Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnešní příběh se odehrává v daleké Kalifornii, ale docela dobře by se mohl odehrát i u nás. Vypráví se tu o nebezpečných intrikách, osočování a pomluvách, které dokážou neblaze poznamenat život kteréhokoliv člověka... Phillip Madison (V. Preiss) má šťastnou rodinu i rozsáhlou lékařskou praxi s pověstí jednoho z nejlepších chirurgů. V jeho takřka idylickém životě se však najednou objeví nepřítel – psychopatická Brittany Hardingová (S. Postlerová), která začne Madisona vydírat – obviní ho ze znásilnění a ohrozí jeho manželství i profesní pověst. Když se ženino vydírání mine účinkem, její agresivita se nezastaví před ničím. Jednou v noci se stane nehoda a lékař je navíc obžalován z ublížení na zdraví dvou náhodných chodců s následkem smrti. Vyšetřování a následný soudní proces mají za cíl jeho vinu prokázat, nebo najít jiného viníka. Je lékař nevinný a podaří se mu očistit od křivého nařčení i obžaloby ze zabití? Napínavý detektivní příběh napsal podle románu amerického spisovatele Alana Jacobsona Jiří Hubač a režie se ujal Zdeněk Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

golfista 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se začínal těšit na nedělní večery s televizní hrou na ČT. Dneska mě pan Zelenka trošku vyléčil. Ztvárnění dnešní "Ameriky", soudního přelíčení, spolu s několika neuvěřitelně slabými hereckými výkony mi svojí úrovní připomnělo "NNKM po 20 letech". Možná to chtělo transponovat do našich reálií, možná ne, ale tahle varianta na mě prostě nefungovala ... (Původně jsem měl *, ale když jsem se podíval za co dávám 20%, tak tohle je o kousek lepší) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Naopak! Je dobře, že děj filmu nepřenesli k nám, právě až potom by to dopadlo jako v Nemocnici. Takhle je to rozhodně lepší! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Slušné herecké výkony. Postlerovou jsem začal nenávidět už po pěti minutách, což asi mělo být. Ale stejně se mi chvílema zdálo, že to s tou hysterií trochu přehání. Zajímaví Preiss, Bartoška, Němec a Švehlík. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem další detektivku á la Manželka Ronalda Sheldona a dostal jsem neobyčejně mrazivý thriller s vynikajícím obsazením. Simona Postlerová už si dlouho takhle nezahrála, Viktor Preiss dokonalý a nad soudními projevy Františka Němce by jistě zaplesal i kolega Gemini. ;-) 80% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Něco tak nudného a předvídatelného jsem dlouho neviděla a tak otravně přehrávající Simonu Postlerovou taky ne. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dobrý pocit z tohoto napínavého příběhu nenaruší ani neamerické exteriérové záběry. Vyzdvihl bych zejména část, odehrávající se v soudní síni a skvostné hvězdné obsazení v čele s výborným Viktorem Preissem. 85%. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Když se člověk víc nešťourá v tom, jaký film není než jaký je, může si ho náramně užít i náležitě odměnit. V duelu golfista versus Tosim mám tak jasno. Kéž bych takové jasno měl i v duelech prezidentských... ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

