Reklama

Reklama

Oliver!

  • Velká Británie Oliver!
Trailer

Nesmrtelný příběh chlapce, který měl odvahu chtít od života víc. Britská muzikálová adaptace slavného Dickensova románu Oliver Twist, oceněná šesti Oscary. Klasický román anglického spisovatele Charlese Dickense Oliver Twist, vyprávějící příběh malého sirotka, který navzdory tomu, že v životě nepoznal nic než hlad a kruté zacházení, nikdy neztratil víru v lidskou dobrotu a po mnoha ústrcích se dočkal lepšího života, asi netřeba blíže představovat. A je také pochopitelné, čím tento košatý příběh plný emocí a dramatických zvratů přitahoval filmaře. Vždyť svého prvního filmového zpracování se dočkal již v roce 1909 v době němého filmu a od té doby byl zfilmován ještě mnohokrát, naposledy v roce 2005 Romanem Polanskim.

Výpravný snímek uznávaného britského režiséra Carola Reeda z roku 1968 je velkorysou filmovou adaptací úspěšného muzikálu z pera hudebního skladatele a autora libreta Lionela Barta, který měl premiéru v londýnském West Endu v červnu 1960, po níž následovalo neméně úspěšné uvedení na newyorské Broadwayi. Z hereckého obsazení je kromě prakticky neznámých dětských představitelů Marka Lestera (Oliver) a Jacka Wilda (Lišák Ferina) potřeba vyzdvihnout zejména Rona Moodyho v roli Fagina a mladého Olivera Reeda coby nebezpečného zlosyna Billa Sikese. Snímek Oliver!, který dnes patří k filmové klasice, posbíral řadu cen – vedle prestižních Zlatých glóbů především pětici Oscarů v pravidelně udělovaných kategoriích (nejlepší film, režie, hudba, zvuk, výprava) a jednoho mimořádně uděleného Oscara za vynikající choreografii pro Onnu Whiteovou. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední film roku 1968 a jako vždy Oskarovka. Olivera jsem kdysi kolem 20ti měl půjčenýho na videu a kromě písničky Pick a Pocket or Two jsem si z něj nepamatoval ani ň. Takže jsem čekal průšvih, ale Oliver není špatný film. Příběh je Dickens, který uměl napsat opravdu poutavé drama. Hlavní hrdina, andělsky vypadající Oliver si ve filmu projde peklem, které statečně snáší. Povedly se i ostatní postavy - odpudivé vedení sirotčince, které se cpe na bohatých hostinách, zatímco děti jedí ovesnou kaši. Fagin, vůdce zlodějského gangu zde narozdíl od Leanovy verze není hajzl a svým způsobem se o děti stará a má je rád. Naopak Bill Sikes v odpudivém podání Olivera Reeda je psychopat jak ze škatulky. Naprosto úchvatná je výprava, ať už chudinské čtvrtě plné doupat a slumů, pouliční ruch Londýna či bohaté sídlo. A ruku v ruce s tím jdou velkolepé taneční scény (Consider Yourself, Who Will Buy), které jsou fantastické. A finále je strhující a připomíná Universal/Hammer horory. Problém je, že písniček je prostě moc, jsou někdy neskutečně natahované a jelikož děj se posouvá v nich, ostatní je vata. Vím že je to muzikál, ale díky tomu a šílené stopáži je jinak výborný příběh na vedlejší koleji. A Oskar za nejlepší film? V roce kdy vznikla Vesmírná odysea, Tenkrát na Západě, Romeo a Julie a pár další výborných filmů. Sorry, ale absolutně nezasloužený. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vitaz az 5 Oskarov, a to v dobe, ked Oskar nieco znamenal, dnes sa to uz degradovalo na Osrala a Ochcala vdaka ultra debilinam ako Moonlight. No nic, mne ako artovemu hnedopichovi toto maximalne vyhovuje, film ani nema poriadnu dejovu liniu, miestami je to az cervena knihovna, ale to nevadi, film som si perfektne uzil. Pesnicky na urovni, spieva sa o dusu, akurat tie dialogy boli pre mna obcas az podpriemerne kvalitne, respektivne nekvalitne. Fakt ako mohli si nechat viac zalezat na nich. Kulisy vsak na urovni, Reed to rezisersky dobre ustal, relativna spokojnost, ale nie uplna . 71 % ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Akademikom sa podaril neuveriteľný kúsok. V roku, ked kinematografia nebola nikdy silnejšia zvíťazil tento ľahučko nadpriemerný muzikál naproti enkláve kultových filmov najrôznejších žánrov.Oliver! je síce svieži a optimisticky ladený film, jeho obsah však pôsobí príliš sterilne a všetku svoju námahu mrhá práve na pesničky a choreografie, v ktorých sa nič podstatné neudeje. Výnimkou je dramatický záver, ktorý strhne príliš neskoro... Mladý hrdina je navyše nevýrazný, rozkošný, mladý chlapček, z ktorého ešte cítiť trému a neuľahčuje mu to ani taký borec, akým Carol Reed rozhodne bol. Dialógy sú mdlé a veľmi pasívne, okaté ateliéry majú rýdzo plochý charakter (až v noci majú silu) a príbehu chýba výrazné autorstvo. Pocit – divadelne nehollywoodsky s pár zlatými momentkami. No nič, očakávam, že najlepšou adaptáciou "Twistoviek" bude (ako zvykne byť) Leanova verzia. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Výpravná, náročná a do detailů vypilovaná tanečně-hudební čísla na sebe strhla veškerou pozornost - a na malého Olivera a jeho smutný osud jakoby se při všem tom rozpustilém křepčení trochu pozapomnělo. Jaký byl vlastně ten nebohý chlapec ? Nevyhlížel nijak zvlášť zbědovaně a příliš se neprojevoval - snad s výjimkou dvou scének: V první z nich žádal o přídavek nechutné kaše a ve druhé bránil památku své mrtvé matky. Dalo by se říct, že byl naivní - to bylo možné akceptovat vzhledem k jeho věku a zkušenostem ... dále byl tvárný - to bylo nutné pro jeho přežití v nevlídném světě ... ale především byl nevýrazný - a to bylo příčinou mého mizivého zájmu o jeho osobu ... 3,5 * ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Muzikály nikdy neboli a nebudú mojou šálkou kávy (nehovoriac o tom, že ju vôbec nepijem) a zväčša sa k nim dostanem len skrze dobré referencie, prípadne pre záujem o niektorého z tvorcov. Tu to boli režisér, jeho synovec - menovec hlavného hrdinu (keďže približne poznám jeho herecké kvality, dalo sa tušiť, že ostane len pri ,,normálnom" hraní bez spevu), 5 Oscarov, najlepší film ´68. Z môjho nezasväteného hľadiska sa jedná skôr o priemerný kúsok, po všetkých filmárskych stránkach len lepší štandard tej doby. Ani samotné choreografie neboli zväčša ničím iným len 100 krát videným neškodným nadskakovaním a iným tralalákaním, niekedy dokonca bez výraznejšieho opodstatnenia (viz. pieseň ,,Kto kúpi to nádherné ráno" v ktorej príde rad aj na pochod vojenskej gardy). Reed rozhodne nebol žiaden nímand a zaujímavým by tiež bolo pozrieť si, ako by vedel príbeh previesť do klasického dramatického filmu. Griffithova mikrorola bola skutočnou ozdobou. (221. hodnotenie, 28. komentár k filmu) ()

Galerie (52)

Zajímavosti (12)

  • Celosvětová premiéra proběhla 26. srpna 1968 v Londýně. (ČSFD)
  • Jedná se o film kompletně natočený ve studiu, i když některé lokace byly postaveny v otevřené krajině. (MrCreosote)

Reklama

Reklama