Gregor StewartObsahy(1)
Jak se změnilo impérium a celý svět během neuvěřitelných sedmi dekád panování královny Alžběty II.? Pokud máte pocit, že o královně Alžbětě II. už víte všechno, pak se patrně mýlíte. Dnešní dokument rekapituluje její úctyhodný život a práci v kontextu s dějinami světa. Divák tak má výjimečnou příležitost porovnat, jak šly dějiny v centru britského impéria a zároveň ve světě. Víte například, co dělala královna v době, kdy první člověk vstoupil na Měsíc? (Česká televize)
(více)Recenze (4)
Hezké stručné shrnutí ()
Celkom zaujímavý prierez udalostí, ktoré sa udialo počas dlhých 70 rokov kraľovania Alžbety II. Udialo sa toho naozaj veľa a svet sa zmenil po všetkých stránkach. Bolo zaujímavé sledovať prerod dejín na podklade vlády kráľovnej. Je mi jasné, že do hodinového dokumentu bolo ťažké napchať úplne všetko, no mnohé zásadné veci mi tu chýbali, zatiaľ čo niektoré mi prišli zas dosť nepodstatné. Ale inak celkom dobre koncipovaný dokument so 70-ročnou mozaikou udalostí. 4* ()
Rozhodně nečekejte, že se dozvíte, co dělala královna v době přistání člověka na měsíci - ale hádám, že to co všichni ostatní, koukala na televizi. Jinak je tu pár málo známých momentů - královna v černém u papeže, první meziměstský přímo vytáčený hovor či přijetí amerických astronautů. Většina jsou ale notoricky známé záběry - sice zařazené do kontextu britských a světových dějin, ale opravu jen letem světem. Sotva 60 minut na nějakou skutečnou rekapitulaci nestačí. ()
Průvodce historickými událostmi považované břity za významné. Jestliže v ulicích Západního Berlína stala v ulicích polovina jeho obyvatel půl milionu lidí, aby spatřili na okamžik vůz s britskou královnou, napadlo mě, jestli nebyli mentálně postižení. Ale je vidět, jaký měla vliv na etické hodnoty a chování spolecnosti. Po její smrti budou muset britove žít podle textu písniček popbritu a několika základních pouček. Dokument na České televizi. ()
Photo © ITV