Reklama

Reklama

Marwencol

(festivalový název)
  • USA Marwencol
Trailer

Obsahy(1)

Když se 8. dubna roku 2000 vypotácel Mark Hogancamp z baru v americkém městečku Kingston, parta agresivních mužů ho za nejasných okolností téměř ukopala k smrti. Po devíti dnech v kómatu se jeho stav velmi pozvolna začal lepšit, trvalé následky v podobě ztráty paměti a poškození mozku mu ale zůstaly. Protože si nemohl dovolit nákladnou terapii, vytvořil si svou vlastní. Na zahrádce u svého domku vytvořil Marwencol, šestinásobnou zmenšeninu belgického městečka z doby druhé světové války. Městečko zabydlel precizně provedenými loutkami reprezentujícími jeho kamarády, blízké i jeho alter ego v podobě neohroženého kapitána americké armády. Když tyto postavy, do nichž vtěluje své pocity, naděje, obavy i zbytky svých vzpomínek, začal v neuvěřitelně detailně provedených kompozicích fotit, stalo se rázem z jeho unikátní domácí terapie umění. Debutující americký dokumentarista Jeff Malmberg strávil s kamerou v Hogancampově městečku, plném dramatických událostí sklonku druhé světové války, celé čtyři roky. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Komu se podaří natočit nepříjemné dokumentární téma tak, aby působilo vtipně? Jeff Malmberg mohl Marwencol pojmout jako děsivý příběh jedné noci, kdy byl jistý Mark Hogancamp kvůli svým sklonům k transvestismu brutálně zmlácen, ale místo toho se rozhodl stvořit místy velmi legračně působící příběh o malém loutkovém městečku Marwencol, kde žije Markovo alter ego. Toto je svět, kde Mark agresivní skupince (v podobě vojáků z SS) vrátil vše, co mu kdy udělali, svět, kde má každou ženu, po které kdy zatouží, svět, kde se cítí mnohem bezpečněji než v tom skutečném. Dokumentů se bojím a těm delším než hodinovým se velkým obloukem vyhýbám (pokud tedy nejsou natočeny o něčem, co mě skutečně zajímá), ale Marwencol můžu - i díky úchvatným Markovým fotkám malého městečka - s čistým svědomím doporučit. "Fucking male shoes." [Viděno na MFF Karlovy Vary 2010.] ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabe Gilliamovo Imaginárium Dr. Parnasse aneb jak se vypořádat s traumatem z minulosti a přízrakem budoucnosti? Stačí si jen vystavět celý svůj malý mikrosvět od samotných základů a zabydlet jej dokonalými plastikovými panáčky a panenkami sužované zlými vojáky SS. Zvětšenina okupující zmenšeninu. Mark stylizující panáčka Marka, který fotí miniaturu Marka aka nikdy nekončící koloběh o naplnění vlastních fantazií po ztrátě důvěry v okolní svět. Velice zvláštní výpověď člověka, který promlouvá skrze své fotografie, ztracený sám mezi uměleckou bohémou na pokraji (ne)pochopení. Markův vlastní válečný boj s okolním světem, s tím kým doopravdy je a cesta o nalézání (polo) zapomenutých vzpomínek. [MFF Karlovy Vary 2010] ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

K dokumentárním snímkům neodmysltelně patří fakt, že jsou zajímavé hlavně v závislosti na výběru tématu a příběhu osob hrajících prim před kamerou. Zdejší Mark Hogancamp se svou "vadou" válí a zainteresovaného člověka nepřestane bavit Markova vize loutkového městečka Marwencol. Katarzi či vývoj nehledejte, ale pohled na dospělého (!) člověka s trvalým postižením co vidí okolní svět tak trochu jinak je fascinující. Pochvala režisérovi, že tak jednoduchý námět nezpracoval limonádově nebo tuctově. 80 % ()

Reklama

Reklama