezjistí se žádné problémy. Jenže postupně se všem ve městě začínají zdát noční můry, ve kterých figuruje právě Sheppard. ()

Související novinky

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Khal Drogo Aquamanem?

Khal Drogo Aquamanem?

16.06.2014

Jason Momoa ušel od Ronona z Hvězdné brány dlouhou cestu. Jeho Barbar Conan sice moc fanoušků předlohy nenadchl a záporácká role v akčním béčku Jedna mezi oči mnoha lidem unikla. Ještě předtím, než… (více)

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

Hvězdnou bránu čeká reimaginace

30.05.2014

Jeden z nejlepších filmů Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Útok na Bílý dům) letos slaví 20 let od premiéry. Hvězdná brána sice zamířila na velké plátno jen jednou, víc než 10 let ale úřadovala na… (více)

U Croma! Conan je z Havaje

U Croma! Conan je z Havaje

23.01.2010

Startoval kariéru jako model, pak ukazoval vypracovanou postavu v Pobřežní hlídce, několik let hvězdil jako drsný hláškař Ronon Dex v Stargate: Atlantis, brzy se objeví v adaptaci fantasy bestselleru… (více)

Reklama

Reklama