Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za peníze se dá koupit všechno. Za ty falešné jen něco. Český kriminální film.  Bývalý bezpečnostní referent Josef Lachman (Martin Růžek) si odseděl dvanáct let ve vězení za to, že se v roce 1947 nechal podplatit a pomohl k útěku z vazby bývalému esesákovi Meyerovi. Po propuštění na svobodu se nechá zaměstnat tam, kde všichni o jeho činu vědí, tentokrát na stavbě přehrady, jako obyčejný řidič. Jeho cílem je dostat se k zakopané bedně s anglickými librami, o které se dozvěděl od Meyera. S pomocí minéra Rokose (Rudolf Deyl ml.) se Lachmanovi podaří peníze získat a schovat u dcery Evy (Alena Vránová). Plánovaný útěk za hranice se však od začátku začne komplikovat. Eva proti otcově zákazu utratí nějaké libry v Tuzexu, alkoholik Rokos začne Lachmana vydírat. A to Lachman netuší, že bankovky, do kterých vkládal veškeré své naděje, jsou ve skutečnosti padělky. Hitlerova vláda je totiž vyráběla v jednom z koncentračních táborů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Valutový noir a důstojná formální rozlučka Miroslava Cikána, která kombinuje atraktivní motiv nacistických liber s mondénním prostředím pražských kaváren a právě industrializované krajiny. Škoda té lehce odfláklé vyšetřovací roviny, kdy jeden tuzex vládne všem, jeden jim všem káže. ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle není detektivka, tohle je budovatelská sračka, oživená detektivní zápletkou, aby se zvýšilo na její atraktivitě. Ani jako quilty pleasure to nefunguje a Martin Růžek dost přehrává. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyla v mosteckých dolech ani v Tuzexu, takže napínavý film Miroslava Cikána je ideální exkurzí do těchto míst. Ďábelskému pohledu očí Martin Růžka mohl v československé kinematografii konkurovat snad jen Petr Čepek a moje oblíbená pyšná princezna Alena Vránová odsekává a uzemňuje chlapy na první dobrou. Kuřáci budou mít během projekce absťák, protože si tam všichni zapalují jednu cigaretu za druhou. Jak noirové! ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Dobově schématická kriminálka o po zásluze potrestané chamtivosti, která už dnes může zaujmout pouze silným hereckým obsazením. Především Martin Růžek si tady střihnul s přesvědčivostí sobě vlastní jednoho ze svých typických grázlíků a intrikánů. Celkový dojem: 40 %. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Noirový prequel k Bony a klid. Stručný obsah a alternatívny názov: Libry a neklid. Top výrok (voľná citácia): "A oni tu chcú zarábať na tom nacistickom šmejde!" Vyšetrovanie rozprestiera baly metrového textilu ponad stavbu mohutnej priehrady. A že je to kurva účinná metóda! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Miroslav Cikán se s filmovým světem rozloučil výborně obsazenou kriminálkou, které tedy napětí rozhodně nechybí. Obzvlášť skvělý je Martin Růžek, jemuž jsem na konci chtě nechtě držel palce, ačkoliv jsem věděl, že to (mně ani jemu) nebude nic platné. Vynikající je i Luckého hudba. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Kontroverzní témata jsou svým způsobem mnohem atraktivnější, než černobíle rozsazené příběhy o hodných a zlých. Ti se samozřejmě vyskytují i v tomto filmu, ovšem tak, aby divák přemýšlel o pozadí jednotlivých událostí, měnících nejen charaktery, ale také činy hlavních protagonistů. Indicie, vedoucí od falešných anglických liber, přivádí na scénu poměrně slušnou kriminální zápletku, v níž jsme svědky rozpadajícího se manželství i vraždy ze zoufalosti. Fakt, že orgány činné v trestním řízení si i tentokrát počínají více než dobře, je odrazem doby, v níž film vznikal. Určitá forma snímku je odvislá od hereckých výkonů Martina Růžka, Rudolfa Deyla, Aleny Vránové a Vladimíra Ráže, jejichž portréty kolísajících hazardérů se štěstím nezůstávají jen jakousi šablonou, ale zajímavou studií charakterů. Opona, kterou za sebou zatáhl režisér Cikán, bývalý řemeslník prvorepublikové a protektorátní produkce, je důstojným završením více než pětadvacetileté filmové praxe, v níž se ostatně kriminiální žánr vyskytoval vždy na jednom z nejčelnějších míst. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vyberte si: Buďto je to výborný temný thriller s atraktivním námětem ukrytého fašistického dědictví, proložený roky věznění, vydíráním a snahou opustit tenhle prašivej bolševickej svět směrem západním, anebo falešná komunistická agitační moralitka o hodném králi Miroslavovi s hlasem Old Shatterhanda (který se tady náhodou jmenuje Jindra, nosí brýle a má míň vlasů), který si váží pracujícího lidu a je upřímně zdrcen lidsky pochopitelnou snahou Lachmana a jeho dcery trošku si přivydělat. Těžké rozhodování, zvláště když se možná přistihnete, jak na konci filmu na nádraží držíte Martinu Růžkovi a Aleně Vránové pěsti, aby se Vendům s Bohoušem podařilo zdrhnout za kopečky. