Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starožitník Samek žije staromládeneckým životem. Finančně pomáhá své hospodyni při výchově její dcery Máni, která se učí na venkově kadeřnicí. Na doporučení dohazovače Mudry se Samek rozhodne, že se ožení. Máňa se vrací do Prahy a Samek, který ji delší dobu neviděl, je okouzlen jejím půvabem. Máňa má možnost získat pěkné místo, chybí jí však znalost němčiny. Samek jí nabídne výuku při společných vycházkách. Při německé konverzaci na Petříně Máňa upoutá elektrikáře Vaška, který se do ní zamiluje. Myslí si, že Máňa neumí česky, a tak si koupí učebnici němčiny, aby s ní mohl hovořit. Brzy se naskytne příležitost a oba mladí lidé si vyznají lásku. Samek se chystá nabídnout Máně manželství. Máňa ho ale předejde. Svěří se mu se svou láskou a prosí, aby zadal Vaškovi práci... (ČSFD)

(více)

Recenze (18)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když slyším stesky, že "dříve se točily dobré filmy," vzpomenu si na nějaký, který toto klišé vyvrací a je potřeba si tyto snímky také opakovat. Klasická limonáda první republiky, se slaboučkou, předvídatelnou zápletkou, patetickými dialogy a špatně vedenými herci (Cikán byl sice výkonný, ale spíš průměrnější režisér, i když pár perel na svém kontě má - třeba "Provdám svou ženu.") I přes námět Olgy Scheinpflugové podprůměrná až směšná záležitost (Marvan při hraní žárlivosti fakt neuvěřitelný), kterou nemusíte vidět víckrát. 30%. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Marvan v hlavní roli a dokonce i trochu jako milovník, že to není možné? To byste museli vidět tenhle polozapomenutý komediální klenot, obsazený osvědčenými komediálními tipy, Marvan sice nakonec utřel nos, ale nutno podotknout že s noblesou sobě vlastní. Co dál dodat, Ferbaska tu nijak nevybočuje ze svých stereotypních až někdy už doslova únavných rolí, Nedošínská tradičně dobrá, stejně tak Pešek, který se tu setkal opět se svým parťákem Strejkou, co by studentem z "Cesty do hlubin študákovy duše" ze stejné doby. Opět samej vtípek, ale oba tu tentokrát hráli elektrikáře, a nakonec Plachta, ano můj velký oblíbenec, byl to podle mě zase on, který zde na sebe strhl nejvíce pozornosti, včetně diváckých sympatií, opět mě zde zaujal, měl tu nejvíce komediálních scén, ta s indiány ve snu a ze ztraceným totemem v podobě dětské panenky neměla chybu, sranda byla i to jak si myslel že zpronevěřil šéfovi peníze a jak to začal přepočítávat, to kolik let by musel splácet statisícový dluh, při svém platu tuším 700 kč s odkladem 200 kč měsíčně:-) Sice jde o další z řady naivních, leč kouzelných snímků z té doby, na film se dobře kouká, diváka baví, a ani moc nenudí. Lepší dobový průměr. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

