Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šílená černá komedie odehrávající se na pozadí střetu názorů na potrat. Ruth (Laura Dern) je mladá pouliční feťačka bez stálého bydliště, kterou opětovně zatknou. Soud si uvědomí, že je už popáté těhotná, a navrhne jí jako řešení nežádoucího těhotenství potrat. Brzy po propuštění se Ruth stane předmětem sporu zastánců práva na svobodnou volbu matky a jejich odpůrců, zastánců práva na život nenarozeného dítěte. Film ovšem nešetří ani jednu ze zúčastněných stran. Obě jsou stejně fanatické a pokrytecké. A Ruth taky vůbec nezáleží na tom, jestli donosí své páté dítě, nebo ne, ale pouze na penězích, které ji obě strany nabízejí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (31)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Laura Dern v roli, v jaké by jí nikdo nečekal, a je naprosto úžasná. Hraje těhotnou ušmudlanou věčně slibující a znovu rozjetou narkomanku s nosem v pytlíku, jejíhož "osudu" se ujme veřejnost, která se rozdělí na dva tábory - odpůrce a přívržence potratu. Ruth se mezi tím plácá, tu je pro, tu proti, ale víceméně neni řízena mateřskými pudy či svědomím, ale spíše penězi, které jsou jí nabízeny, když se rozhodne tak či onak. Zní to velmi dramaticky, ale nebojte, opravdu je to komedie a výborná. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alexander Payne, Jim Taylor .. Nezávislý a odlehčený pohled na téma potratů. Zaujme především Laura Dern, která ve své roli kraluje a hrát takovou postavu (feťačky) jsem ji ještě neviděl (pokud vůbec nějakou podobnou má?). 70%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Miestami možno priamočiara, ale ostrá satira na fanatizmus, ktorého zdrojom (a pre režiséra ústredným článkom kritického útoku) je pravdepodobne najväčší výdobytok západnej civilizácie - demokracia a sloboda vyjadrovania. Tá je vo filme postupne vyobrazená až do nezdravej podoby, kedy sa sama sebe stáva klietkou, zatieňujúca ľudský úsudok a jeho konanie. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá americká satirická komedie z počátků renomovaného tvůrce s poněkud nezávislým duchem a nehollywoodským přístupem ke světu. Příjemná zábava s vážnými přesahy - právo na potrat je i pro Evropu palčivý problém (polské konzervativní regulace atd.), dějová linka se zdá být poněkud absurdní a hnaná do extrémů (takovouhle narkomanku bych opravdu nechtěl mít ve svém okolí...), ale život možná píše mnohdy i absurdnější scénáře... ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Příjemná satira se solidními hereckými výkony a slušnou režií, bohužel příliš natahovaná a ke konci taky tažená do zbytečné absurdnosti...Některé scény jsou rozhodně nezapomenutelné... ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Sarkasmus a ironie z tohoto filmu rozhodně nedělají komedii. Opravdu není veselý, ale není ani minimálně odlehčený, naopak.Scény přitažené za vlasy vzbuzují jen o to větší tíseň, i proto, že zobrazené mechanismy a výjevy, byť se zdají chvílemi až absurdně přehnané, při porovnání s historickými dokumenty popravdě zase tolik přehnané nejsou. Co do způsobu natočení film sice notně zestárl, ale svůj význam má a pro příznivce Laury Dern je tahle role v jejím rejstříku nepominutelná. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Občanka Ruth vypráví příběh o závažných společenských tématech jako je narkomanství, potraty nebo náboženství. Nečiní tak ale pomocí rozklepané kamery, šokujících záběrů ani srdceryvného scénáře jako jsme to už měli možnost vidět tolikrát. Dívá se na tyto problémy se značným odstupem a skvělým humorem, což pro mě bylo značně osvěžujícím zážitkem. Laura Dern na sebe strhává celkovou pozornost - roli třicetileté feťačky s duší nezodpovědné a manipulovatelné puberťačky jí beze zbytku uvěříte. Její Ruth mi byla tak sympatická, že mě otevřený konec solidně naštval... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Bláznivý súboj dvoch rozdielnych táborov a názorov na citlivú tému interupcií. Obe strany boli svojim ultra radikálnym postojom srandovné, čo často krát prinieslo veľa zábavy. O pár vtipných scénok sa so svojim jednaním postarala aj hlavná postava - Laura Dern, ktorá v tomto filme naozaj zabodovala. Dalo by sa povedať, že ide o akýsi pokus o spoločenskú satiru na nepríjemnú tému, žiaľ v tomto smere to chcelo trochu pridať, nemalo to grády ani poriadnu razanciu. Príliš mdlé, sterilné a často i nudné. Na druhú stranu sa mi páčilo, ako sa celá záležitosť okolo tehotenstva hlavnej hrdinky nakoniec rozmotala a že sa potvrdilo, že niekedy sa z ošemetnej situácie môže s vlastným rozumom dostať aj hlupák, pretože všetci naokolo sú ešte hlúpejší. 60/100 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

V Americe nejspíš kontroverzní téma potratu je pro českého diváka saritickou komedií o dvou skupinách (odpůrci interupce a zastánci svobodné volby), které neváhají použít nezákonné a nemorální prostředky, aby prosadili svoji verzi morálky. A uprostřed toho Ruth, která se nestará o nic než o sebe a je to mrcha krkavčí a sobecká, ale tak trochu jsem jí musela fandit. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Viacej satirické ako ľudské. Osobne mi viacej lahodia Payneovi hrdinovia, ktorý majú v sebe melanchóliu a život im uteká pomedzi prsty. Tu sa ale do značnej miery formoval jeho rukopis, pretože náznaky toho, za čo ho zbožňujem tu sú. V centre je ale satira na spoločnosť. Ruth je feťačka, ktorá nerobí nič iné len problémy. A je jedno komu. Sebecká dievčina ( fantasticky zahraná Laurou Dern) si ide svoje a neberie ohľady na nikoho. Aj napriek tomu, že jej chcú takmer všetci pomôcť. Stret kresťanských fanatikov a ľudí čo veria v slobodu voľby je tu zobrazený vtipne - cez postavičky, ktorých veľké boje pôsobia úsmevne. Hlavne, keď v centre ich pozornosti je tehotná feťačka Ruth. Vtipné, miestami neznesiteľné, ale neustále fungujúce, hlavne kvôli tomu nadhľadu a absurdite. Koniec je chutnou čerešničkou. Prvotina jedného z najzaujímavejších amerických nezávislých filmárov, ktorá je úžasnou kritikou súčasnej spoločnosti. A jej tuposti. God loves you! ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Zábavná satirická komedie utahující si z celého toho mumraje, který se děje, když se do sebe pustí odpůrci (organizovaní křesťané) a přívrženci (organizované feministky) kontroverzní otázky potratů a udělají z toho veřejný cirkus, kde už zdaleka nejde ani tak o samotný nenarozený plod. A právě v centru pozornosti obou táborů se ocitne nezodpovědná, těhotná feťačka Ruth, snažící se z toho vytřískat hlavně nějaké prachy a pokud možno se vyhnout kriminálu. Laura Dern mě v této poloze dost překvapila, protože jsem byla zvyklá vídat ji v trochu usedlejších rolích, ale podrazáckou, poněkud dětinskou Ruth si střihla fakt výborně. Docela jsem se obávala, že se to nakonec zvrhne v nějakou moralitku, ve které hlavní (anti)hrdinka prohlédne, stane se vzornou matkou a všichni se svorně obejmou, ale to se naštěstí nestalo, takže díky bohu za to. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

