Reklama

Reklama

Ohnivé ženy

(TV film)
TV spot

Obsahy(1)

Jana Hlaváčová a Dagmar Veškrnová v první části komediální duchařské trilogie o proměnách dvou středověkých čarodějnic... Když ji on nechtěl, vzala se hůl nebo laskavec, ve vážnějších případech pomohl kámen lásky. Když ji chtěl až moc, podstrčil se mladíkovi extrakt z pelyňku, svízele a anýzu trochu přiostřený pálenkou... Manželské recepty na první pohled jednoduché a zřejmě i velmi účinné, soudě podle postihů těch, kteří se čarodějnou alchymií tajně zabývali. Za spolčování s nečistými silami a posedlost ďáblem se ještě před třemi sty lety posílalo do šatlavy nebo odsuzovalo k trestu smrti upálením. Právě takový osud potkal Magdalenu, farskou kuchařku, a Martu, vdovu po parukáři. Jako čarodějnice byly odsouzeny, aby jejich duše navěky bloudily bez útěchy. Popravě přihlížející farář hned na místě vyslovil obavu, aby se duším nepokojných ženštin nepodařilo nalézt nové tělesné schránky. Stalo se tak přesně za tři sta třináct let, kdy se Magdalenině a Martině duši podařilo "vtělit" do tělesných schránek dvou moderních žen... (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Jana Hlaváčová a Dagmar Veškrnová si v roku 1983 strihli hlavné úlohy v bosorácko duchárskej komédii "Ohnivé ženy", ktorú režíroval televízny režisér Zdeněk Podskalský starší. Tristo rokov po ich poprave sa im podarí prevteliť sa do nových telesných schránok. Dve čarodejnice zo stredoveku sa ocitnú v dobe rozkvitajúceho socializmu. Na svoju dobu to bol celkom zábavný, nevšedný námet, ale samotné filmové, scénaristické a ich technické spracovanie za moc nestálo. ** ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Televizní hra o průniku dvou středověkých čarodějnic do současnosti stojí pochopitelně na konfrontaci středověkého uvažování a dnešní reality. Funguje především díky příjemnému herectví Jany Hlaváčové. První díl trilogie je z hlediska slovních fórků a komických situací nejpovedenější. Celkový dojem 55 %. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku poměrně vydařená komedie, která nastavila svým pokračováním vysokou laťku. Pamatuju si přesně svůj pocit z TV premiéry, což bylo v době, kdy většina místních znalců ještě plavala fotrovi v pytli, a tenkrát mezi projevy Husáka a filmy o Rudé armrdě to působilo jako zjevení. Dodnes to strčí do kapsy všechny komedie od Trošky, všechny trapné komedie pro smrady a většinu trapných sraček s Jimem Károu:-) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Od Podskalského jsem nikdy neočekávala žádné velké umění, ale neurážející srandu. Ohnivé ženy mi mé požadavky v tomto ohledu splnily. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ohnivé ženy mohly být ještě lepší. Měly k dispozici chytrý scénář, řemeslně zručnou režii a v neposlední řadě příjemné herecké obsazení, kterému vévodí duo Veškrnová-Hlaváčová. Přesto tyhle dvě mně dohromady moc nepasovaly, protože každá má jiný herecký styl. Hlaváčová umí perfektně vystihnout vážné až dramatické role, Veškrnová má zase nepopíratelný komediální talent. Role čarodějnic, které tady ztvárnily, měly jednoznačnou predispozici k přehrávání, a ačkoliv se ani jedna do toho moc nepouštěla, stejně se tomu nakonec nevyhnuly. Dějově docela crazy, záměny těl trošku primitivní a úspěch si vynutil další pokračování. K lepšímu hodnocení moc nescházelo. 60% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

První část trilogie je (jak už to tak většinou bývá) bezkonkurenčně nejlepší. Detrimentum pacitor, nynje i v každém času... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Konfrontácia dojmu spred štyridsiatich rokov s dojmom dnešným nedopadla najlepšie. Predsa je to predovšetkým dobrý nápad, ktorého rozvíjanie stráca postupne rytmus až v závere pokrivkáva. Časť z dobrého dojmu zachováva herectvo oboch predstaviteliek, ale tri hviezdičky ponechávam iba preto, že ma film ničím neprekvapil, nudil, ale nenaštval. To by sa hodnotilo, keby bola 10-bodová stupnica! ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve své době působil jako zjevení. A stačilo k tomu celkem málo - nejen to, že je to celkem slušná komedie, ale hlavně, že "nehovořil k současným problémům". Komunistická televizní dramaturgie totiž vycházela z předpokladu, že když pracující člověk usedá znaven po celodenní dřině k zaslouženému odpočinku u televizní obrazovky, zajímá ho pouze to, co zná z běžného života, a nějaké nereálno, fantastično nebo pouhé zábavno mu nic neříká. Další dvě pokračování už nemají ten punc překvapení a připomínají spíš opakovaně vylouhovaný sáček čaje. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

"Taková katastrofa. A ještě mi při tom někdo ukradl housku se salámem." Tohle snad nikdy neomrzí. Zápletkou zábavné, herecky parádní. Skvělá ukázka po všech směrech skvěle udělané práce. Svým způsobem je to jen jednoduchá a prostá věc, ale zaujme a zůstane v paměti hodně dlouho. "Nech na pokoji počestné děvky, nestydo." ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Před třiceti lety to byla jedna z lepších komedií,ve které se nebojovalo proti západnímu imperialismu,ani se neklanělo východním soudruhům a spolubratrům,takže výsledkem byla oddechová pohodovka.Dnes už film vyznívá hodně naivně,ale stále jsem si v něm našel dost míst,která pobaví,a proto bych mu méně než tři hvězdičky určitě nedal. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Možná jedno z prvních cestování časem, co jsem spatřil. Povedená komedie a perfektní Jana Hlaváčová. Scénář - Hermína Franková ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

První část trilogie a také ta nejlepší. Československá duchařská komedie. Magdalena, farská kuchařka a Marta, vdova po parukáři byly upáleny na hranici za spolčování s nečistými silami. Jejich duše ale měly bloudit neutěšeně světem a nenajít klid. Farář, který byl přítomen popravě vyslovil obavu, aby se nespojeným duším nepodařilo nalézt nové tělesné schránky, do kterých by se vtělily. A jak už to bývá, tak se to samozřejmě stalo. Martě a Magdaléně se podařilo vtělit do těl moderních žen. ()

topi 

všechny recenze uživatele

První díl Podkalského triptychu o ohnivých ženách začíná jejich upálením v 17. století. Po asi tři sta letech si jejich hříšné duše najdou nová těla a v moderním světě se musí naučit žít. Jako nenáročná zábava, kterou musel Podskalský v době normalizace točit, jsou ohnivé ženy lehkým nadprůměrem. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Strašný scénář. Pestré obsazení (pobaví mladistvý Karel Roden) bohužel nezachránilo tupou nezajímavou taškařici. ()

otík 

všechny recenze uživatele

První díl třídílné série Ohnivé ženy. Tradiční Podskalského praštěná komedie, tentokrát ale bez zpěvů. Námět je sice řádně ujetý, výsledek je ale naštěstí místy opravdu vtipný, místy jsem se ale zase docela ztrácel. Průměrná komedie, která chvílemi nudí, vícekrát však potěší. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mám pocit že autorku ve středověku upálili...scénář místy hodně infantilní až děravý,ve své době ale zjevení :-) ()

Reklama

Reklama