Reklama

Reklama

Poklad pana Arna

  • Česko Páně Arnův poklad (více)

Obsahy(1)

Tři žoldáci zabijí venkovského šlechtice, který se jmenuje pan Arne. Zavraždí jeho rodinu a uprchnou s jeho majetkem. Jediným přeživším je mladá dívka. Po letech potká jednoho z vrahů, ale neví, o koho se ve skutečnosti jedná. Seznámí se s ním a zamiluje se do něj. Později zjistí, o jakého člověka jde, a stojí před dilematem, zda mu odpustit či se pomstít za to, co v minulosti spáchal na její rodině.
Tento film vychází z tradic severské kultury a jedná se o adaptaci románu Salmy Lagerlofové. V silném citovém příběhu střídá Stiller ateliérovou práci s natáčením v reálném exteriéru. (ČSFD)

(více)

Recenze (17)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

3,5  Pútavo nakrútený srdcervúci baladický príbeh zo zasneženej severskej krajiny. Film má predovšetkým nádhernú kameru s množstvom pôsobivých detailov (videná reštaurovaná verzia z roku 2017 bez zvukového sprievodu), či už mrazivej krajiny, alebo tvárí postáv, odkrývajúcich aj tie najjemnejšie odtiene emócií. Očarili ma aj na svoju dobu pôsobivé triky pri vidinách a snoch postáv. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Není to jen spektakulární příběh, ale i studie lidství v několika rovinách. Zápletka je hrůzná. Skupina skotských žoldáků přepadne bohatého pana Arna a zabije ho s jeho blízkými. Naživu zůstane jen dívka, která je ztělesněním nevinnosti a čistoty. Náhodně se seznámí s jedním z vrahů své rodiny. Řeší mravní aspekt, protože po tom co se zamilovaná se dozví, že je vrah. Zdá se, že už při námluvní konverzaci něco tuší. Film má jako všechny Stillerovi filmy depresivní vyústění. Vidíme zde několik dvojích expozic, které vytváří až hororový nádech (vrahovi se zjevuje dívka, kterou zabil). Stillerovi se povedla estetičnost obrazu a aranžování velkých situací (bývá upozorňováno na velkolepou zimní pohřební scénu s tajícím mořem, která později inspirovala Ejzenštejna). Záleží i na tom, jestli a jaký vám k filmu pustí hudební doprovod. ()

Reklama

Kass 

všechny recenze uživatele

Krvavá balada v mrazivých historických kulisách. Vrcholně atmosferická záležitost, lapena v zasněžených severských reáliích. S nádhernou, živou kamerou. Film je krásně zrestaurovaný, s patřičně přiléhavou psychedelickou hudbou, což výsledný prožitek z něj jen umocňuje. "Poklad pana Arna" je zářným příkladem, proč milovat svébytné umění zvané němý film. Otevřete si láhev červeného vína, pusťte si ho v noci a nechte se jím pohltit. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Krásná severská atmosféra severské balady o dívce, které skotští vojáci vyvraždili rodinu, a ona se přesto do jednoho z nich zamilovala. Její rozpolcení mezi láskou a touhou po pomstě ji nakonec dovedlo k tomu, že se sama probodla, aby pomohla odhalit vrahy své rodiny. Vizuální stránka a atmosféra filmy byly nádherné, trochu mi vadila hlavní postava dívky, která byla neustále umdlená. ()

Triplethink 

všechny recenze uživatele

Velmi těžko se mi tento film hodnotí. Pokud bych ho viděl v době kdy byl natočen určitě by mě očaroval a dal bych mu minimálně 4*. Viděl jsme zkrácenou asi 60 minutovou verzi v Ponrepu a musím říct že v tomto filmu je až mnoho filmových klišé na tu dobu teprv nových. Vycházím v mém hodnocení z jiných filmů z této doby co jsem viděl a proto jen 3*. Film je to pěkný, kvalitně natočený, ale ničím extra(až možná na závěrečný pochod) mě nezaujal. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama