Reklama

Reklama

Oliver!

  • Velká Británie Oliver!
Trailer

Nesmrtelný příběh chlapce, který měl odvahu chtít od života víc. Britská muzikálová adaptace slavného Dickensova románu Oliver Twist, oceněná šesti Oscary. Klasický román anglického spisovatele Charlese Dickense Oliver Twist, vyprávějící příběh malého sirotka, který navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratil víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočkal lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát, naposledy v roce 2005 Romanem Polanskim.

Výpravný snímek uznávaného britského režiséra Carola Reeda z roku 1968 je velkorysou filmovou adaptací úspěšného muzikálu z pera hudebního skladatele a autora libreta Lionela Barta, který měl premiéru v londýnském West Endu v červnu 1960, po níž následovalo neméně úspěšné uvedení na newyorské Broadwayi. Z hereckého obsazení je kromě prakticky neznámých dětských představitelů Marka Lestera (Oliver) a Jacka Wilda (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Rona Moodyho v roli Fagina a mladého Olivera Reeda coby nebezpečného zlosyna Billa Sikese. Snímek Oliver!, který dnes patří k filmové klasice, posbíral řadu cen – vedle prestižních Zlatých glóbů především pětici Oscarů v pravidelně udělovaných kategoriích (nejlepší film, režie, hudba, zvuk, výprava) a jednoho mimořádně uděleného Oscara za vynikající choreografii pro Onnu Whiteovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (43)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pět Oscarů ?! ... Snad ty vedlejší, ale film a režii - to snad ne ... Muzikály moc nemusím, ale když jsou kvalitní a hudba s písničkama je jakýmsi přechodem od jedné zápletky ke druhé, pak si je dokážu i vychutnat ("Sound of Music", "My Fair Lady", z těch novějších "Chicago" a "Moulin Rouge"). Tady se ale hlavní osnova příběhu odehrává právě při písničkách a mezi tím je pouze "vata". Herecké výkony (především malého Olivera) jsou velmi nevýrazné a mdlé (někteří zase až moc "divadelně" přehrávají). Oliverů Twistů už tu bylo dost a dost - no a tenhle mě zkrátka zklamal. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 5 : Nejlepší film, Režie, Výprava, Hudba - M, Zvuk + 6 nominací: Herec HR - Ron Moody, Herec VR - Jack Wild, Kamera, Kostýmy, Střih, Scénář - A ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $37,402,877Tržby Celosvetovo $40,000,000║ Muzikálové úseky fajn ostatné zas sú dosť rozťahané, minutáž dosť objemná na to aby dokázala naplno pútať. /60%/ ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tady se zpívá opravdu hodně a muzikál je zajímavý právě tím, že hudební výstupy nejsou jen "vatou". Ale nejspíš je to tím, že jde o přenesení úspěšného Broadwayského muzikálu na filmové plátno. Tomu by odpovídala i relativní obtížnost některých pěveckých míst. Film ale v žádném případě nerezignuje na dramatickou linku, naopak, Oscary za herecké výkony si nejspíš zasloužil a je odvyprávěn velmi poctivě. Proto i ta délka. Oscara si zasloužila i výprava. Ta je vskutku velkolepá a oproti některým scénám vypadá (rovněž londýnská) "My Fair Lady" jako ochotnický papundekl. Oproti tomu, jako muzikál je to trochu prkenné, strnulé a choreografie poněkud kostrbatá. Osobně nemám k látce nijak vřelý vztah, že by mi v hlavě utkvěla nějaká melodie, to také ne, ale pro anglo-americké publikum znamená Dickens asi hodně. Proto nejspíš ten Oscar. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Krasny vizual, pribeh je overeny casom a muzikalova forma tomu prekvapivo velmi svedci. Obrovsky mile prekvapenie a pacilo sa mi to viac nez niekolko uplne klasickych slagrov (napr. My fair lady alebo Sound of Music) 9/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na mě, ale přišlo mi to na oscara trošku slaboučké. Příběh je pěkný, ale když už člověk ví, jak se bude vyvíjet, tak ztrácí své kouzlo. Dobové kostýmy, atmosféra a tohle všechno je taky v pořádku. Zazní dokonce 2 pěkné písničky. Práce na tomto filmu je odvedena dobře, ale prostě mi tam chybí něco navíc. Ke všemu děj plyne hrozně pomalu a některé pasáže jsou vyloženě nudné. Jako muzikál řadím film k těm vydařenějším, ale jako film ho musím zařadit k těm horším. 2* ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Oskarový muzikál zpracovávající životní osudy Olivera Twista. Některá muzikálová čísla jsou jak hudebně tak choreograficky výborná, jiná slabší ale délka je zbytečně přetažená. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ide o vydarený muzikál, aj keď medzi tie naj by som ho nezaradil a Oscar za najlepší film treba brať s ohľadom na dobu a vtedajšiu muzikálovú módu. Najväčším plusom sú muzikálové scény (môže byť v muzikáli niečo dôležitejšie?), ktoré sú v drvivej väčšine davové a spevácky aj choreograficky sú zvládnuté výborne, dokonca mi to občas pripomínalo spartakiádu. Jediné, čo mi vadilo, bol predstaviteľ Olivera, ktorý bol taký nijaký. Spievať vie, no svojim jemnučkým hláskom znel skôr ako dievča a herecky teda veľa neukázal, ani na chvíľu mi nepripadal ako sirota z chudobinca, ale ako rozmaznaný bohatý chlapček. Jeden príklad za všetky, keď po dlhom cestovaní a hladovaní dostane do ruky pečivo, tak z neho odhryzuje po drobných kúsočkoch, akoby práve dojedol výdatný obed a toto musel do seba pchať nasilu. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Klasický šedesátkový muzikál se všemi přednostmi a neduhy, které k němu patří. Zpracování od velkolepé výpravy (film byl komplet natočen v ateliérech) přes kostýmy až po práci se stočlenným komparzem bere dech, k záporům patří hlavní hrdina v podání nevýrazného Marka Lestera, který celý snímek projde pouze s udiveným výrazem a pootevřenou pusou značící zřejmě mírnou mentální retardaci. Obsazen byl nejspíš kvůli své andělské tvářičce. Všechno ale vynahrazují herci ve vedlejších rolích - zejména neuvěřitelný Ron Moody, jehož Fagin je i přes svou pitvořivost živoucí postavou a jeho sóla i společný zpěv se svými svěřenci patří k vrcholům tohoto muzikálu. Problém nastává, když se protagonisté snaží vyzpívat ze svých pocitů, které nám jsou stejně dávno jasné a pouze zdržují děj. I tak se jedná o příjemnou záležitost, vedle níž působí i notně slavnější Za zvuků hudby jako nudná a sentimentální slátanina. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vizuálne okúzľujúci ( vpadá do toho aj predstaviteľ Olivera Twista, každá matka by bola na takú držku hrdá ) snímok, plný hravých muzikálových vystúpení a profesionality všetkých zúčastnených. Dusí sa však neprimeranou minutážou, z ktorej by nebolo hriechom čo to vystrihnúť. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Děsně pomalý - rozvláčný, místy až operetní muzikál. Každopádně výprava, kostýmy a Ron Moody jsou úžasní! You can keep the books. Start a library! ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Muzikály nikdy neboli a nebudú mojou šálkou kávy (nehovoriac o tom, že ju vôbec nepijem) a zväčša sa k nim dostanem len skrze dobré referencie, prípadne pre záujem o niektorého z tvorcov. Tu to boli režisér, jeho synovec - menovec hlavného hrdinu (keďže približne poznám jeho herecké kvality, dalo sa tušiť, že ostane len pri ,,normálnom" hraní bez spevu), 5 Oscarov, najlepší film ´68. Z môjho nezasväteného hľadiska sa jedná skôr o priemerný kúsok, po všetkých filmárskych stránkach len lepší štandard tej doby. Ani samotné choreografie neboli zväčša ničím iným len 100 krát videným neškodným nadskakovaním a iným tralalákaním, niekedy dokonca bez výraznejšieho opodstatnenia (viz. pieseň ,,Kto kúpi to nádherné ráno" v ktorej príde rad aj na pochod vojenskej gardy). Reed rozhodne nebol žiaden nímand a zaujímavým by tiež bolo pozrieť si, ako by vedel príbeh previesť do klasického dramatického filmu. Griffithova mikrorola bola skutočnou ozdobou. (221. hodnotenie, 28. komentár k filmu) ()

