Reklama

Reklama

100 pušek

  • USA 100 Rifles (více)
TV spot

Svobodu nebo smrt! Na sklonku šedesátých let se bouřlivá společenská atmosféra přelévala i do filmů. Nejen do těch současných, ale i do tak klasického žánru, jakým je western. Film 100 pušek (1968), který vznikl z finančních důvodů ve španělských exteriérech, se odehrává na počátku 20. století v Mexiku, kde tamní vládní jednotky bojují s indiány kmene Yaqui. Poloviční indián Yaqui Joe (Burt Reynolds) za peníze z bankovní loupeže zakoupil titulní zbraně, aby se primitivně vyzbrojení Yaquiové mohli bránit programovému vyhlazení. Po jeho stopě se ovšem vydává černý zástupce zákona Lyedecker (Jim Brown) a už tak výbušnou situaci mezi oběma muži ještě zkomplikuje přitažlivá indiánská vdova Sarita (Raquel Welchová). Vedle spravedlivého boje proti genocidě (narážka na vietnamský konflikt) se do popředí ještě dostává silný rasový podtext (intimní sblížení mezi Lyedeckerem a Saritou bylo jednou z prvních rasově smíšených milostných scén v hollywoodském filmu). Tvůrci snímku ani na chvíli neskrývají, kde leží jejich sympatie, neboť v čele mexických jednotek stojí arogantní generál Verdugo (Fernando Lamas), což ve španělštině znamená kat. Bývalá televizní hvězda Burt Reynolds se teprve prosazovala ve filmu na rozdíl od někdejší fotbalové hvězdy Jima Browna, který své nesporné herecké nadání prokázal už ve westernu Rio Conchos (1964). Režisérem byl televizní veterán Tom Gries, z jehož tvorby známe jiný western, příběh honáka Will Penny (1967). (Česká televize)

(více)

