Reklama

Reklama

Dědictví na úvěr

(TV film)
Československo, 1965, 47 min

Obsahy(1)

Mistrovská studie manželského soužití, ironická nadsázka o iluzích a touze po zbohatnutí z pera amerického prozaika Marka Twaina se stala podkladem pro satirickou komedii a dva výborné herce – Jaroslavu Adamovou a Václava Vosku. Představují manželský pár, který žije velmi skromně. Peníze na nutné výdaje škudlivá manželka přesně rozděluje do plechovek k tomu určených a manželovi počítá i cigarety. A pak manželé dostanou dopis od údajného prastrýce, o němž nikdy neslyšeli. Ten jim slibuje, že po jeho smrti zdědí třicet tisíc dolarů. Manželé si předplatí místní deník, aby se z něj dozvěděli zprávu o strýcově smrti, neboť kontaktovat přímo strýce by bylo netaktní. A začínají počítat. Podnikavá manželka ví přesně, kam peníze investovat a jak je budou rozmnožovat. A léta s imaginárními investicemi ubíhají… (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Manželé Václav Voska a Jaroslava Adamová tráví desítky let čekání na dědictví od bohatého strýce fantazírováním o prozíravých investicích a rostoucím majetku, zatímco bezmála nemají co do úst. Jak říkával Josef Nesvadba, jádrem každé povídky je teze. Myšlenka vyjádřená jedinou srozumitelnou větou. V tomto případě dejme tomu "Je lepší zabydlet se v chatrči, než stavět vzdušné zámky" nebo prostě "Jen pro ten dnešní den stojí za to žít". ;-) Unese taková mravokárná banalita středometrážní komedii? Kupodivu ano. Z povídky Marka Twainea je konverzační hra pro dva herce a jednu kulisu a ano, mohla být o něco kratší. Ale smíříme-li se s tím, že není, dosáhlo Dědictví na úvěr asi nejlepšího možného výsledku. Adamová a Voska předvádějí cosi jako zvolna gradovaný duet mluveného slova, který začne jako malé svěží preludium a skončí jako rekviem. Čím starší a chudší ti dva jsou, tím víc utíkají do vybájeného světa burzovních spekulací a rostoucích výnosů z imaginárních investic, tím vážněji je berou a tmelí jimi vztah, z něhož dávno vyprchala vášeň. Ze zdánlivé levné morality se zvolna stává docela dojemná romance dvou zoufalců a už proto, jak relativně málo byli Voska i Adamová obsazováni, Dědictví na úvěr získává na hodnotě. 70% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

O stavění vzdušných zámků, o hře, která přestane být hrou a pohltí své aktéry, o náhradě skutečného života iluzí. Na začátku je jeden dopis, na konci krach na burze, prázdná spíž a jed na krysy. Svým způsobem je to depresivní, ale v tak rozkošném podání Jaroslavy Adamové a Václava Vosky, že jsem hltal každé slovo. "Nejistota je za námi, Sally. Máme rovný milion." ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Seděl jsem jak macarát po tmě a nechal se bavit hereckým koncertem paní Adamové a pana Vosky.  Časosběrná fraška  na jediné téma, touha po bohatství, rozvedená ad absurdum. Úsměv na tváři zůstává, leč zlehka hořkne, zejména při pomyšlení na vlastní občasné záchvaty šetrnosti. Pro  mamonáře by ale Twain mohl být i poučným, případně návodným, zejména závěrečný nález by si měli tací vychutnat. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Peníze nade vše. Václav Voska a Jaroslava Adamová sklízeli bouřlivé úspěchy už na prknech Městských divadel pražských, kde excelovali především v Dürrenmattově hře Play Strindberg, a tento výjimečný partnerský vztah je zachycen, alespoň částečně, také prostřednictvím této nadmíru půvabné televizní komedie o malých lidech s velkými plány. V případě obou umělců jsme svědky špičkových hereckých výkonů, v současnosti již nedostižitelných. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

"Mohli bychom ušetřit třeba na elektřině." - "Aha, takže ty si budeš pěkně sedět v teple a světle v kanceláři a já tady budu čučet jak macarát potmě." Opět půvabný důkaz, že i ve dvou lidech se dá natočit solidní televizní konverzačka. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Krásně zpracovaný Twain. Vtipný návod, s lehkostí zahraný paní Adamovou a panem Voskou, o tom jak se má rozumně investovat nulový kapitál. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Sólo pro dva herce. Jaroslava Adamová a Václav Voska. Úplně je z nich cítit nefalšované divadelnictví, dialogy secvičené jako na jevišti. Příběh z pera Marka Twaina o manželích, kteří desítky let čekají na skon strýce a budují si imaginární konto z burzovních zpráv. Více by mě tohle zpracování sedělo na divadle, divím se, že po takové látce v dnešní době nikdo ani neštěkne. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Je libo něco málo nefalšované deprese, navlečené do obnošeného kostýmu smutného klauna ? Pojednává o marných snech, které se točí okolo financí ... které jsou schopné člověka nadobro pohltit - a ukrást mu tak jeho osobní život. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Vcelku milá i když vlastně dosti absurdní konverzační komedie o tom, co dokáže ze života manželského páru udělat příslib dědictví 30 tisíc dolarů. Čím jsou Sally s Elektrou starší, tím jsou chudší a chudší. O to více se však ubírají do virtuálního světa burzovních spekulací a rostoucích výnosů z imaginárních akcií. Radují se z toho, že mají "milion", popijí šampaňské a plánují zářné zítřky sobě i své dceři. Až krach na newyorské burze je vede k uvědomění, že to vše byla jen "hra". Absurdní hra, na jejímž konci zůstává jen jed na krysy... ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Obtizne sledovatelna (divadelni) komorni komedie s Adamovou a Voskou. Prislo mi, ze se oba trochu trapi, resp. takove hrani bez krve, nevim...tentokrat podprumer, treba pri dalsi projekci prehodnotim. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Hořká komedie o manželech-Harpagonech moderní doby. Vynikající Adamová, stejně tak Voska, nicméně trochu se to vleklo. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

No a? To jsem jako skoro hodinu civěl na něco, co je o ničem? No, už se stalo. Dvacet za to, že jsem nepřetáčel a nekoukal na hodiny. Že jsem jak vůl čekal na pointu byla moje chyba. Tedy nějakou pořádnou, ne takhle blbou. Tedy pane Twain. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Skvělá parodie natočená v dřevních dobách ČST. Černobíle - jak jinak, skromné interiéry, divadlo dvou herců, dceruška pouze na fotkách na psacím stole... ()

Reklama

Reklama