No výborný...skoro až neuvěřitelně kvalitní debut A.Paynea, že to bude tak dobré, tak to jsem fakt nečekal...ta směsice černýho humoru, jízlivosti, ironie, společenský kritiky, sarkasmu - to byl nádherně namíchanej koktejl - pro takovýdle typy filmů musí mít tvůrce cit, aby to fungovalo, a Payne ho prostě má. Výborná Laura Dern. že to je dobrá herečka sem věděl už dávno, ale zde to teda bylo něco extra. Takže vážně lahůdková věc. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Laura Dern je prostě skvělá herečka a dokázala to i v roce 1996 postavou, kterou rozhodně není snadné si oblíbit nejen na první pohled, ale i na pohled druhý. Musí se nechat, že Alexander Payne napsal výborný scénář, který kritizuje americkou společnost a to, že sama neví, co vlastně chce, a to nejen v oblasti potratů. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Fassbinder měl pravdu – veškeré lidské chování a konání je podmíněno vědomými a hlavně podvědomými potřebami. Vše, co stojí mimo potřeby – tělesné, duševní a duchovní – je ponecháno stranou jako irelevantní. Ovšem ve schopnosti zabalit své potřeby do vznešených pravd lidé jsou až neuvěřitelně vynalézaví a to tak, že dokáží obelhat a přesvědčit i sami sebe. Otázka zní, co jsou vlastně ty vznešené pravdy a ideály, ve jménu kterých se žije a umírá? Když si zacloníme oči dlaní, aby nás neoslepil jejich lesk, možná nakonec zjistíme, že to jsou jen lidské pojmy pro síly, které udržují vesmír a lidský svět pohromadě – Bůh, pravda, láska … a těch sedm ctností - pokora, štědrost, přejícnost, mírumilovnost, cudnost, střídmost. Jen s tou činorodostí se sekli, protože ta jen zvyšuje entropii :-). ___ Občánka Ruth – tento paskvil ctnostného člověka – se octla ve střetu potřeb odpůrců a zastanců potratů a stala se polem boje mezi nimi. I ona brzy pochopila, že z toho velkého zájmu o svoji osobu může vytěžit něco pro své vlastní potřeby, a pak již šlo jen o to, kdo jí víc nabídne. Nakonec si úplně všichni ostrouhali mrkvičku. A diváci se pobavili. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je znát, že tu Payne ještě začínal, takže ve srovnání s Bokovkou nebo Nebraskou to jede jenom na půl plynu, ale už tady je znát jeho talent. Už jenom ten příběh má dost do sebe a ten přesah ještě víc, protože celkem trefně ukazuje to rozdělení mezi fanatickými skupinami lidmi u různých kontroverzních témat, zde ohledně potratu. Ono je to ale fakt vždycky stejné jako tady - skupina 1 jde hodně proti skupině 2, skupina 2 zase proti skupině 1, kompromis mezi nimi nikdy nevznikne a tak proti sobě budou bojovat za svoji pravdu jak to jen jde, zatímco se nezmění nikdy nic. A všechny ty vytrvalé hádky tady nakonec dospějí v to, SPOILER že Ruth využije obě skupiny a s hromadou peněz zdrhne. KONEC SPOILERU Asi bych byl radši, kdyby v tomhle Payne u obou stran ještě přitvrdil, nicméně pobavit mě to místy dokázalo a špatný ten film rozhodně není, ale jak už jsem psal, jede je na půl plynu a nedokáže tak vytvořit skutečně silný zážitek, takže to vidím spíš jen jako mírný nadprůměr. Laura Dern tu ale opět předvedla skvělý herecký výkon. Silné 3* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ačkoli špičkově zahraná, je ústřední postava pouze zkurvená troska, které člověk nemůže fandit ani vteřinu (velmi pravděpodobný konec s uvědoměním, haha), a která se dostane do soukolí klasicky dementního amerického fanatismu, kterému nejde o nic jiného než o vlastní zájmy. A o komedii se vážně nejedná... 35% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem tento film viděl na ČT a zapamatoval jsem si ho. Dnes se dá stáhnout prakticky všechno, tak jsem si to dal znovu. Laura Dern si možná zasloužila daleko víc dobrých rolí, než jí život nakonec nadělil. Tahle je ale jedna z jejich nejlepších. Bez ní by ten film nefungoval. Snímek o absurditě extrémů, o tom, že v Americe je všechno možné- jak je velká tak je blbá! Přese všechny varovně zvižené prsty je ale film především komedie, i když k zamyšlení. Jak feťačka vyjebala se všemi....i když jí ty prachy asi dlouho nevydržely... ()

Reklama

Reklama