Recenze (53)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jako milovník Raquel Welch jsem si tenhle film užil. Jako milovník westernů jsem občas skřípal zubama. Hlavně v jeho středu se děj až příliš vleče i když vše vylepšuje závěrečný tvrdší střet nemůžu se u tohoto filmu ubránit vzpomínce na občasnou nudu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Western, který zřejmě má pár zásadních filmařských momentů. Hlavní roli si tu střihnul černoch Jim Brown, který tu působil sice jak pěst na oko, ale mně nezaujatého v Black Lives Matters to nijak neuráželo. Pak se tu také ukázala na tehdejší dobu nezvykle vostrá Raquel Welch, která nenechala na nikom nit suchou. Námětem je to ale nekonečná bitka s Mexičany, kde zaujmou hlavně masové scény. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3,92milióna║ Raquel Welch svoju účasťou urobí svoje zatieni aj veľkolepé prestrelky, nezanedbateľným plusom je aj hudba Jerry Goldsmitha /60%/ ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Méně známý ale přesto zajímavý western z mnoha povedenými leč vynalézavými akčními scénami. Historickou předlohou snímku je vlastně osvobozenecký boj Yaquíů proti mexické vojenské diktatuře, k němuž došlo někdy a počátku tohoto století. Jako mnoho amerických filmů té doby se i tento snímek věnuje a to sice "demonstrativně" zejména stinným stránkám dějin Spojených států. Na mě jako na diváka však působil svěže, místa mi sice trochu nudný a rozvleklý, ale přesto v sobě spojoval jak akční scény tak romanticko- milostný příběh a to sice mezi charismakterickým Burtem a krásnou Raquel co by jeho partnerkou. "Sprchující" Raquel na nádraží byla úžasná, vyzařovalo z ní tolik sexappealu, přesto že byla jen lehce oděná. A ta bitka natom již zmíněném nádraží poté co Raquel k sobě svými vnadami přilákala jednoho vojáčka z plného vlaku, a poté co ho puškou zastřelila se ztrhlo a rozpoutalo doslova krvavé peklo. Indiáni zakopaní v hlíně, jndiánský míšenec Burt schovaný v nádrži na vodu, těžký kulomet, hromady padajících mrtvol atd. To vše nemělo chybu. Na vynalézavosti a hravosti tvůrců filmu smekám..Meze se zde jak se říká nekladly. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Nudný, ale opravdu nudný, western, který nenabízí naprosto nic novýho ani zajímavýho. Indiáni mají klasický sveřepý pohled indiánů zobrazovaných v kanibalských horrorech z Itálie a když je mexičtí vojáci střílí, padají v ladných piruetkách a se vzletnými gesty k zemi. Raquel sice mohla být v nejlepších letech, ale co? Neviděl jsem někdy hezkou ženskou? Viděl a tak mi žádným extra kladem nepřijde. Příběh je vlastně jen předlouhým vařením z vody, kdy se vykrádá kdejaký nejstarší motiv westernových sešitových braků. O ničem a to i v případě, že by pro mě byl western totéž co vzduch a voda. Exteriéry jsou vlastně jako obvykle vyprahlý, hlášky (a to jak humorný tak drsný) nejsou žádný a hlavní představitelé jsou do jednoho nesympatičtí. Ztráta času. Jo, ještě drobnost nakonec. Zajímalo by mě, koho jako prvního napadlo, že indoši mají kulturistikou vypracovaný bicáky a vůbec horní půlu těla jak vykrajovanou z perníku. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrně akční vojenský western odehrávající se někdy na přelomu 19. a 20.století na cestě Sonorou v Mexiku, která je pod krutovládou generála Verduga likvidujícího místní indiánské obyvatelstvo. 100 pušek je pomoc indiánům (včetně krásné Raquel Welchové), které přivezl Burt Reynolds pronásledovaný černým policistou (Jim Brown). Nakonec se všichni v boji proti generálovi spojí. Zapamatovatelné jsou dvě scény: boj o ozbrojený vlak s posádkou na zastávce v poušti započatý zíráním nepřátelských vojáků na sprchující se Welchovou a závěrečná bitva ozbrojeného vlaku s opevněnými indiány s připravenými generálovými vojáky v Nogales. Spíše podprůměrný film díky chabé rutinní Griesově režii, která nedokázala vyvolat více emocí ani dokonaleji nafilmovat jinak dobře připravené akční scény. Trailer a hudba Jerry Goldsmithe: http://www.youtube.com/watch?v=30xeIXgt0uE&feature=related . ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ty to nevíš? Zde se, že si tě zvolili za novýho generála." Obvykle od westernu žádám víc, než hromadu poprav, nesmyslnýho jednání postav i stupidních dialogů, ale tady vše hravě zachraňuje neustále rozohněná indiánka Sarita, jejíž přítomnost by pro mne jistě byla dobrým důvodem postavit si na zahradě pueblo vybavený vodní postelí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že jsem to viděl tak někdy v v 15 letech, ale asi jsem nebyl ten správný pubertální jedinec, abych sypal kladná hodnocení jen pro zde velmi štětkoidní Raquel Welch. Já asi prostě nejsem na tyhle osvobozenecké příběhy vzniklé v Americe, vždycky mi připadají směšně naivní. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Skvělá dynamická westernová jízda Mexikem počátku 20. století. Oproti jiným podobným westernům však má i kapku cynismu a docela dost naturalismu. Jim Brown je skutečně skvělý, Raquel Welch úžasná (nejen vzhledově) a Burt Reynolds mimořádně sympatický. Hlavní záporák je charismáč jako řemen a jde z něho strach. „100 pušek“ sice nepatří mezi westernové legendy, je to však poctivě odvedená práce, na které nekulhá žádná složka. P.S.: Jerry Goldsmith napsal tak skvělou hudbu, že ji použil ještě jednou, o osm let déle do filmu "Poslední ostří hoši". 75%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Málo známý western? To ano. Ale nudný? Ani náhodou. Mě tahle podívaná indiáni x běloši dost bavila, mladý Burt Reynolds byl skvělý a Raquel Welch… Řekněme jen, že její sprchovací scéna je hodně povedená! Pěkné 4 * s tím, že možná přidám pátou po dalším zhlédnutí, které nechávám na neurčito, zato se ale pokusím sehnat originální verzi s titulky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Chvílemi podivuhodně nemastné neslané, chvílemi zase parádně akční dílko, v němž je spousta dobrých až skvělých věcí. Především dvojice Jim Brown a Burt Reynolds, Goldsmithova (další) nezapomenutelná hudba a vše, co se děje v závěrečné čtvrtině, při jejímž sledování jsem si místy vzpomněl i na Divokou bandu (pocházející ze stejného roku). Celkový dojem mi vlastně kazila hlavně Raquel Welch, které to sice pod tekoucí vodou náramně slušelo, ale kromě téhle scény jsem ve filmu nenašel žádnou jinou, kvůli níž v něm musela "hrát". ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Solídny western v ktorom Reynoldsa i Browna právom zatienila Rachel Welchová. Scéna jej sprchovania(iba v košeli) pri koľajniciach a oči stoviek nadržaných mexických "vojakos" pobaví. Vzhľadom na jej hlavnú úlohu( alebo jednu z hlavných) ma jej "odchod" z plátna v závere prekvapil. Ani nie jej odchod samotný ako postoj ostatných postáv k nemu. Rachel odišla, krátky záber a hotovo. Už sa k jej postave nikto nevracia. Ani slovom ani obrazom. Žiadny príhovor, žiadne slzy. Možno za to môže divný strih alebo iná verzia filmu, ale v závere tu niečo nehrá. Inak mám rád tieto westerny s americkými gringos a mexickými banditos. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Slušný western plný násilý podněcovaného zlomyslným plukovníkem mexické armády a jeho bandou, jež páchají zločiny na indiánském kmeni.... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Svým pojetím mi 100 pušek připomínalo westerny italsko-španělské provenience a některými scénami i Sama Peckinpaha. Celkově vzato se jedná o průměrnou podívanou, v níž potěší zejména Raquel Welch. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nakrúcanie v Španielsku má za následok to, že 100 pušiek pôsobí skôr ako spagetti western než klasická Amerika, ale v podstate bez humoru. Zato je film správne krvavý, s charizmatickými hercami, veľkou dávkou akčných scén a nejakého toho pnutia medzi postavami. Zabudnite ale na bielych prisťahovalcov, toto je záležitosť Indiánov, Mexičanov a jedného Černocha. Nechýba masaker civilistov, kruté popravy pre malé prehrešky, ešte krutejšie, ale prekvapivo premyslené akcie pomsty a samozrejme Raquel Welch, ktorej prítomnosť vo filme sa neprávom zužuje len na sprchovaciu scénu. Jasné, Peckinpah by to nakrútil inak, Ford by to nakrútil inak, niekto z Nového Hollywoodu možno viac artovo a niekto ako čisto historický film, ale ono je to dobré tak ako to je. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Průměrný western, jakých se v 60. letech točily spousty..Klasickým filmům tohoto žánru jako je Tenkrát na Západě nebo Sedm statečných to nesahá ani po kotníky, ale má to solidní příběh, dobře vyvážené tempo a asi největším kladem je krásná Raquel Welch v nejlepších letech v hlavní roli!!! ()

Dawe.zs 

všechny recenze uživatele

Děj filmu se odehrává v Mexiku r.1912, kdy vláda podnikala nekompromisní vyhlazovací akci proti indiánskému kmenu Jaquiů zvaných ...skalní tygři....a proslulých svou nezkrotnou hrdostí a svobodomyslností.Sto pušek je film, který se snaží o poctivý přístup k historickým faktům. ()

Související novinky

Zemřela herečka Raquel Welch

Zemřela herečka Raquel Welch

15.02.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřela v kalifornském Los Angeles po krátké nemoci americká herečka, modelka a sexsymbol přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, Raquel Welch. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama