Reklama

Reklama

Animovaný film Asterix a Vikingové je adaptací původního komiksu Asterix a Normané. Příběh začíná, když náčelník vesnice obdrží zoufalou žádost o pomoc od svého bratra v Lutecii. Ten potřebuje, aby se z jeho syna stal pořádný muž a tak jej poslal do galské vesničky. Mladík je nejprve znuděný ze strohosti venkova, tato nuda se však velmi rychle změní, když připlují vikingské Drakkary. Vikingové však nepřišli plundrovat a ničit, ale naučit se novým věcem, jako je například strach. A toho má mladík v sobě dost a tak jej unesou. (SPI Film)

(více)

Recenze (245)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Moc Asterixů za sebou nemám, ale nebylo to překážkou. Sada univerzálních gagů poplatných moderní době, vetknuta do zcela pochopitelného příběhu, tvoří stravitelný celek pro neználky i ortodoxní hltače zároveň. V záplavě 3D animovaných leporel navíc strohá 2D animace působí jako zmrzlinový špalek uprostřed parného léta. Příjemnný oldsCOOL. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Z nostalgie ke starším kresleným Asterixům musím dát takhle nízké hodnocení. "Astérix dobývá Ameriku" se mi zdál málo francouzský, málo Goscinovský, málo všechno, ale Vikingové předčili moje nejhorší očekávání. Mám doma všechny komixy, které kdy u nás vyšly, včetně dílu s UFOuny, který mě nenadchnul ani v komiksové podobě, takže mám k Asterixovi hodně vřelý vztah, ale odpustit něco takovéhohle prostě nedokážu. Nevadí mi "modernizace" (holubice esemeska, disko tance z Lutécie atd.), vadí mi ztráta ducha, téměř nulový výskyt Římanů, pitomé moralizování jako v té nejameričtějsí disneyovce a podivná animace (všimli jste si, jak zvláštně vypadají mraky na nebi?). ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Hodně povedený přírůstek do již slušně obsáhlé filmové série. Nebýt tam ty otravné písničky, možná bych dal i pět... ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Základní premisa celé série s Asterixem a Obelixem spočívající v heslu „Dej římskému legionáři do držťky!“ je pryč a s ní se vytratilo i ono kouzlo, jímž oplývali předchůdci tohoto díla (o hrané verzi raději taktně pomlčím). Celé schéma příběhu se zeštíhlilo na bojový výcvik náčelníkova metrosexuálního synovce a na protější straně stojící partu Vikingů, kteří se chtějí naučit strachu. Celá zápletka však postrádá ráznější náboj, který by ji opravdu vynesl na Olymp zábavy. Vršení gagů představuje nekontrolovanou dávku neinvenční beznaděje, jakou vůbec jde vyplodit. O tom, že Obelix má rád divočáky každý ví, že kouzelný lektvar dělá divy i se staříky taky, tak proč se tím tvůrci vůbec zaobírají? Respektive jde spíše o to, že právě tohle jsou jediné „frky“, kterých se dočkáme. Zbytek je zoufalá vata, který je dneska k vidění v každém druhém animáku. Snaha o modernizaci (trance party a vůbec celá písničková intermezza jsou otravná) má přesně opačný efekt a shazuje snímek za hranice trapnosti, z níž se už ničím jiným nevyhrabe. Legenda se sice pohřbila už před lety hranou verzí, ale kreslíři jí zdatně sázejí na hrob macešky… ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by se netěšil na nejnovější díl Asterixe, kterého jsem jako malého přiznám se miloval. Pak už jen zamrzí, jak člověk stárne a začne lámat nad opěvovanými komixy hůl a nad animáči taktéž. Asterix a Vikingové tak pro mě byly překvapením, že se do nich rozhodl někdo s vervou opřít. Po nepodařeném německém Dobytí Ameriky jsem tedy čekal dost, a svým způsobem jsem dostal. Jsem rád, že se tvůrci vrátili k oněm vtipům kombinace současnosti a tehdejší Gálie, například taková "esemeska" vyšla řekl bych na výbornou, o to mi víc bylo líto, jak si to tvůrci zkazili úděsnou muzikou a hlavně tím, že se vykašlali na to, na čem byl Obelix tolik stavěný/bitky, Římani a spousta jiných maličkostí, kterých si člověk na první pohled ihned všimne/. Koneckonců je fakt, že tohle je naprosto jiný Asterix bez toho, čeho ho máme tak rádi. Je prostě jiný, ale i tak není natolik špatný, aby se mezi ostatními ztratil, je prostě nad očekávání slabší. --- Tak to u nás chodí. Vybereš si děvče a odtáhneš si ho za vlasy do své nory. Zeptej se své matky. Na starých zvycích není nic špatného, že Vikeo? - No to víš sice mě málem skalpoval a jak mě vlekl odřela jsem si záda, ale byl to nejštastnější den v mém životě ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Jsou-li na scéně Vikingové, tak je nový Asterix zábavný. Jsou-li na scéně Galové, pak je alespoň průměný. Je-li však na scéně Zničehonix, tak je nesnesitelný. V detailech a některých scénách umí Asterix spolu s Vikingy pobavit, ale celkově to žádná velká výhra není. Tvůrci mají ovšem štěstí, jelikož díky suchu na poli klasicky animovaných filmů se Asterix výjimá. Potěší i rozmáchle "výpravná" hudba. Relativní krátkost a dobré tempo vám nedovolí se nudit čili snímek svůj účel plní. Pobaví totiž nejen děti, ale i dospělé, byť ani jednu z těchto skupin nijak zvláště. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Posílat sms -ky a brejkovat v galský vesnici by si nedovolil ani Caesar. A pak příjdou týpci z Dánska a dovolí si zprznit animovanou legendu. Je to názor dospěláka, ale Asterix byl vždycky pro všechny věkové kategorie. Myslím, že když to skončilo, tak si oddechl i můj synátor. Hrůza, bída a nuda. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alexandre Azaria: 1. Get Down On It 2. Eye of the Tiger 3. Super Freak 4. Let Your Heart Decide 5. Coming Up For Air ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Modernizace je občas úsměvná, občas stydlivě trapná, ale jinak se příběh drží klasických asterixovských schémat, která na mě vždy fungovala. Chybí ale nějaká legendární scéna, kterých bylo ve starších dílech požehnaně a celé vyznění je tak příliš romanticko-dobrodružno-dramatické. Chtělo by to ještě víc shazovacích hlášek, aby se dostavila potřebná odlehčenost. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jasne, nikdy to uz nebude mit atmosferu jako stary animovany filmy s Asterixem, precejen doba pokrocila a tohle je pojaty vcelku moderne, ale me to rozhodne neprislo vubec spatny, film ma jen 75 minut, je natocenej docela svizne a akcne, neustale se neco deje, sem tam nejakej paradni forek nebo parodicka scenka, prijemna animace a hudba, ktera by obstala i u kdejakyho velkofilmu. Proste skvela animovana zabava. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Do nového tisíciletí přišel Asterix a Obelix se všemi jejími nešvary. Snaha o to, aby vše vypadalo hodně cool, vyznívala spíš trapně. Dokonce jsem se i místy divil, jaktože se v této teenage komedii uvolili hrát takoví herci jako jsou Obelix a Asterix. Zfilmovávat by se měli díly, které mají co nabídnout, a né ty, které mají něco společného se zemí koproducentů. Jediné, co je na snímku opravdu skvělého, je ona hudba, která dokáže nádherně vykreslit, to ce ve filmu chybí, emoce a nějakou tu atmosféru. Místy dokonce působila jako z hry Ice Wind Dale, což je rozhodně poklona. Malí se pravděpodobně dobře pobaví, ale velkému publiku nejspíš už nic nenabídne. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Docela fungující Asterix, který je po třech hraných filmech vítanou změnou. Pár nápadů, pár povedených vtipů, ale největší kouzlo je stejně nějak tak... no... pryč... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Silné Zklamání. Na Asterixovi sem vyrostl a "Asterix a Normani" je můj velmi oblíbený díl. Potenciál předlohy (a Asterixovský potenciál obecně) však zůstává zcela nevyužit. Trapné taneční scény (zlatá tancující zvířátka!!) a minimum vtipů činí Asterixe zcela nevýrazným, průměrným, a zaměnitelným aniovaným filmem. V záplavě Disneyovské produkce zcela splývajícím. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Snaha o moderný animák tam, kde sa to vôbec nehodí. Priblíženie sa dnešnej mládeži s obsahom infantilného humoru nebola dobrá voľba. Kde sa vytratil sarkazmus? Nebavil som sa a to Asterixove príbehy milujem (to bol asi hlavný problém). Slabé a ak to má v takomto duchu pokračovať ďalej, tak nech sa už radšej netočí podľa tohoto geniálneho komiksu nič. Lebo sa naserem a tých žabožrútov si nájdem! 40% ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Po těch dvou hraných dílech sem si už celkem zvyk na Depardieho a Claviera a tak mi chvilku trvalo než sem se přeorientoval na animovanýho Asterixe a Obelixe. Nicméně se nejedná stejně o žádnej převratnej díl. Je to vcelku normální asterix s několika povedenýma fórkama a s průměrným příběhem. Ale díky kratší stopáři to ani moc nevadí a zabaví to slušně,ale už sem viděl daleko lepší díly ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tvůrci dokázali zprznit jedny z mých největších dětských hrdinů, a to způsobem nevídaným. Nejen, že nechtěně upustili od vtipné formy, nejen, že opakují dokola stále viděné. Oni museli do filmu zakomponovat moderní prvky, aby na film přišlo co nejvíce teenagerů - trance, moderní písničky, mobilopták.. Pár scén je sice vtipných (příchod do tábora Římanů, dále pak.. Tak pardon, jen jedna scéna si může dovolit o sobě prohlašovat, že je vtipná). Jinak je film zcela kýčovitý a zcela jednoznačně namířený na mladší publikum - to byly i filmy předchozí, ale ty alespoň nekašlaly na diváky dospělejší. Asterix a Vikingové se tedy stává dalším zklamáním a zařazuje se mezi ostatní tuctové, neoriginální a celkově špatně provedené animáky roku 20006. Aspoň, že film nic moc nevydělal. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Zmlsán Pixarovskými lahůdkami jsem usedl a shlédl Asterixe a víte co jsem zjistil? Miluji klasiku, miluji Asterixe, co naplat a žehnám klasice a příjemné nedokonalosti... ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých smerov ozajstná 2D animácia pôsobí nezvyklo a divne, v inak príjemnej rozprávke s obľúbenou dvojicou. ()

Související novinky

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

28.05.2006

Tomu se říká zajímavá sešlost, pravda? No a to ještě vůbec není všecko (ale o tom později). Když se řekne francouzský animovaný film, napadne vás pravděpodobně nejdřív Tintinova dobrodružství, Byl… (více)

Reklama

Reklama