Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na venkovském panství očekávají návštěvu mladého krále. Zpupná hraběnka (J. Vaculíková) by ráda získala jeho srdce, proto touží mít šaty ušité z té nejkrásnější látky. Po dlouhém hledání najde zvláštní třpytivé hedvábí u tajemné Bílé báby (P. Janů). Ta ji však varuje. Hedvábí patří paní Bouři, a kdo si obleče šaty z něj ušité, bude proklet. Hraběnka si přesto látku vezme a šaty nechá ušít u vesnického krejčího (J. Hartl). Jeho dcera Anička (K. Lidová) neodolá a nádhernou róbu i závoj si tajně vyzkouší. V otevřených dveřích ji spatří mládenec Lukáš (J. Dolanský) a nemůže od ní odtrhnout oči. Najednou se však strhne vítr a dívka mu před očima zmizí i se závojem. Lukáš se rozhodne Aničku, na kterou nemůže zapomenout, najít stůj co stůj… (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pionýrský šátek, že by se na tom s přehledem oběsila celá třída a kolik problémů z toho vzešlo. Ta epizoda se strašáky mi připomíná hru, co jsem měla na svém telefonu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co to meleš, jehelníčku ?? Jaká zas bouře ??" No, Bouře přece !! ;) V pohádkovém příběhu Němcové - Ne tedy Boženy, ale Jitky !! Té, co se chlubí Felliniho peřím.. - na tuzemské žánrové poměry silně netypickém, v detailech velmi silném i ozvláštňujícím, jakkoli jde v důsledku o poměrně roztříštěný hybrid i dost naivní adaptaci Karla Šiktance.. ()

Wolodja 

všechny recenze uživatele

Na pohadku prilis chaoticke. Jedine, co stoji za zminku je nekolik zajimavych hudebnich motivu Petra Hapky, ktery si v pohadce zahral take jednu z epizodnich roli. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zvláštní pohádkový příběh. Potěšili mě zpěváci v epizodních rolích a také mě potěšilo místo natáčení, protože se točilo i u jezírka v Prokopském údolí, což je bývalý zatopený lom. Jen jsem si říkala, jestli tam bude Jan Dolanský mlátit do toho bubnu na skále, tak určitě sletí dolů do vody. Nepřála bych mu to. V létě z té skály skáčou někteří odvážlivci. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Jediné, co na této pohádce stojí za řeč je Hapkova Hudba, která sice používá motivy z jeho písně Na hotelu v Olomouci, nebo z filmu V erbu lvice a dalších, ale aspoň tvoří jakýsi celistvý celek. I jako (ne)herec v roli Hroma byl mezi ostatními herci nejlepší. Nejhorší je fakt Dolanský, ten hraje pořád dokola v každém filmu to samé a nějaká kreativita u něho neexistuje. Co totálně sráží pohádku na dno jsou otřesné trikové efekty, které vypadají, jako by je na počítači dělalo nějaké sedmileté dítě. Hrůza, děs, běs. A Jitka Němcová jako režisérka taktéž zklamala na celé čáře. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Divná, příběhově nepřehledná pohádka, která mě ani nezaujala, ani nepotěšila, ani nevzala za srdce. Pro mě na jedno použití, snad pro děti zábavnější. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Zajímavé obsazení, to je asi tak všechno, co na téhle pohádce je zajímavého. Je tu pár pokusů o obrazovou kompozici a stylizaci, bohužel to nestačí a herecké výkony tady asi neexistují. Úpadek české pohádky. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Poměrně zvláštní pohádka o zakletí, které potkalo hodnou dívku místo zlé hraběnky, když si místo ní oblékla šaty ušité z plachetek patřící paní Bouřce. Naštěstí je poblíž hodný kluk Lukáš, který se ji vydá zachránit. A co s tím má společného zvon jménem také Lukáš momentálně nezvonící, to prostě nevím, protože jsem jeho roli nepochopil. Hezké exteriéry i solidní výprava a hudba zachraňují podivný příběh s poetickými či symbolickými místy, které jsou pro děti nesrozumitelné. Rozhodně tuto pohádku nezatracuji, místy byla slušně strašidelná, bouřka v ní byla velmi dobrá a celé to docela hezky vypadalo. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Karel Šiktanc je můj oblíbený básník, takže pohádka podle jeho námětu mě sice moc potěšila, ale výsledek bohužel nakonec působí spíš tak, že si tvůrci naběhli a přecenili své možnosti. Vím, že takový počin vůbec není lehká záležitost, fandila jsem mu a pokusu si vážím, ale toto prostě... moc nevyšlo. K Šiktancovým věcem by mi určitě daleko líp sedělo nějaké důstojné animovené zpracování, které dokáže s tím jeho obrovským nábojem poezie a metafor držek krok - uvolněněji rozvine všechno, co autor nabízí, celou věc sjednotí a přitom nechá prostor fantazii, interpretacím a dozvuku v duši. Téhle hrané pohádce se to (navzdory pokusům o poetické záběry v krásných exteriérech) moc nepodařilo. Ve výsledku je to pro mne něco jako vylévání vaničky i s dítětem. Ale hvězdičku navíc za kuráž, za hudbu a kameru tu klidně rozsvítím. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

původně mi přišlo,že je tam na můj vkus moc rudé barvy,ale nakonec jsem musela uznat,že se spoustou bílé a nebo naopak tmavé krásně kontrastovala....exteriéry byly mňamózní,příběh měl zvláštní náladu a Jan Dolanský si ten buben a bič evidentně vychutnal...já taky :-) ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Solidní pohádka, která není žádné jiné podobná. Příjemná hudba i dialogy. Děj je slabší, ale dá se. Efekty jsou slabší a jde vidět, že to je "pouze" TV pohádka. 3z5 jsou možná lehce nadhodnocené, ale měl jsem při sledování takový příjemný pocit a a něj tu hvězdu navíc dám. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Krásná Hapkova hudba, mimochodem jeden z motivů je známá píseň "NA HOTELU V OLOMOUCI", tradiční Hapkovi harmonie. No jinak atmosféra pohádky je docela přitažlivá, ale příběh nic moc. Představitelka Aničky je samozřejmě krásná a půvabná, Standardně dobrý Dolanský, zato příšerná Petra Janů... A skvělý Hapka v roli tajemného starce s bubnem. Co tomu hodně uškodilo byl zvuk postsynchronů. Některé dialogy jsou ale opravdu hezky poeticky napsané... ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Tak neviem či som pozeral rovnaký film ako väčšina recenzentov.Úplne neštandartná pohádka,skôr by som na ňu pozval dospelých.Scenár je slabý ,ale obraz a hudba to povzniesla . Pre deti je pohádka záberovo ťažká, a mohlo by tu príjsť k skresleniu dojmu. Z môjho pohľadu je Zvon Lukáš asi najoriginalnejšia pohádka za x-rokov.Vizuálné a trikové stvárnenie je vzľadom na možnosti česka skutočne skvelé. No takto by to nezvladol ani Jakubisko so svojou obrazovou fantáziou. Kameraman Martin Čech ovláda svoj nástroj bravúrne. O hudbe nebudem ani hovoriť , Petr Hapka je génius. Meno režíserky Jitky Němcovej si vryjem do pamäti. Moc sa Vám to podarilo vážení... ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale nějak divné to bylo :-). Ovšem Kládra Lidová má náderné velké oči a Mladému Janu Dolanskému to moc slušelo. a to je tak všechno. ()

j.o.j.o. 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina nejprve někde bubnuje, pak leží, sní chodí... Tvůrci by se měli rozmyslet co vlastně těm dětem chtějí říct! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Umím si představit, že jako knižní pohádka musí znít zajímavě. Zvláště proto, že obsahuje pro pohádku tak typické motivy, zvláště pro tu lidovou. Jenže natočená není moc zajímavá. Možná i proto, že obsazeni byli i zpěváci, kterým se ale role nepovedly. Na druhé straně není divu, když scénář byl tak chabý. Silný průměr nevyvádí z bludiště prakticky nic, co by stálo za čas. ()

Cverna 

všechny recenze uživatele

Tak nevím... Hezky se na to dívalo, hezky se poslouchala muzika, ale jinak...Mohl to být němý film, protože ty dialogy byly někdy zmatené a většinou zbytečné. Stávalo se, že jedna věta popřela větu která jí bezprostředně předcházela. A vysvobozování Aničky bylo okouzlující: Třikrát prásknu bičem a ož ji neuvidíš PRÁSK. Dvakrát prásknu bičem a už ji neuvidíš PRÁSK, Už jen jednou prásknu bičem a už ji nikdy nespatříš PRÁSK... a bylo to, zákonitě měla Anička zůstat strašákem, ale ono ne... strašák ukázal poraněnou ruku (pět minut po dvanácté) a bylo vysvobozeno... ()

tsatsiki 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za Dolanského a za Hapkovu hudbu. Zbytek herců špatný. Ještě paní Bouře byla ucházející. Efekty levné, scénàř nudný a z celé poháky čiší televizní, levné zpracování. Na film se dalo dívat jen díky lokacím a Dolanskému. Jedinný přínos to mělo, že si herci zahráli. Všiml si někdo z Vás komentujících, že si Hapka šlape na jazyk a mluví jak debil? Že vyzdvihuhete jeho výkon. Je to geniální skladatel, v Obchodnících,jako jedinný, byl dost dobrý, ale tento film ještě více pohrbil. 25% ()

Reklama

Reklama