Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starožitník Samek žije staromládeneckým životem. Finančně pomáhá své hospodyni při výchově její dcery Máni, která se učí na venkově kadeřnicí. Na doporučení dohazovače Mudry se Samek rozhodne, že se ožení. Máňa se vrací do Prahy a Samek, který ji delší dobu neviděl, je okouzlen jejím půvabem. Máňa má možnost získat pěkné místo, chybí jí však znalost němčiny. Samek jí nabídne výuku při společných vycházkách. Při německé konverzaci na Petříně Máňa upoutá elektrikáře Vaška, který se do ní zamiluje. Myslí si, že Máňa neumí česky, a tak si koupí učebnici němčiny, aby s ní mohl hovořit. Brzy se naskytne příležitost a oba mladí lidé si vyznají lásku. Samek se chystá nabídnout Máně manželství. Máňa ho ale předejde. Svěří se mu se svou láskou a prosí, aby zadal Vaškovi práci... (ČSFD)

(více)

Recenze (18)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když slyším stesky, že "dříve se točily dobré filmy," vzpomenu si na nějaký, který toto klišé vyvrací a je potřeba si tyto snímky také opakovat. Klasická limonáda první republiky, se slaboučkou, předvídatelnou zápletkou, patetickými dialogy a špatně vedenými herci (Cikán byl sice výkonný, ale spíš průměrnější režisér, i když pár perel na svém kontě má - třeba "Provdám svou ženu.") I přes námět Olgy Scheinpflugové podprůměrná až směšná záležitost (Marvan při hraní žárlivosti fakt neuvěřitelný), kterou nemusíte vidět víckrát. 30%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Pěkná raně protektorátní záležitost, na kterou se velmi dlouho čekalo a až dnes byl film uveden na CSFilmu. Pro někoho možná naprosto řadový Cikán, eventuálně neopětovaně zamilovaný Marvan a duo matka / dcera v podání Nedošinské / Ferbasové... ale má to hodně do sebe. Jsou tu zajímavě - opatrně zobrazeny protektorátní reálie, viz seznámení Ferbasové a Peška v prostředí prátru a oddechu. CSFilm nám dopřál kopii s německými podtitulky, tak nám to kromě chybějícího filmu jako takového rozšiřuje i toto subtéma v českém filmu 30. a 40. let. Navíc, když jsem začínala, měla jsem problém zařadit si do této doby i samotného Peška, protože z jeho filmografie hodně chybělo, ale tady je študácký Lála v drobné úloze doplněn i o spolužáka Strejku a tedy věru nemám si nač stěžovat ;) ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Neurazí, ani nenadchne (přece jen jsme už v roce 1939). Populární herci jako Ferbasová, Nedošinská či Plachta zde představují přesně ten typ postav, které od nich čekáte. Marvan myslí na ženitbu a popravdě jsem byl přesvědčen, že mu to vyjde... Nejvíce oceňuji indiánský sen a také kameru na houpačce. Zajímavé je, že vtípek, který předvádí babka v komedii "Slunce, seno a pár facek", je k vidění už zde. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Antonie Nedošinská zahrála svou tradiční klasiku. Jaroslav Marvan byl jako ten dobře situovaný a zajištěný pán velmi příjemný, ale vedle Věry Ferbasové působil spíše jako její milující tatínek než jako snoubenec. Takže bylo nad slunce jasné komu dá ona přednost. Jistě by s ním mohla žít jako v bavlnce, ale to také není všechno. Jak zmínil Karlos80, ta scéna s indiány, kdy je Antonie Nedošinská za náčelnici a Ferbasová bubnuje dlaněnmi na bubínek, neměla chybu. Viděna filmová kopie s německými titulky, které mě ze začátku hodně rušily, ale pak jsem si je odmyslela. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Film má jednu silnou devizu. Marvana. Jak se někde Marvan objeví, film jde automaticky tvrdě nahoru, jeho osobnost vnáší do filmů energii, těžko vysvětlit. Totéž je Plachta, který zde též hraje. Zbytek je skoro nepodstatný, i když Věra Ferbasová je zde rejžou držena dost zkrátka a je díky tomu dobrá. Film asi nebude perlou naší kinematografie, ale do lepší půlky se určitě vejde. 70% ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama