Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Parlay 

všechny recenze uživatele

Osudy tudorovské dynastie představují jednu z nejzajímavějších historických epoch nejen staré dobré Anglie, nýbrž i celého evropského kontinentu. S velkou chutí jsem po vynikajících snímcích mapujících osudy královny Alžběty zhlédl i filmové zpracování pojednávající o Alžbětině otci, Jindřichu VIII. Velikém. A opět budu převážně chválit... Předně musím ocenit vynikající herecké obsazení, které formát skromného TV filmu přetváří v produkt „áčkové echt kvality“. Dominuje samotný Jindřich VIII. v podání Raye Winstonea, který byl velmi šťastnou volbou už jenom pro jeho ve srovnání s vladařem až zarážející typologickou a vizuální podobu. Stejně šťastnou ruku měli tvůrci i při obsazování rolí vedlejších – David Suchet (Thomas Wolsey), Marc Strong (Norfolk), Danny Webb (Thomas Cromwell), Helena Bonham Carter (Anna Boleynová), Sean Bean (Robert Aske) – ti všichni snímku propůjčují punc lesku a profesionality. Dějová linie se točí především kolem Jindřichových šesti manželských svazků, tedy jeho až zoufalé snahy zplodit legitimního mužského pokračovatele tudorovské dynastie, kvůli které neváhal rozpoutat rozkol s katolickou církví. Bohužel se tedy nedostalo na podrobnější vylíčení problematiky zahraniční politiky, Jindřichovy exkomunikace, zrodu Anglikánské církve a následných občanských bouří (z pochopitelných důvodů, autoři by zřejmě potřebovali ještě minimálně jeden díl, tedy 90 min, navíc). Snímek mohu jedině doporučit – zaujme a didakticky osloví, a to nejen studenty historie :-) ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Asi jsem se v poslední době zamilovala do historických fresek, zvláště těch televizních (hollywoodské "trháky" viz Trója, nebo Alexander Veliký mě spíše odrazují) a konečně vím, kdo že to byl ten JIndřich VIII. a jak je to s těmi manželkami. Největší pozornosti se dostávalo jeho druhému manželsvtí a docela mě mrazí, když pozoruji, jak se bezmezná láska přehoupla k nechutné nenávisti a následné popravě. Místy tyran, místy laskavý manžel...hlavně ať je syn... ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Story "velkého obšourníka", který kraloval Anglii a svou vytrvalou snahou o mužského dědice přivedl zemi ke kralování mnoha ženských následnic. Film se zabývá spíš osobní stránkou krále a jeho ženami, politiku do toho moc netahá, takže jsme historie téměř zcela ušetřeni. Jindrův sexuální rozměr je zřejmě pro Angličany mnohem přitažlivější, více takových "extrovertů" by určitě ti suchaři potřebovali....80% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Historické drama mapuje život Jindřicha VIII. od nástupu na trůn, první manželství, všechny jeho ženy... až do konce života a tipla bych si, že celkem věrohodně předkládá divákovi hodiny dějepisu, jen o něco záživnější formou.. Pochvalu zaslouží především výborný herecký ansámbl, všichni do jednoho úžasní, samozřejmě Ray Winstone a Helena Bonham Carterová hrají prim, ale tak, aby nikdo jiný nezapadl.. Moc hezky natočené, krásná výprava i kostýmy a v neposlední řadě mladinká Emily Bluntová.. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Není to tak dlouho, co jsem se díval na film Králova přízeň, který je tématicky úplně stejný. Oba tyto snímky jsou ovšem zcela rozdílně zpracovány a každý se soustředí na něco jiného. Jindřich VIII. jde na dané téma ještě mnohem více zeširoka a mapuje ještě více životních etap významného krále. Je tu navíc výborně zachycena samotná panovníkova osobnost, perfektně zahraná Rayem Winstonem. Moc se mi líbila také Helena Bonham Carter, která výtečně zahrála Annu Boleynovou. Není to typický výpravný historický velkofilm, celou dobu se vlastně vše točí jen okolo samotného krále, jeho partnerek, dvora a intrik, ale rozhodně je na co koukat. Koho zajímá právě tato epocha anglických dějin, rozhodně nebude litovat. Původně jsem hodnotil tento film čtyřmi hvězdičkami. Protože se mi to ještě v hlavě dost rozleželo, opravuji hodnocení na pět. A to často nedělám... Ještě bych opravil údaj o stopáži. Film je rozdělený na dvě části, které jsou dohromady dlouhé 193 minut a ne 250 jak je nepochopitelně uvedeno v popisku. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Lee Sheward soutěžil o britskou cenu RTS Television v kategorii nejlepší vizuální efekty. (Terva)
  • Snímek vyhrál cenu Emmy v kategorii nejlepší TV film/minisérie. (Terva)

Reklama

Reklama