Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Josko

Josko (hodnocení, recenze)

Pěkný film s temnou atmosférou. Je to už dávno, co jsem ho naposledy viděl.

Josko

Josko (hodnocení, recenze)

ellery

Průměrná mzda(za socialismu skutečně průměrná, protože rozdíly byly malé), byla v roce 1957 1208,-Kčs; v roce 1966 1534,-Kčs. Možná že nějaká mzda čerstvě vyučeného začínala na 400,-Kčs, ale asi není adekvátní srovnávat ji se mzdou britského účetního. Jistě ani v Británii nebyli účetní nejméně placenou profesí.

A ty kursy měn sedí. Jestli za ně někdo, kdo neměl devizový příslib, zaplatil vekslákům víc, bylo jen jeho rozhodnutí. Vekslácký kurz snad nikde není rozhodující pro obchodní transakce.

ellery

ellery (hodnocení, recenze)

mibara

Dělnický platy na přelomu 50-60 let v Československu začínaly na nějakých 400 Kčs měsíčně. V tý samý době byl plat britskýho účetního cca 110 liber měsíčně.

na příspěvěk reagoval Josko

ellery

ellery (hodnocení, recenze)

mibara

Tak na to rychle zapomeň.. To bylo pouze podle oficiálního (zlodějskýho) kurzu ČNB za kterou si musel každý Brit cestující do ČSR Libry povinně vyměnit.

Ostatně těsně před listopadem 1989 byl oficiální kurz Západoněmecký marky taky jen 3 Kčs, ale na černým trhu se prodávala za 18 Kčs. Oficiální kurz tuzexových bonů byl taky jen 1 Kč, ale na černým trhu se prodávaly za 5 - 6 až 7 Kčs.

mibara

mibara (hodnocení, recenze)

Zaujalo mě,že v roce 1959 byl kurz koruny k libře cca 1:20
O tom se nám po roce 1989 může jenom zdát

na příspěvěk reagoval ellery, ellery

Alex..

Alex.. (hodnocení, recenze)

Poměrně příjemný film...šel jsem okolo TV když ho dávali a nějak jsem u něho zůstal..

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama