Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král, jenž byl šestkrát ženatý a dvě ze svých manželek nechal popravit. Během své vlády upevnil moc rodu Tudorovců, jeho život však provázely i četné skandály. Mocný vládce, pozorný milenec i bezohledný manžel - tím vším byl Jindřich VIII. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (73)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Černým koněm britské historické podívané je herecké obsazení. Helen Bonham-Carterová v roli Anny Boleynové, David "Poirot" Suchet coby kardinál Wolsey nebo Sean Bean (Robert Aske) zaručují solidní podívanou, nad nimi všemi se ale vpravdě královsky tyčí Ray Winstone. Nejenže odpovídá i typově (dost vzácný jev), ale podává všechny stránky Jindřichovy nejednoduché osobnosti - mocného krále, ctižádostivého muže, pozorného milence, bezohledného manžela, stárnoucího paranoidního tyrana - s přesvědčivostí, jež bere divákům dech, většině jeho manželek srdce a dvěma z nich hlavu. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Životní příběh slavného anglického panovníka a jeho početné družiny manželek je z pochopitelných důvodů lákavou látkou pro zfilmování a vzhledem k tomu, že je známý nejen v Británii, ale vlastně i na celém světě, jde i o komerčně atraktivní záležitost, která umožňuje uplatnit takový rozpočet, že si ho v podmínkách české televizní tvorby neumím představit. Na první pohled nic nepřipomíná televizní produkci. Je to výpravná záležitost, kde se nešetří na rytířské zbroji, exteriérech ani interiérech. Budeme svědky dokonce i rytířského turnaje. Lákadlem pro filmové fanoušky je navíc herecké obsazení v čele s Helenou Bonham Carter, které logicky jako hvězdě dává scénář největší prostor. Právě scénář je ale největší slabinou Jindřicha VIII. Je předvídatelný a vychází vstříc všem pověstem a představám o této postavě vytvořených. Nechybí ani klišoidní poslední rozloučení umírajícího Jindřicha se synem s nezbytnými radami na závěr. Přesto vzhledem k nepopiratelné zábavnosti nechávám 4*. Celkový dojem: 70 %. K handicapům filmu bych ale přiřadil zbytečně krvavé detaily exekucí včetně šplíchanců krve dopadající na přihlížející davy... ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Rozvedená, popravená, zemřela, rozvedená, popravená, přežila. Kateřina, na začátku manželství pravděpodobně fascinující, jak tak první sexuální partnerka pro puberťáka bývá, postupně nudící a svými zvyky (kajícné roucho, modlení před spaním, po spaní, místo spaní, věčné půsty a další modlení) iritující. Přes to bylo Jindřichovo řešení problému, nazývaného dnes v žalobních návrzích "naprosté odcizení", nejen na svou dobu poměrně radikální. Ne poměrně. Nevybavuji si jiný rozvod v dějinách, který by vedl ke vzniku nové křesťanské církve. Anna, ambiciózní a většinou líčená jako nebetyčná kariéristka a posléze hysterka, jejíž stavy hraničily s paranoiou. Vzhledem k tomu, jak se vyvíjel Jindřichův duševní a tělesný stav jsem vždycky měla pocit, že byla předvídavá a snažila se od počátku zabránit tomu, aby po společenském vzestupu následoval pád. Podcenila krutost a bezohlednost všemohoucího samečka, kterému padla do oka. Jana, líčená jako tichá a pokorná, mi z šesti žen Jindřicha VIII. vždy byla sympatická nejméně a soucit ve mně nevyvolává ani její smrt. Zkrátka tiché nezajímavé puťky moc nepočítám. Hláška Jindřicha o tom, jak jí do konce života bude sypat koberce květinami tak vede jen k cynické poznámce - ušetřil. Další Anna, historií vysmívaná, do nekonečna se opakuje Jindřichův výrok o vlámské kobyle. Nakonec z toho kobyla vyšla nejlépe, důstojně a spokojeně. Pragmatická Němka neokouzluje a nedojímá tragickým osudem, v dramatické filmové lince je její kapitola tak trochu o ničem, v reálném životě to však nebyla ona, kdo si vytáhl krátkou sirku. Kateřina, lehkovážná smolařka vzbuzující soucit o to víc, že v nepodařeném manželství jí nebylo dopřáno ani stát se matkou, byla jen elegantním doplňkem těžce nemocného, paranoidní, egocentrického, ješitného a smradlavého starce, který nebyl schopen zvládnout jediné rozumné řešení, které takový svazek mohl přinést. Inu, parohy je třeba také umět nosit, pokud si je člověk zaslouží. Kateřina, zdánlivě nejšťastnější z Jindřichových manželek, ve skutečnosti to žádná hitparáda nebyla. Film ani nenaznačuje, jak moc šlo o život i jí, paranoidní Jindřich viděl zradu i v její víře a podezíral ji z mileneckého vztahu s bývalým snoubencem. Naštěstí zemřel dřív, než se rozhodl popravit i tuto manželku. Závěr - Jindřichův pláč nad narozením zdravé dcery mě jako vždy popudil a zároveň škodolibě pobavil, jak se může bavit jen člověk, který ví. Herecké výkony všech byly výborné, první Kateřina hrdá a důstojná, první Anna svůdná a zábavná, Jana nijaká, druhá Anna zvědavá, uražená a rozumná, druhá Kateřina mladistvě lehkovážná a třetí Kateřina moudrá a vyrovnaná. Nad tím vším lety se měnící Jindřich, důstojný Wolsey, chytračící Cromwell a jednou zas moc hezky umírající Sean Bean coby Robert Aske. Pokud někdo považuje cokoliv v mém komentáři za spoiler, tak je debil. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Filmový obraz o Jindřichu VIII. již popsalo hodně filmů a nelze nepřivítat pokus o reálný pohled na tvrdošíjného a rozporuplného panovníka, který se do značné míry povedl. Nechybí tu nejzávažnější momenty jeho života, ale možná, že příběh mohl více vniknout do charakteru postavy Jindřicha VIII. a jeho psychologie. Takhle zůstalo jen u okázalé podívané. Ale jedno srovnání se přece nabízí: se seriálem Tudorovci, který si našel také cestu k divákům. Dalo by se říci, že tento seriál má svojí výhodu v dějovém prostoru, ale s přibývající kvantitou ztratil mírně na kvalitě. Soudě podle toho se mi jeví tento televizní film zatím o něco věrohodnější. Nicméně nezbývá, než počkat úsudkem až uvidím další pokračování Tudorovců, jehož určité kvality ztvárnění nelze také přehlédnout. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neviem ako vyzeral Henrich VIII., ale odteraz bude mať v mojej hlave podobizeň R. Winstona. Takmer každý herec v svojej kariére túži dostať aspoň jednu úlohu, ktorá mu dokonale sadne a R. Winstone sa narodil práve pre túto. Aj keď je to tv film rozdelený na dve časti, ktorý výpravou a bojovými scénami nevyniká, vo všetkom ostatnom môže byť inšpiráciou pre kohokoľvek, kto sa rozhodne točiť historický film. Atmosféra, hudba, kostými, výborné herecké obsadenie, v ktorom mi nejde opäť nespomenúť M. Stronga, intrigy, popravy.... a nad tým všetkým nezabudnuteľný Henrich VIII. - alias Ray Winstone. Skvelá lekcia z dejepisu. Film 80%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku navíc nahrabošil Ray Winstone a jeho výborný herecký výkon, jinak jde jen o velmi slabě nadprůměrné historické drama. Škoda nedostatečného prostoru pro Seana Beana. 73% ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Dle mého se jedná o nejlepší filmové zpracování uvedené doby, s výbornými hereckými výkony a velmi povedeným vykreslením osobnosti a povahy Jindřicha VIII. A i když je tento dvoudílný film dlouhý 250 minut, v tomto případě to není vůbec na škodu. Bravo. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vysvětlit a obhájit Jindřichovo panování, z kterého si všichni pamatujeme jenom to, že to byl ten chlápek, co měl šest žen, a daří se mu to velice dobře. Navíc uvidíte ten propastný rozdíl mezi britským a českým televizním filmem. Skvělý příběh, dobrá režie, výprava, která není trapná a hlavně herci hrají jako o život. Platí to hlavně o Rayi Winstononovi v roli Jindřicha, který dokáže být v jedné chvíli laskavý a milující manžel a v další bezcitný a krutý vládne. Ve vedlejších rolích na vás čekají třeba skvělí Charles Dance nebo Sean Bean, kteří si to tady užívají víc než v ačkových produkcích. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

V historických životopisných filmoch vidím jeden problém. A to, že pre priemerne vzdelaného diváka bude celý film spoilerom a bude sa nudiť. Tvorcom sa však podarilo ma zaujať na plný úväzok obsadením kvalitných anglických hercov, (bravo Mr. Winstone, ako sa vysporiadal s postavou Henricha až do staroby je obdivuhodné) a samotným výberom historického obdobia a života Henricha VIII, ktorého životopis neprestáva šokovať až dodnes. Vo všeobecnosti za jeho vlády platilo, že za status kráľovnej sa kľudne mohli brať rizikové príplatky, keďže mnohé manželky z Henricha doslovne "strácali hlavu". Tento muž celý život zasvätil tvorbe potomstva (hlavne mužského rodu, čo sa mu ale moc nedarilo) či už s manželkami, alebo milenkami a balansovaniu od ľudom zbožňovaného panovníka až k nenávidenému despotovi, ktorého rozhodnutia sa riadili hlavne orgánom od pol pása nižšie. Vynikajúca dvojdielna historická miniséria z Anglicka po roku 1500. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je pozitívom filmu, že nerieši len vzťah Henricha s Annou Boleynovou a necháva tomu priestor len v prvej časti. Tvorcovia sa snažili dobre pokryť jeho vládu, nesnažia sa o nejaké obhajoby ani neromantizujú, bez škrupúľ ukazujú Henricha ako absolutistického vládcu, ktorý neváhala odpravovať tisíce ľudí pre upevnenie swojej autority. Pre Raya Winstona bola tato úloha priam stvorená, svojimi rysmi kráľa pripomína. Helena Bonham Carter je taktiež v úlohe Anny Boleynovej prínosom, kto by jej uhádol 37 rokov v čase natáčania? Film na konci navádza atmosféru, že Henrich na smrteľnej oľutoval svoje činy slovami o ľudskosti, ktoré smeroval na svojho syna. Tieto slová, zdá sa, nikdy nepadli, ale že si bol Henrich VIII. vedomý svojich činov, o tom svedčí nasledovné. Keď mu jeho dôverník Anthony Denny v posledných chvíľach povedal, že by si ako každý dobrý kresťan v týchto chvíľach mal spomenúť na svoje hriechy, Henrich odpovedal: „Verím, že Kristus vo svojej milosti mi ospravedlní všetky moje hriechy, hoci boli väčšie než museli byť.” ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Uznale smekám a ptám se, kam můžou mizet koncesionářské poplatky v ČT, že nás nemůže potěšit podobným kouskem. Hádejte, co znamená anglická říkanka: divorced-beheaded-died-divorced-beheaded-survived. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Je to taková beťárovina, Britové natočili samozřejmě spoustu lepších historických filmů, ale na TV kousek proč ne (byť je sranda, když tam pochoduje celých deset vojáků a zní to, jako kdyby jich tam mašírovalo deset tisíc, o kvalitě CGI (Vatikán, např.) ani nemluvě, ale who cares). Plusem je samozřejmě obsazení, přestože se Ray Winstone většinu filmu tváří, jako kdyby k snídani snědl něco fakt hnusnýho, a Helenka, ač se jí jisté půvaby upřít nedají, kráse Anny Boleynové, jakožto jedné z nejkrásnějších dam té doby, takňák nedosahuje, ale ano- who fuckin' cares, ještě tu máme Marka Stronga a Davida "Hercule Poirot/Gríma Červivec" Sucheta. A moc se mi líbí Henryho kalhoty, asi si takový koupím B-) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jestliže po Tudorovcích měl v mých očích Jindřich VIII. Meyersovu tvář, po shlédnutí této dvoudílné televizní inscenace se Jindřichem stal Ray Winstone. Poměrně věrný a komplexní pohled na celou JIndřichovu vládu, snažící se ukázat jeho povahové vlastnosti v jednotlivích údobích jeho života. To se do určité míry povedlo, ale bohužel na úkor jeho politických činů, což je velká škoda. Navíc chyběla řada historických osobností, z nichž mi nejvíce chyběl Thomas More. I tak se ale pochopitelně jedná o nadprůměr, ať už díky citlivé režii nebo samotným aktérům, kdy kromě Winstonea excelovala řada dalších velkých jmen. 85% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT : Ten, kdož spatří ženu svého bratra nahou, bude sám bezdětný. Druhá část filmu je akčnější a rychlejší. Osud Jindřicha VIII byl v rukách režiséra Pete Travise. Povedený casting a pěkná hudba dodá věrohodnosti tohoto snímku. A malá poznámka : Někdy mi připadalo, že Helena Bonhan Carter ( Anne Boleyn ), už v té době byla namaskovaná pro film Sweeney Todd. Ve filmu si zahrál i Sean Bean a to postavu Roberta Askeho. ()

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Průměrné televizní zpracování ,které jakž takž zachraňuje herecké obsazení...v tomto případě bych spíše hlasoval pro seriál Tudorovci. Anglické dějiny jsou velmi zajímavé. Je to ale poučná podívaná. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Historické drama mapuje život Jindřicha VIII. od nástupu na trůn, první manželství, všechny jeho ženy... až do konce života a tipla bych si, že celkem věrohodně předkládá divákovi hodiny dějepisu, jen o něco záživnější formou.. Pochvalu zaslouží především výborný herecký ansámbl, všichni do jednoho úžasní, samozřejmě Ray Winstone a Helena Bonham Carterová hrají prim, ale tak, aby nikdo jiný nezapadl.. Moc hezky natočené, krásná výprava i kostýmy a v neposlední řadě mladinká Emily Bluntová.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dlouhý, předlouhý film o historii vlády britského krále Jindřicha VIII. a o jeho šesti ženách. Podobný filmový předchůdce, Tisíc dnů s Annou, se mi líbil mnohem víc. Tento film je trochu podrobnější a zabývá se všemi šesti královnami, z toho dvěmi popravenými za zradu. Líbil se mi David Suchet v roli nelítostného kardinála Wolseye, líbila se mi Helena Bonham Carter, coby druhá manželka, Anna Boleynová a líbil se mi Sean Bean, coby vůdce vzpoury Robert Aske. Ale měla jsem trochu problém film dokoukat, to je pravda. ()

Tayen 

všechny recenze uživatele

Asi jsem se v poslední době zamilovala do historických fresek, zvláště těch televizních (hollywoodské "trháky" viz Trója, nebo Alexander Veliký mě spíše odrazují) a konečně vím, kdo že to byl ten JIndřich VIII. a jak je to s těmi manželkami. Největší pozornosti se dostávalo jeho druhému manželsvtí a docela mě mrazí, když pozoruji, jak se bezmezná láska přehoupla k nechutné nenávisti a následné popravě. Místy tyran, místy laskavý manžel...hlavně ať je syn... ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Přestože nesnáším český dabing a řadím se k jeho zarytým odpůrcům nedalo mi to a podívala jsem se na tento 2dílný film o Jindrovi VIII.v češtině. Ukázka jak i přes velmi cholerickou povahu krále a jeho excesy, které málem stálo Velkou Británii "hlavu" se podařilo dochovat to kouzlo této nádherné země plné ještě mnoha tajemství. Někdy mi pár scén přišlo skoro jako z pohádky např.scéna jak se koupe Anna Boleynová s nahým Jindrou :-D. Ale pak přišly scény velmi dramatické a i srdcervoucí. Veliký kontrast mezi zhýralou povahou posledního korunovaného muže v rodu Tudorovců a krásné závěrečné shrnutí dalších historických faktů. Shledávám tento film velice poutavým a skvěle natočeným ač mi ale oponuje jakási spousta podivných neherců tak bych chtěla za výkon poděkovat hercům:Ray Winstone, Helena Bonham Carter, Emilia Fox a Joseph Morgan. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Báječný, báječný, senzační ! To je film dle mého gusta. Jindřich VIII. (Ray WINSTONE) zde v mládí srší charmem, vášní a energii, jakou má vladař mít. Ve stáří již potom je vypodobněn tak, jak ve všech ostatních filmech, které jsem viděla, a ve kterých vypadal stejně, jestli mu bylo 30 nebo 60. Režisér Pete TRAVIS to trefil jedinečně ! Též výběr hereček, které představovaly 6 žen Jindřicha VIII. byly vybrány výborně. Kdo četl historií tohoto anglického vladaře, tak bude nadšen. Vřele doporučuji !! Velké hvězdy tam měly menší role (David Suchet, Sean Bean,Emily Blunt, Derek Jacobi), ale to tomuto filmu přidalo "šmrnc" ( jako když do jídla přidáte tu správnou ingredienci, aby to mělo říz). Film je 2 dílný na jednom DVD, to znamená, že to trvá 194 minut, ale nebudete napětím dýchat !! To slibuji. P.S.Nedali tomuto filmu žádné ocenění ? Tak to se velmi spletli !!! ()

Reklama

Reklama