U nás ten příběh vypadá zajímavě, ale v Americe byl už snad každý bohatý člověk z něčeho falešně obviněn - čím je známější, tím častěji. Proto si myslím, že by bylo lepší přenést děj do našich reálií, než si tu věčně hrát na ateliérovou Ameriku. Slušný průměr. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Thriller ostrý jako břitva. On je úspěšný renomovaný chirurg žijící ve spokojeném manželství. Spokojený, oblíbený, uznávaný. Ona je psychopatka s agresivními sklony, která přišla o práci a rozhodne se pomstít. Volba padne na Madisona. Chladnokrevně jej postupně připraví o ženu, o dobrou pověst, o společenské postavení. Dramatický konflikt vrcholí u soudu. Režisér Zdeněk Zelenka se mohl, tak jako už mnohokrát předtím i potom, opřít o osvědčený herecký tým – v první řadě o vynikajícího Viktora Preisse a Simonu Postlerovou, kteří své postavy modelují prostřednictvím nálad a emocí, v souladu s drsnou americkou školou. Zlaté časy televizní tvorby. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Achjo, ty Zelenkovy "hry na Ameriku"... za minulých dob by to člověk pochopil a nutno uznat, že několikrát se to kdysi dávno v komorním černobílém podání hodně povedlo (Klobouk plný deště, Muž v osidlech). Zde mi v dost vleklém začátku půlhodinu unikal význam vzniku tohoto snímku, který mi občas připadal jako nějaká epizoda nějakého laciného seriálu, navíc s přepjatými hereckými výkony některých protagonistů (zejména Postránecký, to v případě přehrávající Postlerové, která ztvárnila odpornou negativní postavu a psychicky nemocnou, bylo ještě v pořádku). Při výsledném hodnocení jsem nakonec zvažoval i nad 4. hvězdičkou, protože od momentu vyšetřování a následního soudního procesu film skvěle nabral na obrátkách a v tom pohlcení dějem mi přestaly vadit i spočátku do očí bijící laciné kulisy. Přesto jsem si nemohl na konci nevzpomenout na jiné, daleko propracovanější soudní drama v tvůrčím spojení režie Zelenka – scénář Hubač a to Velký případ (1999), po němž mi v mnohém podobné Falešné obvinění přijde trochu jako recyklování dřívější úspěšné tvorby. Napínavá podívaná z prostředí soudního se z toho i tak vyvinula, jistý přínos dorazil a herecké výkony Aloiše Švehlíka a Františka Němce v rolích soupeřících advokátů oceňuji. (65%) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Síce obohraný príbeh, ale nemuselo to dopadnúť zle. To by však museli herecké výkony dopadnúť inak. Teda hlavne ten výkon Postlerovej. Pri všetkej úcte tu do oči bije, ako maximálne prehráva, ten afekt sa nedal nevidieť. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Od knižní předlohy mě televizní adaptace neodradila. Spíš se chci přesvědčit, jestli Kalifornie působí tak uměle jako ve filmu od "předního scénáristy a zkušeného režiséra" . Charaktery postav jsou zajímavé, herci se snaží, i když Postlerová sklouzává místy k přehnané hysterii. Hru českých herců na americké Madisony nebo Hardingové moc nemusím. Ameriku to nepřiblíží. Na minimálním prostoru střihl Patrik Stoklasa klasického pikolíka. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Na začátku jsou o nervy do uší bušící postsynchrony, v poslední třetině zase nudí zdlouhavý soudní proces. V našich reáliích by to fungovalo lépe, ale zase by se režijně těžko řešilo soudní líčení před typicky americkou porotou. Celkově lepší průměr. 65% ()

Bast 

všechny recenze uživatele

Na to, že to byla česká detektivka to bylo prakticky excelentní. Super zápletky, nečekané obraty a nakonec zvláštní konec. Podle mě je to drama jak má být. České herecké výkony jsou velmi dobré, takže myslím že stojí za to se na to podívat. ()

Angerr 

všechny recenze uživatele

Díky tomu, že hlavní role hrají divadelní herci, jde spíše o televizní hru než o film v pravém slova smyslu. Na to jsem ale u našich televizních filmů zvyklý a nevadí mi to. Herci hrají skutečně skvěle, teatrálně, snad jen postava hlavní zlodušky až moc působí snahou vzbudit k ní u diváka nenávist. U mě tedy tvůrci uspěli, kudla se mi v kapse otvírala i při projevu obhájce během soudu. 8/10 ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Film mě nenechal chladnou. Trochu sice vadí to umělecké klišé, že skoro všichni pacienti s poruchou osobnosti a přecitliv. reakcemi musí někoho vraždit, ale budiž. Také trochu přehnaně ukázané jak emočně nestabilní lidé komplikují život sobě i ostatním, protože v afektu (do něhož se dostávají poměrně snadno) nevidí neslyší nikoho jiného než sami sebe. Ano, poněkud černobílé charaktery nejen v postavě zlé popudlivky a hodného pana doktora. Preiss jako vždy přesvědčivě výborný, Postlerová sice přehrává, leč scénář jí dle mého příliš neumožňuje jinou polohu. TV zpracování by se dalo vytknout více, včetně slabších míst a chudých, nyní již zcela nemoderních a nevhodných kulis, ovšem s českým rozpočtem musí divák skromně "počítat". Protože na tento kriminální film musím myslet i po vypnutí televize, dávám přes všechny své výhrady (pro někoho možná paradoxně) vyšší počet bodů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Je to takové...ehm...televizně inscenační, jestli mi rozumíte. 1) Špičkový námět je rozmělněn a přeorán rutinou televizních inscenací natolik, že se ve výsledku potácí někde mezi dvěma a třemi hvězdičkami._____ 2) Mé výhrady výstižně sepsal již MickeyStuma***._____ 3) Zaujala mě mimořádně odporná a nevypočitatelná kreatura slečny Hardingové bravurně ztvárněná kapku přehrávající 39letou Simonou Postlerovou. ()

Reklama

Reklama