Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trampoty mladého manželského páru s přepečlivou maminkou a tchyní. Obvykle to svatbou končí, tentokrát začíná. Mladý lékař Petr Dvořák si bere sympatickou Martu Hábovou. Jejich svatební cestu do Benátek však nečekaně zkomplikuje Martina ovdovělá matka, bohatá, laskavá, ale velmi roztržitá dáma. Nejprve je totiž nepustí přes hranice, protože nepřihlásili k proclení věci, které jim tajně přibalila na cestu a vzápětí stráví noc za mřížemi, protože tchyně tajně přibalené věci ve své roztržitosti nahlásí jako ukradené, poté co ve svém domě přistihla dvojici lupičů. Není divu, že se mladé manželství brzy otřese v základech. Poslední ranou je nešikovný pokus paní Hábové usmířit manžely dobře míněnou lží. Namluví totiž Petrovi, že je Marta těhotná a netuší, že spolu novomanželé ve víru zmatků, nedorozumění a omylů, které sama vyvolala nezůstali ani chvíli o samotě... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 3. 7. 1940. Oficiální premiéra proběhla až o dva dny později. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Tento film na první pohled nevybočuje z pamětnické série. Je natočen rukou zkušeného režiséra s vkusnými a vtipnými dialogy, které jsou pronášeny oblíbenými herci. Mile starostlivá Růžena Nasková, sympatický manželský pár Nataši Gollové a Miroslava Homoly, jen dvojice Plachta-Neumann nepůsobí nějak silně komicky. Ne vždy musí pouhý kontrast Pat-Patachon vzbuzovat úsměv, hlavní hrdinové by si vystačili sami. Je také pravda, že tvůrci za sebou mají výrazně propracovanější a lepší tituly. Paní Nasková vzpomínala na své filmové postavy: "Nebyly to žádné herecké výkony, spíše jsem hrála proto, abych lidu v těžké době okupace poskytla trochu veselí a dobrého českého slova, kterého nebylo mnoho." A to se jí daří i dnes. Kdo viděl cokoli ze zbývajícího nedělního programu, pochopí. Ovšem Příklady táhnou jsou přece jen o mnoho lepší. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Komediálně laděný příběh, kde se matka (R.Nasková) uchylí ke svaté lži svému čerstvému zeti (M. Homola), který hned po tomto sděleni uteče od novomanželky (N. Gollová), která se svěři matce, ze kniha života nebyla dosud otevřena a nebylo v ni čteno. Načež si matka uvědomí své pochybení a pokouší se situaci napravit. Příjemný film, který si své diváky jistě našel. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemná komédia, vzácna o.i. aj tým, že vznikla ešte za vojnových čias a nie je veľmi známa. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Bavit se a nemyslet na zítřek. Nejistá doba si žádá jistotu. Veselý příběh o strastech i slastech mladých novomanželů vystavených roztomilým zmatkům starostlivé tchýně a milující maminky, sázel, jako už mnohokrát předtím i potom, na tváře populárních herců. Volba tentokrát padla na Růženu Naskovou, legendární heroinu pražského Národního divadla, která se s úspěchem etablovala také před filmovou kamerou v rolích laskavých starších žen. Sympatické, mladistvé partnerství Nataši Gollové a Miroslava Homoly, stíhané neustálými komplikacemi a omyly, se ocitá ve vyváženém poměru s lidovým komedianstvím Jindřicha Plachty a Stanislava Neumanna, kteří v postavách dvou amatérských lupičů, jinak velkých popletů a trumberů, zúročili svou dosavadní práci před kamerou. Film je to příjemný a milý, s velkou dávkou elegance a opravdového gentlemanství, s nímž se dnes setkáváme už jen vzácně. A že tam venku zuřila válka? Smích je přeci jen nejúčinnější lék na všechna protivenství světa. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Příběh mladých novomanželů na komplikované svatební cestě do Benátek mě pobavil a rozesmál.. Nataša Gollová jako nevěsta půvabná a v roli ztrápené manželky úchvatná i dojemná, její filmová maminka Růžena Nasková mě odbourávala v pravidelných intervalech, ať už to byly telefonáty, ztráta kabelky, otevírání trezoru nebo „pomoc“ milované dceři.. Příjemná záležitost, milá, vtipná a přihlédnu-li k roku vzniku, musím hodnotit kladně.. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Modlím se, abych nebyla tak šíleně vlezlá tchýně, jakou zde je Nasková. Spíš než k smíchu, mi lezla ne nervy. Ovšem důvod proč mám k filmu odpor, je nesympatický koženě odměřený Petr (Homola). Je mi to líto k vůli Nataše Gollové, ale tenhle film si už nepustím. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ve standardní protektorátní komedii potěší (jako vždy) půvabná a roztomilá N.Gollová, dvojice zlodějíčků (pánové "Čtrnáctý" a "Sudý") a řeči R.Naskové o manželském sexu jakožto té nejkrásnější pohádce. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Trochu podivná komedie s podivnou zápletkou, která se poté stejně podivně také rozvíjí. Jediné, co mě ve filmu zaujalo byla dvojice napravených zlodějíčků Máček, neboli pan Sudý (Jindřich Plachta) a Ferda Kalabis, neboli pan Dvanáctý (Stanislav Neumann). A pražský policejní komisař (Theodor Pištěk) a obrázky z Benátek. Mít roztržitou tchýni jistě není nejhorší věc, která se může stát, jen se musí všechny příhody brát s nadhledem a nesmí se poslouchat všechna slova, která, byť v dobré víře, vypustí z úst. A tak je tu stará paní Hábová (Růžena Nasková), u které je s podivem, že si přes všechny přehmaty dokáže udržet svůj majetek. Dále její dcera Marta (Nataša Gollová), novomanžel Marty a lékař Petr Dvořák (Miroslav Homola), rozvodový právník a světlo naděje Karel Lehovec (Jaroslav Marvan), prostoduchá služka Emilka (Marie Norrová), srbský ředitel benátského hotelu (Dano Živojnovič) a zpívající hotelový podomek (Karel Máj). Život občas nabízí nedorozumění a nesnáze a neschopnost se rozumně domluvit, ale v zájmu možnosti dobrého života není příliš vhodné míti v dospělosti za zády kohokoliv z rodičů. Je ženatý teprve půl roku a už má dvouleté dítě! ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Velmi nevýrazný počin, který nemá žádný zapamatováníhodný moment. Postava Marty je pro energickou a štěbetavou Golovou nevhodná stejně, jako obsazení necharismatického Homoly, jakožto jejího manžela. Přestože je námět tchýně pohromy vcelku dobrý, nebyl rozvinut způsobem, který by byl zábavný. Celkově působí tento film jakoby bez šťávy. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Velmi nenáročná komedie o zmatené matince, jež maldým novomanželům zkomplikuje svatební cestu. Přítomnost Plachty a Neumanna sice potěšila, ale celkové šťavnatosti nepřidala. Tak nějak mi přišli všichni nemastní neslaní. Asi je to natáčení nebavilo. 50% ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Méně známá pamětnická komedie s originálním příběhem. Škoda, že Nataša Gollová v tomto snímku nemohla projevit v plné šíři svůj temperament a komediální talent. Možná, že by to vypadalo jinak, kdyby byl jejím partnerem Oldřich Nový. Duo Plachta – Neuman bylo svými výstupy někde na pomezí němé grotesky a paní Nasková v roli komické popletené matinky se taky podle mne dostala mimo svůj typický repertoár. Snad právě neobvyklé obsazení je na tomto filmu zajímavé. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Příjemná, nenáročná komedie o novomanželském páru a jejich komplikované svatební cestě vlakem do Itálie. Tchyně Růžena Nasková (maminka nevěsty Nataši Gollové) svou přehnanou starostlivostí působí samé zmatky a mnohdy ne zrovna příjemná překvapení, takže bezmála zapříčiní (ač nechtěně) rozchod novomanželů... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Homola je pravým opakem muže bez nervů a Nasková pokazila další film svým tradičním mrtvolným výkonem. Její vrozená nesympatičnost pak byla ještě zvýrazněna v podstatě zápornou rolí, kdy klidně nechala rozpadnout manželství své dcery, než aby přiznala, že tu schůzku na komisařství zinscenovala ona. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Scénář je sice těžce podprůměrný, látka snad miliónkrát opakovaná, ale herecké obsazení je příjemné. Potěší starostlivá maminka Růžena Nasková, humornou vložkou je pak dvojice povedených zlodějíčků - Jindřich Plachta a Stanislav Neumann. Zklamáním je Miroslav Homola (nudný a beztvárný herec) a ani Nataša Gollová zde nepřesvědčila a bohužel jen přehrává. Pokud je něco, co na mě z tohoto filmu udělalo dojem, je to věta v podání Neumanna, když řekl o svém kolegovi: "Půl roku jsou svoji a už mají dvouleté dítě!" Upřímnost s jakou to vypověděl mě opravdu nemohla nechat chladným... ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Růžena Nasková jako "reizende Schwiegermutter", jejíž popletenost mi moc vtipná nepřipadala, což platí i pro dvojici trumberů Plachta-Neumann. Ústřední manželský pár není nijak sympatický - Gollová pravda nikdy nebyla moje velká oblíbenkyně, tady je ale hlavním problémem kožený Homola. Úvodní zápletka není nijak špatná, bohužel se z ní nepodařilo nic zajímavějšího vytěžit, takže to postupně upadá do čím dál větší nudy. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Pohodový film, jen si nemohu v těchto starých filmech zvyknout na Miroslava Homolu, stále si ho spojuji s Hlustvisihákem. Noblesní dáma Růžena Nasková se velmi pěkně zhostila úlohy roztržité matky a tchyně, která svými zmatky způsobí nakonec až dočasný rozvrat manželství. Zajímavé je také, jak se za okupace mohlo svobodně jezdit za hranice až do Benátek... Předpokládal bych taky, že ta hraniční kontrola způsobí spíše návrat novomanželů do Prahy než po krátkém zadržení pokračování v cestě bez dokladů... No, zlodějíčkové Plachta a Neumann se skutečně nepovedli. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Konečně sami je neznámý černobílý film pro pamětníky. Podle mě je to škoda, protože je to mnohem lepší film než ty dokolečka vysílané veselohry s Oldřichem Novým, Vlastou Burianem a samozřejmě i Natašou Gollovou, která tu hlavní roli. Tento film se proti nim liší tím, že má dramatickou zápletku, ale komediálně podanou. Novomanželé (Gollová, Homola) odjíždí v den svatby do Benátek na svatební cestu, jenže si sebou přibalí pas matky manželky a na hranicích dojde k prvním problémům. Před svatbou si ještě manželky matka vymění kabelku a poté se jí vloupají do domu lupiči. Nakonec z loupání jsou obvinění novomanželé, že to až téměř dospěje k rozvodu. Děj má docela spád, baví a hlavně tu nejsou žádné sladké řečičky Oldřicha Nového či uřvanej Vlasta Burian. I proto se na tento starý film dalo dívat. Nataša Gollová tu také hraje parádně. Podle mě líp než ve svých známějších filmech. Růžena Nasková hraje tu dementní tchýni také skvěle. Jen novomanžel Miroslav Homola je takovej topornej... no prostě doktor. [463. hodnocení, 21. komentář, 64%] ()

Reklama

Reklama