Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka o neposlušné princezně, které se přestala lepit smůla na paty, když pochopila, že strůjcem svého osudu je pouze ona sama... Po smrti rodičů vychovává laskavá královna (B. Turzonovová) sama své vnučky Svatavu (K. Issová) a Ladu (K. Jandová). Trápí ji, jak se Svatava chová, vadí jí její zlomyslná a hašteřivá povaha. Po jedné hádce, kdy královna vnučku opět napomíná, Svatava nečekaně zmizí. V jiném království vládne urostlý král (M. Bahúl). Zatím marně hledá nevěstu, protože jeho nároky jsou velké. Chce jen takovou, která dovede vytvořit paličkováním stejnou krajku, jakou měla na šatech jeho matka. Králův rádce (J. Štěpnička) rozešle princeznám v okolí obrázek krajky spolu s pozvánkou na královský ples. Princezna Svatava doputuje do sousedního království, ale protože ji pronásleduje její špatný Osud (R. Holub), všude, kam přijde, přináší jen smůlu. Rozbije všechna vajíčka určená na přestavbu královského paláce, chce pomoci královské švadleně, ale nechtěně u ní způsobí požár a zapálí drahocenný vyšívaný závěs. O podivné výtržnici se doslechne i král. Mezitím děvče potká svůj špatný Osud tváří v tvář. Ten jí prozradí, že všechno může sama změnit… (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Osud neosud, pokud umíte paličkovat, tak podle vzoru krajku uděláte, pokud paličkovat neumíte, tak předpokládat, že se vám to čirou náhodou povede tím, že budete něco nepříčetně motat, je silně naivní. Pokud je člověk škodolibý, tak si vychutná, co všechno se princezně pokazí. spoiler - pokazí se všechno - konec spoileru. Nakonec se vezmou. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně jiná pohádka, v níž vlastně není zlo - jen smůla a osud, jenž se hlavní hrdinka v kouzelném podání Kláry Issové pokusí změnit. Vadilo mi vlastně jen obsazení Milana Bahúla, který se mi pro roli zdál až příliš starý, a Pavla Kříže, který se mi nezdál vůbec. Všichni ostatní byli dobří až více než dobří a scénář Ireny Pavlové se díkybohu obešel bez krkolomných zvratů a ukřičených situací. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Celá ta štrapáce princezny se škaredým osudem vypadá dost naivně. Vtipnost postavy italského kavalíra spočívající výhradně na přehnaném přízvuku taky nic moc. Vzpomínáte si na francouzského žalářníka z Šíleně smutné princezny? Rozdíl v úrovni ztvárnění postavy dané kategorie je propastný. Ne, že by na italském staviteli bylo něco špatně - kromě přízvuku a stereotypizovaného zvýšeného zájmu o ženské pohlaví není na něm právě vůbec nic. Zato na králi je toho hodně. Nevím, co si mám myslet o králi, který se neožení, dokud nějaká holka nevyšije přesnou krajku (kdyby to byl nějaký starý dynastický zákon, prosím, ale tohle zavání hodně divnou úchylkou). O králi, který ani v největším horku nesundá kožich, v jehož království je např. jediný "hospodář" (doslova jako funkce!) a do jehož paláce, ano až do jeho komnat si jen tak nepozorovaně vejde delikventka, kterou právě honí celá jeho garda. Dále nevím, co si mám myslet o království, jehož královna a obě princezny obývají jedinou místnost, v níž spí, připravují si (samy) a konzumují jídlo a také zde na trůně dávají audience cizím vyslancům. Ano, království je zchudlé a zadlužené, ale to mi na vysvětlení tohoto stavu nestačí. Přes to všechno patří tato pohádka k těm lepším z nového tisíciletí, protože jejímu příběhu kostrbatost a všudypřítomná nedotaženost zpracování celkem neubližuje. Motiv škaredého osudu je sice lehce zmatený, ale přesto pro vyprávění nosný a Holub je v této roli epesní. Obě princezny budí po všech stránkách mimořádně silný estetický dojem, což platí i o kostýmech (všech postav), vkusných a jaksi autenticky krásných. Silná je ale především estetika torzovitě utvářených prostor a objektů, jako je princeznin "dětský bunkr", polorozpadlý starý kostel jako místo SPOILER sňatku KONEC SPOILERU a konec konců tomu odpovídá i to výše kritizované bydlení v jediné místnosti. Scénografie je vůbec silnou stránkou této pohádky, je ale škoda, že zmíněným způsobem nebyla pohádka scénicky zpracována koncepčněji, že jde jen o několik málo zajímavě řešených míst. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vlastně mi vadilo jen to, že se král oholil (bez vousů vypadal starší a měl příliš ostré rysy). Všichni ostatní byli vybraní perfektně. Klára Issová se mi velmi líbila. Italského stavitele Pavla Kříže jsme všichni žrali. Božidaru Turzonovovou jsem za její charakter obdivoval. Radek Holub (kterého jsem do této chvíle neznal), byl zajímavý. Pavel Landovský zvládl své rozhořčení nad ztrátou vína perfektně. A námět (špatný osud poněkud lehkomyslné princezny) je zajímavý. ■ P.S. Když král ležel v tom hnoji (ještě, než se oholil), tak vypadal docela mužně. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Už od úvodu příjemně zaujme herecké obsazení - Božidara Turzonovová, Klára Issová, Klára Jandová. Role Osudu je zajímavým nápadem a Radek Holub ho ztvárnil skvěle, stejně jako Pavel Kříž stavitele nebo Pavel Landovský sklepmistra. Kladem je právě špatný Svatavin osud, ale mohl být ve scénáři rozveden hbitěji, vtipněji. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hezké scenérie. Ale postavy se chovaly jak největší dementi, to, co je každému jasné a do očí bijící, o tom se zde hraje jako o největším tajemství všech dob, prostě je to o ničem. A ty rádoby vtipné postavičky fakt vtipné nebyly. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která neurazí, ale ani nenadchne. Klára Issová se narodila do role princezen a panenek Marií, takže v tomhle ohledu se dá mluvit o úspěchu. Milan Bahúl se naopak hodí do rolí záporáků a rozpolcených mužů, moudrý, přestárlý princ není úplně jeho šálek kávy. A jaký lepší kontrast ke kráse Kláry Issové, jež se chová zpupně a rozmařile, bychom mohli nalézt v podobě ošklivého osudu, než Radka Holuba? :-) ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Viděl bych to na lepší průměr,nebyl jsem z filmu u vytržení,ale na druhou stranu jsem se ani nenudil,bavili mě hlavně Pavel Kříž a Radek Holub v příběhu o tom,že karma je svině.Potěšilo mě,že chybí troškovsky "vtipné" postavy různých "roztomilých" šišlalů a koktalů,oceňuji i absenci Jiřiny Bohdalové. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Když přimhouřím oči nad markantním věkovým rozdílem hlavní dvojice (Bahúl není Kramár a k Issové se opravdu nehodil) a chudou výpravou (bohatý král obývá hrádek se třemi sloužícími...), jednalo se vlastně o slušnou podívanou se zajímavým námětem. Na zpříjemnění předvánočních chvil ideální. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dvěma starším kocourům se zachtělo skoro o dvacet let mladších nevěst. Té hezčí k tomu stačí krása, ta méně hezká (ale celkem roztomilá) musí ještě umotat krajku. Jenže její ošklivý osud jí v tom dlouho nepřeje, protože zlobila. Pohádka není úplně marná, ale něco mi na ní stále nesedělo. Ať již postarší hlavní hrdinové, tak někdy hloupé chování postav, či království, kde tři lidé žijí ve dvou místnostech, nemajíce služebnictva, k tomu nekonzistentnost chování babičky - královny. Nakonec vše dobře dopadne, jen ten osud zůstal stále stejně ošklivý :-) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Výpravná a do skutečných lokalit zasazená pohádka, která se možná více líbí svým projevem než obsahem. Mně osobně nejsou nijak sympatičtí hlavní představitelé, Kláru Issovou opravdu nemusím, Bahul dokud měl vous, byl dobrý, poté, co se oholil, vypadá opravdu staře. Kříž hraje příjemnou postavičku, Landovský vypadá jako opravdu starý děda, snad jen Božidara Turzonová je ve své roli přesná. Námět také není žádná sláva, král hledá nevěstu podle toho, zda dokáže přesně podle návodu vyšít krajku na svatební šaty. Pak se ale nedivme, že si stále ztěžuje, že nemá ženu a následníka trůnu, když má tak uvalenou podmínku. Ano, jsme sice v pohádce, ale i tak by to mělo trochu dávat smysl. A bohužel hodně scén jej buď nedává nebo je hodně přitažených za vlasy. Navíc se mi hodně nelíbil osud, který zcela zásadně a násilně ovlivňoval jednání hlavní hrdinky. Vznikla tak tradiční pohádka České televize pro Vánoce (drahá, velkolepá a přitom prázdná), která těm starším tradičním nesahá ani po paty. Natočeno na hradě Stránov a Houska. Hudba: Jan Kolář ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná o pohádku či historický snímek se mi jeví tento televizní počin jako zdařilý. Ocenit lze zajímavé zámecké i přírodní prostředí v němž se natáčelo, bohaté kostýmy, nepříliš početný kompars a dobrodružný příběh nepostrádající originalitu. Také pár vtipných momentů se tam našlo. Herecky to nebylo nejhorší, jen mladí krásní pincové u nás nějak došli, tak bylo třeba vzít někoho zkušeného, ze sousedství. Místo obvyklých sudiček se s humorem zhostil jejich role osud v podání Radka Holuba. Jediné co tam chybělo byla pohádková atmosféra, prostě tvůrci nevyužili všech možností, které jim příběh nabízel. Škoda, mohla to být pecka. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

jak už tu někdo zmiňuje, konečně zas jedna pohádka, která nemá zapotřebí dělat z králů směšné nebo senilní postavy a vůbec si bohatě vystačí bez komických prvků a rádobyžertovných postav (i když jistý pokus v postavě architekta Compostiho tu ze začátku je). Konečně zase jedna pohádka, kde jde o víc, než aby se princezně dostal adekvátní protějšek, případně naopak. Myslím popasování se s Osudem, který tu má podobu Radka Holuba a který "kde může, pomůže." Osvěžující jsou neotřelé lokace (Houska a Stránov) a v důsledku nakonec i to velmi skromné (asi nedostatek financí?) pojetí obou "království": v jednom královna s vnučkami obývá celkem asi tři místnosti, zároveň sloužící jako kuchyň, ložnice a trůnní sál a obejdou se zcela bez služebnictva. V druhém může hledaná osoba nepozorovaně vlézt královi až do ložnice a způsobit stavební kolaps, když zlikviduje snůšku vajec na jednom statku. A ještě: vyžadovat od hrdinů, aby byli výhradně a jenom mladí, je pěkný nesmysl. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Taková průměrná ,,nedělní,, pohádka. Scénář neurazí, ale ani nenadchne a nějaký velký herecký výkon také nelze očekávat a celkově to tak nějak funguje a lze u toho obstojně strávit čas.. Průměrné 3z5 ()

Reklama

Reklama