Reklama

Reklama

Animovaný film Asterix a Vikingové je adaptací původního komiksu Asterix a Normané. Příběh začíná, když náčelník vesnice obdrží zoufalou žádost o pomoc od svého bratra v Lutecii. Ten potřebuje, aby se z jeho syna stal pořádný muž a tak jej poslal do galské vesničky. Mladík je nejprve znuděný ze strohosti venkova, tato nuda se však velmi rychle změní, když připlují vikingské Drakkary. Vikingové však nepřišli plundrovat a ničit, ale naučit se novým věcem, jako je například strach. A toho má mladík v sobě dost a tak jej unesou. (SPI Film)

(více)

Recenze (245)

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Asterixe mám rád a tenhle novější díl (resp. filmově novější díl staršího papírového Asterix a Normani) mě zpočátku trochu děsil - nemám rád novější zpracování, protože obvykle bývají horší. Animace však zůstala věrná knižní předloze a změny v příběhu nejsou natolik drastické, abych byl nucen zavřít oči a plakat :o) Abba nebo zápletka se svatbou mi přišla fajn - takže pro milovníky Asterixe lze doporučit. ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Aj keď Asterix a Obelix nepatria určite k mojim najobľúbenejším postavičkám takéto sklamanie som nečakal vonkoncom. Humor, ktorý sa posunul do bezodnej dieri priemerných animákov, trápne použitie coververzii viacerych znamych songov sprevádzaných ešte trápnejšími tanečnými kreáciami, ktoré už dávno nie sú originálne. Krátka expozícia už len potom vyjadrovala chabú nápaditosť autorov. Proste zase a raz sa podarilo, a to sa najviac obavam že nie endopatrenim, využiť osvedčenú značku za každú cenu.1,5* ()

Reklama

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Základní premisa celé série s Asterixem a Obelixem spočívající v heslu „Dej římskému legionáři do držťky!“ je pryč a s ní se vytratilo i ono kouzlo, jímž oplývali předchůdci tohoto díla (o hrané verzi raději taktně pomlčím). Celé schéma příběhu se zeštíhlilo na bojový výcvik náčelníkova metrosexuálního synovce a na protější straně stojící partu Vikingů, kteří se chtějí naučit strachu. Celá zápletka však postrádá ráznější náboj, který by ji opravdu vynesl na Olymp zábavy. Vršení gagů představuje nekontrolovanou dávku neinvenční beznaděje, jakou vůbec jde vyplodit. O tom, že Obelix má rád divočáky každý ví, že kouzelný lektvar dělá divy i se staříky taky, tak proč se tím tvůrci vůbec zaobírají? Respektive jde spíše o to, že právě tohle jsou jediné „frky“, kterých se dočkáme. Zbytek je zoufalá vata, který je dneska k vidění v každém druhém animáku. Snaha o modernizaci (trance party a vůbec celá písničková intermezza jsou otravná) má přesně opačný efekt a shazuje snímek za hranice trapnosti, z níž se už ničím jiným nevyhrabe. Legenda se sice pohřbila už před lety hranou verzí, ale kreslíři jí zdatně sázejí na hrob macešky… ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Kdybyste komukoli dali jakýchkoliv pět dílů kresleného Asterixe včetně Asterixe a Vikingů a zeptali se ho, který mu stylem přijde nejvíce vybočující z řady, vsadím se, že jmenuje právě tento. Příběhy tohoto malého Gala jsem v dětství milovala víc než jakoukoliv jinou pohádku a některé díly bych možná ještě dnes uměla citovat od první do poslední minuty zpaměti, ale tohle je skutečně slabota. Běžní Asterixové si s odkazy na kulturu hráli, takže pokud jste si nějaký díl pustili jako děti, mohlo se stát, že všechny ty narážky ("mamá veslovala za Oxford a papá zase za Cambridge") nepochytíte. Jenže právě v tom spojení infantility s "dospěláckou" inteligencí spočívala Asterixova síla. Tady hravost zmizela a místo ní tu máte poštovního holuba s názvem eSeMeSka, metrosexuální hocha a švédskou Ikeu. Té (nepříliš vtipné) poplatnosti době a modernosti je nakonec hodně škoda, protože naděje tohoto Asterixe na nějakou životnost v dějinách času (kterému dítěti za dvacet let dojde, co slovo SMS znamená?) se pohybuje v uzavřeném intervalu nula, nula. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Podle plakátu moderní animace, která se moc k Asterixovi nehodí, ale budiž. Do páté minuty to ještě šlo, pak se objevil mladý floutek a šlo to celé do kytek. Moderní odkazy se snaží být moderně cool, znovu to k Asterixovi nepasuje, snaží se o to totiž každý druhý rádoby vtipný snímek. Příliš moderní až nevkusné. Možná je to o něco hezčí než Amerika, má to lepší dabing než Amerika, dějově je to ale snad ještě horší. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Film vznikol klasickým kreslením, počítač použili iba na špeciálne efekty. (Tolf)
  • Film vychádza z pôvodného komiksu „Astérix et les Normands“. (Tolf)
  • V dobe uvedenia najdrahší animovaný európsky film. (Tolf)

Související novinky

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

Rudý Baron, Geronimo a Zlatý Míč

28.05.2006

Tomu se říká zajímavá sešlost, pravda? No a to ještě vůbec není všecko (ale o tom později). Když se řekne francouzský animovaný film, napadne vás pravděpodobně nejdřív Tintinova dobrodružství, Byl… (více)

Reklama

Reklama