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Konec 50. let byl v českém filmu ve znamení civilního realismu (zde prostředí stavby, Tuzexu apod.) kombinovanému se suverenními kameramanskými kousky (zde V. Huňky) a hudbou skladatelů první třídy (Štěpán Lucký pracující i s dobovou dřevní elektronikou). Forma detektivky je do značné míry záminkou k částečnému rozkrývání rodinných vztahů (manželé Ráž a Vránová, její otec Růžek), vykreslení vyšetřování se mi zdá přeci jen takovým přílepkem. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočená detektivka ze staré školy, to jest, minimum akce a napětí a naopak spousta zcela statických dialogů. Srovnání se Schulhoffovým Strachem, opusem pouze o čtyři roky mladším, dokládá tento zásadní rozpor velmi výmluvně. Herecky je Konec cesty samozřejmě hodně slušný, ostatně při té plejádě skvělých herců není divu. Samotný příběh taky není vybudován špatně. Faktickou výtku by bylo možné mít pouze proti tomu, že se ten sachsenhausenský padělek podařilo tak snadno identifikovat. Ty padělky totiž ve skutečnosti byly prakticky nerozeznatelné. Více k tomu například tady: http://technet.idnes.cz/vyrobil-miliony-falesnych-penez-rozhovor-s-nejvetsim-padelatelem-vsech-dob-1vg-/tec_technika.aspx?c=A080522_124317_tec_technika_kuz Dobře zpracováno je to i ve filmu "Ďáblova dílna". Celkový dojem: 65% ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Pro mě rozhodně zajímavá krimi, postavena na pravdivém základu, kdy se v koncentračních táborech Třetí říše tiskly falešné librové bankovky, jejichž nasazení v původně plánovaném rozsahu by pro Británii znamenalo obrovské ekonomické problémy. Martin Růžek hraje opravdu přesvědčivě, plán je prostý, ale funkční, ovšem vsadil na špatné parťáky. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Za války v koncentračním táboře byly vyráběny falešné libry. V padesátých letech propuštěný vězeň odchází pracovat na stavbu přehrady u Chebu, a ví kde jsou falešné libry zakopané...povedené československé kriminální drama. Scénář - Bohumil Brejcha - Jirí Mares. Hudba - Štěpán Lucký. Kamera - Václav Huňka ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Poměrně dobrá kriminálka z doby, kdy se ještě kšeftovalo s valutami a nakupovalo v Tuzexu. Propuštěný vězeň má šanci nalézt zakopaný poklad a zařídit si tak život za kopečky. Jenže věc se od začátku velmi komplikuje. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka téměř noirovského charakteru, skoro vše se odehrává na stavbě přehrady ve špinavém a potemnělém prostředí, kde jako řidič nákladního auta začíná pracovat bývalý vězeň Lachman (úžasnej Martin Růžek) a chce vykopat anglické libry, které si po válce kousek od stavby ukryl v zemi v kufru a vzít roha za kopečky. Jenže má kufr zaminovaný a potřebuje zkušeného minaře, kterého najde v alkoholu holdujícím Rokosovi (Rudolf Deyl) a ten mu kufr po chvíli váhání odminuje. Jenomže to nechce zadarmo a začne Lachmana vydírat a chtít stále víc peněz. Lachman v něm začne vidět velké nebezpečí a musí rychle jednat...Lachmanovu dceru hraje rázná Alena Vránová a jejího připosraného manžela Vladimír Ráž. Všechno perfektně zahrané charaktery. Snad jen vyšetřující kriminalisté jsou trochu křečovití a jejich metody méně přesvědčivé. Každopádně je ale Konec cesty kvalitně natočený snímek a zároveň poslední režijní počin Miroslava Cikána, kterému navrch přidává bezvadná kamera Václava Huňky a dramatická a na svou dobu novátorská hudba Štěpána Luckého. ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Docela slušná kriminálka, která mne na začátku vůbec nechytla a hudba mě značně rozčilovala, ale to dost brzy přešlo a jsem ráda, že jsem to celé nevypnula. Zajímavé téma, režie poplatná době, téměř dramatický konec. Pan Růžek byl ve své roli magický a silně nesympatický, tedy přesně takový, jaký měl Josef Lachman podle scénáře být. Celkově velice zajímavé obsazení. Zkrátka bohatství v jakékoli podobě dohání lidi ke krádežím a vraždám. Vždy to tak bylo a vždy to tak bohužel i bude. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Josef Bek v roli vyšetřovatele padělků anglických liber, které se z ničeho nic objevily v oběhu. Martin Růžek propuštěný z vězení po 12ti letech, chce začít nový život. Ale minulost ho dohání a tak se zaplétá do padělků i vraždy z které je podezírán. Nacisté nejen že vyvražďovali ve velkém, ale podíleli se i na výrobě padělání liber. Konec cesty byl i posledním filmem režiséra Miroslava Cikána, který se tak s poctou rozloučil s diváky tehdejšího Československého filmu. 90% ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Prívlastok „tuzexový“ či „valutový“ noir sedí! A rovno do noiru parádne sedí aj Rúžkov ksicht, autentické zapaľovanie cigariet a potešia aj kulisy – špinavé prostredie stavby priehrady či atmosféra nočného Václaváku. ()

Související novinky

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Reklama

Reklama