pivo 

všechny recenze uživatele

Muzikály mám rád a Oliver! je podľa mňa jeden z tých lepších. Herecké výkony sa mi páčili, hlavne Fagin a Bill Sikes boli dobrí. Oliver Twist bol taký, aký býva vždy, čiže pekný malý chlapec, ale ako postava je nezaujímavý. Rovnako aj jeho spev, nechápem prečo ho nechali predabovať dievčaťom (!). Kým som to nezistil, tak som myslel, že si asi zobral o niekoľko čísel menšie slipy. Oveľa lepší je Artful Dodger, tak herecky ako aj hlasovo. To hlavné na muzikáloch, čiže pesničky sú vynikajúce, napr. „I`d do anything”, „Who will buy” a ďalšie. Davové scény z niektorých pesničiek, často aj 8-minútových, sú úchvatné a hravo prekonajú čokoľvek aj z dnešných muzikálov. O to viac zamrzí, že keď sa nespieva je film oveľa pomalší a nudnejší, hlavne druhá polovica, v ktorej je len zopár piesní. Napriek tomu je to aj tak nadpriemerný muzikál. 85% ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Akademikom sa podaril neuveriteľný kúsok. V roku, ked kinematografia nebola nikdy silnejšia zvíťazil tento ľahučko nadpriemerný muzikál naproti enkláve kultových filmov najrôznejších žánrov.Oliver! je síce svieži a optimisticky ladený film, jeho obsah však pôsobí príliš sterilne a všetku svoju námahu mrhá práve na pesničky a choreografie, v ktorých sa nič podstatné neudeje. Výnimkou je dramatický záver, ktorý strhne príliš neskoro... Mladý hrdina je navyše nevýrazný, rozkošný, mladý chlapček, z ktorého ešte cítiť trému a neuľahčuje mu to ani taký borec, akým Carol Reed rozhodne bol. Dialógy sú mdlé a veľmi pasívne, okaté ateliéry majú rýdzo plochý charakter (až v noci majú silu) a príbehu chýba výrazné autorstvo. Pocit – divadelne nehollywoodsky s pár zlatými momentkami. No nič, očakávam, že najlepšou adaptáciou "Twistoviek" bude (ako zvykne byť) Leanova verzia. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Roztomilý muzikál s nádhernými songy. 1) Za nejlepší zde považuji písně a taneční čísla. Skladatel a libretista, vystudovaný malíř, 38letý Lionel Bart (písně pro muzikál napsal už o osm let dříve) zcela bez hudebního vzdělání neuměl ani zapisovat noty. Své melodie zazpíval klavíristovi, který je převedl do orchestrální podoby. Songs should be like sneezes - spontaneous, říkal. Místo aby spokojeně žil do konce svých dnů z tantiém, levně svá práva k písním prodal, aby mohl financovat dva další muzikály Twang a La Stradu. Ty ovšem zcela vybouchly. V roce 1972 Bart zbankrotoval, zadlužil se a dvacet dalších let prožil na pití a drogách v hluboké depresi. Novou příležitost mu dal britský producent Cameron Mackintosh v roce 1994. Vytáhl ho z chudoby. Bart však měl cukrovku a poškozená játra. Zemřel roku 1999 na rakovinu._____ 2) 62letý režisér (navzdory křestnímu jménu je to muž) Carol Reed natočil svůj jediný muzikál s obrovským úspěchem (nominace na 11 Oskarů, uděleno 5 - za kameru, za hudbu, za výpravu, za zvuk a za režii). Jako první Brit získal v roce 1952 rytířský řád čistě za svou filmovou režijní činnost._____ 3) Nepříliš podmanivý 10letý Mark Lester (Oliver) byl sice vybrán z pěti tisíc chlapců, ale i tak musel být nakonec dabován Kathe Greenovou, dcerou Johnnyho Greena, hudebního supervizora filmu. Green tento fakt veřejně přiznal až po dvaceti letech. Mark byl tone deaf and arrhythmic. Mark sám později pověsil herecké řemeslo na hřebík a o 18 let později se stal chiropraktikem s vlastní klinikou._____ 4) Špičkový herecký výkon na druhé straně podal představitel Fagina, 44letý Ron Moody, který za svou roli dostal Zlatý Globus v roce 1969._____ 5) Celý film byl natočen výlučně v tehdejších Shepperton Studios (interiéry i exteriéry), které dnes patří pod Pinewood Studios Group. Londýnské ulice včetně parní železnice byly postaveny stejně jako půlkruhovité stavby, kde bydlel Oliver a kde zazněl song Who will buy the wonderful morning._____ 6) Scéna s písní The boy for sale je historický nesmysl. V té době už nebylo možné obchodovat s dětmi jako s otroky. Naopak, právě státní úředníci jako byl Bumble museli obchodníkům jako Sowerberry platit za jejich služby, pokud chudé převzali ze státních rukou. Kniha to uvádí správně._____ 7) Závěrem si zazpíváme spolu s Faginem: I'm reviewing the situation / Can a fellow be a villain all his life? / All the trials and tribulations. / Better settle down and get myself a wife! / And a wife would cook and sew for me, / And come for me, and go for me, / And go for me, and nag at me, / The fingers, she would wag at me. / The money she would take from me. / A misery, she'll make from me... I think I'd better think it out again! ()

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Moskva 1969 - nominácia na 1. cenu, Špeciálna cena poroty za réžiu (Carol Reed), Najlepší herec (Ron Moody) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vitaz az 5 Oskarov, a to v dobe, ked Oskar nieco znamenal, dnes sa to uz degradovalo na Osrala a Ochcala vdaka ultra debilinam ako Moonlight. No nic, mne ako artovemu hnedopichovi toto maximalne vyhovuje, film ani nema poriadnu dejovu liniu, miestami je to az cervena knihovna, ale to nevadi, film som si perfektne uzil. Pesnicky na urovni, spieva sa o dusu, akurat tie dialogy boli pre mna obcas az podpriemerne kvalitne, respektivne nekvalitne. Fakt ako mohli si nechat viac zalezat na nich. Kulisy vsak na urovni, Reed to rezisersky dobre ustal, relativna spokojnost, ale nie uplna . 71 % ()

Reklama

Reklama