Apollo 13: Boj o přežití

• USA Apollo 13: Survival (více)
Trailer
USA / Velká Británie, 2024, 96 min

Peter Middleton

Kamera:

Anna MacDonald

James Spinney

Hrají:

Jim Lovell (a.z.), Neil Armstrong (a.z.), James Burke (a.z.), Walter Cronkite (a.z.), Lyndon B. Johnson (a.z.), Richard Nixon (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Strhující dokument o dramatické misi Apolla 13, který prostřednictvím původních záběrů a rozhovorů zachycuje boj o záchranu astronautů při návratu z vesmíru. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

imaginer21

všechny recenze uživatele

V podstatě se mohu podepsat pod ostatní místní komentáře: Tenhle film vidět tak před 20 lety, budou se mi s napětím potit dlaně do poslední chvíle, neboť jde vskutku o jeden z nejdramatičtějších milníků světové kosmonautiky s až neuvěřitelně dobrým koncem. To by ale látku knižně sepsanou samotným Jimem Lovellem a Jeffreym Klugerem nesměl už v roce 1995 uchopit s takovou precizností i velkolepostí Ron Howard a o tři roky později v rámci veleúspěšné série HBO se k ní znova vrátit Tom Hanks. Přesto ale dávám vysoké hodnocení, a to proto, že konečně vidím pravé tváře tam, kde jsem doposud většinou znal jen ty herecké. Navíc mohu porovnat filmovou fikci od reality (důležitost prvního zážehu, Mattinglyho pobyt v řídícím středisku, Swigert...). Dobové záběry a opravdu zdařilý střih dávají dokumentu to správné tempo, ty správné emoce a citlivý závěr, s důležitým poselstvím zejména pro dnešní rozbouřené lidstvo, tu správnou tečku, kterou jsme od veledíla Rona Howarda v roce 1995 úplně nedostali (ačkoliv tehdy ani nebyla třeba). ()

Rudolf.Benes

všechny recenze uživatele

V totálně analogových šedesátých a sedmdesátých letech,kdy závody o vesmírné zbrojení,( které řídil počítač s děrnými štítky)byly nedílnou součástí studené války,kdy každá druhá "vypuštěná" raketa explodovala,kdy zahynul nespočet amerických Rocketmanů,o ruských ani nemluvím,tak tehdy,sledoval opravdu celý svět vesmírnou oblohu napříč kontinenty.Dnes, kdy vám letí nad hlavou vesmírný vláček o třista padesáti šesti vagónech to s vámi ani nehne a klidně jdete na pivo. Bylo úžasné sledovati start rakety s mrazením v zádech,bouchne - nebouchne? Tak tehdy to byl určitě úchvatný zážitek s pocitem že každý z nás je součástí něčeho velkého. No,ale to je asi tak všechno, klaustrofobiní atmosféru se nijak zvlášť navodit nedaří,nic moc nového se taky nedozvíme a hlavně všichni víme jak to s tím Apolem dopadlo a to i přesto že se tvůrci snaží dostat do hry tu "nešťastnou" 13 tku. Nezlobte se na mě vy vesmírní kovbojové,ale mě to nebavilo. Otráven nudou jsem šel radši sledovat Muskův vesmírný express. 45/100 ()

Motinski

všechny recenze uživatele

Som jeden z mála kto zatiaľ stále nevidel Howardov film, takže možno nadhodnocujem, ale neviem si pomôcť. Tie archívne zábery, strih a dramatizácia (nie len pri vypätom závere) boli prvotriedne. Všetko čo sa chcete dozvedieť, sa tu dozviete. Originál voiceovery zúčastnených tiež pridali na výslednom dojme, no trochu som cítil že dokument nie je najkratší. Vzhľadom na celkovú kvalitu ale nejde až o tak silnú výtku. Objektívne ale priznávam, keď máte o Apolle 13 napozerané a načítané, je môžné že pre vás nepôjde o tak výnimočný zážitok ako v mojom prípade. ()

M.i.k.e

všechny recenze uživatele

Kdo viděl alespoň jednou Howardovo Apollo 13 tak tomu tenhle dokument nic nepřinese (i když by de hezky vyjímal v bonusových materiálech). Kdo naopak o Apollu 13 do teď nikdy neslyšel tak se dozví vše podstatné a klidně si může hvězdu přidat. Plusem jsou rozhodně dobové záběry, které jsou vždycky fajn…60% ()

luka4615

všechny recenze uživatele

Dle mého názoru se jedná o nepochopitelně podhodnocený počin, který vtahující dokumentární optikou mapuje události osudného letu Apolla 13. Jistě, kdo viděl stejnojmenný snímek se asi nic nového nedozví, ale vážně na tom tolik sejde? I navzdory tomu jsme stejně dostali skvěle sestříhanou podívanou, jejíž největší přidaná hodnota tkví v restaurovaných dobových záběrech a reálných promluv všech astronautů, techniků a jejich blízkých. Pokud jste tedy fanoušky kosmonautiky, potažmo ale zejména programu pilotovaných letů na Měsíc, tato dokumentární jednohubka by vám určitě neměla utéct. Skvělá práce! (Netflix) ()