Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dvorek dvou starých francouzských penzistů se snese létající talíř s mimozemšťanem. V duchu francouzských komediálních tradic se rozehrává příběh o prostých lidských věcech, které teprve v kontaktu s mimozemskou civilizací nabývají skutečného významu. Ústřední dvojice hrdinů, představovaná Josefem Somrem a Janem Skopečkem, stejně jako další výteční herci (P. Kostka, V. Postránecký, K. Halbich, M. Pleštilová, J. Šťastný a O. Vlach) v režii P. Háši, už potěšila v televizních reprízách řadu diváků, především bezprostředním přenesením zvláštní radostné pohody a humoru do jediného okamžiku. Právě tak jako stejnojmenný humoristický román Reného Falleta v již několikerém vydání oslovil a potěšil své čtenáře. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Až na ten podivuhodný sci-fi rozměr je tahle televizní inscenace velmi milou komedií s dobrými hereckými kreacemi výborných českých herců v čele s Josefem Somrem... ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Zelňačka" od Reného Falleta, známá především díky zfilmování s Louisem De Funésem, vypadá skvěle i na divadelních prknech. A tohoto ducha zachovává i inscenace Pavla Háši. V roztomilých kulisách se rozehrává roztomilý úsměvný příběh o dvou dědoušcích, ufounovi a zelňačce. Je jasné, že v takovémto případě je vše postavené jen a pouze na hercích. A ti rozhodně nezklamali. Josef Somr, Jan Skopeček a Kamil Halbich předvedli vynikající herectví a Mirka Pleštilová je prostě k sežrání. 80%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Kdo zná francouzské stvárnění klasiky komediálního nebe, asi tomuto příliš nepodlehne, ale na naše poměry jistě milé..! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Převod groteskní francouzské komedie s Louis de Funesem do omezujících poměrů české televizní komedie hodně ztratil a získal na sterilitě. Odbouralo se nepatřičně působicí prdění, kdy padaly i hrušky ze stromu, a hlavně to, co táhl galský kohout, dva čeští a penzionovaní kohouti na dvorku nezvládají s takovým samozřejmým mazáctvím. Přišlo více trapnění, kdy to má připadat vtipné a ještě vtipnější, a přesto tomu tak není. Nejsem však příznivcem ani francouzské verze, která také moc nezaujala. Česká verze má blíže k divadelní hře. Kulisy dvorku divák prakticky neopustí. A tak tíha zaujetí hereckými výkony spočívala na bedrech pánů Somra a Skopečka, kteří byli přijatelní. Kamil Halbich v roli mimozemšťana za nimi nepříjemně zaostával a nedokázal se svojí postavou uhrát víc než jeden rozměr, což při vzpomínce na perfektního tahouna Jaquese Villeretta z původní verze, zamrzí. Scifi rozměr je tady až na obtíž a v nehybných televizních kulisách se neukazuje vůbec funkční. Režisér Pavel Háša chtěl, aby všechny postavy do jedné byly milé, popřípadě nějak trhle naivní a sršící espritem. Dost odvážný záměr vystačit si s tím v celovečerní stopáži, přičemž neodvratně hrozí nepřilnavost k jejich myšlenkově jednoduchým charakterům. Zdatné plnění plánu vychází nejlépe, když jsou dva penzisté na scéně sami, vedou mezi sebou rozpravy, jimž nechybí komediální koketérie. Když se k nim však přidá mimozemšťan, hned se vytrácí ta příměs humoru s příměsí francouzského venkova a přichází herecká topornost, tedy ta Halbichova. Komedie se náhle jeví natahovanou a delší než je, protože ji zkrátka dochází pohon, když je děj tak naředěný do nepříliš třeskutě humorných scének, jimž chybí celistvost i lepší vzájemná provázanost. Úplně by stačila hodinová stopáž. Hned by komedie dostala švih. Hodilo by se připsat i nějaké gagy, jejichž přítomnost se postupem času snadno vytrácí. V případě televizní komedie by se tolik nemusela kopírovat filmová předloha. Až na to prdění, zde vše zůstalo zachováno relativně beze změn, ale je zvláštní, že s horším výsledkem. Dobrý francouzský humor v českých televizních poměrech hned tak nelze namíchat. 20% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Ajéjé, tak nám mimozemšťan schopný oživovat hmotu oživil i nebožku paní zamlada podle svatební fotografie... dobrá, to dává v rámci sci-fi smysl, ale docela by mě zajímalo, jak se mu pak podařilo, aby měla nová mladá Francina v hlavě zároveň všechny paměťové stopy svého dřívějšího já? :o) Když pominu pár podobných prvků, které by si ve výsledku zasloužily ze strany tvůrců více ozřejmit či propracovat, zůstává však přede mnou vtipná televizní komedie z porevoluční ČT tvorby. Má obrovskou přednost v osvědčené předloze z dílny René Falleta (podle jehož díla se mi už líbili Idiot v Paříži a zvláště Šeříková brána), tak samozřejmě ve výborných hercích v čele s Josefem Somrem a Janem Skopečkem, kteří obdařili tento příjemný „úlet“ s nostalgickou vůní skutečně velmi povedenými výkony. Líbila se mi na Zelňačce i ta myšlenka spojena s pevným vztahem starých mužů k rodné hroudě a jejich neochvějnou odhodlaností udržet si jí. Zdařilé dialogy, skvělí herci i příjemný francouzský nádech včetně akordeonové muziky tento kousek tahají u mě vysoko, bylo mi potěšením i pobavením a ze srdce nakonec dávám i tu slabší 4. hvězdičku. Celkem mě však láká vidět časem i ten původní francouzský film z roku 1981, už jen kvůli Jeanu Carmetovi.. [70%] ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že se natočila i česká "Zelňačka". A ještě navíc úplně totožná kopie Funésovky. Jediný rozdíl jsem viděl v tom, že zde nepřivolají mimozemšťana prděním, nýbrž on jen tak z ničeho nic jednoho dne přistane nedaleko jejich domu. Někteří tento film považují za lepší než byla francouzská jmenovkyně. Ale já mezi nimi nejsem. Hlavní problém vidím v ufonovi. U Zelňačky s Funésem to táhl Jacques Villeret, tak zde role mimozemšťana trochu pokulhává. Hraje ho Kamil Halbich, na kterého si vzpomínám jen ze seriálu Chlapci a chlapi, kde ztvárnil velice hodného a klidného majora. Sice se snažil, to mu nelze upřít, ale svoji roli, poťouchlého ufouna podle mě nezvládl. Jen abych pořád nekritizoval. Tak musím vyzdvihnout kulisy, protože ty se opravdu povedly. A dále pana Skopečka, který mě nezklamal. Tuto komedii považuji za průměrný český snímek, ale mám radost, že se mi jej konečně podařilo vidět. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Velmi zábavně pojatý francouzský příběh o zelňačce. Somr + Skopeček vystihli ústřední dvojici k poctě legendárního herce Louise de Funése. 75% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Už originál s De Funèsem mě moc nenadchl a ta česká verze mi přijde ještě víc mdlá. A navíc je dost televizní. Nejspíš v tom byl ten problém, že mě to i přes dobrý námět prostě neoslovilo. Taky mi to přišlo zbytečně rozvleklé, nevyužité, o humor se to sice snaží, ale stejně to působí nevtipně... Nějaké své kvality to sice má (třeba herecké výkony), ale jinak jsem se s tímhle filmem skutečně minul a to ještě víc, než s francouzským originálem - a to je co říct, jelikož sci-fi s mimozemšťany mám rád skoro v jakékoli podobě. 2* ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Tuhle "povídku" mám v originále hrozně rád a vždy se na ní rád podívám. I Česká verze stojí za to, zejména Jan Skopeček je vynikající. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Původně jsem tuto inscenaci chtěl hodit do odpadu, ale naštěstí jsem zapomněl proč. Můj oblíbený herec Josef Somr a kolega Skopeček hrají vcelku přesvědčivě. Jediné, co mi vadí, je ten prapodivný konec. Ale zlatý francouzský originál a předloha pana Falleta. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

není to nejspíš špatné,ale bohužel jsem dřív četla knížku s ilustracemi Vladimíra Renčína...a protože mám občas bujnou představivost,viděla jsem úžasný animovaný film v mé hlavě dávno před verzí natočenou panem Hášou.....přesto za mého oblíbence a vůbec za ostatní,jak se zhostili rolí...aspoň za tři ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tuhle verzi Zelňačky jsem viděl asi před deseti lety a vůbec jsem si na ní nepamatoval. Když jsem jí viděl teď a připomněl si ji, vůbec mě nezklamala. Verze s Funésem se mi sice líbí víc, už jen proto, že tam je Funes, je francouzská a snad i věrnější předloze. Tahle verze je více odlehčená, je tam víc herců a je malinko odlišná, například mě hrozně zklamal ten konec, Jinak s obsazení jsem byl spokojen, Somr, Skopeček a třeba i Vlach byly výborní, všechny je ale překonal můj oblíbenec Kamil Halbich z Oxa. Ten zahraje taky vážně všechno... Povedená inscenace, vážně se povedlo. Obsazení prvotřídní, ovšem protože je Funésovka lepší, musím dát 78%. Jukněte to. ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedená televizní komedie. Skopeček i Somr jsou jímaví a závěr, odlišný od francouzského originálu, je mnohem lepší; neutíkejte, bojujte! ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Na hraně mezi dvěma a třemi... váhy se naklonily k vyšší hodnotě - čistě kvůli skvělým starcům Somr + Skopeček.... Pochopitelně mi nedá, abych nesrovnával s Funesovou Zelňačkou.. Snažil jsem se tolerovat, že se jedná o TV film a neměli bysme mít velké nároky... ale mimo věrné hraní S+S jsem byl spíš sklamán než potěšen vzhledem k očekávání. Nelíbil se mi např. "opilý hmota" ... ale vzhledem k tomu, že se 95% filmu odehrává na dvorku mezi dvěma domy, nikterak to nevadí, chudší prostředí nám vynahradil vtipný Skopeček nebo nostalgický Somr. Takže suma sumárum 50% a jako takovou nedělní pohodičku můžu i doporučit... ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale mě se naše zpracování "Zelňačky" líbí více než to z Luis de Funesem. Snad jen Kamil Halbich je pro mě trochu až moc "mimoň", jinak bych klidně dal i 4 * . Další shlédnutí - přidávám 4 * , a to především za poslední větu v tomto filmu, která je nadčasová a platí pro všechna zřízení, a pro to naše poslední dvojnásobně : " Nesmějí nás dostat, kurvy nenažraný ! ". ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Česká televizní inscenace podle stejnojmenného románu René Falleta vyprávějící o dvou starých přátelích na francouzském venkově, kteří tráví svůj čas popíjením vína a posedáváním na společném dvoře. Hlavní postavy Clauda Ratiniera, živícího se výrobou dřeváků, a jeho přítele Francis Chérasse, zvaného Sisis, byly obsazeny vynikajícím J. Somrem a J. Skopečkem. Jejich každodenní idylka je narušena příletem mimozemšťana z planety Oxo (K. Halbich), kterému zachutná Ratinierova zelná polévka a poté i víno. Na oplátku za pohostinnost nabídne starým pánům, aby s ním odcestovali na jeho planetu, kde neexistují žádné nemoci a kde by mohli žít ještě mnoho let. Staří přátelé jsou současně tlačeni starostou města P. Kostkou a zámožným obchodníkem V. Postráneckým k prodeji jejich domů, které mají být zničeny, a na jejich místě má vyrůst moderní turistická atrakce. V tomto úsměvném příběhu, který na konci skýtá ponaučení, se oba starci vzdají své možnosti odcestovat a bezstarostně žít na neznámé planetě a raději se chtějí usilovat o záchranu jejich malých usedlostí. Ve vedlejších rolích se v roli strážmistra holdujícímu vínu i ve službě objevil výborný O. Vlach, díky mimozemským silám oživlá Claudova manželka Francina (M. Pleštilová), bohužel věkově se ne zcela hodící ke svému manželovi, a mladý listonoš J. Šťastný. Domnívám se, že díky skvělým výkonům pánů Somra a Skopečka, ale i ostatních herců, může toto dílo Pavla Háši směle konkurovat dřívější a známější francouzské stejnojmenné filmové verzi se slavným L. de Funesem. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Velice slabá komedie, a o SF snad i hanba psát. Ale nepřejížděl jsem, párkrát se i pousmál. Takže tu dvacku procent si to zaslouží. ()

Reklama

Reklama