Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blíží se čas vánoční. U řeky, v zimě a mlze se choulí ženská postava. Je to kupcová (J. Tesařová) z nedalekého krámku. Pro krejcar by si dala koleno vrtat, a tak ji ani mráz radost z vánočního úlovku nepokazí. Kapr bude čerstvý a hlavně zadarmo! Chamtivá obchodnice ale nemá dost. Znovu ponoří síť do vody. „Pusť mě, dobrá ženo…“, ozve se náhle z řeky něžný hlas. Kupcová nemůže uvěřit svým očím – do jejích sítí se zachytila kouzelná mořská panna! Její prosby samosebou lakotná kupcová nevyslyší, a tak k vysvobození panny musí napomoci poctivý mládenec Ondřej (S. Schuller). A za svou nezištnou pomoc získá nejen nesmírné bohatství, ale i svou milovanou Barušku (Z. Volencová). (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pekná vánoční pohádka s klasicky vyhraněným dobrem a zlem, odměnou a trestem, kde pravda a láska zvítězí nad lží a nepoctivostí. Umělý stromek mi až tak nevadil. Lehce falešný zpěv mořské panny ano, ale ne dramaticky. Jen by mě zajímalo, jak se mořská panna ocitla tam, kde se ocitla a proč, když se usmívala, vypadala jak na hodně divokém tripu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Vlasta Janečková bola česká režisérka, ktorá celú svoju profesionálnu kariéru zasvätila práci na tvorbe televíznych rozprávok pre deti a mládež. Na svojom konte má desiatky titulov. Jedným z nich je aj snímok "Tajomstvo morskej panny", ktorý natočila v roku 1998. Anna Rejžková, lakomá, vypočítavá majiteľka malomestského obchodu si chce na Vianoce zaobstarať zopár kaprov. Nie je však ochotná ich kúpiť, a preto sa vyberie k rybníku si načierno zarybárčiť. No nechytí len kapríkov, podarí sa jej uloviť aj kúzelnú drevenú morskú pannu, ktorá dokáže poctivému človeku splniť tri priania. Zoberie si ju ako ozdobu do svojho obchodu. Tento titul natočila pani Janečková ku koncu svojho aktívneho filmárskeho života. Na mňa osobne omnoho viac dokázala zapôsobiť svojimi staršími kúskami. Páči sa mi však, že sa jedná o vianočný príbeh. ** ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 7/10 Děj 8/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +herci, postavy, příběh -je to jen televizní pohádka/// Ale jo, dobrý, snesitelný a dobře odehraný. Celkem příjemná pohádka, ve které sice televizní kulisy mohou rušit, ale nebylo to tak strašné. Krátká délka nedovoluje aby jste se nudili a dialogy i příběh jsou snesitelné. Jen jak říká uživatel Hejtmy, ten vánoční stromeček mi přišel trošku mimo a taky jsem čekal, že se ta mořská panna promění v dívku. Jinak dobrý a se šťastným koncem./// Celkem 72%/// ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tatiana Vilhelmová výrazně herecky převyšuje úroveň dívčích postav, na niž jsme v televizních pohádkách zvyklí. To jen taková poznámka na okraj, jinak celkově: pohádka lepší průměr. Ocenění zasluhuje režisérka Vlasta Janečková za nenásilné zakomponování staročeských vánočních zvyků do příběhu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Okolo vánočních svátků lze v televizi narazit na nejednu méně známou pohádku a Tajemství mořské panny je jednou z nich. Na malém prostoru - co do stopáže i interiérů - je divákovi nasevírován jednoduchý a přímočaře odvyprávěný příběh s jasným poselstvím (dobro vítězí nad zlem), které však poněkud hyzdí materiální závěr. Vzhled mořské panny sice koresponduje s TV rozpočtem, určitě se ale dala ztvárnit lépe a přívětivěji - její blažený úsměv byl celkem creepy. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Ondra je jednoduchý postarší kluk z vesnice, takže ke štěstí nepotřebuje princeznu, ale stačí mu Barča a celoživotní práce v krámku. Děda Komárek by řekl, že svá přání prošustroval. Celkem hezké byly tentokrát kulisy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Podařená televizní vánoční pohádka, která bohužel ke konci zase ukáže, jak je to se scénáři těžké. Celou dobu je hlavní hrdina poctivý a chudý až běda, ovšem na konci využije kouzla tří přání pouze k svému prospěchu. No nevím, zda by to kouzelná panna rozchodila (rozplavala). Ale jako taková pohádková jednohubka určitě dobré. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Papundeklová pohádka, která svým vybavením a triky připomíná paneláková papírová jádra. Má ale klasický příběh a ten ten papundekl vyváží klidně na 50%. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Jedna z pohádek, kde se vyskytuje zkázonosný element zvaný „loztomilá malá holčička komentující a vysvětlující“. Kdo tuto nepochopitelnou šílenost vymyslel, patří do pekla. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice jednoduchá TV pohádka, která dokáže dětského diváka zaujmout. Byť se začátek a konec příběhu odehrává v exteriéru u řeky, jedná se jinak čistě o studiový počin. Inscenační atmosféra z toho doslova dýchá. Moc se tu nečaruje a zlo tu je už tak nějak přirozené. Jako obvikle jde o lásku, která překoná všechny překážky. Není to ani nijak toporné. Jedná o vcelku povedený počin, který neurazí. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Krátká pohádka, která má vše co bych u televizní záležitosti čekala. Líbil se mi pěkně vybavený krám, pobavil umělý stromeček. Mořské panny jsem se trochu bála a nelíbila se mi. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

I na čtyřicet tři minut je pohádka slabá. Kromě záběrů u řeky jsou to zase studia. Mrs. Dyková se navíc do pohádek prostě nehodí. Což se projevilo i v pohádce Kdyby byly ryby. Jen ta Zdeňka Žádníková-Volencová byla okouzlující. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Svatopluk Schuller v roli Ondřeje, od roku 1987, kdy hrál vykradače chat a měl tělo samej obrázek, ve filmu Copak je to za vojáka, pokročil k čeledínovi a budoucímu kupci. TW v roli Bětky značně převyšuje i Barušku- Zdeňku Žádníkovou-Volencovou. Škoda, že se mořská panna neproměnil av Zlatu Adamovskou a neřekla nám, proč byla proměněna ve dřevo. ()

KarolMalina 

všechny recenze uživatele

Posledné záchvevy umeleckej tvorby 90. rokov nielen v Čechách. Čisto profilová inscenačná tvorba. Pôvodná národná tvorba a veľmi pohodová komorná rozprávka s mravným ponaučením. Skvelé výkony hercov. Ide síce o inscenáciu, ale vysoká kvalita, ktorá zmizla po roku 2000 a nahradili ju gýčovité produkty odpadovej cudzej pakultúry konzumu, výsmechu, spolitozovanosti a primitívneho sexizmu. ()

Reklama

Reklama