„Hudba a houpačky, za to bych dala život! Pojďme se zhoupnout! - Ale Máničko, přece nejste malé dítě, jste pomalu dáma! -Dáma.. copak se dáma nesmí zhoupnout? Mít radost ze života, na to není člověk nikdy stár!“ - Už jen uličnický odvar. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pěkná raně protektorátní záležitost, na kterou se velmi dlouho čekalo a až dnes byl film uveden na CSFilmu. Pro někoho možná naprosto řadový Cikán, eventuálně neopětovaně zamilovaný Marvan a duo matka / dcera v podání Nedošinské / Ferbasové... ale má to hodně do sebe. Jsou tu zajímavě - opatrně zobrazeny protektorátní reálie, viz seznámení Ferbasové a Peška v prostředí prátru a oddechu. CSFilm nám dopřál kopii s německými podtitulky, tak nám to kromě chybějícího filmu jako takového rozšiřuje i toto subtéma v českém filmu 30. a 40. let. Navíc, když jsem začínala, měla jsem problém zařadit si do této doby i samotného Peška, protože z jeho filmografie hodně chybělo, ale tady je študácký Lála v drobné úloze doplněn i o spolužáka Strejku a tedy věru nemám si nač stěžovat ;) ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Tohle mě hodně potěšilo – skvěle dramaturgicky zvládnutý sled přesně těch elementů, které jsem ve filmech odjakživa milovala. Za všechny bych jmenovala třeba ty scény, kdy si dva kamarádi jakože prozpěvují při kytáře a do zvukové stopy je střižen operetní tenor s celým orchestrem. To není chyba, právě tak to chci. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jméno herečky a spisovatelky Olgy Scheinpflugové se po obsazení Československa nacistickými uzurpátory záhy ocitlo na indexu. Jakýmsi nedopatřením se ovšem stalo, že jeden z jejích námětů byl navzdory všemu vzat v potaz pro budoucí filmovou realizaci. Cikánova veselohra sice sama o sobě žádné novum nepřinesla, přesto odvaha, s jakou byl námět manželky Karla Čapka předhozen německé cenzuře, zasluhuje mimořádné ocenění. Lehoulinký příběh o malých partnerských nevěrách a soubojích přinesl několik šťavnatých lidských figurek, s nimiž si věděli rady báječní herci v čele s Jaroslavem Marvanem, Jindřichem Plachtou, Ladislavem Peškem, Antonií Nedošinskou a Věrou Ferbasovou. Zkušený kameraman Jaroslav Tuzar potom dokázal s přehledem využít neobyčejný půvab pražských ulic a uliček, které se zas a znovu stávaly ideálním místem pro vznik milostných dobrodružství. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Žánr komedie je v tomto případě trochu nadnesený, k smíchu tady toho moc není. Snad jako doklad jedné z mála hlavních rolí Jaroslava Marvana té doby to stojí za podívání. Půvabné je, že skutečný věkový rozdíl mezi ním a věčně mladou (a únavně stereotypní) Věrou Ferbasovou nebyl zdaleka tak velký, než jaký jim tady byl přisouzen. Nic, co bych musel vidět víckrát. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Příjemná, romantická komedie, ač už s německými titulky, musela pohladit každého človíčka žijícího v Čechách a obrnět trpělivostí s nástupem německé okupace. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Antonie Nedošinská zahrála svou tradiční klasiku. Jaroslav Marvan byl jako ten dobře situovaný a zajištěný pán velmi příjemný, ale vedle Věry Ferbasové působil spíše jako její milující tatínek než jako snoubenec. Takže bylo nad slunce jasné komu dá ona přednost. Jistě by s ním mohla žít jako v bavlnce, ale to také není všechno. Jak zmínil Karlos80, ta scéna s indiány, kdy je Antonie Nedošinská za náčelnici a Ferbasová bubnuje dlaněnmi na bubínek, neměla chybu. Viděna filmová kopie s německými titulky, které mě ze začátku hodně rušily, ale pak jsem si je odmyslela. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film má jednu silnou devizu. Marvana. Jak se někde Marvan objeví, film jde automaticky tvrdě nahoru, jeho osobnost vnáší do filmů energii, těžko vysvětlit. Totéž je Plachta, který zde též hraje. Zbytek je skoro nepodstatný, i když Věra Ferbasová je zde rejžou držena dost zkrátka a je díky tomu dobrá. Film asi nebude perlou naší kinematografie, ale do lepší půlky se určitě vejde. 70% ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Stačilo maličko ze strany režiséra, možná lepší střih, a byla by to výborná komedie. Nedošínská s Ferbasovou coby matka s dcerou se k sobě typově a herecky perfektně hodí, Pešek se Strejkou taktéž, jen ten Marvan poněkud skřípal. A Plachta se svou opravdovostí zůstává úplně mimo jakékoli hodnocení... Ten kdyby vybíral příspěvky pro dobročinnou nadaci, tak se v její prospěch vzdám i věcí nejoblíbenějších - kabátu Guru a trika Adidas. Mimochodem, ač je to neuvěřitelné, Marvan je o pouhopouhých 5 let starší než Pešek. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Neurazí, ani nenadchne (přece jen jsme už v roce 1939). Populární herci jako Ferbasová, Nedošinská či Plachta zde představují přesně ten typ postav, které od nich čekáte. Marvan myslí na ženitbu a popravdě jsem byl přesvědčen, že mu to vyjde... Nejvíce oceňuji indiánský sen a také kameru na houpačce. Zajímavé je, že vtípek, který předvádí babka v komedii "Slunce, seno a pár facek", je k vidění už zde. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Klasická červená knihovna jako když vymaluje. Ale občas je tam nějaký vtípeček, takže se to vydržet dá. Pro jednou stačilo. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Komedie nijak nevybočuje z řad průměru, je zde však hezkým způsobem nastíněno, jak postarší pán pomáhá při studiiích finančně dceři své služebné, přičemž si ji (tu dceru) chce vzít i za manželku, ta však odmítá. V hlavních rolích osvědčená "třeštiprdla" Pešek+Ferbaska a navíc tradičně skvělý výkon pana Marvana, za kterého dávám hvězdu navíc. ()

thymus 

všechny recenze uživatele

Asi budu se svým hodnocením vedle nadšených ohlasů působit nepatřičně, ale nejde to jinak. Mám ráda některé staré komedie a s potěšením se na ně podívám i víckrát, tuto však mezi ně zařadit nemůžu. Ani kvalitní herecké obsazení ani námět nepomohly - podle mne - amatérskému zpracování a někdy až ochotnickým a statickým výkonům herců (bohužel i pana Marvana). To jsem zpočátku přisuzovala roku vzniku filmu, jenže spousta mých oblíbených děl byla natočena ve stejném roce a mnohdy i dříve, a jsou o mnoho kvalitnější. Myslím, že dvě hvězdy jsou dostatečně vysoké hodnocení. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Nuž, Marvan hlavnú úlohu sám neutiahne. Obzvlášť keď na plátne z troch štvrtín ani nie je. Zvyšok je však OK, hlavne Pešek +Strejka. ()

Reklama

Reklama